ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Απογείωση σε 6,1 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο

Στο 31% έφτασε η αύξηση των κερδών σύμφωνα με τους ισολογισμούς που δημοσίευσαν οι εισηγμένες στη Σοφοκλέους

Με εντατικότερους και ιδιαίτερα προκλητικούς για τα λαϊκά στρώματα συνεχίζεται και φέτος η υπερσυσσώρευση κερδών από τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Το γεγονός αυτό καταγράφεται στους ισολογισμούς των εισηγμένων στη Σοφοκλέους επιχειρήσεων οι οποίες μέσα στο α' εξάμηνο του 2007 απέσπασαν καθαρά κέρδη ύψους 6,12 δισ. ευρώ, με το ποσοστό της αύξησης να φτάνει σε 31%. Τα στοιχεία σε μια σειρά από επιμέρους κλάδους καταδείχνουν και την πολύμορφη απομύζηση των λαϊκών εισοδημάτων που λυμαίνεται η πλουτοκρατία, όπως τράπεζες, ιδιωτικά νοσοκομεία, ασφαλιστικές εταιρείες, πρώην λεγόμενες ΔΕΚΟ, λιανεμπόριο, επενδύσεις ακίνητης περιουσίας κ.ά.

Οι ισολογισμοί α' εξαμήνου 2007 291 εισηγμένων επιχειρήσεων -που επεξεργάστηκε η «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ» - δείχνουν τα παρακάτω:

  • Η συνολική μάζα των καθαρών κερδών (μετά από φόρους) εκτινάχτηκε σε 6,12 δισ. ευρώ (από 4,67 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2006) παίρνοντας αύξηση 31%. Σε κάθε περίπτωση τα κέρδη του α' εξαμήνου φτάνουν και με το παραπάνω να καλύψουν τις εκτιμώμενες ζημιές στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας.
  • Ο κύκλος εργασιών (τζίρος) πλην τραπεζών και άλλων που δε δημοσιεύουν τέτοιο στοιχείο έφτασε σε 39,5 δισ. ευρώ (από 36,3 δισ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση 8,8%.
  • Εντυπωσιακή είναι η αύξηση της κερδοφορίας σε κλάδους όπως: Τράπεζες 59%, ασφαλιστικές εταιρείες 59,4%, εταιρείες επενδύσεων 258,8%, υπηρεσίες Υγείας 90,9%, εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας 73,8%, τηλεπικοινωνίες 17%, λιανικό εμπόριο 57,6%, Υδρευση (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) 47,7%, ξενοδοχεία 141%, ποτοποιία 27,7%, είδη ενδυμασίας 59,3%, ιχθυοτροφεία 40,4%.
  • Αστρονομικά ποσοστά ανόδου εμφανίζουν τα κέρδη επιχειρήσεων. Στην κορυφή οι: «Global» 3.612%, «Αττικής» 2.312, «Υγεία» 955%, «Aegean» 666%, «Μάρφιν» 595%, «Rilken» 577%, επιχειρήσεις Αττικής 526% κ.ά.
  • Από την άποψη της συγκέντρωσης των κερδών, στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι τράπεζες που απέσπασαν 3 δισ. ευρώ ή το 49% των κερδών του α' εξαμήνου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Κάθε πέρσι και ... καλύτερα

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, το ένα στα δύο νοικοκυριά δηλώνει χειροτέρευση της οικονομικής του κατάστασης το 2006

Στο ένα από τα δύο νοικοκυριά υπήρξε επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης κατά το 2006, ενώ για το 2007, οι 4 στους 10 αναμένουν περαιτέρω χειροτέρευση της οικονομικής τους θέσης. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία, εν πολλοίς καταδεικνύουν τις δραματικές συνέπειες τις οποίες υφίσταται η λαϊκή οικογένεια, από τη διαχρονική και εντεινόμενη επίθεση που δέχεται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκύπτουν από τη νέα έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων ICAP, στοιχεία της οποίας δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου της εταιρείας, στη σχετική ερώτηση για την οικονομική κατάσταση που αντιμετώπισαν τα νοικοκυριά κατά το 2006, το 49,3% απάντησε ότι η οικονομική του θέση επιδεινώθηκε σε σχέση με το 2005, ενώ ένα 18,8% φέρετε να απαντά ότι η οικονομική του κατάσταση βελτιώθηκε. Παρά τα στοιχεία αυτά, οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο για ...σαφή πρόοδο στην απολογιστική εκτίμηση των νοικοκυριών για το 2006, επειδή η στατιστική εικόνα για το 2005 ήταν ακόμη χειρότερη. Το έτος αυτό, αυτοί που είχαν απαντήσει ότι η οικονομική τους κατάσταση χειροτέρεψε - ως προς το 2004 - ανέρχονταν στο 59,3% των ερωτηθέντων και μόλις το 7,3% είχε απαντήσει ότι η οικονομική του κατάσταση βελτιώθηκε. Οσον αφορά στο 2007, το 37,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αναμένει χειροτέρευση της οικονομικής του θέσης (έναντι 49,2% το 2006), ενώ ένα 15,1% απάντησε ότι προσδοκά βελτίωση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σε ... πέντε χρόνια το φυσικό αέριο στην Κρήτη

Το ...2012 αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τη χρήση φυσικού αερίου στην Κρήτη, ώστε να αντικατασταθεί η χρήση πετρελαίου από τις υπάρχουσες μονάδες στο νησί, και από εκείνες που προγραμματίζεται η κατασκευή τους. Μόνο που η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει τόσο για να εισπράξει τα ...εύσημα.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, μετά από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο, με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, της ΡΑΕ και της ΔΕΣΦΑ, των αρμόδιων φορέων για την προώθηση των σχεδίων. Ετσι, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές προβάλλεται ένα σχέδιο συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ προβλέπεται να δαπανηθούν για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και τα υπόλοιπα για ένα νέο ενεργειακό κέντρο στην περιοχή Κορακία, 500 MW.

Πρόκειται για δύο νέες μονάδες που η πρώτη θα μπορέσει να λειτουργήσει το 2012 και η δεύτερη το ...2014, ενώ οι υπάρχουσες μονάδες στον Αθερινόλακκο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με φυσικό αέριο το ...2016.

Ο ίδιος ο υπουργός συνέδεσε το σχέδιο ενεργειακής ενίσχυσης της Κρήτης με τον τουρισμό, μιλώντας για «διασφάλιση των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των μεγάλων νήσων που αποτελούν τους τουριστικούς πυλώνες της χώρας». Με άλλα λόγια, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των γηπέδων του γκολφ, τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών για την υποδομή που θα τους επιτρέψει να βγάλουν κέρδη. Είναι η πρακτική έκφραση μιας λογικής που λέει ότι χρηματοδοτείται μόνο ό,τι μπορεί να αποφέρει κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΑΕΠ Β' ΤΡΙΜΗΝΟΥ
Μεγάλη πτώση των επενδύσεων

Μεγάλη πτώση του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων, σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2007, ενώ ο ρυθμός ανόδου του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος, σε ετήσια βάση, παρουσίασε ρυθμό αύξησης 4,1%. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Από την ανάλυση των επιμέρους δεικτών που συγκροτούν το ΑΕΠ, η τελική κατανάλωση παρουσίασε ρυθμό αύξησης 3%, έναντι 2,8% το α' τρίμηνο, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4,8%, έναντι ρυθμού αύξησης 15,8% το α' τρίμηνο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 8,6%, έναντι 9,8% το α' τρίμηνο και τέλος οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 4,6% έναντι αύξησης 15,1% που είχε σημειωθεί το α' τρίμηνο του 2007.

«ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»
Εγκρίθηκε η τριπλή συγχώνευση

Εγκρίθηκε η τριπλή συγχώνευση των εταιρειών ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΔΕΛΤΑ PROJECT (θυγατρικές της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ οι δυο τελευταίες) από τις γενικές συνελεύσεις τους. Σύμφωνα με το σχέδιο, η παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου μεταφέρθηκε στην κατά 100% θυγατρική εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ - η οποία θα συγχωνευτεί στο νέο σχήμα - ενώ τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΛΤΑ PROJECT και η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας 334 MW εισφέρονται στην ENDESA HELLAS, την κοινή εταιρεία του ομίλου με την ισπανική ENDESA.

Εγκρίθηκε επίσης η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 99.891.977,10 ευρώ. Μετά από αυτό, το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας θα ανέλθει σε 124.204.181,10 ευρώ, διαιρούμενο σε 48,707 εκατ. μετοχές με ονομαστική αξία 2,55 ευρώ ανά μετοχή, από 60 λεπτά.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Πορεία για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Πορεία από τη Νέα Τρίγλια στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες της Χαλκιδικής την Πέμπτη διαμαρτυρόμενοι για τα υπέρογκα πρόστιμα που επέβαλε η ΔΕΗ σε δεκάδες παραγωγούς για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για άρδευση των καλλιεργειών την περίοδο 1993-2003.

Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη στην πλατεία της Νέας Τρίγλιας και πεζοί θα κατευθυνθούν στη Θεσσαλονίκη όπου αναμένεται να φθάσουν το Σάββατο το απόγευμα. Σκοπός των διαδηλωτών είναι να συναντήσουν τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των εγκαινίων της ΔΕΘ. Τα πρόστιμα αφορούν 170 γεωτρήσεις στην κεντρική και νότια Χαλκιδική, από τις οποίες εξυπηρετούνται εκατοντάδες καλλιεργητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ