ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ «ΚΑΡΦΟΥΡ»
Μήνυμα στην πολυεθνική από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Το περασμένο Σάββατο εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες απέκλεισαν συμβολικά και πραγματοποίησαν εξορμήσεις σε καταστήματα της εταιρείας σε όλη τη χώρα

Από τον αποκλεισμό του «Καρφούρ» στην Αθήνα
Από τον αποκλεισμό του «Καρφούρ» στην Αθήνα
«Συνάδελφοι, αντισταθείτε! Η εργοδοσία απολύει εργαζόμενους που απεργούν, που διεκδικούν το δίκιο όλων σας! Σήμερα αυτοί, αύριο εσείς. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα πως η τρομοκρατία και οι απειλές δεν περνάνε. Πως το δικαίωμά μας στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο».

Με αυτά τα λόγια, από την ντουντούκα που έστησαν μέσα στο «Καρφούρ» στη Νέα Ιωνία Αττικής συνδικαλιστές από Σωματεία του Εμπορίου και των Υπηρεσιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κάλεσαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου τους εργαζόμενους στο πολυκατάστημα να αντισταθούν στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της πολυεθνικής. Να διεκδικήσουν την επαναπρόσληψη τριών συναδέλφων τους από τα μαγαζιά της αλυσίδας στη Λάρισα και στην Καλαμπάκα οι οποίοι απολύθηκαν εκδικητικά, αμέσως μετά την απεργία στις 12 του Δεκέμβρη, επειδή πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της απεργιακής μάχης στο χώρο της δουλιάς τους. Δύο μάλιστα από αυτούς είναι δραστήρια μέλη του Σωματείου Εργαζομένων «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Ντία» και του τοπικού παραρτήματος.

Την ώρα της διαμαρτυρίας στο εσωτερικό του καταστήματος, δεκάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είχαν αποκλείσει τις τρεις εισόδους του «Καρφούρ» και μοίραζαν υλικό σε όσους βρέθηκαν στο μαγαζί για τα ψώνια τους. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική και μεγάλη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι καταναλωτές συμφωνούσαν με τα αιτήματα της κινητοποίησης, παρότρυναν τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν.

«Διεκδικούμε σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα για όλους, χωρίς τετράωρα και ανασφάλιστη εργασία. Σήμερα, στη θέση αυτών που απολύθηκαν, ή αυτών που δουλεύουν με τέτοιες συνθήκες θα μπορούσε να είναι το δικό σου παιδί. Είσαι και εσύ εργαζόμενος και ξέρεις», άκουγες στα πηγαδάκια που στήνονταν στις εισόδους του καταστήματος, όπου οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ άνοιγαν τη συζήτηση με τον κόσμο καλώντας τους εργαζόμενους μαζί με τις οικογένειές τους να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ στις 22 του Γενάρη και στην απεργιακή κλιμάκωση για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

...και στη Θεσσαλονίκη
...και στη Θεσσαλονίκη
Σε αντίστοιχο αιφνιδιαστικό αποκλεισμό του «Καρφούρ» στην οδό Γιαννιτσών προχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις και στη Θεσσαλονίκη. Τραμπούκοι της εργοδοσίας που αρχικά παρουσιάστηκαν σαν πελάτες και μετά σαν υπάλληλοι του καταστήματος, προσπάθησαν μάταια να δημιουργήσουν επεισόδια με τους διαδηλωτές. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.

Σε αποκλεισμούς καταστημάτων της ίδιας αλυσίδας ή σε μαζικές εξορμήσεις στις εισόδους προχώρησαν την ίδια μέρα οι ταξικές δυνάμεις σε Λάρισα, Τρίκαλα (ακολούθησε πορεία μέσα στην πόλη), Βόλο, Καρδίτσα, Γιάννενα και Κέρκυρα στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης του πολύμορφου και συντονισμένου αγώνα μέχρι την ανάκληση των απολύσεων.


ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΚΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Λείπουν γιατροί σε βασικές ειδικότητες

Οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου και στο τοπικό παράρτημα του ΙΚΑ, με αντίκτυπο τόσο στην παροχή υπηρεσιών Υγείας όσο και στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, αναδείχτηκαν σε πρόσφατη περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟ Ναυπάκτου του ΚΚΕ. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει παιδίατρος και χειρούργος σε μόνιμη βάση. Για την πρώτη ειδικότητα η κάλυψη των αυξημένων αναγκών της περιοχής γίνεται μόνο 2 φορές τη βδομάδα με παιδίατρο που αποσπάται από το νοσοκομείο της Πάτρας, ενώ η ειδικότητα χειρούργου καλύπτονταν μέχρι πριν λίγο καιρό από το νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Αντίστοιχα, στο παράρτημα του ΙΚΑ, η σύμβαση των δυο παθολόγων λήγει τέλος του χρόνου και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καμία διαδικασία ανανέωσης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι στον αέρα για τουλάχιστον 4 έως 5 μήνες στην καλύτερη περίπτωση, εάν και εφόσον βέβαια δρομολογηθούν οι διαδικασίες επαναπρόσληψης. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική συνειδητής απαξίωσης και υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας, που αποτελεί το όχημα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα της Υγείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους αλλά και τους χρήστες Υγείας να παλέψουν μεταξύ άλλων για μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που να καλύπτει τις αυξημένες πληθυσμιακές ανάγκες στην παροχή υπηρεσιών Υγείας σε όλα τα επίπεδα, να διεκδικήσουν αποκλειστικά και ουσιαστική δημόσια και δωρεάν Υγεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ