ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Στο «γήπεδο» της κυβερνητικής πολιτικής

Ούτε ένα «κάτω τα χέρια από τα Ταμεία», ούτε ένα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» δεν ακούστηκε χτες από τα χείλη των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

Στο «γήπεδο» της κυβερνητικής πολιτικής κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι φέρουν άξια τον τίτλο του «κοινωνικού εταίρου».

Οι ομιλίες των εκπροσώπων των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ «δικαιώνουν» τις εκτιμήσεις που έκαναν «κατ' ιδίαν» κυβερνητικά στελέχη, ότι δηλαδή οι ηγεσίες αυτές δεν αποτελούν πρόβλημα, για να περάσει η κυβέρνηση τα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Πράγματι, οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων ούτε κατά υποψία δε μετέφεραν ένα πνεύμα αγωνιστικής διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, επιλέγοντας να κινηθούν στην πεπατημένη του «εποικοδομητικού διαλόγου» σε προαποφασισμένα αντεργατικά μέτρα και της υπεράσπισης της «κοινωνικής συνοχής». Ούτε «ένα κάτω τα χέρια από τα Ταμεία», ούτε «ένα φέρτε πίσω τα κλεμμένα» δεν ακούστηκε από τα χείλη των εκπροσώπων των φορέων. Αντίθετα, περίσσεψαν οι όρκοι πίστης στο «διάλογο» και οι τεχνοκρατικού αμυντικού χαρακτήρα αναλύσεις δίχως πολιτικό - ταξικό «διά ταύτα».

Σε κάθε περίπτωση, οι πολλαπλώς εκφρασμένες αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση, δεν εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε εργαζόμενους και «εκπροσώπους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι όποιες «αντιρρήσεις» και οι διαφωνίες που εξέφρασαν εύκολα αντιμετωπίστηκαν από τους παρόντες υπουργούς, που έσπευσαν να απαντήσουν σε αυτές και να «βγουν και από πάνω», τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, που άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών, περιορίστηκε να επισημάνει τα γνωστά στοιχεία αναφορικά με τις νομοθετικές υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στο ΙΚΑ, καθώς και την επιβάρυνση του μεγαλύτερου ταμείου από την ενοποίηση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια με ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων. Το «διά ταύτα» όμως εξαντλήθηκε στην προαναγγελία ανάληψης... πρωτοβουλίας εκ μέρους της ΓΣΕΕ για έναν οργανωμένο κοινωνικό διάλογο - πρόταση που έγινε ασμένως δεκτή αργότερα από τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Ο ίδιος δήλωσε ένθερμος οπαδός του κοινωνικού διαλόγου αλλά επέκρινε την κυβέρνηση γιατί επιχείρησε να «ξεπετάξει» το Ασφαλιστικό μέσα σε τρεις τρίωρες συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Επιπλέον, επανέφερε τη γνωστή πρόταση για δημιουργία «κουμπαρά» από νέους «υγιείς πόρους και πηγές» (από τα κέρδη των δημοσίων επιχειρήσεων, από τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, από έκτακτη ειδική επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα, καθώς και έκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων)...

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, δήλωσε έτοιμος να ανταποκριθεί και να στηρίξει πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την εισοδηματική πολιτική. Ανέφερε ειδικότερα ότι η αύξηση στο βασικό μισθό του δημόσιου υπάλληλου ήταν 22 ευρώ, ενώ οι κρατήσεις 24,7 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει ονομαστική μείωση 3 ευρώ. Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό περιορίστηκε να επισημάνει ότι δεν υπάρχει ανοχή και αντοχή των εργαζομένων στις λύσεις που φαίνεται να προτείνει η κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημ. Ασημακόπουλος, ζήτησε...«μεγαλύτερο ενδιαφέρον» από την κυβέρνηση στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στο ασφαλιστικό τους ταμείο (ΟΑΕΕ). Ειδικά για το τελευταίο, παραδέχτηκε ότι το 1999 «συναινέσαμε στην ενοποίηση (σ.σ. του ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) επειδή λάβαμε διαβεβαιώσεις για κάλυψη ελλειμμάτων». Και συμπλήρωσε: «Οταν μας έριξαν στη θάλασσα της ενοποίησης, μας υποσχέθηκαν σωστικά μέτρα, αλλά οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν». Τώρα όμως, όπως είπε, το Ταμείο των μικρομεσαίων βουλιάζει.

Συνειδητή και συντεταγμένη επίθεση, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και διέξοδο από τη μεταρρυθμιστική φοβία ζήτησε στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος. Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας δεν είναι εύκολη, προειδοποίησε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι το αντίδοτο είναι η συντονισμένη αντεπίθεση με την επιτάχυνση των αλλαγών, όπως αυτές που έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός. «Δε θα πάμε μπροστά εάν δεν κόψουμε το γόρδιο δεσμό του Ασφαλιστικού», τόνισε χαρακτηριστικά, καλωσορίζοντας την πρόταση της ΓΣΕΕ για παράλληλο διάλογο των κοινωνικών εταίρων.

Εντός των πλαισίων της εφαρμοζόμενης πολιτικής ήταν οι παρεμβάσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκη, του αντιπροέδρου της Ενωσης Κεντρικών Επιμελητηρίων Δ. Μπακατσέλου και της ΠΑΣΕΓΕΣ Μ. Βαμβουλάκη.


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Πρόεδρο βουλευτή ζητά η «Ανανεωτική Πτέρυγα»

Την αντίθεσή της στα σενάρια διαδοχής του Αλ. Αλαβάνου απ' τον Αλ. Τσίπρα διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ, η οποία με χτεσινή ανακοίνωσή της προτείνει «να υπάρξει συναινετικά η επιλογή - πρόταση προς το Συνέδριο νέου προέδρου, μέσα από τα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας», σημειώνοντας ότι η επιλογή αυτή «διασφαλίζει τον ισχυρό ρόλο του κόμματος και την κοινοβουλευτική του διάσταση. Προωθεί την υπέρβαση των όποιων κινδύνων προκύπτουν από την εσωστρέφεια και αποφεύγει την υποβάθμιση του αποφασιστικού ρόλου του κόμματος. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση».

Με την ανακοίνωσή της, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» αφήνει αιχμές εναντίον του Αλ. Αλαβάνου, όταν τονίζει ότι η ίδια «αντιμετώπισε την πορεία προς το 5ο Τακτικό Συνέδριο με συναίσθηση ευθύνης και ενότητας» και για το λόγο αυτό «κινήθηκε με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού κειμένου θέσεων και χωρίς την υποβολή εναλλακτικής υποψηφιότητας προς τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος Αλέκο Αλαβάνο». Και προειδοποιεί ότι η συζήτηση ενόψει του Συνεδρίου «δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκατασταθεί από έναν κύκλο εσωστρέφειας είτε για οργανωτικά ζητήματα είτε με μια άγονη προεδρολογία».

Στο μεταξύ, ο Αλ. Αλαβάνος χτες σε δηλώσεις του προεξόφλησε ότι η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου θα πρέπει να είναι «στα πλαίσια μιας πορείας που ακολουθεί το κόμμα μας, που είναι η συμμαχία των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» και να εγγυάται τη συνάντηση με τη νεολαία.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9.84», ο Ν. Κωνσταντόπουλος τάχτηκε υπέρ της γενναίας ανανέωσης του ΣΥΝ και σε επίπεδο στελεχών, ενώ εκτίμησε σε ό,τι αφορά στην κεντροαριστερά ότι «οι συνθήκες είναι ώριμες εντός της κοινωνίας». Εξέφρασε δε το «πολιτικό παράπονο» ότι «με την αδιέξοδη και τυφλή πολιτική της τότε ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δε μας άφησε να κάνουμε αυτά που θέλαμε και μπορούσαμε, αναγκάζοντάς μας να δίνουμε αγώνα ύπαρξης, εκεί που θα έπρεπε να προωθήσουμε πολλά άλλα».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προσεγγίζει το Κυπριακό με βάση τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Με γνώμονα τα ιμπεριαλιστικά της συμφέροντα, σχεδιάζει η ΕΕ τις επόμενες κινήσεις αναφορικά με το Κυπριακό και το ζήτημα της 34χρονης τουρκικής κατοχής. Οι κατευθυντήριες γραμμές, βάσει των οποίων συντονίζονται οι ευρωπαϊκές κινήσεις, προδιαγράφονται σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του επιτρόπου Διεύρυνσης, Ολι Ρεν και από την πολιτική των Βρυξελλών στο Κόσσοβο... Παράλληλα, η πορτογαλική προεδρία στο σχέδιο συμπερασμάτων για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 10 Δεκέμβρη φέρεται να ζητά από την Τουρκία να προχωρήσει σε κινήσεις επίλυσης του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, σχετικά με το Κόσσοβο, ο Ο. Ρεν ισχυρίστηκε ότι «διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο σχετική με την άμυνα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας στο Κόσσοβο, εμποδίζοντας τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις εκεί αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Η Αγκυρα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, ορμώμενη από το κυπριακό βέτο, αναφορικά με τη σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, μπλοκάρει τις διαδικασίες συνεργασίας των δυνάμεων της Ενωσης με αυτών του ΝΑΤΟ. Τώρα λοιπόν ο επίτροπος θυμήθηκε ότι το Κυπριακό είναι ένα «πραγματικό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Βλάπτει την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους πολίτες της και εν δυνάμει τους στρατιώτες μας και τους αστυνομικούς μας».

Σχετικά με τις κινήσεις της πορτογαλικής προεδρίας, δημοσιεύματα φέρουν τη Λισαβόνα να προωθεί προσχέδιο συμπερασμάτων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και Γενικών Υποθέσεων, της 10ης Δεκέμβρη, που θα καλεί την Τουρκία «να υποστηρίξει ενεργώς τις προσπάθειες για συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών επί των οποίων έχει θεμελιωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση», χωρίς ωστόσο να υποχρεώνει την Αγκυρα σε κινήσεις ουσίας... Αλλωστε από το κείμενο δε λείπουν και τα συγχαρητήρια προς την κυβέρνηση Ερντογάν για την αποσόβηση της πολιτικής κρίσης με παραινέσεις για «ένταση των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ