ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
Κάνε το αδιέξοδό τους δικό σου κέρδος

Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η πλατεία Κλαυθμώνος στο ΠΑΣΟΚ; Και ο ΣΥΝ πλάι - πλάι με το ΛΑ.Ο.Σ. στον ίδιο πεζόδρομο κάπου εκεί κοντά στην Κλαυθμώνος; Κάποιος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας έχει υψηλή αίσθηση του χιούμορ, αλλιώς δεν εξηγείται. Εκτός κι αν ξέρει με στοιχεία αυτά που ήδη ψιθυρίζονται σε διαδρόμους αλλά κανείς δε γράφει...

Η ρύθμιση για την κατανομή των χώρων στα κόμματα ενόψει εκλογών δε φαίνεται λάθος. Ο σκηνοθέτης σκέφτηκε απλά: Οι συμπληρωματικές στο δικομματισμό δυνάμεις λογικό είναι να βρίσκονται κάπου κοντά.

Πάμε γι' άλλα: ΒΗΜΑ και ΑΥΓΗ συμπίπτουν: Μετεκλογική ακυβερνησία βλέπει το συγκρότημα, καθώς σύμφωνα και με την εφημερίδα του ΣΥΝ θεωρείται δεδομένη η μείωση του δικομματισμού. Το λάθος βρίσκεται στην πρόσθεση. Οταν διαπιστώνουν μείωση του δικομματισμού, προσθέτουν μόνο τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αφήνουν απέξω τις συμπληρωματικές δυνάμεις... Ασε που και η ακυβερνησία είναι επίσης μύθευμα. Μια ματιά στα όσα εξήγγειλε για το Ασφαλιστικό ο Καραμανλής δείχνει πως χρησιμοποιήθηκε καρμπόν με πρότυπο όσα ήδη έχει εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ και έχουν παραγγείλει οι διάφοροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Οποιος απ' τους δύο κι αν είναι στην κυβέρνηση, με όποιο ποσοστό κι αν εκλεγεί, μπορεί να κυβερνήσει εφαρμόζοντας απλά το κοινό και για τους δύο πρόγραμμα.

Ασχετο: «Καταγγελτική μοιρολατρία»: Νεολογισμός. Που παραπέμπει σε εκείνη την κατάσταση όπου περισσεύει η καταγγελία αυτών που ο κόσμος τα 'χει βούκινο, για να καταλήξει δήθεν καταγγέλλοντας στο υποδόριο συμπέρασμα: «Τι τα θες, μονόδρομος είναι οι λύσεις, σου μένει μόνο να επιλέξεις διαχειριστή». Είναι η στιγμή που συναντώνται ιδεολογικά ο «αριστερός» Μουλόπουλος με τον «δεξιό» Πρετεντέρη. Ο πρώτος διαπιστώνει μοιρολατρικά πως η μόνη επιλογή είναι μεταξύ διαχειριστών και ο δεύτερος έχει ήδη διακηρύξει πως ακριβώς αυτό είναι και το ζητούμενο. Ο αναγνώστης αφήνεται ελεύθερος να «επιλέξει».

Οι παλιοί λέγανε πως το κρίσιμο δεν είναι να περιγράψεις τον κόσμο, αφού οι άνθρωποι ξέρουν τι ζουν, το κύριο είναι να αλλάξεις τον κόσμο, άρα τι προτείνεις; Οταν το 60% του κόσμου σου λέει ξέρω πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ίδιοι, είναι κρίσιμο, ακριβώς τότε, το τι λες σ' αυτούς τους ανθρώπους. Οταν σταματάς το γράψιμο στη διαπίστωση, το μόνο που διδάσκεις είναι μοιρολατρία απέναντι σε έναν μονόδρομο. Τα περί «αντικειμενικής δημοσιογραφίας» ας τα αφήσουμε στην άκρη. Η εφημερίδα είναι κατεύθυνση. Εχει ιδιοκτησία, εκφράζει ταξική θέση και άρα προτείνει θέση. Οταν μόνο διαπιστώνει, κι αυτό θέση είναι. Υπέρ της συντήρησης!

Εκεί και η διαφορά μας...

Γιατί, λύση - διέξοδος υπάρχει. Την προβάλλει το ΚΚΕ. Αλλά αυτή η λύση προϋποθέτει - ως πραγματική μείωση του δικομματισμού - την παράλληλη ενίσχυση της πολιτικής γραμμής που και εναντιώνεται στην κοινή γραμμή του δικομματισμού και αποδεικνύει πως έχουν δικό τους δρόμο να βαδίσουν τα λαϊκά στρώματα: Το δρόμο προς μια δική τους, λαϊκή εξουσία, για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λαϊκής οικονομίας στα πλαίσια του οποίου δε χωράνε τα μονοπώλια, ο ιμπεριαλισμός, το καπιταλιστικό κέρδος, δηλαδή.

Αυτή η πρόταση βγαίνει έξω από τα πλαίσια διαχείρισης του σημερινού συστήματος, αυτήν την πρόταση προβάλλει το ΚΚΕ και αποκρύπτουν όσοι κλαίνε για τα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος.

Ο εργάτης έχει κάθε λόγο να χειροκροτεί για κάθε αδιέξοδο των καπιταλιστών...


Ο,ΤΙ ΖΕΙΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ

ΑΓΝΟΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ; «"Την επομένη των εκλογών η Δεξιά επιστρέφει στη γνωστή της θέση, αυτή της αντιπολίτευσης" επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου και δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση "θα βάλει τέλος στη διαφθορά και σε αυτούς που προσπαθούν να εξαγοράσουν συνειδήσεις με το ρουσφέτι", αλλά και "τέλος στην κοροϊδία, σε αυτούς που λυμαίνονται την περιουσία του ελληνικού λαού, στους κολλητούς και τους κουμπάρους"» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ)

ΟΠΩΣ «ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 67»: «Δε θα πρέπει να πιστέψει κανείς όμως ότι από μόνο του το σκάνδαλο θα κρίνει τις εκλογές. Οι πολίτες προσδοκούν θετικές προτάσεις από τα κόμματα και κυρίως αξιόπιστες λύσεις στα προβλήματά τους. Και όπως έδειξαν οι χτεσινές δημοσκοπήσεις διατηρούν ακόμα πολλές επιφυλάξεις» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ)

ΑΓΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ... «Δε θα μιλήσουμε για το ασφαλιστικό, για την απασχόληση, για την υγεία, για τα σχολεία, για τα προβλήματα; Για την εξωτερική πολιτική και το ευρωπαϊκό μας μέλλον και τη θέση μας στον κόσμο; (...) ποιος εξυπηρετείται τελικά από μια μονοθεματική προεκλογική περίοδο; Ποιος θα ευθύνεται αν την επομένη ο πολίτης συνειδητοποιήσει ότι έριξε την ψήφο του χωρίς να ξέρει πώς θα τη χρησιμοποιήσει αυτός που την πήρε;» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΗ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ: «Για τι πράγμα θα ψηφίσουμε λοιπόν; Θα μου πείτε, εντάξει, εκλογές έχουμε (...) τώρα προέχει η νίκη, πρέπει να φράξουμε τον δρόμο στη συντήρηση, στην παλινόρθωση, στη Δεξιά. Συμφωνώ. Αλλά πού βρίσκονται οι διαχωριστικές γραμμές; Αν υπάρχουν, είναι τόσο θολές που οι πολίτες αδυνατούν να τις διακρίνουν, αφού στις δημοσκοπήσεις το 60% των ερωτώμενων δηλώνει ότι πιστεύει πως οι πολιτικές που θα ακολουθήσει στα βασικά θέματα (εργασιακά, οικονομία, δημόσιος τομέας, διαφθορά) όποιο από τα δύο κόμματα κερδίσει τις εκλογές ελάχιστα θα διαφέρουν (...) οι μεγάλες ιδέες, τα μεγάλα οράματα, οι μεγάλες συγκρούσεις απουσιάζουν. Κανείς δε φιλοδοξεί να αλλάξει την κοινωνία. Ο καβγάς γίνεται για το ποιος θα ελέγξει το κρατικό μαγαζί. Οι αντιπαραθέσεις γίνονται για το ποιος θα είναι καλύτερος διαχειριστής» (ο Β. Μουλόπουλος στο ΒΗΜΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στις εκλογές να κοντύνει ο δικομματισμός με ισχυρό ΚΚΕ. ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΜΑΧΗΣ για τα δικαιώματα λαού και νεολαίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα πρώτα γκάλοπ δίνουν φαβορί τον Καραμανλή

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κυβέρνηση ΝΔ θέλει το 41,6%

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΧΑΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΓΚΑΛΟΠ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντιπαράθεση για τα ομόλογα, προβάδισμα ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΓΩΣΑΝ έρχεται και 2ο πόρισμα

ΤΑ ΝΕΑ: Βγάζουν... τρελό τώρα τον Ζορμπά

ΕΘΝΟΣ: ΚΗΡΥΞΑΝ πόλεμο στον Ζορμπά

Η ΧΩΡΑ: Υπόνοιες για τη φωτιά Ζορμπά

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πρώτη εισαγγελική δίωξη, αλλά Πασόκου

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πλειοψηφία ακυβερνησίας

Η ΑΥΓΗ: Υποχωρεί ο δικομματισμός

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στοίχημα με τα επιτόκια

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αποδόμηση

«Ο κ. Ζορμπάς δεν προσφέρει τίποτα στην αποκάλυψη της αλήθειας (...) Ο πρώην δικαστικός, πρακτικώς, δε διαθέτει καμία μαρτυρία (...) Ενας δημοσιογράφος που έχει ήδη δημοσιεύσει τις υποψίες του για "πολιτικό χρήμα" όπως του εμπιστεύθηκαν οι "πηγές" του, αν και κάποιοι από τους τελευταίους επιμελώς διαψεύδουν τις "αποκαλύψεις". Ενας άλλος που απλώς υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας αναφοράς σε "πολιτικό χρήμα" από συνομιλία του προηγούμενου δημοσιογράφου. Και ένας τρίτος δημοσιογράφος που λέει ότι κρυφάκουσε σε καφενείο ομολογία εμπλεκομένου πάντα για "πολιτικό χρήμα". Αυτό όμως δεν είναι έκθεση Αρχής για το βρώμικο χρήμα, τις διαδρομές του και τους αποδέκτες, αλλά συναξάρι εντυπώσεων όψιμα εντίμων εμπλεκομένων σε νέες εισαγγελικές και δικαστικές περιπέτειες» (ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«Θέση εργασίας» η μία ώρα δουλιά;

«Κατά τη διάρκεια των 3,5 ετών η κυβέρνηση δημιούργησε 200.000 νέες θέσεις εργασίας - τόνισε ο πρωθυπουργός - υπογραμμίζοντας ότι εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα τόσο για τους νέους όσο και για τις γυναίκες» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

«Οικονομικά μη ενεργοί»

«Πλασματική αποδεικνύεται η μείωση μέσα σε ένα χρόνο της ανεργίας στο 7,7% που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ και πανηγύρισε ενόψει και των εκλογών η κυβέρνηση. Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ Γ. Ρωμανιάς αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη μείωση της ανεργίας προήλθε κυρίως από τη θεαματική αύξηση των ατόμων που βρέθηκαν μέσα στον χρόνο αυτό εκτός της αγοράς εργασίας και καταγράφηκαν πλέον στους οικονομικά μη ενεργούς» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ