ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Προαναγγελία περικοπών με προφάσεις - πρόκληση

Η κυβέρνηση, επικαλούμενη τα ελλείμματα που η ίδια και το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους δημιούργησαν, ετοιμάζεται να υποχρεώσει τα λαϊκά στρώματα σε νέα οικονομική επιβάρυνση για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα

Οι προειδοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων επαληθεύονται. Ολο και περισσότερα βάρη για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων
Οι προειδοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων επαληθεύονται. Ολο και περισσότερα βάρη για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων
Επικαλούμενη προκλητικά τα ελλείμματα στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, στη δημιουργία των οποίων έχει αποκλειστική ευθύνη η ίδια και το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της ΝΔ, διά του υπουργού Απασχόλησης, προανήγγειλε χτες νέο πετσόκομμα παροχών σε υπηρεσίες και φάρμακα από τα Ταμεία προς τους ασφαλισμένους, γεγονός που θα οδηγήσει στην ακόμη μεγαλύτερη αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης με τον υφυπουργό Υγείας και τους διοικητές του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι οι πόροι των Ταμείων για τη φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων και συνταξιούχων «είναι μεγάλοι (...) και πρέπει να βρεθούν μέθοδοι εξορθολογισμού και στον τομέα της Νοσοκομειακής Περίθαλψης και στον τομέα του Φαρμάκου, ώστε η επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Φορέων να περιοριστεί, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση πόρων για τις καλύτερες υπηρεσίες προς ασφαλισμένους και συνταξιούχους».

Την πρόκληση σε βάρος των χιλιάδων ασφαλισμένων ήρθε να συμπληρώσει ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος, κάνοντας λόγο για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία προήλθε «από θαρραλέα μέτρα» που πήρε η ΝΔ.

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ο «εξορθολογισμός» των δαπανών που επικαλείται η κυβέρνηση σημαίνει την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, οι οποίοι, πέρα από την έμμεση συμμετοχή τους στο κόστος της Υγείας μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα κατευθείαν από την τσέπη τους, είτε μέσω αύξησης της συμμετοχής τους σε εξετάσεις και φάρμακα, είτε μέσω μείωσης των παροχών από τα δημόσια νοσοκομεία για υπηρεσίες, τις οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν πλέον απευθείας στον ιδιωτικό τομέα.

Οπως και να 'χει, γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την παραπέρα απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα, προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, αλλά και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ηδη τα λαϊκά στρώματα καταβάλλουν από την τσέπη τους το 57,2% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία, ξοδεύοντας περισσότερα από 1.500 ευρώ το χρόνο, με τη μέση μηνιαία δαπάνη να φτάνει τα 128,17 ευρώ (τα 25,54 ευρώ είναι για φάρμακα, τα 84,19 ευρώ για γιατρούς και τα 18,44 ευρώ για νοσοκομειακή περίθαλψη).

Την ίδια ώρα το μέγεθος του ιδιωτικού τομέα Υγείας έφτασε στα 1,321 δισ. ευρώ το 2005 έναντι 0,508 δισ. ευρώ το 1997 παρουσιάζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 12,7% (μελέτη της ICAP, Ιούλης 2006).

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τη δεκαετία του 1990 αύξησαν κατά 806% τα νοσήλια που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ανασφάλιστοι στα δημόσια νοσοκομεία. Η ΝΔ αύξησε τα νοσήλια κατά 300% το 2006 στα Προνοιακά Ιδρύματα χρονίως πασχόντων και στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης. Στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές η αύξηση φτάνει το 21%.

Η πρόκληση με τα ελλείμματα

Οσο για τα ελλείμματα του κλάδου Υγείας που επικαλείται η κυβέρνηση, η πρόκληση ξεπερνάει κάθε όριο, αν αναλογιστεί κανείς ότι εξαιτίας της δικής της πολιτικής και του ΠΑΣΟΚ τα Ταμεία δίνουν πάνω από 2 δισ. το χρόνο στα ιδιωτικά θεραπευτικά και διαγνωστικά κέντρα, ενώ μόνο οι εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας κοστίζουν 74 εκατομμύρια ευρώ!

Το παράδειγμα του ΙΚΑ είναι αποκαλυπτικό: Το 1989, ο κλάδος Υγείας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού ήταν πλεονασματικός. Το 2004 τα ελλείμματα του κλάδου Υγείας έφτασαν στα 474.004.034 ευρώ και το 2006 στα 811.851.715 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι συνολικές οφειλές (κράτος και ιδιώτες) προς το Ταμείο ανέρχονται στα εννιά δισ. ευρώ και τα βεβαιωμένα και μη εισπραχθέντα χρέη του ιδιωτικού τομέα ανέρχονται περίπου σε 3,6 δισ. ευρώ. Ποσά πολλαπλάσια των ελλειμμάτων που επικαλείται η κυβέρνηση, η είσπραξη των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακόρυφη άνοδο της ποσότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας προς τους ασφαλισμένους.

Μόνο η χρέωση που αξιώνουν οι ιδιωτικές κλινικές από τα ασφαλιστικά ταμεία για μια μέρα νοσηλείας στα κρεβάτια ΜΕΘ - άλλο μέτρο της ΝΔ το 2005 - είναι μεγαλύτερη από τις αποδοχές ενός νοσηλευτή σε δημόσιο νοσοκομείο για ένα μήνα! Την ίδια ώρα, 150 κρεβάτια ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία παραμένουν κλειστά, ενώ κενές παραμένουν τουλάχιστον 25.000 θέσεις νοσηλευτών και 3.500 γιατρών.

Πάνω σ' αυτή την άθλια κατάσταση, που φέρει φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα και του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε να δημαγωγήσει χτες με ανακοίνωσή του ο Χρ. Πρωτόπαππας, προκαλώντας ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό, η κρατική επιχορήγηση προς τις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας για λειτουργικές δαπάνες περιορίζεται μόλις στο 3% και αν συμπεριληφθούν οι επιχορηγήσεις των δημοσίων επενδύσεων - που είναι 2,5% - τότε η κρατική συμμετοχή στη λειτουργία των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας φτάνει στο 5,5% των συνολικών δαπανών. Ετσι, η λειτουργία των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας στηρίζεται στα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων που καλύπτουν το 84,1% των εσόδων τους.

«Φαρμάκι» και το φάρμακο

Ειδικά για τις συνέπειες της πολιτικής του δικομματισμού στον τομέα του φαρμάκου, είναι αποκαλυπτικά τα παρακάτω στοιχεία: Μετά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που διέπει την τιμολόγηση των φαρμάκων, μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο επιβλήθηκαν ανατιμήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα που ξεπέρασαν ακόμα και το 90%. Ανυπολόγιστες είναι οι αυξήσεις τιμών και σε φαρμακευτικά σκευάσματα που επιβλήθηκαν μέσω της οδού της υποκατάστασης με δήθεν νέα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Hellastat που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα κέρδη του κλάδου των φαρμακοβιομηχανιών αυξήθηκαν το 2006 με υπερδιπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με το 2005 φτάνοντας τα 381,85 εκατ. ευρώ. Ακόμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, μεταξύ άλλων παραγόντων και ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων αύξησε τη φαρμακευτική δαπάνη το 2006 κατά 11,2% σε σύγκριση με το 2005 φτάνοντας τα 6,1 δισ. ευρώ.

ΚΚΕ
Απάντηση με την πάλη και την ψήφο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης για τις φαρμακευτικές και νοσοκομειακές παροχές των Ασφαλιστικών Ταμείων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση αποκρύπτει ότι τα διευρυνόμενα ελλείμματα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, οφείλονται στην πολιτική της που έχει παραδώσει τα ασφαλιστικά Ταμεία στη λεηλασία των πολυεθνικών του φαρμάκου και των επιχειρηματιών που λυμαίνονται το χώρο της Υγείας.

Η κυβέρνηση τώρα, με πρόσχημα τον εξορθολογισμό των δαπανών, επιχειρεί να περικόψει την παροχή φαρμάκων και υπηρεσιών και να αυξήσει περισσότερο την ήδη μεγάλη συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να απορρίψουν με την πάλη και την ψήφο τους την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αποδεδειγμένα υπονομεύει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, είναι σε βάρος των δικαιωμάτων τους στην Υγεία γιατί υπηρετούν και σε αυτόν τον τομέα την κερδοφορία του κεφαλαίου συμφωνώντας και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Να διεκδικήσουν σύγχρονες δωρεάν ασφαλιστικές και ιατροφαρμακευτικές παροχές. Δωρεάν φάρμακο χωρίς καμία συμμετοχή των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ που προτείνει και παλεύει για ένα ενιαίο δημόσιο φορέα παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ