ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Συνεργοί στην προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων

Συνέχεια στον «κοινωνικό διάλογο» έδωσαν χτες οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας, που συναντήθηκαν με την υπουργό Απασχόλησης. Σταθερή στο αντιασφαλιστικό χρονοδιάγραμμα η κυβέρνηση

Η «συμμαχία των προθύμων» σε πλήρη απαρτία. Οι εκπρόσωποι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ -«Αυτόνομης Παρέμβασης» στη χτεσινή συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης

Eurokinissi

Η «συμμαχία των προθύμων» σε πλήρη απαρτία. Οι εκπρόσωποι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ -«Αυτόνομης Παρέμβασης» στη χτεσινή συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης
Την ευκαιρία να δημαγωγήσει για μια ακόμη φορά σε βάρος των εργαζομένων και να εμφανιστεί ότι δήθεν «ακούει» την κοινωνία έδωσε, χτες, στην κυβέρνηση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που έστερξε τη συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης για το Ασφαλιστικό. Και η νέα υπουργός Φάνη Πάλλη - Πετραλιά δεν έχασε την ευκαιρία να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει σταθερά μέχρι τέλους έναν ουσιαστικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους».

Στην πράξη, η κυβέρνηση, με τη στήριξη των «κοινωνικών εταίρων», του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., συνεχίζει το θέατρο του «διαλόγου» που έστησε και στη Βουλή με τις συνεδριάσεις στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές. Καταγγέλλοντας τον «κοινωνικό διάλογο», με τον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να ελιχθεί και να περάσει τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ δε συμμετείχαν στη χτεσινή συνάντηση.

Στόχος να εξουδετερωθούν οι αντιδράσεις

Στρατηγικός στόχος παραμένει να συσκοτιστούν οι πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις, να εξουδετερωθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων. Και σε αυτό το παιχνίδι η κυβέρνηση είχε και έχει την αρωγή των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομης Παρέμβασης», που χτες έσπευσαν να πάρουν θέση στο τραπέζι του «διαλόγου» που στήθηκε στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

Και είναι τόσο απροκάλυπτο το παιχνίδι που παίζεται, που χτες, κατά τη συνάντηση η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά δεν μπήκε στον κόπο να θίξει ούτε το γενικό πλαίσιο των σχεδιασμών που έχει η κυβέρνηση και το οποίο επιχειρεί - μέσω διαρροών τις τελευταίες μέρες - να παρουσιάσει ως δήθεν «διαφορετικό» και «πιο ήπιο» από εκείνο που παρουσίασε ο Β. Μαγγίνας, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις λαϊκές αντιδράσεις, να καλλιεργήσει εφησυχασμό.

Αντίθετα, αφού φόρτωσε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με καλά λόγια για «χρήσιμη συνάντηση» που είχαν, είπε ότι «αντιμετωπίζει θετικά πολλά απ' όσα είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ». Στο διά ταύτα, παρέπεμψε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, η οποία θα γίνει τις επόμενες βδομάδες στη Βουλή, όπου και ο πρωθυπουργός θα δώσει το περίγραμμα των θέσεων για την Κοινωνική Ασφάλιση. Από εκεί και πέρα - σύμφωνα με πληροφορίες - η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της και θα προβεί στη σύνταξη του σχεδίου νόμου το οποίο θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση.

Στο ίδιο τραπέζι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση»

Συμμετέχοντας με τα μπούνια σε αυτό το επαίσχυντο παιχνίδι παραπληροφόρησης των εργαζομένων, ενώ η κυβέρνηση κινείται σε ένα νέο αντιασφαλιστικό νομοθέτημα και φρενάροντας τους αγώνες της εργατικής τάξης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε περί άλλα να τυρβάζει. Ετσι, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, αναγνώρισε την ειλικρίνεια με την οποία έγινε η συζήτηση (!), ενώ έκανε λόγο για «αδιαπραγμάτευτες θέσεις της ΓΣΕΕ». Παρέπεμψε στη συνεδρίαση των οργάνων της ΓΣΕΕ τις επόμενες μέρες, όπου θα εισηγηθεί την κήρυξη κινητοποιήσεων.

Το «θετικό κλίμα» της συνάντησης εξήρε και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κ. Πουπάκης, ο οποίος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ζήτησε να κάνουν οι εργαζόμενοι χαρακίρι αφού, όπως είπε, «όλες οι πλευρές» πρέπει να κάνουν «αυτοκριτική για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η συζήτηση».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» συμμετείχε στη συνάντηση για να διαπιστώσει ότι «η κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό είναι δεδομένη». Να ανακαλύψει δηλαδή το αυτονόητο, στηρίζοντας όμως την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αλλά και την κυβέρνηση να συνεχίζουν το γαϊτανάκι του διαλόγου της απάτης.

Κλιμάκωση και πολιτικοποίηση της πάλης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη χτεσινή συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης με τη ΓΣΕΕ

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη χτεσινή συνάντηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με την υπουργό Απασχόλησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η σημερινή συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης με την ηγεσία της ΓΣΕΕ εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση να υπερνικήσει τις δυσκολίες που συναντά από τη λαϊκή κατακραυγή και αντίσταση απέναντι στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της. Επιχειρεί να αναθερμάνει, με άλλη μορφή, τον χρεοκοπημένο "κοινωνικό διάλογο".

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δώσουν καμία βάση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα πάρει "ήπια" μέτρα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να της επιτρέψουν να βγει απ' τη δύσκολη θέση που βρίσκεται. Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξουν στις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οπως χθες, έτσι και σήμερα δεν μπορούν, γιατί δε θέλουν, να οργανώσουν έναν αποφασιστικό αγώνα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, εφόσον δε συγκρούονται με τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για πλήρη εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πολιτικής. Αποδέχονται τους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και το καθεστώς ληστείας των ταμείων. Οι όποιες αγωνιστικές τους κορόνες υπηρετούν τις αντιπολιτευτικές ανάγκες των κομμάτων του δικομματισμού.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες, τους μικροεπαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, να κλιμακώσουν και να πολιτικοποιήσουν την πάλη τους. Να οργανώσουν ενιαία την αντεπίθεσή τους διεκδικώντας:

  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων "Σιούφα", "Ρέππα" και του καθεστώτος λεηλασίας των Ασφαλιστικών Ταμείων που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
  • Αποκλειστικά δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και πλήρη σύγχρονη ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων.
  • Μόνιμη σταθερή δουλιά για όλους. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης ή με 9.000 ημέρες ασφάλισης. Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες ασφάλισης.
  • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.
  • Επιστροφή στα Ταμεία όλων των ποσών που χρωστούν το κράτος και η εργοδοσία.
  • Αποκλειστικά Δημόσια δωρεάν Υγεία, πρόληψη για όλο το λαό, ισότιμη, ανεξάρτητα από το επάγγελμα και τον τομέα απασχόλησης. Ουσιαστική προστασία της μητρότητας. Δημιουργία κρατικών δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, πρόληψης επαγγελματικών ασθενειών, προστασίας των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά που αφορούν και νέους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας».
Μαζική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής

Το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του για τη χτεσινή συνάντηση, τονίζει: «Οι εργαζόμενοι καμιά προσδοκία δεν πρέπει να έχουν από τον "κοινωνικό διάλογο" και τη συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αντίθετα, με την πλούσια πείρα που έχουν, πρέπει να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να καταδικάσουν μαζικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να εμποδίσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζει.

Η αποφασιστική στάση που έδειξαν οι εργαζόμενοι στην απεργία στις 12 του Δεκέμβρη, συνεχίζεται με τη μαζική συμμετοχή στα περιφερειακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη σε όλη την Ελλάδα και με την προετοιμασία νέων αγώνων. Αυτή είναι η στάση που αντιστοιχεί στα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η στάση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Το ΠΑΜΕ καλεί το σύνολο των εργατοϋπαλλήλων να διαθέσουν τις δυνάμεις τους στην προετοιμασία των νέων απεργιακών αγώνων. Το ΠΑΜΕ καλεί σε κοινή δράση τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και τη μικρομεσαία αγροτιά, τη νεολαία μας, ώστε δυνατά, μαχητικά να οργανώσουν την πάλη για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ