ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Οι αγώνες συνεχίζονται

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής επαγρύπνησης, έγινε την περασμένη Κυριακή το πρωί, στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944, η κεντρική εκδήλωση τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων του Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944 που διοργάνωσαν οι Αντιστασιακές Οργανώσεις και ο Δήμος Νίκαιας.

Στην κεντρική ομιλία ο δήμαρχος Νίκαιαςμ, Στέλιος Μπενετάτος, αναφέρθηκε στο χρονικό της θυσίας για τη λευτεριά και τη λαοκρατία και τόνισε πως στις σημερινές συνθήκες, τις πιο μίζερες, υπάρχει ανάταση: η καθημερινή συλλογική δράση. Αφού επισήμανε το ξαναγράψιμο της Ιστορίας που επιχειρείται με προτροπή της ΕΕ όπου εξυμνούν τους συνεργάτες των ναζί και επιχειρούν να εξισώσουν θύτες και θύματα, αναφέρθηκε στη θυσία των παλικαριών της Εθνικής Αντίστασης που «έδωσε καρπούς και θα καρπίσει και πάλι» δείχνοντας πως «όσο κι αν η μηχανή των ναζί έσπερνε τον όλεθρο, ηττήθηκε γιατί οι λαοί αποφάσισαν να αντισταθούν». Και επισήμανε πως καμία χρυσωμένη ετικέτα του εκσυγχρονισμού δε βολεύει τις ανάγκες του λαού για μόρφωση, εργασία, γνώση.

«Είμαστε εδώ προσκυνητές της θυσίας και 63 χρόνια κρατάμε άσβεστη τη φλόγα για λευτεριά, κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε στην ομιλία του ο Μανώλης Χατζηευσταθίου, μέλος της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς επισημαίνοντας πως η ηρωική θυσία «αποδεικνύει τη δύναμη των λαών να αντιστέκονται και θα αντιστέκονται μέχρι να ολοκληρωθούν τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας». Τόνισε την ανάγκη για νέους αγώνες «με πρώτο στόχο να βγει ανίσχυρος ο δικομματισμός στις 16 Σεπτέμβρη και ισχυρό το ΚΚΕ».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, μαζικών φορέων, συλλόγων, συγγενείς εκτελεσμένων και πλήθος κόσμου. Ανάμεσά τους οι βουλευτές Πειραιά του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου και Ελπίδα Παντελάκη, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Παν. Μακρής, ο σημερινός και πρώην δήμαρχος του αδελφοποιημένου με τη Νίκαια Δήμου Κάτω Πολεμηδίων Κύπρου, Γιώργος Γεωργίου και Κώστας Θωμάς αντίστοιχα και ο Γραμματέας της ΚΟ Κοκκινιάς-Ρέντη, Παν. Κατηφές.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε η βουλευτής και πρώην δήμαρχος Νίκαιας Β. Νικολαΐδου ενώ κατατέθηκαν επίσης εκ μέρους της κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, των οικογενειών των εκτελεσθέντων, της Δημοκρατικής Ενότητας Νίκαιας, της ΚΝΕ, του Δήμου Νίκαιας, παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, του σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας», του συλλόγου φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κ.ά.

Ακολούθησε πορεία στο χώρο του Κοινοτάφιου του Γ΄ Νεκροταφείου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Μπλόκο σήμερα (7 μ.μ.-12 μ.μ.) θα διεξαχθεί Τουρνουά Σκακιού, στο χώρο της Μάνδρας και από την Πέμπτη 23 Αυγούστου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» από τις 5 μ.μ.-10 μ.μ. θα διεξαχθεί το 15ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά, σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ταλαιπωρία από καθυστερήσεις και βλάβες

Από πολύωρες καθυστερήσεις στα λιμάνια και βλάβες στα ακτοπλοϊκά πλοία συνοδεύτηκε η επιστροφή των παραθεριστών του Αυγούστου, την ίδια ώρα που από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όχι μόνο δε λαμβάνεται το παραμικρό μέτρο για την ανακούφιση των χιλιάδων ταλαίπωρων επιβατών, αλλά πλέον δεν εκδίδεται ούτε σχετικό ενημερωτικό δελτίο Τύπου!

Ο ανεπαρκής υπερήλικος και υποσυντήρητος ακτοπλοϊκός στόλος έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες, ειδικά αυτές της θερινής περιόδου, με αποτέλεσμα να καταπονούνται ακατάπαυστα πλοία και πληρώματα και να μην υπάρχει απόπλους είτε από το λιμάνι του Πειραιά είτε από τα άλλα λιμάνια που να μην παρουσιάσει, στην καλύτερη περίπτωση, μία με δύο ώρες καθυστέρηση.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και από τις βλάβες, όπως αυτή του 34χρονου πλοίου «ΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ» (πρώην «ΕΞΠΡΕΣ ΑΘΗΝΑ» και πιο παλιά «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ 2») της εταιρείας ΣΑΟΣ του -επιδοτούμενου για κάθε δρομολόγιο και πλοίο του - εφοπλιστή Μανούση.

Το «ΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ» την Κυριακή το πρωί παρουσίασε μηχανική βλάβη μία ώρα μετά τον απόπλου του από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα, με 437 επιβάτες. Επέστρεψε στη Μυτιλήνη. Από τους επιβάτες του, κάποιοι 8 ώρες αργότερα αναχώρησαν με το «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ», άλλοι περιμένουν ακόμα στο λιμάνι και άλλοι έφυγαν με το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», που τροποποίησε τα δρομολόγιά του και αντί για Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, Μύρινα, Σαμοθράκη, Αλεξανδρούπολη, κατευθύνθηκε για Καβάλα.

Οι επιβάτες που ήταν να ταξιδέψουν με το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» από Λήμνο για Αλεξανδρούπολη έφυγαν με το «ΠΗΝΕΛΟΠΗ». Και όσοι από αυτούς ήταν να συνεχίσουν για Σαμοθράκη, περίμεναν στο λιμάνι μέχρι τα μεσάνυχτα για να αποπλεύσουν με το «ΝΟΝΑ ΜΑΙΡΗ» που έκανε έκτακτο δρομολόγιο.

Το αλαλούμ συνεχίστηκε και χτες, αφού οι επιβάτες του «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», με τις τροποποιήσεις στα δρομολόγια, περίμεναν επί ώρες στα λιμάνια των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου για να εξυπηρετηθούν, ενώ το «ΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ» κατέπλευσε τελικά στο Λαύριο χτες το απόγευμα με μία μηχανή. Επίσης με 3 ώρες καθυστέρηση απέπλευσε χτες το απόγευμα από το λιμάνι του Πειραιά και το πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ».

To προσκύνημα στα Πετρουλιάνικα

To προσκύνημα στα Πετρουλιάνικα (Μοναστήρι) αναβάλλεται λόγω προεκλογικής περιόδου. Γι' αυτό το λόγο η Δήμητρα Πέτρουλα πρόσφερε στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ 1.500 ευρώ στη μνήμη των δολοφονημένων γονιών και συγγενών της και όλων των Λακώνων αγωνιστών και παρακαλεί όλους όσοι θα έρχονταν στο προσκύνημα, να δώσουν στο ΚΚΕ ό,τι θα ξόδευαν στο προσκύνημα - και πολλά περισσότερα αν έχουν - για να ενισχύσουνε το Κόμμα μας στην προεκλογική του εκστρατεία. Επίσης, η Δήμητρα Πέτρουλα πρόσφερε στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Πειραϊκής 600 ευρώ.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Με τη συμπλήρωση 63 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Συνοικίας μας από τους Ναζί κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους στις 28 Αυγούστου 1944, τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων και ο Προσφυγικός Σύλλογος «Ελπίδα» καλούν, την Κυριακή 26.8.2007 και ώρα 7 μμ στην Πλατεία Ελπίδας στα Ανω Σφαγεία, σε εκδήλωση τιμής για τους Σφαγειώτες αγωνιστές και όσους έπεσαν για τη Λευτεριά και την Ανεξαρτησία της πατρίδας μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ