Στα λόγια εμφανίζονται να είναι υπερασπιστές της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Στην πράξη είναι στο «περίμενε και βλέπουμε».
Ο λόγος για τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, που παρότι ισχυρίζονται ότι είναι κατά της ιδιωτικοποίησης και ορκίζονται στο όνομα της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, αρνούνται την οποιαδήποτε αντίδραση στην εφαρμογή της Οδηγίας 36/05 και τη συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης που διοργανώνεται ενάντια στο σύνολο των αντιδραστικών σχεδίων για την Παιδεία. Αρνήθηκαν ακόμα και να συζητήσουν την πρόταση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή της Οδηγίας που εξισώνει επαγγελματικά τις τρίχρονες σπουδές στα ιδιωτικά ψευτοπανεπιστήμια που λειτουργούν στη χώρα μας, με τις τετράχρονες και πεντάχρονες σπουδές στα δημόσια πανεπιστήμια και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών «πανεπιστημίων».
Σημειώνουμε ότι στο προεδρείο της ΟΛΜΕ συμμετέχουν δυνάμεις που όλη την προεκλογική περίοδο διατείνονταν ότι αυτοί πρωτοστάτησαν και ήταν δική τους υπόθεση ο αγώνας ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νόμο πλαίσιο. Και τώρα, που προετοιμάζεται το έδαφος που θα δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα για την αναθεώρηση του άρθρου 16, σφυρίζουν αδιάφορα. Μήπως επειδή ο πρόεδρος του κόμματός τους ήταν εκείνος ο οποίος πρωτοστάτησε με διαρκείς παρεμβάσεις στην Κομισιόν για την αναγνώριση αυτών των πτυχίων στη χώρα μας, ως ευρωβουλευτής το 2002;
Το πρόβλημα ξεφεύγει από τα όρια μιας συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης καθώς οι καθηγητές ειδικά είναι αυτοί που πρέπει έγκαιρα να εξηγήσουν στους μαθητές τους ότι ένα ΚΕΣ σε καμία περίπτωση δεν είναι πανεπιστήμιο. Οτι δεν πρέπει να βολευτούν με ένα ψευτοπτυχίο χωρίς αντίκρισμα. Κατά συνέπεια, η στάση της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας, μπορεί να εκληφθεί μόνο ως πατρονάρισμα αυτών ακριβώς των ΚΕΣ. Τέτοιο σήμα στέλνουν σ' όλο τον κλάδο.
Με συζήτηση μέσα στις σχολές οργανώνεται η συνέχεια του αγώνα των φοιτητών για να μην εφαρμοστεί - να καταργηθεί ο νόμος πλαίσιο που θεσμοθετεί την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων και ΤΕΙ και να μην εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία 36/05 που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων πανεπιστημίων και ΤΕΙ με εκείνα των αποφοίτων των διαφόρων κολεγίων και ΚΕΣ.
Ηδη, το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς, ενάντια στην εφαρμογή της οδηγίας 36/05 και το νόμο - πλαίσιο, της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 18 Οκτώβρη, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Στην Αθήνα, μέχρι στιγμής οι φοιτητικοί σύλλογοι του Γεωλογικού και της Νοσηλευτικής καλούν σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες πολλές γενικές συνελεύσεις σε φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους. Σε συμμετοχή στη συγκέντρωση καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές η Πανσπουδαστική. Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς σε συμμετοχή στη συγκέντρωση, ενώ στα ΔΣ των συλλόγων βάζει ζήτημα να παρθεί απόφαση για διευκολυντικές στάσεις εργασίας. Ακόμα, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας καλεί τους γονείς να συμμετέχουν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις 18 του μήνα. Στη Θεσσαλονίκη, έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στις 11.30 π.μ. στο Πολυτεχνείο, με αποφάσεις μέχρι στιγμής των συλλόγων φοιτητών Φυσικού, Παιδαγωγικού, Γεωλογικού του ΑΠΘ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες πολλές γενικές συνελεύσεις. Στην Πάτρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει με απόφαση της συνέλευσής του ο σύλλογος φοιτητών Εστίας, ενώ πολλοί σύλλογοι πραγματοποιούν συνέλευση την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε ώρες και μέρες άγνωστες για τους φοιτητές, έγιναν οι συνεδριάσεις των τμημάτων Βιολογικού, Πληροφορικής του ΑΠΘ και ΔΕΟΠΣ του ΠΑΜΑΚ, με θεματολογία για εφαρμογή πτυχών του νόμου - πλαισίου. Η περίπτωση της Πληροφορικής ωστόσο δεν έμεινε αναπάντητη από τους φοιτητές οι οποίοι μετά από κάλεσμα της ΠΚΣ απαίτησαν να γίνει εκ νέου η συνέλευση με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των φοιτητών. Οι «πονηροί» τακτικισμοί ορισμένων για να νομιμοποιείται και να περνάει στο απυρόβλητο ο αντιεκπαιδευτικός νόμος - πλαίσιο, που επιχειρηματικοποιεί την ανώτατη εκπαίδευση κι απαξιώνει την επιστημονική γνώση, πρέπει να ανησυχήσει το φοιτητικό κίνημα. Οι φοιτητές σε συμμαχία με τους καθηγητές τους δεν πρέπει να αφήσουν αυτόν τον αντιεκπαιδευτικό νόμο να περάσει ούτε από μία χαραμάδα! Και να μην επιτρέψουν σε κανέναν ψευτο-διανοούμενο να ισχυρίζεται ότι «κινδυνολογεί» όποιος αποκαλύπτει το πραγματικό περιεχόμενο του νόμου - πλαισίου. Λόγου χάριν, σε έναν από τους Τομείς του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ χαρακτήρισαν ως «κινδυνολογία» το γεγονός ότι οι πιστωτικές μονάδες θα απαξιώσουν το περιεχόμενο των σπουδών ενός επιστήμονα, όταν αυτό θα εξισώνεται με άθροισμα αριθμητικών μονάδων... Ακουσον!
Την πρώτη του συνεδρίαση για τη φετινή χρονιά πραγματοποιεί σήμερα το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) στις 7 το απόγευμα, στο κτίριο του Συνδικάτου Οικοδόμων (οδός Σουρή κι Ολύμπου γωνία). Στη συνεδρίαση του ΣΑΣΘ καλούνται να συμμετάσχουν οι εκλεγμένοι 15μελίτες και 5μελίτες καθώς και όσοι άλλοι μαθητές επιθυμούν να έρθουν να συμβάλουν με τις απόψεις τους στο σχεδιασμό της δράσης του ΣΑΣΘ τη φετινή χρονιά.