ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Στα Τέμπη τη Δευτέρα οι κτηνοτρόφοι!

Συμμετέχουν κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Θα γίνει σύσκεψη εκπροσώπων Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και θα ακολουθήσει συλλαλητήριο

Σημαντικός σταθμός και, ταυτόχρονα, νέα αφετηρία στην αγωνιστική πορεία που ξεκίνησαν, το τελευταίο διάστημα, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της χώρας μας, θα είναι η κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί, μεθαύριο Δευτέρα, στα Τέμπη, με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Στις 12 το μεσημέρι, στα Τέμπη, θα γίνει ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και θα ακολουθήσει δυναμικό συλλαλητήριο.

Να συμμετάσχουν μαζικά στη μεθαυριανή κινητοποίηση στα Τέμπη, καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, επισημαίνοντας ότι γεωργοί και κτηνοτρόφοι έχουν κοινά προβλήματα, κοινό αντίπαλο κι επομένως κοινός είναι και ο αγώνας τους.

Ενας αγώνας που στρέφεται κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και με τον οποίο οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι διεκδικούν:

  • Επιδότηση των ζωοτροφών στο 50% της τιμής, όταν ξεπερνάει το 0,18 ευρώ/κιλό με κίνητρα για ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα (πρόβειο γάλα 1,30 ευρώ/κιλό, γίδινο 0,90 ευρώ/κιλό, αγελαδινό 0,45 ευρώ/κιλό, μοσχαρίσιο κρέας 5,00 ευρώ/κιλό, αμνοερίφια 8,00 ευρώ/κιλό).
  • Νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων χωρίς οικονομική εξουθένωση των κτηνοτρόφων και χωρίς να χρησιμοποιηθεί σαν αφορμή για αποχαρακτηρισμό δασών και αλλαγή χρήσης γης.
  • Κατάργηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα και επιδότηση όλης της ποσότητας χωρίς πρόστιμα λόγω υπέρβασης των 630.000 τόνων.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης, κατάργηση των παρακρατήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας, για τη διαφοροποίηση και τα παράνομα «χαράτσια» του ΟΣΔΕ.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και σταμάτημα των «ελληνοποιήσεων».
  • Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων κτηνοτροφικών χρεών στο διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους, που το ετήσιο εξω-γεωργικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από 15.000 ευρώ.
  • Δωρεάν πιστοποίηση ζωοκομικών προϊόντων από τον αντίστοιχο κρατικό οργανισμό, στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ίδρυση νέων κτηνιατρικών εργαστηρίων για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ζωονόσων και ζωο-ανθρωπο-νόσων.
  • Ενισχυμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες δίπλα στον κτηνοτρόφο, με φτηνά και καλά φάρμακα.
  • Σαφή οριοθέτηση βοσκοτόπων και αναβάθμιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων.
  • Ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους και αποζημίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από ζημιές εμπορικών κρίσεων και διατροφικών σκανδάλων.
  • Αμεσο διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης, μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 χρόνια για τις γυναίκες.
  • Δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
  • Πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου.
Η κυβέρνηση ανησυχεί

Η αποφασιστικότητα των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και η προχτεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, στη Λάρισα, σχετίζεται μ' αυτές. Ο Κ. Κιλτίδης, εκμεταλλευόμενος τη «φιέστα» που του έστησαν οι γνωστοί μη εξαιρετέοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που δραστηριοποιούνται στην Ενωση Συνεταιρισμών και στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Λάρισας, προσπάθησε να περάσει την αντίληψη ότι δήθεν η κυβέρνηση λαμβάνει ευεργετικά μέτρα για τους κτηνοτρόφους κι επομένως «δε χρειάζονται οι κινητοποιήσεις».

Η απάντηση ήρθε αμέσως από τη Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, η οποία σε ανακοίνωσή της, αφού καταγγέλλει τα επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των αγροτοκτηνοτρόφων, επισημαίνει: Το πρόβλημα των αγροτών και κτηνοτρόφων δεν είναι βέβαια αυτό που παραπλανητικά προσπαθεί να εμφανίσει ο κ. Κιλτίδης, ενισχυόμενος από τα γνωστά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ που, τελικά, λειτουργούν ως κυβερνητικά φερέφωνα. Το πρόβλημα είναι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που συμφωνώντας, στα πλαίσια της ΕΕ, με την ΚΑΠ, εξοντώνει οικονομικά και ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Ειδικά με τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, αφού η συνέχιση της ίδιας αντικτηνοτροφικής πολιτικής, τους οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στο ξεκλήρισμα και στην εγκατάλειψη...

Μόνο μια αντιμονοπωλιακή πολιτική, που θα βάζει πάνω απ' όλα την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού και των κτηνοτρόφων, μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα και να αλλάξει προς το θετικό την κατάσταση.

ΒΟΥΛΗ
Με κυβερνητική κάλυψη οι διώξεις αγροτών

Απαντώντας στο ΚΚΕ για τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος αγροτών της Αιγιαλείας, ο αρμόδιος υπουργός επικαλέστηκε την ...«ανεξαρτησία» της Δικαιοσύνης

Με το πρόσχημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση δίνει πλήρη κάλυψη στις διώξεις των αγροτών της Αιγιαλείας, οι οποίοι καταδικάζονται από τα δικαστήρια επειδή διεκδίκησαν το 2004 αγωνιστικά την αποκατάσταση των πυρόπληκτων της περιοχής και την καταβολή επιδοτήσεων για το λάδι.

Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έδωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η οποία, όπως είπε, είναι «ανεξάρτητη». «Το υπουργείο δεν μπορεί να υπεισέλθει σε ζητήματα, τα οποία έχει κρίνει η Δικαιοσύνη και να ανατρέψει δικαστικές αποφάσεις», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή κάλυψης των διώξεων των αγροτών της Αιγιαλείας. Κατά τα άλλα, ο υπουργός είπε ότι σέβεται τους αγώνες των αγροτών και διατύπωσε την ευχή του(!) στους δικαστές να κρίνουν με επιείκεια τις υποθέσεις που αφορούν τους κοινωνικούς αγώνες.

Οταν οι βουλευτές του ΚΚΕ τού υπενθύμισαν ότι ως βουλευτής της αντιπολίτευσης είχε ανέβει πάνω σε τρακτέρ συμπαραστεκόμενος στους αγρότες, είπε ότι τότε έκανε κοινωνικούς αγώνες χωρίς όμως «παρανομίες». Ο Κ. Χατζηγάκης υπερασπίστηκε με σθένος την καταστροφική Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), λέγοντας μάλιστα ότι η ΚΑΠ «έβγαλε τον αγρότη με τις γαλότσες και τον έκανε νοικοκύρη»!

Το θέμα της ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων είναι θέμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος. Είπε ότι στα μέσα Οκτώβρη καταδικάστηκαν 13 αγρότες της Αιγιαλείας με πεντάμηνη φυλάκιση, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η αστυνομία δεν υποστήριξε στο δικαστήριο ότι υπήρξε το αδίκημα της παρακώλυσης της συγκοινωνίας. Αυτό δείχνει, υπογράμμισε, ότι ήταν προαποφασισμένη η καταδίκη τους, ενώ ακολουθεί τη Δευτέρα και άλλη δίκη σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών που ξεκληρίζονται και λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής, αλλά και λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση με τη στάση της, στην ουσία, «ποινικοποιεί το δικαίωμα στους αγώνες» και υπογράμμισε: «Σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες».

Συγκεντρώσεις σε Γιάννενα - Μυτιλήνη

Σε αγωνιστική κινητοποίηση βρίσκονται και οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού Ιωαννίνων και Λέσβου.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού Ιωαννίνων θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί έξω από τα Γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου, στα Γιάννενα. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται μετά και την τεράστια αύξηση της τιμής των ζωοτροφών που - σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των τιμών από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ εδώ και τρία χρόνια - οδηγούν στον οικονομικό στραγγαλισμό την πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους παραγωγούς να δώσουν βροντερό «παρών» στη συγκέντρωση της Δευτέρας και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της επιβίωσης, κόντρα σε αυτή την αντιαγροτική πολιτική, διεκδικώντας άμεση επιδότηση των ζωοτροφών, τιμές ασφαλείας με επιδότηση στο γάλα (1,30 ευρώ για το πρόβειο, 0,80 ευρώ για το γίδινο και 0,60 ευρώ για το αγελαδινό), μετατροπή της ΔΩΔΩΝΗΣ σε γνήσια συνεταιριστική, σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ κλπ.

Στη Μυτιλήνη

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι Λέσβου θα συγκεντρωθούν μεθαύριο Δευτέρα στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων του νομού εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, που καλεί «όλο τον αγροτόκοσμο, κύρια τους μικροϊδιοκτήτες, να συμπορευτεί με την εργατική τάξη στο γενικότερο αγώνα», καθώς και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Λέσβου.

.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ