ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Τους 64 έφτασαν οι νεκροί

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Πάρνωνα και Ταΰγετο

Τους 64 έφτασαν οι νεκροί από τις καταστροφικές πυρκαγιές της περασμένης βδομάδας. Χτες, εξέπνευσε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών ένας τραυματίας από την περιοχή Μίστρος της Εύβοιας εξαιτίας των σοβαρών εγκαυμάτων που είχε υποστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δύο χρόνια ήταν εποχικός πυροσβέστης.

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο παραμένουν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές σε Πάρνωνα και Ταΰγετο. Στην πρώτη και ειδικότερα στο χωριό Πολύδροσο παραμένουν επίγειες δυνάμεις, μεταξύ αυτών και στρατιώτες, που επιχειρούν να σβήσουν τις μικροεστίες που συνεχίζουν να υπάρχουν. Παράλληλα, ρίψεις νερού έκαναν τέσσερα ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη. Από την άλλη, στον Ταΰγετο, στρατιώτες, πυροσβέστες και τρία ελικόπτερα δίνουν μάχη προκειμένου να σβήσουν πλήρως τη φωτιά στην περιοχή Κορφοβούνι. Ωστόσο, χτες νωρίς το πρωί, τα ελικόπτερα και αεροσκάφη δεν πετούσαν στον Πάρνωνα αφού υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις. Λίγο μετά το μεσημέρι, όμως, άρχισαν να επιχειρούν.

Παράλληλα, δύο μέτωπα πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πρέβεζα, το ένα στην Καστροσυκιά και το άλλο στην Καμαρίνα. Από τις φλόγες, που έχουν σύμμαχο τους ισχυρούς ανέμους, γίνονται στάχτη δασικές εκτάσεις και ελαιόδεντρα χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Τέλος, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στη Χίο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Καρδάμυλα.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Η απουσία πρόληψης βασική αιτία των καταστροφών

Associated Press

«Η περιουσία, η ζωή του Ελληνα πολίτη και ο δασικός πλούτος της χώρας δεν κινδύνεψαν από ασύμμετρες απειλές αλλά από τη συγκεκριμένη πολιτική απαξίωσης της πυρασφάλειας της χώρας που εφαρμόστηκε και από τις δύο κυβερνήσεις και ευνοούσε ανέκαθεν την ανάπτυξη οργανωμένων εμπρηστικών σχεδίων από όλα αυτά τα "αθέατα" οικονομικά συμφέροντα που επενδύουν στη μελλοντική εκμετάλλευση της γης».

Αυτοί είναι οι λόγοι, όπως τονίζει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) για την τραγωδία στην Πελοπόννησο και την Εύβοια. Οπως αναφέρει, από το 1997 έως και τις 9 Αυγούστου, είχε ενημερώσει - μαζί με άλλες τρεις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της Πυροσβεστικής - τους αρμόδιους υπουργούς και των δύο κυβερνήσεων για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Σώματος και «προειδοποιούσε με αδιάσειστα στοιχεία για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν για τον Ελληνικό Λαό με σκοπό να αποφευχθεί ο όλεθρος που τελικά επακολούθησε».

Συγκεκριμένα, είχε επισημάνει την «απουσία της πρόληψης και της επιστημονικής γνώσης στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μέσω της απαξίωσης του καθ' ύλη αρμόδιου φορέα για την προστασία των δασών, τη δασική υπηρεσία».

Επίσης, «το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που είχε θεσπιστεί και ευνοούσε τους αποχαρακτηρισμούς και την καταπάτηση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων. Την καταδίκη του Πυροσβεστικού Σώματος σε μία στρατιωτικού τύπου αντιεπαγγελματική και αντιεπιστημονική λειτουργική δυσκαμψία, αντίθετη σε κάθε ευρωπαϊκό πρότυπο, κληρονομιά της δικτατορίας». Και τις «απελπιστικές ελλείψεις του ΠΣ σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και μηχανολογικό εξοπλισμό».

Παράλληλα, υπογραμμίζει τις ελλείψεις που υπάρχουν στους πυρόπληκτους Νομούς. Μεταξύ άλλων:

  • Στην Αρεόπολη υπάρχουν 14 κενές θέσεις στις 28.
  • Στο Γύθειο 15 στις 35 θέσεις.
  • Στους Μολάους 13 στις 17 θέσεις.
  • Στην Αμαλιάδα υπάρχουν 23 πυροσβέστες αντί για 40.
  • Στη Μεσσηνία 11 αντί 17.
  • Στα κλιμάκια της Αρκαδίας (Λεωνιδίου και Τροπαίων) υπάρχουν 24 οργανικά κενά σε σύνολο 34 θέσεων.

Τέλος, η ΕΑΚΠ θεωρεί γεγονός τις καταγγελίες για ανυπαρξία πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστών και προτείνει ως επιβεβλημένες τις προσλήψεις για την κάλυψη των περίπου 4.000 οργανικών κενών, την ουσιαστική αναδιοργάνωση του Σώματος καθώς και τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτρα κατώτερα των αναγκών

Αναιμικά χαρακτηρίζει τα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας για τους πυρόπληκτους η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) με ανακοίνωσή της, «όπως αναιμικά ήταν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας των δασών».

Σε μια βδομάδα αρχίζουν τα σχολεία και οι οικογένειες που βρίσκονται στο δρόμο πρέπει να βοηθηθούν άμεσα, επισημαίνει η ΑΣΓΜΕ, και προτείνει:

Πρώτ' απ' όλα χρειάζονται σπίτια. Οχι με δάνεια, αλλά με κρατική δαπάνη και ανοικοδόμηση ταχύτατη, από κρατικές υπηρεσίες.

Για τις οικογένειες με παιδιά σε παιδικό σταθμό ή σχολείο χρειάζονται:

  • Να δοθεί άμεσα η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 1.500 ευρώ και στις οικογένειες μαθητών και να συνεχιστεί η πρόσθετη οικονομική στήριξή τους ώσπου να αποκατασταθεί το οικογενειακό τους εισόδημα
  • ΔΩΡΕΑΝ βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • Σχολικά κτίρια για να κάνουν τα παιδιά μάθημα
  • Ολοι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους, για όλες τις λειτουργίες των σχολείων και πρόσθετοι εκπαιδευτικοί
  • Δωρεάν σίτιση όλων των μαθητών. Δωρεάν κάλυψη υγειονομικής φροντίδας κάθε παιδιού

Για τους φοιτητές:

Το εφάπαξ βοήθημα των 1.500 ευρώ δε φτάνει να καλύψει τις ανάγκες ενός νέου, που σπουδάζει, χωρίς καμιά βοήθεια, σε άλλη πόλη.

  • Στέγαση όλων των πυρόπληκτων φοιτητών και σπουδαστών, με ενοικίαση από το κράτος επιπλέον κτιρίων, για όλα τα χρόνια των σπουδών τους
  • Δωρεάν σίτιση, μεταφορά, υγειονομική περίθαλψη για όλα τα χρόνια των σπουδών (ειδική κάρτα)
  • Επίδομα 300 ευρώ το μήνα σε κάθε φοιτητή για τις πρόσθετες καθημερινές ανάγκες του
ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιστολή στήριξης

Τη βαθιά της θλίψη τις μέρες που όλη σχεδόν η Ελλάδα ήταν τυλιγμένη στις φλόγες, εξέφρασε με επιστολή της προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων, η Βουλγαρική Αντιφασιστική Ενωση.

«Θα θέλαμε να σας βεβαιώσουμε πως με προσοχή και ανησυχία παρακολουθούμε καθημερινά όλες τις ειδήσεις από την τηλεόραση, το ράδιο και τα καθημερινά ΜΜΕ του Τύπου για τον ηρωικό αγώνα που κάνει ο ελληνικός λαός με τη θεομηνία και το ολέθριο καταστροφικό έργο της.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη στις οικογένειες που χάσανε τους δικούς τους ανθρώπους στις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Και στεκόμαστε δίπλα σας αλληλέγγυοι ως την ώρα που θα σβήσει και η τελευταία πυρκαγιά. Θα θέλαμε να εκφράσουμε στο φίλο ελληνικό λαό τις ευχές μας να ξεπεράσει πιο γρήγορα αυτήν την κρίσιμη εποχή στην πατρίδα του».

ΔΕΗ
Ηλεκτροδοτήθηκαν τα πληγέντα χωριά

Την ολοκλήρωση των έργων επανηλεκτροδότησης των πληγέντων χωριών της Πελοποννήσου ανακοίνωσε χτες η ΔΕΗ, η οποία εκτιμούσε ότι μέχρι τις βραδινές ώρες θα είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και σε 14 εναπομείναντα χωριά της Αρκαδίας. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, οι εργασίες αποκατάστασης του δικτύου θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μεμονωμένοι πελάτες. Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της ηλεκτροδότησης των χωριών της Εύβοιας.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι συνολικά επανηλεκτροδοτήθηκαν 408 χωριά στους πέντε νομούς που επλήγησαν, ενώ απασχολήθηκαν 572 τεχνικοί της ΔΕΗ και εργολάβων. Πάντως, υπάρχουν πληροφορίες για χωριά που μέχρι και χτες ηλεκτροδοτούνταν από γεννήτριες οι οποίες στάλθηκαν για την ανακούφιση των πληγέντων στις καμένες περιοχές.

Δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενέκρινε, μετά από αίτημα της κυβέρνησης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται μόνο η χρονική διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (μεγαλύτερη των 20 ετών) όχι όμως και οι υπόλοιποι όροι (ύψος επιτοκίου κ.λπ.).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, σε δεύτερη φάση, όταν θα υπάρξει πληρέστερη εκτίμηση των ζημιών από τις πυρκαγιές, θα καθοριστεί και το τελικό ποσό του δανείου που θα διατεθεί στη χώρα μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ