ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Ξαναδικάζονται οι πέντε Κουβανοί πατριώτες

Κρατούνται παράνομα και άδικα εδώ και χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ

Από διαδήλωση στις ΗΠΑ υπέρ των πέντε Κουβανών πατριωτών
Από διαδήλωση στις ΗΠΑ υπέρ των πέντε Κουβανών πατριωτών
ΑΒΑΝΑ.--

Ξεκίνησε χτες στο 11 Περιφερειακό Εφετείο στην Ατλάντα η επανεκδίκαση της υπόθεσης των πέντε Κουβανών, Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερνάντο Γκονσάλες, Ρενέ Γκονσάλες, Αντόνιο Γκερέρο και Χεράλντο Ερνάντες που κρατούνται παρανόμως και αδίκως εδώ και χρόνια σε αμερικανικές φυλακές και μάλιστα σε συνθήκες απομόνωσης.

Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» οι νομικοί που υπερασπίζονται τους πέντε Κουβανούς, κατά την τρίτη κατά σειρά ακροαματική διαδικασία, θα παρουσιάσουν πληθώρα επιπρόσθετων στοιχείων που θα αποδείξουν τις κατάφωρες παραβιάσεις της διαδικασίας με την οποία καταδικάστηκαν και ειδικά όσον αφορά την ελλιπέστατη και μεροληπτική στάση της εισαγγελίας.

Επίσης, η υπεράσπιση θα παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία που θα καταρρίψουν τις αρχικές κατηγορίες «περί συνωμοσίας για πρόκληση φόνου» αλλά και σειρά αποδεικτικών στοιχείων όσον αφορά την ακροαματική διαδικασία στην πρώτη τους δίκη στο Μαϊάμι.

Οι πέντε Κουβανοί συνελήφθησαν τον Σεπτέμβρη του 1998 στη Φλόριντα και καταδικάστηκαν στις 8 Ιούνη 2001, με κατηγορίες που συμπεριλάμβαναν «συνωμοσία κατασκοπίας», από 15 χρόνια έως δις ισόβια. Ωστόσο καμιά απόδειξη για κατασκοπία δεν παρουσιάστηκε. Η δίκη έλαβε χώρα στο Μαϊάμι, ένα διαβόητο προπύργιο της «κουβανικής μαφίας» και ουσιαστικά καταδικάστηκαν επειδή προσπάθησαν να παρακολουθήσουν και να σταματήσουν τρομοκρατικές συνωμοσίες εναντίον της Κούβας από μισθοφόρους κομάντος που υποστηρίζονταν από την CIA οι οποίοι εκπαιδεύονταν και εκτελούσαν αποστολές εκτός της εδαφικής επικράτειας των ΗΠΑ.

Η δίκη των Πέντε ήταν τόσο πολιτικά φορτισμένη και μεροληπτική ώστε τον Αύγουστο του 2005, μία επιτροπή τριών δικαστών του 11ου Περιφερειακού Εφετείου στην Ατλάντα σημείωσε την απόλυτη σύγκλιση συνθηκών που καθιστούσαν αδύνατη μια δίκαιη δίκη. Ωστόσο η απόφαση για καινούρια δίκη ανατράπηκε αργότερα για να ακολουθήσει ένα τεράστιο κίνημα ώστε να καταστεί εφικτή η επανάληψη της δίκης. Τέλος, περισσότεροι από 30 ανώτατοι δικαστικοί και επιφανείς νομικοί καθώς και αγωνιστές από όλη την υφήλιο που συμμετέχουν ενεργά στην παγκόσμια καμπάνια για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών, θα είναι παρόντες στη δίκη ώστε να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και να κρίνουν την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή της νέας δίκης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προς δεύτερο γύρο για Πρόεδρο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αρχισε χτες η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Τουρκίας, με τον υποψήφιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Ιούλη, Αμπντουλάχ Γκιουλ, να μην καταφέρνει να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων που απαιτούνται για εκλογή από τον πρώτο γύρο. Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένος ο δεύτερος γύρος, που επίσης δεν αναμένεται να εκλέξει Πρόεδρο, καθώς επίσης απαιτούνται 367 ψήφοι, ενώ στις 28 Αυγούστου, όπως όλα δείχνουν θα λήξει η διαδικασία, αφού η εκλογή στον τρίτο γύρο απαιτεί απλή πλειοψηφία, την οποία, συγκεντρώνει ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο Α. Γκιουλ, έλαβε 341 ψήφους, στους 550 βουλευτές, με τους αντιπάλους του, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης και Χουσεΐν Ταϊφούν Ιτσλί, του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, να συγκεντρώνουν 70 και 13 ψήφους αντίστοιχα, όσοι και οι εκλεγμένοι βουλευτές τους.

Υποψήφιο δεν κατεβάζει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ντενίζ Μπαϊκάλ, που σαμποτάρισε και την πρώτη απόπειρα εκλογής προέδρου από την κυβέρνηση Ερντογάν και οδήγησε τη χώρα στις πρόωρες εκλογές του Ιούλη, ενώ κατά της υποψηφιότητας Γκιουλ τάχθηκαν και οι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος.

Δεδομένης της δέσμευσης του προέδρου του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι θα παραστεί στην ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, η νίκη Γκιουλ και του ΑΚΡ, θεωρείται σίγουρη, πλην... απροόπτου, καθώς συγκεντρώνονται τα απαιτούμενα 2/3 των παρουσιών, για να είναι έγκυρη η διαδικασία.

Η εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ θα «λύσει τα χέρια» της νέας κυβέρνησης Ερντογάν, που στην προηγούμενη θητεία της αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στην έγκριση αποφάσεων λόγω των αντιρρήσεων του Α. Σεζέρ...

Στρατιωτικός νόμος στη νότια Νιγηρία

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Την επιβολή στρατιωτικού νόμου στο Πορτ Χαρκούρτ στο Δέλτα του Νίγηρα για «ένα εξάμηνο» αποφάσισαν οι νιγηριανές αρχές, λίγες μέρες μετά τις πολύνεκρες επιχειρήσεις του στρατού με αφορμή την εξάρθρωση ένοπλων ομάδων και «εγκληματικών συμμοριών» κατά τις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 35 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα (ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι).

Η ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση που επικρατεί σ' αυτήν την πόλη των 2.000.000 κατοίκων εξανάγκασε μέσα στο Σαββατοκύριακο εκατοντάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατά κύματα, από το φόβο επανάληψης των συγκρούσεων μεταξύ στρατού και ένοπλων ομάδων που δρουν στην περιοχή...

ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Καταστροφικό το πέρασμα του κυκλώνα «Ντιν»

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ.--

Σε κατάσταση συναγερμού η Νικαράγουα, καθώς ο κυκλώνας «Ντιν» συνεχίζει το καταστροφικό του «ταξίδι» στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική. Μετά τις νότιες ακτές της Τζαμάικα που χτύπησε μανιασμένα τη Δευτέρα, ο «Ντιν» κινείται με ανέμους 240 χλμ/ώρα, αγγίζοντας την κατηγορία 5 της κλίμακα Σάφιρ -Σίμπσον, κατευθυνόμενος προς τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού. Οι αρχές του Μεξικού ήδη έχουν ανακοινώσει έκτακτα μέτρα και έχουν προχωρήσει στην εκκένωση όλης της χερσονήσου.

Στην Τζαμάικα σπίτια ισοπεδώθηκαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και σκεπές ξηλώθηκαν από το πέρασμα του «Ντιν» που έχει κοστίσει ήδη τη ζωή εννέα ατόμων στην ανατολική Καραϊβική. Η κυβέρνηση της Τζαμάικα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τις επόμενες 30 ημέρες. Εκχωρήθηκαν αυξημένες εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο λεηλασιών και η εγκληματικότητα κατά το διάστημα που θα ισχύει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο κυκλώνας περνά ήδη νοτίως των νησιών Καϊμάν και κινείται προς τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού. Οι αρχές έχουν κηρύξει «πορτοκαλί» συναγερμό, προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι ο κίνδυνος είναι άμεσος. Ηδη έχει διαταχθεί η απομάκρυνση 90.000 τουριστών από τα θέρετρα Κανκούν και Κοζουμέλ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς»...

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τα 88 χρόνια της ...«ανεξαρτησίας» του Αφγανιστάν, από τη Βρετανική κατοχή, γιόρτασαν, την Κυριακή οι Αφγανοί, στα πλαίσια της πολιτικής «άρτος και θεάματα», που ακολουθεί η ηγεσία της σημερινής ΝΑΤΟικής - αμερικανικής κατοχής, της χώρας. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο στάδιο της Καμπούλ, ενώ ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, άδραξε την ευκαιρία για να καλέσει το λαό να ενωθεί με τους Ταλιμπάν, στον «πόλεμο κατά των δυτικών δυνάμεων».

Και ενώ συμπληρώνονται σχεδόν έξι χρόνια αμερικανικής κατοχής στο Αφγανιστάν και ο αριθμός των νεκρών αμάχων αυξάνεται καθημερινά, στο στάδιο της Καμπούλ, με φόντο την αφγανική σημαία και μια φωτογραφία του μονάρχη Αμανουλάχ Χαν, που νίκησε τους Βρετανούς και ανακήρυξε το Αφγανιστάν ανεξάρτητη χώρα, ο Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έκανε λόγο για τη σημασία της εκπαίδευσης της νέας γενιάς Αφγανών, επιτέθηκε στους Ταλιμπάν, κατηγορώντας τους για προσπάθεια «αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης»...

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ιστορία με την απαγωγή των 19 Νοτιο - Κορεατών, καθώς οι Ταλιμπάν εντείνουν τις πιέσεις τους προς τη Σεούλ, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας θα φέρει την ευθύνη για τον θάνατο των ομήρων, που απήχθησαν πριν ένα μήνα, εάν δεν πείσει την κυβέρνηση της Καμπούλ να δεχτεί μία ανταλλαγή αιχμαλώτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ