Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Οχτώβρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9899

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ»
Μπροστά σε πραγματικά και πλαστά διλήμματα

Ο προβληματισμός των διεθνών πολιτιστικών οργανισμών για τη «διεύρυνση» του περιεχομένου των όρων και των κριτηρίων ένταξης μνημείων και ιστορικών τόπων στον παγκόσμιο κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, δεν αντανακλά μόνο μια αντικειμενική ανάγκη που επιβάλλεται από την επιστημονική πρόοδο. «Μοιραία», η συζήτηση για το ποια τεκμήρια της ανθρώπινης μνήμης και ιστορίας θα προστατευτούν και θα αναδειχτούν (και πώς) ως «παγκόσμιας» ή «οικουμενικής σημασίας», αντανακλά το σημερινό ιδεολογικό και πολιτικό συσχετισμό δύναμης και στο εσωτερικό των αρμόδιων διεθνών φορέων, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις τραγικές συνέπειες στον πολιτισμό από τον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Το αν τελικά θα το πράξουν και πώς είναι ζητούμενο.



ΙΣΤΟΡΙΑ
Η εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα

Ηταν 12 του Οκτώβρη του 1953, όταν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσαν τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις. Μ' αυτή τη συμφωνία, το αντιδραστικό μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς της άρχουσας τάξης της Ελλάδας ενίσχυε τη συμμαχική στήριξη της εξουσίας του από τον βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό, την τρίτη κατά σειρά μετά το δόγμα Τρούμαν (12/3/1947) και τα επακόλουθά του, αλλά και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ (18/2/1952).


ΣΕΛ.  10   -   14
ΘΕΑΤΡΟ
Η εξουσία φοβάται την αληθινή τέχνη

Η πολιτική φοβάται την αληθινή τέχνη επειδή της αποκαλύπτει το βρώμικο πρόσωπό της. Παριστάνει τότε τον προστάτη της και αναλαμβάνει να την προωθήσει στις μάζες, αλλά έτσι όπως εκείνη την εννοεί και όπως εκείνην τη συμφέρει. Συζήτηση με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Θανάση Παπαγεωργίου.


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τα μωρά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα απ' ό,τι νομίζουμε

Επί αιώνες τα μωρά αντιμετωπίζονταν ως κατά βάση παθητικά όντα, που αξιοποιούν λίγες πληροφορίες από το περιβάλλον τους και κάνουν κινήσεις σχεδόν εξ ολοκλήρου ενστικτώδεις και αντανακλαστικές. Τώρα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο άνθρωπος μαθαίνει με έναν εκπληκτικό ρυθμό κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή του, ρυθμό ίσως πιο γρήγορο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στη ζωή του.


ΣΕΛ.  7
ΔΙΗΓΗΜΑ
Το καροτσάκι

Λίγο πιο κάτω ένας μαραγκός έχει στήσει το εργαστήρι του. Κάνω κι εδώ μια στάση. Μ' αρέσει αυτή η τέχνη. Κι ακόμα, η μυρουδιά του ξύλου, το ροκανίδι που βγαίνει όλο μπούκλες όπως πλανίζει. Τον παρακολουθώ πώς δουλεύει. Πώς κόβει τα ξύλα, πώς τα μαστορεύει, πώς τα ταιριάζει και φτιάχνει τα έργα του. Τραπέζια, σκαμνάκια, ντουλάπια, απλά έπιπλα για τους χωριανούς.


ΣΕΛ.  8

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ