ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυνηγημένος μέχρι το θάνατο

Θύμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, που θέλει τους μετανάστες «παράνομους» και τρομοκρατημένους, ο 27χρονος Νιγηριανός Τόνι Ονούα στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Ο άδικος χαμός του 27χρονου νεαρού από τη Νιγηρία έγινε το τραγικό σύμβολο όλων των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας τρομαγμένοι και κυνηγημένοι, γνωρίζοντας την εκμετάλλευση και την κρατική βία. Ο Τόνι Ονούα, πλανόδιος μικροπωλητής CD, σκοτώθηκε το βράδυ του Σαββάτου όταν στη διάρκεια καταδίωξης από δύο άνδρες με πολιτικά έπεσε από τον 1ο όροφο καφετερίας που βρίσκεται στον κεντρικό πεζόδρομο της Καλαμαριάς. Ο θάνατός του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής και ομοεθνείς του.

Συμπατριώτες και συγγενείς επιμένουν ότι πρόκειται για αστυνομικούς και δηλώνουν ότι υπάρχει και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που το βεβαιώνει. Απαιτούν να σταματήσει ο εμπαιγμός από την Αστυνομία, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ισχυρίζεται ότι οι δύο που τον καταδίωκαν δεν ήταν αστυνομικοί. Βέβαια, παρά τις μαρτυρίες όσων είδαν τι συνέβη, δεν τους έχει συλλάβει ακόμη, ώστε να διαπιστωθεί η ταυτότητά τους.

Από την επόμενη μέρα, δεκάδες κόσμου προσεγγίζουν το σημείο όπου σκοτώθηκε ο νεαρός μετανάστης, ανάβουν κεριά και αφήνουν λουλούδια.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι της Κοινότητας των Νιγηριανών στη Θεσσαλονίκη, ο αδελφός του θύματος, Τζέιμς Ονούα, δήλωσε ότι ο Τόνι πριν από λίγες μέρες είχε προπηλακιστεί από αστυνομικούς. Κάλεσε όλους τους μάρτυρες του περιστατικού, που ξέρουν την αλήθεια, να μιλήσουν για να αποκαλυφθούν οι «δολοφόνοι» του αδελφού του. Ο πρόεδρος της κοινότητας, Φέμι Ακιντάιο, εγκάλεσε την κυβέρνηση για την εφαρμοζόμενη μεταναστευτική πολιτική σημειώνοντας ότι οι Αφρικανοί μετανάστες υπομένουν με πόνο τις κακές συνθήκες της ζωής τους στην Ελλάδα.

Motion Team

Απαιτούν «άμεση σύλληψη των δραστών, απόδοση ευθυνών στην Αστυνομία για τη μη σύλληψη των δραστών. Αμεση έκδοση των αδειών παραμονής των συγγενών του που εκκρεμούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να μεταβούν αξιοπρεπώς στη Νιγηρία για την τελετή. Να αναλάβει το ελληνικό κράτος το κόστος μεταφοράς της σορού στη Νιγηρία. Νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις».

Το πτώμα του 27χρονου μέχρι χτες το μεσημέρι βρισκόταν στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» χωρίς να έχει εξεταστεί από ιατροδικαστή. Οι συγγενείς και η κοινότητα ζήτησαν να εξεταστεί από ιατροδικαστή της επιλογής τους.

Χτες το βράδυ, επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια πορείας που πραγματοποίησαν μέλη της Νιγηριανής Κοινότητας από τον πεζόδρομο της Καλαμαριάς προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Οι μετανάστες έπεσαν θύματα του γνωστού σκηνικού επεισοδίων που στήνεται με πρωταγωνιστές τους κουκουλοφόρους και τα ΜΑΤ.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ

«O άδικος χαμός του Νιγηριανού μετανάστη αναδεικνύει το κλίμα τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι οικονομικοί μετανάστες - και ιδιαίτερα αυτοί της αφρικανικής καταγωγής - στη χώρα μας», επισημαίνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Και συνεχίζει:

«Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την άρνηση της νομιμότητας και την πολύχρονη ταλαιπωρία των μεταναστών, για να τους κρατούν ομήρους. Στόχος να παραμείνουν οι οικονομικοί μετανάστες έρμαια στις ορέξεις των επιχειρηματιών, να προσφέρουν φτηνότατα την εργατική τους δύναμη. Ευθύνεται για τα χαμηλά μεροκάματα, την ανασφάλιστη εργασία, την εντατικοποίηση της δουλιάς, τα εργατικά ατυχήματα - εγκλήματα που χτυπούν ιδιαίτερα τους ξένους εργάτες. Η πολιτική της ΕΕ, των κλειστών συνόρων, του φακελώματος και των περιοριστικών μέτρων στην παροχή ασύλου, θα οξύνει παραπέρα την καταστολή και τον αυταρχισμό σε βάρος των μεταναστών.

Το ΚΚΕ καλεί Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους, ΜΑΖΙ, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με οργάνωση και συλλογική δράση για κάθε πρόβλημα, για να αντιμετωπιστούν οι μηχανισμοί της χειραγώγησης, της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας. Μαζί Ελληνες και μετανάστες μπορούμε να διεκδικήσουμε δικαιώματα, να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Επικίνδυνες ελλείψεις σε πυρασφάλεια και ηλεκτροδότηση

Η φωτιά στα εξωτερικά ιατρεία αποκάλυψε μια ακόμα πλευρά της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων

ICON

Στο κλείσιμο της εφημερίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για τρεις ώρες και τη μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, και σε μεγάλη αναστάτωση, οδήγησε φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στα εξωτερικά ιατρεία του πρώτου ορόφου του νοσοκομείου.

Οπως όλα δείχνουν, η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα σε ακτινολογικό μηχάνημα. Η φωτιά περιορίστηκε με την επέμβαση της Πυροσβεστικής και έως ότου αντιμετωπιστεί πλήρως, σταμάτησαν τα ασθενοφόρα να μεταφέρουν ασθενείς στο νοσοκομείο, ενώ και οι ασθενείς που έφταναν με δικά τους μέσα στέλνονταν στο «Σισμανόγλειο».

Το συγκεκριμένο περιστατικό έφερε στην επιφάνεια για μια ακόμα φορά το σοβαρότατο ζήτημα της πυρασφάλειας του νοσοκομείου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο «Ευαγγελισμός» δεν έχει την απαραίτητη άδεια της Πυροσβεστικής που πιστοποιεί ότι διαθέτει επαρκές σύστημα πυρασφάλειας, γιατί παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς (ειδικές πόρτες, έξοδοι διαφυγής κ.ά.). Η αναγκαία υποδομή κοστίζει και το υπουργείο Υγείας δεν είναι διατεθειμένο να διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια!

Οι ελλείψεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε ένα ακόμα σοβαρότατο ζήτημα ασφάλειας που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, εξαιτίας του πεπαλαιωμένου δικτύου ηλεκτροδότησης. Τις προηγούμενες μέρες κάηκε ο μετασχηματιστής ρεύματος της Μονάδας Ανάνηψης Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών, που διαθέτει πέντε κλίνες εντατικής θεραπείας. Ο μετασχηματιστής αντικαταστάθηκε, αλλά και ο καινούριος κάηκε. Ο λόγος είναι ότι δεν αντέχει το πεπαλαιωμένο δίκτυο. Σαν συνέπεια αυτών των προβλημάτων η Μονάδα παραμένει κλειστή από την περασμένη Τρίτη και για 10 μέρες - έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα - ενώ δε γίνονται και χειρουργεία για καρδιολογικά περιστατικά. Πάντως, ενώ η Μονάδα Ανάνηψης θα μπορούσε να μεταφερθεί προσωρινά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 1 - όπως έχει προτείνει η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου - αυτό δε γίνεται για άγνωστους λόγους.

Τα προβλήματα και τους κινδύνους που προκύπτουν από την παλαιότητα του δικτύου ηλεκτροδότησης έχει επισημάνει επανειλημμένα το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου. Είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του δικτύου, αλλά και η αύξηση της ισχύος των γεννητριών του νοσοκομείου, αφού σε περίπτωση παρατεταμένου μπλακ άουτ δεν μπορούν να δουλέψουν σε υψηλές θερμοκρασίες για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Το σωματείο επισημαίνει ακόμα την αναγκαιότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας που έχει απογυμνωθεί. Αλλά και την ανάγκη να λειτουργήσει 2η καρδιοχειρουργική τράπεζα, να διπλασιαστούν οι κλίνες Ανάνηψης Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών και να εξοπλιστούν με τον απαραίτητο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και το διπλασιασμό του υπάρχοντος προσωπικού.

Αύριο θα απολογηθεί τελικά στον 15ο ανακριτή ο 57χρονος, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για «εμπρησμό κατ' εξακολούθηση σε δασική και αναδασωτέα ιδιαιτέρως μεγάλη έκταση, από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα».

Ο ίδιος, ο οποίος αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει ότι την ώρα εκδήλωσης της φωτιάς βρισκόταν σε καφενείο, είναι πατέρας εθελοντή δασοπυροσβέστη, που είχε αφήσει την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς σε εργοστάσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ