ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΑΛΤΑ
«Οχι μόνο γιορτή... »

Για τις εντυπώσεις αλλά και την ουσία η Εθνική θέλει σήμερα να κερδίσει τη Μάλτα (21.30, MEGA), στο τελευταίο - ως γηπεδούχος - και προτελευταίο αγώνα της στην προκριματική φάση του EURO 2008. Οι «γαλανόλευκοι» έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στα γήπεδα Ελβετίας - Αυστρίας. Ομως επιζητούν να σταθούν ως πρωταθλητές Ευρώπης, να εξασφαλίσουν και την πρωτιά στον όμιλο, αλλά και να μαζέψουν βαθμούς που στη συνέχεια θα φανούν χρήσιμοι.

Το... σφραγισμένο εισιτήριο και η δυναμικότητα της αντιπάλου ενέχουν σοβαρό κίνδυνο χαλάρωσης και υποτίμησης. Ο Ρεχάγκελ το γνωρίζει και γι' αυτό, ποικιλοτρόπως, επισήμανε στους διεθνείς ότι πρέπει να παρουσιαστούν σοβαροί και να κερδίσουν (σήμερα και την Τετάρτη). Το μήνυμά του δείχνει να αφομοιώθηκε, αν κρίνουμε από τη δήλωση (στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ) του Γκέκα: «Είναι επίσημο παιχνίδι και θέλουμε τους βαθμούς, γνωρίζοντας ότι κάποιες φορές οι φιέστες χαλάνε. Δεν πρέπει να πάμε χαλαρά στο ματς, για να μην χαλάσουμε το εορταστικό κλίμα».

Στους άλλους αγώνες του 3ου ομίλου η Νορβηγία υποδέχεται την Τουρκία (με νίκη εξασφαλίζει την πρόκριση, αφήνοντας εκτός τους γείτονες) και η Μολδαβία την Ουγγαρία.

  • Νωρίτερα (15.45, MEGA) η Εθνική Ελπίδων υποδέχεται την αντίστοιχη της Κροατίας, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του EURO 2009. Η ομάδα του Νίκου Νιόπλια χρειάζεται τη νίκη για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης στα τελικά.
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Στη... σκιά των εκπλήξεων

Μπορεί από το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής στην Α1 να απουσιάζει το λεγόμενο ντέρμπι, ωστόσο το γεγονός ότι μέχρις στιγμής η φετινή διοργάνωση είναι συνώνυμο των εκπλήξεων, δίνει διαφορετικό ενδιαφέρον στα παιχνίδια. Στα αξιοσημείωτα του προγράμματος συγκαταλέγεται σίγουρα η αναμέτρηση του Αρη με τον Πανιώνιο, αλλά και αυτή του Αιγάλεω με τον ΑΓΟ Ρέθυμνο, που θα έχει στον πάγκο του τον Αργύρη Πεδουλάκη. Τις δυνάμεις του θα δοκιμάσει ο εκ των δυο πρωτοπόρων Πανελλήνιος, που αγωνίζεται στην Πάτρα κόντρα στην Ολυμπιάδα, η οποία καίγεται για τους βαθμούς. Στη Λάρισα ταξιδεύει ο Ολυμπιακός που θέλει να διατηρήσει την επαφή με την κορυφή μαστιζόμενος όμως από προβλήματα απουσιών, αφού Μασιγιάουσκας Τσακαλίδης είναι καλύτερα όχι όμως απόλυτα έτοιμοι και ο Γκριρ υποβλήθηκε σε μαγνητική. Από την άλλη, η Ολύμπια Λάρισας ψάχνει την ευκαιρία για το καινούριο ξεκίνημα, αφού μέχρις στιγμής δεν έχει πείσει.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ: 16:30 Κολοσσός Ρόδου - ΠΑΟΚ, 17:00 Ολυμπιάδα Πατρών - Πανελλήνιος, 17:00 Ολύμπια Λάρισας - Ολυμπιακός (ΕΤ1). ΚΥΡΙΑΚΗ: 17:00 Αιγάλεω - ΑΓΟΡ, 17:00 ΑΕΚ - ΑΕΛ (ΣΠΟΡ+), 17:00 Αρης - Πανιώνιος (ΕΤ1), 19:00 Μαρούσι - Παναθηναϊκός (S/S).

Ο Μαραθώνιος ΕΙΡΗΝΗΣ και... ο clasic Μarathon

Πάντα μου άρεσε ο αθλητισμός. Αφομοίωσα από τα παιδικά μου χρόνια το «νους υγιής εν σώματι υγιή» των αρχαίων προγόνων μας. Κι ήταν στην αρχή η μπάλα στις λασπωμένες γειτονιές του χωριού μου ή τα γεμάτα σκόνη καπνοχώραφα τα καλοκαίρια, αν περίσσευε λίγος χρόνος από τη δουλιά. Μετά ήρθε το τρέξιμο, οι δρόμοι, πάντα θαύμαζα τους λεπτόσαρκους δρομείς που κατάπιναν χιλιόμετρα τρέχοντας μεγάλες διαδρομές. Στα φοιτητικά μου χρόνια έτρεχα άλλοτε μόνος, άλλοτε με παρέα σε στάδια ή διαδρομές στο βουνό. Γνώρισα παρέες, έκανα φίλους ανθρώπους απλούς, εργάτες, επαγγελματίες ή επιστήμονες, όλοι εύρισκαν στο τρέξιμο, το δικό τους εαυτό, τη χαμένη ευεξία.

Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα είχαμε κάνει μεγάλη παρέα, το τρέξιμο στις πλαγιές του Υμηττού ήταν ψυχαγωγία και άθληση. Το βρεγμένο χώμα, τα στενά δρομάκια, τα χρώματα του δάσους, τα πεύκα, ύστερα όλη η παρέα στο λαϊκό καφενείο της κυρίας Βεατρίκης - δεν υπάρχει πια στη θέση του, ξεφύτρωσε super market - για καφέ και κουβέντα κι ήταν ο Σταύρος ο οικοδόμος, ο Θανάσης ο επιπλοποιός, ο Γιώργος υπάλληλος η κ. Λέλα που έκανε πεζοπορία κι ήταν κι άλλοι. Λέγαμε πολλά, γι' αυτά που μας απασχολούσαν, το ίδιο όπως τώρα, για την ακρίβεια, την ανεργία, την ανασφάλεια, για τη ζωή μας, για τον αθλητισμό. Κάποτε ο Σταύρος μού είπε: «Καλά εσύ γιατί δεν κάνεις Μαραθώνιο, είσαι καλός, μπορείς»... Τον κοίταξα με απορία. «Εγώ έκανα τον πρώτο Μαραθώνιο στα 54 χρόνια μου»... και τι μπορούσα να πω όταν είχα τα μισά του χρόνια;

Πήγα πρώτη φορά στο «Μαραθώνιο ΕΙΡΗΝΗΣ - ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» το 1993. Μοναδική εμπειρία, συγκλονιστική διαδρομή στα βήματα του αγωνιστή Γρ. Λαμπράκη, που έδωσε την ίδια του τη ΖΩΗ για το πολύτιμο αγαθό της ΕΙΡΗΝΗΣ και την αλληλεγγύη των Λαών. Εκτοτε τρέχω κάθε χρόνο στον ίδιο αγώνα προς τιμή του Γρ. Λαμπράκη. Εμπνέομαι σε μια διαρκή προσπάθεια από τα υψηλά ιδανικά του δικού του αγώνα μαζί με άλλους φίλους συναθλητές - δρομείς.

Τρέξαμε και φέτος με πολλά νέα παιδιά, μόνο που τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Ο Μαραθώνιος ΕΙΡΗΝΗΣ έγινε classic Marathon, οι χορηγοί έχουν την τιμητική τους, χρηματικά έπαθλα για τους πρώτους, κόστος συμμετοχής δεκάδων ευρώ για τους απλούς δρομείς. Μέσα μου επαναστατώ. Πλήρης εμπορευματοποίηση! Χορηγοί και κέρδη κι οι ιδέες, τα ιδανικά, ο Λαμπράκης στην απαξίωση των χορηγών. Τα ξεπούλησαν όλα!

Ομως όσες διαφημιστικές αψίδες κι αν υψώσουν στο διάβα της Μαραθώνιας διαδρομής, όσοι χορηγοί κι αν μπουν, οι αγνοί δρομείς, παιδιά του λαού με ιδέες και ιδανικά, που κάνουν κατάθεση ψυχής τα βήματα του αγωνιστή της Ειρήνης Γρ. Λαμπράκη, θα προσπερνούν αδιάφορα. Φάρος φωτεινός το μεγάλο πανό που 'χαν κρεμάσει μερικά χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό σε μια γέφυρα παιδιά της ΚΝΕ, που έγραφε με ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ: «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ - ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ - Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΖΕΙ!» Αυτός είναι ο δικός μας, ο μοναδικός, ανθρώπινος, ολόχρυσος, αναλλοίωτος χορηγός.


Χρήστος ΛΑΪΝΑΣ
μαραθωνοδρόμος

ΠΟΛΟ

Η δοκιμασία του δεύτερου, Εθνικού, στην έδρα της Βουλιαγμένης αποτελεί το πιο σημαντικό παιχνίδι της 8ης αγωνιστικής. Οι «κυανόλευκοι» θέλουν να... ρεφάρουν την ήττα από τον Ολυμπιακό την προηγούμενη αγωνιστική, αλλά και να διατηρήσουν την επαφή τους με την κορυφή. Σημειώνεται ότι μετά από αίτημα της Αστυνομίας αναβλήθηκε για τις 28 Νοέμβρη ο αγώνας του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό. Αναλυτικά το πρόγραμμα: (Ιωνικό Κολυμβητήριο, 17.30) Χίος - ΠΑΟΚ, («Αντώνης Πέπανος», 17.30) ΝΕΠ - Παλαιό Φάληρο, (Κέρκυρας, 17.30) Κέρκυρα - Πανιώνιος, (Γλυφάδας, 18.00) Γλυφάδα - Χανιά, (Λαιμού, 19.00) Βουλιαγμένη - Εθνικός.

EURO 2008

Ενδιαφέροντα και κρίσιμα παιχνίδια περιλαμβάνει η προτελευταία αγωνιστική και στους υπόλοιπους ομίλους, για τα προκριματικά. Παράδειγμα η αναμέτρηση στο Τελ Αβίβ, ανάμεσα σε Ισραήλ και Ρωσία. Σε περίπτωση νίκης των φιλοξενούμενων θα μείνει έξω η Αγγλία, που θέλει οπωσδήποτε τους τρεις βαθμούς κόντρα στην αδιάφορη Κροατία. Στη Σκοτία παίζει την πρόκριση η Ιταλία. Οι γηπεδούχοι προκρίνονται με νίκη, αφήνοντας Ιταλούς και Γάλλους να διεκδικήσουν το δεύτερο «εισιτήριο». Το πλήρες πρόγραμμα, είναι: Σερβία - Καζακστάν, Φινλανδία - Αζερμπαϊτζάν, Πορτογαλία - Αρμενία, Πολωνία - Βέλγιο (1ος ΟΜΙΛΟΣ), Λιθουανία - Ουκρανία, Σκοτία - Ιταλία (2ος), Τσεχία - Σλοβακία, Γερμανία - Κύπρος, Ουαλία - Ιρλανδία (4ος), ΠΓΔΜ - Κροατία, Ισραήλ - Ρωσία, Ανδόρα - Εσθονία (5ος), Ισπανία - Σουηδία, Β. Ιρλανδία - Δανία, Λετονία - Λιχτενστάιν (6ος), Βουλγαρία - Ρουμανία, Αλβανία - Λευκορωσία, Ολλανδία - Λουξεμβούργο (7ος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ