ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ»
Νέα έκρηξη μετεκλογικής βίας!

Τις συλλήψεις συνδικαλιστών του σωματείου εργαζομένων, ακολούθησαν δακρυγόνα και πυροβολισμοί στον αέρα ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό του Πολύγυρου, που διαδήλωσε για την απελυθέρωσή τους

Αποψη του συγκροτήματος του «Πόρτο Καρράς»
Αποψη του συγκροτήματος του «Πόρτο Καρράς»
Εξαρση του κυβερνητικού αυταρχισμού και ένα αντιδημοκρατικό «ντελίριο» έζησε το Σάββατο ο Πολύγυρος Χαλκιδικής, με πρωτοφανείς σκηνές αστυνομοκρατίας που κατέληξαν σε χρήση δακρυγόνων και άσφαιρων πυρών, σε μια προσπάθεια της Αστυνομίας να διαλύσει τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του Αστυνομικού Τμήματος απαιτώντας την απελευθέρωση του προέδρου και του γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων του «Πόρτο Καρράς» που είχαν συλληφθεί νωρίτερα σαν κοινοί εγκληματίες.

Τα δραματικά γεγονότα του Πολύγυρου, λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τον αυταρχικό «κατήφορο» που θα ακολουθούσε τις εκλογές και τις αρνητικές για το λαό συνέπειες της δεξιόστροφης πολιτικής, είτε αυτή εφαρμόζεται από «πράσινη» είτε από «γαλάζια» κυβέρνηση.

Το πρωί του Σαββάτου, με εντολή του εισαγγελέα κ. Σκιαδαρέση συνελήφθησαν οι Δημήτρης Ρεβενικιώτης και Κώστας Μπατζής, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα, του σωματείου. Η σύλληψη βασίστηκε σε δικαστική απόφαση από τις 28 τουΜάρτη, η οποία κήρυξε τις απεργιακές κινητοποιήσεις του σωματείου παράνομες και καταχρηστικές και απαγόρευσε οποιαδήποτε παραπέρα κινητοποίηση ή κοινοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων με ανακοινώσεις, πανό ή άλλους τρόπους!

Εντύπωση προκάλεσε ότι η εισαγγελική εντολή σύλληψης των δύο συνδικαλιστών, εκδόθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές, με το αιτιολογικό της συνέχισης των κινητοποιήσεων του συνδικάτου, ενώ η απόφαση είχε εκδοθεί στις 28 του Μάρτη! Η κινητοποίηση φυσικά του σωματείου δεν είχε σταματήσει καθόλου. Η επιβολή της δικαστικής απόφασης μετεκλογικά έγινε προφανώς για να μην δημιουργηθούν προεκλογικά προβλήματα από τις λαϊκές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την κυβερνητική προεκλογική καμπάνια.

Αγανάκτηση εργαζομένων και λαού

Μόλις έγινε γνωστή η σύλληψη των δύο συνδικαλιστών άρχισαν να συγκεντρώνονται μέλη του σωματείου και κάτοικοι της περιοχής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Πολύγυρου, όπου κρατούνταν και πολύ γρήγορα η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε μαζική μαχητική διαδήλωση διαμαρτυρίας, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων. Οι ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει το Αστυνομικό Τμήμα, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού του πλήθους και για να διαλύσουν τη διαδήλωση, άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και να ρίχνουν δακρυγόνα! Ο αστυνομικός διευθυντής υποστήριξε αργότερα σε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ότι τα πυρά ήταν άσφαιρα, ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου σε χρήση δακρυγόνων.

Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να διαλυθούν και παρέμειναν στο πεζοδρόμιο και στο οδόστρωμα μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα. Οι δύο συνδικαλιστές κρατήθηκαν μέχρι αργά το βράδυ. Επιτόπου έφτασε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή της Β' Θεσσαλονίκης Αγγελο Τζέκη, για να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους και να εκφράσει την υποστήριξη στο αίτημα για την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων συνδικαλιστών.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εισήλθε στο Αστυνομικό Τμήμα και συζήτησε με τους κρατούμενους και την Αστυνομική Διεύθυνση. Ο Δημήτρης Ρεβενικιώτης δήλωσε: «Το Δικαστήριο Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε παράνομες τις κινητοποιήσεις μας και είχε πάρει απόφαση να μην κάνουμε δηλώσεις, να μην κρεμάμε πανό, να μην εμποδίζουμε εργαζόμενους να μπαίνουν στη δουλιά, κλπ. Εμείς δεν παρεμποδίζουμε εργαζόμενους, παρεμποδίζουμε απεργοσπάστες. Εχουμε προκηρύξει απεργία από 20 Ιανουαρίου, την οποία κοινοποιήσαμε στο προσωπικό ασφαλείας της επιχείρησης και είμαστε από τότε σε συνεχείς κινητοποιήσεις μέσα και έξω από το συγκρότημα. Οταν μας διέταξαν να βγούμε έξω από το συγκρότημα, πήγαμε σε ένα χώρο κοινοτικό που τυχαίνει να είναι και η είσοδος του συγκροτήματος και εκεί διαμαρτυρόμασταν. Ο εισαγγελέας θεώρησε ότι είναι αυτεπάγγελτη δίωξη, ότι είμαι παραβάτης του νόμου και σήμερα το πρωί, όταν πήγα στην Αστυνομία για να καταθέσω μια μήνυση για λειτουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, ήταν εκεί η Ασφάλεια και με συνέλαβαν. Τον δε Κώστα, τον γραμματέα, τον συνέλαβαν στο καρνάγιο όπου έβαφαν τη βάρκα του πατέρα του!».

Στη συζήτηση που είχε στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον αστυνομικό διευθυντή, του επισημάνθηκε η επικίνδυνη έξαρση του κυβερνητικού και εργοδοτικού αυταρχισμού λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές, που εκφράζεται και με τα γεγονότα στον Πολύγυρο αλλά και με τις απολύσεις των εργαζομένων της « ΣΟΦΤΕΞ» στη Δράμα και τα τραγικά γεγονότα στην παραλία Γρίτσας του Λιτοχώρου, με τον ξυλοδαρμό από την Αστυνομία των Ζαχαρία Καρακίτσιου και Δημήτρη Κουρίτα γιατί διαδήλωναν ενάντια στην παρουσία των νατοϊκών φονιάδων.

Ο αστυνομικός διευθυντής δικαιολογήθηκε ότι δεν μπορούσε να μην προβεί στις συλλήψεις, αφού είχε γραπτή εντολή του εισαγγελέα. Με την έξοδο της αντιπροσωπείας από το Αστυνομικό Τμήμα, ο Αγγελος Τζέκης μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος για τις συζητήσεις που είχε, εξέφρασε την υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων και το αίτημα για την απελευθέρωση των συνδικαλιστών και τόνισε ότι η αντιπροσωπεία θα παραμείνει μαζί τους μέχρι τη λήξη της υπόθεσης. Οι συγκεντρωμένοι επιδοκίμασαν με θερμά χειροκροτήματα τη δήλωση του κομμουνιστή βουλευτή.

Νέα πρόκληση

Οι δύο κρατούμενοι οδηγήθηκαν στη συνέχεια με αυτοκίνητα στο Δικαστικό Μέγαρο, 500 μέτρα από τον Αστυνομικό Τμήμα, που επίσης φρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και προσήχθησαν στον εισαγγελέα. Στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου εκδηλώθηκε νέα απαράδεκτη ενέργεια απαγόρευσης της εισόδου στον κομμουνιστή βουλευτή και τους δημοσιογράφους, με εντολή του εισαγγελέα. Σε μια ώρα περίπου αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο συνδικαλιστές που έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και επευφημίες των συγκεντρωμένων κατά την έξοδό τους από το Δικαστικό Μέγαρο. Θα παρουσιαστούν σε τακτική δικάσιμο στις 18 του Μάη.

Μετά την έξοδο των δύο κρατουμένων, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τον εισαγγελέα, ο οποίος δικαιολόγησε την απαγόρευση της εισόδου κατά τη διάρκεια της προσαγωγής των κρατουμένων με το επιχείρημα ότι η διαδικασία προσαγωγής δεν είναι δημόσια συνεδρίαση και ο νόμος επιτρέπει μόνο την παρουσία των συνηγόρων και των μαρτύρων που αναφέρονται στη δικογραφία. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι δεν ήταν έτοιμος να δώσει εντολή για τη σύλληψη πριν τις εκλογές, γιατί θα αντιμετώπιζε τη γενική κατακραυγή που θα ξέσπαγε πάνω του.

Την Κυριακή, το σωματείο συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Χρήστο Πάχτα, ο οποίος υποσχέθηκε ότι εντός των ημερών θα υπάρξει ευνοϊκή εξέλιξη και θα λυθεί το θέμα. Οι εργαζόμενοι όμως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, γιατί από την εμπειρία τους γνωρίζουν ότι τα προβλήματα δε λύνονται μόνο με υπουργικές υποσχέσεις χωρίς αγώνες.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η βία στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής

Σε ανακοίνωσή της για τα δραματικά γεγονότα του Πολύγυρου η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ καταγγέλλει τη σύλληψη των δύο συνδικαλιστών και τονίζει: «Η ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων του "Πόρτο Καρράς", που συνεχίζουν το μακροχρόνιο αγώνα τους για δουλιά και ψωμί, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός αλλά συστατικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής, που στόχο έχει τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Προχτές είχαμε τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη φιλειρηνιστών διαδηλωτών στο Λιτόχωρο και σήμερα τη σύλληψη σαν κοινών εγκληματιών των συνδικαλιστών του Πόρτο Καρράς.

Οι ενέργειες αυτές - υπογραμμίζει η ανακοίνωση - αποτελούν κρίκους της ίδιας αυταρχικής και επικίνδυνης αλυσίδας που καθημερινά θα σφίγγει τον ελληνικό λαό. Καλούμε το λαό της Χαλκιδικής να αγωνιστεί για να περιφρουρήσει τα δικαιώματά του, το ψωμί των οικογενειών του, τη μόρφωση των παιδιών του, τα ασφαλιστικά του δικαιώματα, το δικαίωμά του στη δουλιά, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην οικονομική του καλυτέρευση. Τον διαβεβαιώνουμε ότι το ΚΚΕ θα σταθεί δίπλα σε όλους τους αγώνες του».

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΘΕΝΙΩΤΗΣ
Επιβεβαίωση!

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής του ΚΚΕ Νίκος Παρθενιώτης, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, σε δήλωσή του στο «Ρ» στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου υπογράμμισε: «Εμείς είχαμε προεκλογικά προειδοποιήσει τους εργαζόμενους του "Πόρτο Καρράς" και το λαό της Χαλκιδικής για τα σκληρά μέτρα αυταρχισμού και λιτότητας που έπρεπε να περιμένουν μετά τις εκλογές. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις. Λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συλλαμβάνονται σαν κοινοί εγκληματίες και γίνεται χρήση αστυνομικής βίας για τη διάλυση διαμαρτυρόμενων πολιτών».

Οι εργαζόμενοι θέλουν δουλιά

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Θανάσης Τσόλτας, δήλωσε στο «Ρ»: «Προξενεί εντύπωση σε μένα και σε όλους τους εργαζόμενους και συνδικαλιστές το γεγονός ότι η πολιτεία και ο εισαγγελέας περίμεναν να τελειώσουν οι εκλογές για να συλλάβουν σήμερα τους συνδικαλιστές. Αυτή είναι απαράδεκτη κατάσταση». Σχετικά με τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων, ο Θανάσης Τσόλτας δήλωσε: «Οι κινητοποιήσεις γίνονται γιατί οι εργαζόμενοι θέλουν δουλιά και τίποτα άλλο. Είναι εργαζόμενοι με 20, 25 και 30 χρόνια εργασίας και ζητούν να παραμείνουν στις θέσεις τους και να ακυρωθούν οι απολύσεις που έχουν γίνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ