Ως εκ τούτου, δικαιούμαστε να τοποθετήσουμε τον κ. Πάγκαλο στο χώρο των πολιτικών με έντονο αντικομμουνιστικό προσανατολισμό, συνεπή εκφραστή των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Χτες, όμως, είχαμε την οβιδιακή μεταμόρφωσή του... Το πανελλήνιο τον άκουσε να δηλώνει ότι «...θα παλέψουμε στο πεζοδρόμιο να καταργήσουμε τους νόμους της ΝΔ, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση»!
Μήπως τελικά εκεί στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι απευθύνονται σε αμνήμονες;
Εδώ δυο χρόνια η πλειοψηφία των φορέων της Εκπαίδευσης βρίσκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Υπάρχει ένας κλάδος όμως που η ηγεσία του τον οδηγεί εδώ και χρόνια σε μια αδιέξοδη πρακτική και σε συντεχνιακές θέσεις. Αυτός ο δρόμος τούς οδηγεί σήμερα σε πλήρη αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του κλάδου και των ιδρυμάτων τους. Ο λόγος για την Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) που μπορεί να αποφάσισε να κλείσει τα ιδρύματα για δυο μέρες την ερχόμενη βδομάδα (4 και 5 Δεκέμβρη), αλλά με αιτήματα που τη φέρνουν σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλάδους που κινητοποιούνται αυτή την περίοδο και με τους ίδιους τους σπουδαστές των ΤΕΙ.
Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι η ΟΣΕΠ θεωρεί δεδομένη την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/05 που θα αναγνωρίσει τα διάφορα ψευτοκολέγια ως ιδιωτικά πανεπιστήμια και ενώ φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακοί, σύγκλητοι κ.ά. απαιτούν να μην εφαρμοστεί η οδηγία, η ΟΣΕΠ ζητά απλώς την έκδοση κάποιων «επαγγελματικών δικαιωμάτων» στις ειδικότητες των ΤΕΙ που εκκρεμούν.
Κατά τα άλλα, βασικό αίτημα της ΟΣΕΠ είναι η μισθολογική εξομοίωση των εκπαιδευτικών ΤΕΙ με τους πανεπιστημιακούς, την ίδια ώρα που τα ιδρύματα μαραζώνουν, οι σπουδαστές δεν έχουν καν βιβλία κ.ο.κ.
Κάθε μέσο προκειμένου να επισπεύσει το κλείσιμο του μοναδικού στη χώρα δημόσιου Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ), που καλύπτει τις ανάγκες όλης της Ελλάδας, μετέρχεται η διοίκηση του νοσοκομείου.
Την περασμένη βδομάδα κυκλοφόρησε στο νοσοκομείο ανακοίνωση που υπέγραφαν ο Σύλλογος Εργαζομένων, η Νοσηλευτική Διεύθυνση και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ που καλούσε το νοσηλευτικό προσωπικό σε συνάντηση στο αμφιθέατρο με θέμα «Μεταφορά των κλινικών και μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού στα γενικά νοσοκομεία». Στη συνάντηση όμως δε μίλησε κανείς άλλος εκτός από την διοικήτρια Γεωργία Σιδέρη. Η οποία -αναιρώντας όσα είχε πει η ίδια σε εκδήλωση που έγινε στο νοσοκομείο στις 10 Σεπτέμβρη 2007 - είπε ότι δεν υπάρχει δέσμευση του υπουργείου Υγείας ότι θα γίνει στο χώρο του ΠΝΑ γενικό νοσοκομείο ή κέντρο αναφοράς για τον αυτισμό. Και ζήτησε απ' τους νοσηλευτές να κάνουν αιτήσεις για να φύγουν για άλλα νοσοκομεία - εκεί που σχεδιάζεται να μεταφερθούν οι παιδοψυχιατρικές κλινικές του ΠΝΑ. Οι ...προτροπές της διοικήτριας όμως ξεσήκωσαν τις αντιδράσεις των εργαζομένων.
Χωρίς να πτοηθεί, στη συνέχεια, κάλεσε το διοικητικό προσωπικό «ανεπίσημα» στο γραφείο της όπου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει δέσμευση για τη συνέχιση λειτουργίας νοσοκομείου στο χώρο του ΠΝΑ και αν θέλουν να κάνουν αιτήσεις να φύγουν ...εθελοντικά! Η τακτική αυτή μάλιστα συνεχίστηκε με προσωπικές «κρούσεις» -πιέσεις σε εργαζόμενους.
Γιατί τόση ζέση; Την ώρα μάλιστα που διάφοροι «μνηστήρες» καιροφυλακτούν για την αξιοποίηση του οικοπέδου - φιλέτο που διαθέτει το νοσοκομείο;
Οτι ...δυσκολεύεται να την ξεπουλήσει την «Ολυμπιακή Αεροπορία» εννοεί. Κι όσο πιο πολύ δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές τόσο πιο «δυσοίωνο» θα τους φαίνεται το μέλλον.
Μόνο που στην προσπάθειά τους να απαξιώσουν ακόμη περισσότερο την επιχείρηση (για να μπορούν να την πουλήσουν κοψοχρονιά) εκτός από το μέλλον κάνουν «δυσοίωνο» και το παρόν.
Γι αυτό και οι μακρόχρονες μισθώσεις αεροπλάνων αμφιβόλου ποιότητας, γι' αυτό και το ξεπούλημα αεροσκαφών, γι' αυτό και τόσα άλλα μέτρα που υπονομεύουν εκτός από την κατάσταση και την εικόνα της εταιρείας.
Οτι κι αν λένε πάντως, οι δικές τους πολιτικές ευθύνονται και για τα χρέη και για τα λειτουργικά προβλήματα και σίγουρα δεν πρέπει να πληρώσει γι' αυτά ο Ελληνας φορολογούμενος.
ΕΝΙΑΙΑ η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Βασίλης Μαγγίνας, αν και αυτό είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τον Ελληνα ασφαλισμένο.
Ομως, και μόνο το άγχος που τους διακατέχει είναι μια έμμεση επιβεβαίωση του ότι γνωρίζουν πως προωθούν αντιλαϊκές επιλογές στην κοινωνική ασφάλιση.
Ενα είναι σίγουρο πάντως: Πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αφήσουν το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης ούτε σε «διαφωνούντες» της ΝΔ ούτε σε όψιμους «γνώστες των αγώνων και των πεζοδρομίων» όπως θέλει να εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ.
Στους αγώνες τους, στην ενότητά τους και στην πάλη τους μακριά από «κοινωνικούς διαλόγους» και παγίδες όπως η «πλήρης εφαρμογή του νόμου Ρέππα και στα θέματα της χρηματοδότησης των Ταμείων» μπορούν να στηριχτούν.