Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια
Στην Αθήνα η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και καλούν οι σύλλογοι φοιτητών: Νομικής, Φιλοσοφικής, Γεωπονικής, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, ΤΕΦΑΑ, Νηπιαγωγών, ΕΜΜΕ, Φυσικού, Μαθηματικού και Δασκάλων και οι σύλλογοι σπουδαστών ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Πειραιά, ΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ και ΣΤΕΦ Αθήνας.
Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων έχει οριστεί για τις 11 π.μ., στο Πολυτεχνείο, με αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων Ιατρικής, Γεωλογικού, ΣΟΦΕΘ (Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών ΑΠΘ) και όλων των σπουδαστικών συλλόγων του ΤΕΙΘ. Στην Πάτρα, σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο παράρτημα καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Νηπιαγωγών, Δασκάλων και Εστίας.
Αίτημα αιχμής για τους φοιτητές και τους σπουδαστές είναι η απαίτηση να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05 που εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με εκείνα των αποφοίτων των διαφόρων ΚΕΣ και κολεγίων. Φοιτητές και σπουδαστές διεκδικούν πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα.
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών
Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς, ώστε με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις και τις γενικές συνελεύσεις να καταδικάσουν τη στάση της πλειοψηφίας στη διοίκηση, απευθύνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.
Οπως σημειώνει, «η συνδικαλιστική Ιερουσαλήμ της πλειοψηφίας του ΔΣ στη ΔΟΕ καλλιεργεί κλίμα σύγχυσης και επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι επαναπαύεται όσο μπορεί στις ανύπαρκτες δάφνες του περσινού απεργιακού αγώνα, διευκολύνοντας την κυρίαρχη πολιτική και τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές της. Η απροθυμία για νέους αγώνες κρύβεται πίσω από το άλλοθι της αδυναμίας για ανεύρεση πλαισίου διεκδίκησης».
Σε ό,τι αφορά τη στάση της πλειοψηφίας σε καίρια ζητήματα, όπως η επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, σημειώνει: «Ενώ ήδη η συνέντευξη καρατόμησε συναδέλφους με ουσιαστικά προσόντα, το ΔΣ της ΔΟΕ αδυνατεί να συντάξει ανακοίνωση για όσα έγιναν και αυτό γιατί η ΠΑΣΚ ΠΕ αρνείται επίμονα τη δική μας πρόταση για κατάργηση της συνέντευξης και αποκλειστική επιλογή μόνο με 100% μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια, αν και αποδείχτηκε από τις πρόσφατες κρίσεις ότι είναι τα μόνα που μπορούν να διασφαλίσουν μια δικαιότερη επιλογή, με το σκεπτικό να αξιοποιήσει τη συνέντευξη για τα δικά της παιδιά, όταν με χρόνους με καιρούς όλα δικά τους θα 'ναι. Οι "ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ" πάλι εξακολουθούν να κωφεύουν και επιμένουν να θεωρούν στρατηγικό ζήτημα της εκπαίδευσης τη διοικητική πυραμίδα της και όχι τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τα μέτρα προώθησής τους σε κάθε επίπεδο. Ισχυρίζονται με πρωτοφανή πολιτική αφέλεια ότι η θέση μας αυτή για τα κριτήρια βάζει σε δεύτερη μοίρα την αντιεκπαιδευτική πολιτική».
«Αμεσο αποτέλεσμα αυτής της σκόπιμης Βαβέλ είναι η ΔΑΚΕ αμέριμνη να βλέπει την κυβέρνηση να χτίζει το νέο σώμα διοικητικής ιεραρχίας, που το θέλει να ασκήσει ρόλο πραιτοριανού, για να εφαρμοστεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρώτα η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όπως πρόσφατα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας».
«Η ουσία του προβλήματος, τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, υπάρχει στη διεκδίκηση για κατάκτηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στους συλλόγους διδασκόντων, οι οποίοι πρέπει να έχουν την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας των σχολείων και κυρίαρχο λόγο για όλα (ωρολόγιο πρόγραμμα, κατανομή τάξεων και μαθημάτων, παιδαγωγική αντιμετώπιση των προβλημάτων κλπ.). Η διεκδίκηση αυτή όμως περνάει μέσα από το αίτημα για εδώ και τώρα κατάργηση του καθηκοντολογίου, που μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε γλάστρες και επικυρωτές αποφάσεων της αυταρχικής και μονοπρόσωπης παντοδυναμίας της διοίκησης».
Σχολιάζοντας τη στάση των άλλων δυνάμεων απέναντι στην προωθούμενη αποκέντρωση, σημειώνει ότι «στο ΔΣ της ΔΟΕ, ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ συμφωνούν με την πολιτική της αποκέντρωσης και απομονώνουν το θέμα σε δικαστική προσφυγή αποκλειστικά για τα νηπιαγωγεία, με τις "Παρεμβάσεις" να ζητούν συνολική προσφυγή κατά της αποκέντρωσης, ψάχνοντας σε αστικά νομικά μονοπάτια κινηματικές λογικές! Αποτέλεσμα και πάλι να καθυστερούν τα πάντα και να συσκοτίζεται το μέγα ζήτημα της αποκέντρωσης, ενόψει του "Καποδίστρια 2"».
«Οπως όλα τα παραπάνω δείχνουν, η στάση των άλλων δυνάμεων υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες και μικροπαραταξιακά οφέλη», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, προβάλλοντας τη δική του αντίληψη: «Αγωνιζόμαστε για την ενότητα όλων των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων με κριτήριο τα κοινά ταξικά τους συμφέροντα. Παλεύουμε για συνολική αντεπίθεση με πλαίσιο και θέσεις που χτυπούν στην καρδιά την αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική και θέλουμε αποτελεσματικούς αγώνες με παλλαϊκά - πανεργατικά χαρακτηριστικά μετωπικής ρήξης».
Με το σύνθημα «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), με ανακοίνωσή της «δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των μαθητών, των γονιών και των καθηγητών για Παιδεία δημόσια, καθολική, δωρεάν, ανάλογη με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της νεολαίας». Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, «μόνο οι δαπάνες της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας μας σε χώρες των Βαλκανίων και του Αφγανιστάν ανέρχονται ετησίως στο ποσό των 250.000.000 ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στην πρόσληψη και μισθοδοσία 17.000 καθηγητών ή στην κάλυψη των τεράστιων αναγκών στην υποδομή της εκπαίδευσης».
Στα λόγια συμπαραστάτες, στην πράξη όμως ούτε μία στάση εργασίας για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα μαθητικά συλλαλητήρια δε δέχτηκε να κηρύξει η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, παρά τη σχετική πρόταση του εκπροσώπου της ΕΣΑΚ ΔΕΕ. Ωστόσο, με χτεσινή της ανακοίνωση η ΟΛΜΕ καλεί - για τα μάτια του κόσμου - τους εκπαιδευτικούς «να συμπαραταχτούν ενεργητικά στους μαθητές με τη συμμετοχή τους στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη στις 9 Νοέμβρη».
Ομολογούμε πως δεν κατανοούμε το νόημα της ανακοίνωσης, όταν με απόφαση της ΟΛΜΕ οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι στα σχολεία την ώρα της κινητοποίησης και παράλληλα να συμπαραστέκονται «ενεργητικά» στους μαθητές που θα διαδηλώνουν. Κάτι σε «Τιραμόλα» φέρνει...
Την επιχείρηση τρομοκράτησης και συκοφάντησης των μαθητικών αγώνων, η οποία εκφράστηκε με την εισαγγελική παρέμβαση -προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις των σχολείων στα Γιάννενα, καταγγέλλει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη αυτές οι μεθοδεύσεις τρομοκράτησης να συναντήσουν τη λαϊκή κατακραυγή και καταδίκη. Στην ανακοίνωσή της καταδικάζει μεταξύ άλλων «τις απειλές προς πάντες από στελέχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δημοτικούς συμβούλους και κομματικά στελέχη της ΝΔ, που προσπαθούσαν και συνεχίζουν να σπάνε με τη βία τις καταλήψεις». Σε αυτό το κλίμα τρομοκράτησης «χείρα βοηθείας» δίνει και μερίδα του τοπικού Τύπου, που από κοινού με κυβερνητικούς εκφραστές και υποστηρικτές αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής προβαίνουν σε συκοφαντικά σχόλια για τις μαθητικές κινητοποιήσεις και εγκαλούν στελέχη του ΚΚΕ επειδή επισκέφθηκαν κατειλημμένα σχολεία.