Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9880

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ
Αστείρευτος μελωδός, στρατευμένος αγωνιστής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται αύριο από το θάνατο του Μάνου Λοΐζου, του σπουδαίου συνθέτη, που στη σύντομη ζωή του πρόσφερε μια μεγάλη σε ποιότητα δημιουργία, που παραμένει ζωντανή και συνεπαίρνει με την ίδια δύναμη εδώ και χρόνια...

Ο Μάνος Λοΐζος υπήρξε όχι μόνον εμπνευσμένος μελωδός, αλλά και συνειδητοποιημένος διανοούμενος, ο οποίος τοποθετούσε πάντα τη δουλιά του απέναντι στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής του. Με το τραγούδι και τη στάση ζωής του, έπαιρνε θέση απέναντι στην καταπίεση, στην αδικία, στον κοινωνικό ρατσισμό. Στρατευμένος δημιουργός, ταγμένος στη μαρξιστική, κομμουνιστική ιδεολογία, έκανε όπλο το ανεξάντλητο ταλέντο του, στον αγώνα του για έναν καλύτερο κόσμο. «Το πιο σπουδαίο είναι ότι η στρατευμένη τέχνη είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στις χιλιάδες των φτωχών παιδιών που πεινάνε, αγωνίζονται και σκοτώνονται καθημερινά», έλεγε.


ΣΕΛ.  4  -  5


ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ίδρυση της Διεθνούς Ενωσης Εργατών

Στα τέλη Σεπτέμβρη του 1864, στην Αίθουσα του Αγίου Μαρτίνου στο Λονδίνο, εκπρόσωποι εργατικών Οργανώσεων από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ιρλανδία ίδρυσαν τη Διεθνή Ενωση Εργατών, το πρώτο στην ιστορία παγκόσμιο κόμμα του Προλεταριάτου.


ΣΕΛ.  11  -  14
ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΑΒΑΝΤΕ»
Μια μεγάλη λαϊκή γιορτή

Κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη οι επιθέσεις προς το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, κυρίως μέσω των ΜΜΕ, «πυκνώνουν». Ο λόγος είναι η μεγάλη επιτυχία, η μεγάλη απήχηση που έχει στον πορτογαλικό λαό το φεστιβάλ της «Αβάντε», της εφημερίδας του ΠΚΚ (PCP). Ενα φεστιβάλ βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση του πορτογαλικού λαού.


ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Νέα μέσα έγκαιρης προειδοποίησης για εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών

Η ικανότητα πρόβλεψης της εμφάνισης των ασθενειών αυτών αλλάζει τον τρόπο που γιατροί και ερευνητές σκέφτονται για τις αυτοάνοσες καταστάσεις και για το πόσος χρόνος χρειάζεται ώστε να εμφανιστούν.


ΣΕΛ.  7
ΔΙΗΓΗΜΑ
Φινίτο με τα ψέματα...

«Ετσι κι εγώ... , λέει η Αθανασία φωναχτά. Μια ψηφίζω για να φύγει η δεξιά, μια για να έρθει στους Ελληνες η Ελλάδα, και ανάθεμά με αν πήρα ποτέ την ψήφο μου στα σοβαρά... Ούτε που ξέρω ακριβώς τι "εκλογές" σημαίνει! Ομως τώρα το πράμα κάπως άλλαξε... , μουρμουρίζει και ξαναγεμίζει το φλιτζάνι. Δεν πρέπει κάποτε να τελειώσουνε τα ψέματα; Δεν πρέπει τα πράγματα να μπούνε, καθαρά και ξάστερα, σε μια σειρά;».


ΣΕΛ.  8

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ