ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
Με σημαία ό,τι σου ανήκει

Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Βρε, μπας και συμφέρει να γίνουμε όλοι φτωχοί, με τόσο χρήμα που ρέει στις τσέπες τους;

Και να φανταστείς ότι δεν έχεις ακόμα ψηφίσει. Η εντολή σου, όμως, έχει γίνει, ήδη, σημαία.

Επικρατεί, βέβαια, μια σύγχυση, γύρω από το ποια ακριβώς εντολή δίνεις. Η κυβέρνηση είναι σίγουρη πως ζητάς να προχωρήσουν επιτέλους οι ανατροπές στην Υγεία, στην Παιδεία και το Ασφαλιστικό. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, ανάλογη λαϊκή εντολή επικαλείται, μόνο που λέει πως είναι καταλληλότερο να την εφαρμόσει. Ο ΣΥΝ - εθισμένος στο «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» - εντοπίζει μια κάποια ακυβερνησία.

Τι να κάνεις; Αυτό που, ήδη, κάνεις: Σημαία στο δρόμο και την κάλπη ένα προς ένα τα αιτήματά σου. Θα είναι μια καλή αρχή για να βραχυκυκλώσουν όλα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Δεν είναι λίγο εσύ να ζητάς 1.300 ευρώ πρώτο βασικό μισθό, την ώρα που αυτοί λένε πως με 66 λεπτά τη μέρα μπορούν να ξεμπερδεύουν μαζί σου.

Κρισιμότερο όλων παραμένει το ταξικό κριτήριό σου. Αυτό που μπορεί να σε κάνει ικανό να πετάς στο άψε - σβήσε στα σκουπίδια κάθε φυτεμένη ανησυχία για το ποιος απ' τους δυνάστες σου είναι καλύτερος διαχειριστής. Γιατί εσύ ξέρεις, πρέπει να ξέρεις: Κανείς τους δεν μπορεί να διαχειριστεί τη ζωή σου σε όφελός σου. Γιατί, για να 'ναι ανθρώπινη η δική σου ζωή, πρέπει να πάψουν να κερδίζουν άλλοι απ' το δικό σου ιδρώτα. Κι άρα πρέπει να πάψουν να κυβερνάνε αυτοί που μόνο τους μέλημα έχουν το πώς θα αυξηθούν τα κέρδη του αφεντικού σου. Κι άρα ξανά και ξανά ΚΚΕ, για να 'ρθουν τα πάνω - κάτω.

Εκτός κι αν πράγματι ανησυχείς που θα μείνει «ακυβέρνητη» η χώρα τον 15Αύγουστο.

Την ανησυχία σου την έλυσε, ήδη, χτες το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας σε αντιπροσωπεία συμβασιούχων. Το κράτος, είπε, έχει συνέχεια. Δεν τίθεται θέμα μονιμοποίησης κανενός, γιατί πολύ απλά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «μαζί ψηφίσαμε το ισχύον Σύνταγμα», που απαγορεύει τέτοιες παρεκτροπές.

Κι εσύ αναρωτιέσαι ακόμα ποιος κυβερνά τον τόπο;

Ωρα είναι να ρωτήσεις και πού είναι το ΚΚΕ. Αυτό, καλέ μου, για το δημόσιο σύστημα προβολής, δεν υπάρχει! Και πώς να υπάρχει δηλαδή, όταν στηρίζει τα αιτήματα των εργατών και καλεί μαζί τους σε διεκδίκηση πρώτου βασικού μισθού στα 1.300 ευρώ και συντάξεων στα 1.050, όταν επιμένει να δείχνει τα υπερκέρδη του κεφαλαίου και να αποδεικνύει πως πλούτος υπάρχει και πρέπει οι εργάτες να αποφασίσουν να τον πάρουν στα χέρια τους;

Είπαμε ανατροπές, αλλά όχι κι έτσι. Χάθηκε ο κόσμος να αναθέσει σε μια διαφημιστική εταιρεία την καμπάνια του, να πετάει μια κοτσάνα την ημέρα του στιλ «ακυβέρνητος ο τόπος»;

Ασχετο: Τους δίνουν την κυβέρνηση και δεν την παίρνουν; Κάπως έτσι παρουσιάζεται η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, αν πιστέψουμε τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των εντύπων που το στηρίζουν. Λες να ξέρουν κάτι περισσότερο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που λένε είναι καλύτερα στην παραλία;


ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

ΕΡΓΑΤΕΣ: «Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ολόκληρο τον πλούτο που τους ανήκει και μέσα από την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές (...) να διεκδικήσουν αιτήματα με βάση το πλαίσιο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος: 1.300 ευρώ πρώτο βασικό μισθό - Σύνταξη 1.050 ευρώ - Δημόσια κοινωνική και υποχρεωτική ασφάλιση - Δημόσια δωρεάν υγεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης - Μόνιμη και σταθερή δουλειά» (η ανακοίνωση μόνο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΝΔ: ΛΙΓΟΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ: «Στόχος είναι να μειωθεί μέχρι το 2012 ο αριθμός των φτωχών στη χώρα μας κατά 500.000 άτομα περίπου. Αυτήν την προσπάθεια διευκολύνει το γεγονός ότι το 50% των φτωχών νοικοκυριών απέχει μόλις 1.360 ευρώ το χρόνο από το όριο της φτώχειας. Δηλαδή δεν είναι εξαιρετικά φτωχά. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας "με μια προσπάθεια αυτά τα νοικοκυριά μπορεί να ξεπεράσουν το όριο της φτώχειας"» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΠΑΣΟΚ: ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΨΟΥΜΕ: «Ελπίζουν τώρα να κοροϊδέψουν και πάλι τον ελληνικό λαό υποσχόμενοι τα ίδια, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα κληθεί να τα υλοποιήσει» (η Β. Παπανδρέου / ΕΘΝΟΣ).

ΜΑΝΟΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ: «Στην αντιμετώπιση προβλημάτων, τα οποία μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίζονται, μπορεί να οδηγήσει μια μετεκλογική συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό δήλωσε χθες ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Στέφανος Μάνος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9,84" προσθέτοντας μάλιστα ότι πρόκειται για τα δύο συγγενέστερα κόμματα» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΣΥΝ: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: «Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο πρωθυπουργός σήμερα, είναι ο κ. Καραμανλής ή είναι ο κ. Λούλης γιατί είμαστε σε μια φάση που μας κυβερνάνε οι ερευνητές και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων» (ο Α. Αλαβάνος / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εξευτελισμός με 66 ΛΕΠΤΑ για ...αντιμετώπιση της φτώχειας!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μπούμερανγκ οι παροχές

ΕΘΝΟΣ: ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ με άδειο πακέτο στους φτωχούς

ΤΑ ΝΕΑ: Φτηνά κόλπα με το Ταμείο Φτώχειας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΟΣ κι ο ...Καραμανλής του

Η ΧΩΡΑ: 2 δισ. ευρώ στο ταμείο των φτωχών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το Ταμείο κατά της Φτώχειας, όπλο στα χέρια της κυβέρνησης

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΒΑΘΙΕΣ ΤΟΜΕΣ στο ξεχαρβαλωμένο κράτος και μεταρρυθμίσεις στους νευραλγικούς τομείς της Παιδείας, της Υγείας και του Ασφαλιστικού

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΕΤΡΑ για τη φτώχεια

Η ΑΥΓΗ: Φιλέτα σε λίγους, κόκαλα στους πολλούς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κύμα φυγής από τα δημόσια στα ιδιωτικά σχολεία

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορίζονται 8.060 εκπαιδευτικοί για τη νέα σχολική χρονιά

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πίνακες με το νέο μισθολόγιο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Θερμό (τραπεζικό) επεισόδιο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Φεύγουν αυτοί...

«Ουφ, τελείωσαν! Επειτα από μια εβδομάδα κατά την οποία υπουργοί και υφυπουργοί με τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου είχαν αποδυθεί σε ράλι παροχολογίας, επιτέλους φεύγουν για διακοπές! Ενας ένας και χωρίς φυσικά τυμπανοκρουσίες οι υπουργοί αρχίζουν να δραπετεύουν από την Αθήνα για τον Δεκαπενταύγουστο. Ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προγραμματίζει να φύγει το Σαββατοκύριακο - μάλλον κατ' ευθείαν για την Τήνο όπου θα παραστεί και στις εορταστικές εκδηλώσεις» (ο Λουκάς Δημάκας στα ΝΕΑ).

...δε γυρίζουν οι άλλοι

«Γυρίστε πίσω... οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ηγέτες και στελέχη, οφείλουν να κατανοήσουν ότι έχουμε πλέον εισέλθει στην εκλογική διαδικασία και η παρακολούθησή της προφανώς δε γίνεται εξ αποστάσεως, παρά την τεχνολογική πρόοδο. Ας αποφασίσουν, όσοι την εξουσία διεκδικούν και την ψήφο του ελληνικού λαού επιζητούν, ότι τούτο τον Αύγουστο οι διακοπές μοιάζουν με πολυτελή κατάσταση, ή καλύτερα με απαγορευμένο και επικίνδυνο καρπό. Χρόνος, λοιπόν, δεν υπάρχει για την αντιπολίτευση (...) πρέπει να δράσει γρήγορα, να βρει έξυπνα αντίμετρα, την κυβέρνηση να αποκαλύψει και τα πλεονεκτήματά της να ακυρώσει. Αλλά αυτό θέλει σηκωμένα μανίκια, κινητοποίηση και δράση. Αλλιώς προκοπή δεν έχει...» (ο Αντώνης Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).

Παρ' ολίγον ακυβερνησία

«Πιθανότατα αύριο, επιστρέφοντας στην Αθήνα από τις διακοπές του, θα τοποθετηθεί επί των παροχών της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου» (η είδηση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ευτυχώς υπάρχουν τα κανάλια...

«Τα επιτελεία των δύο κομμάτων, οι επικοινωνιολόγοι και οι διαφημιστικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα τηλεοπτικά κανάλια, στα οποία επιστρέφει το βαρύ πυροβολικό αμέσως μετά το 15Αύγουστο» (το ρεπορτάζ στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

...και οι θεσμοί

«Ο κ. Κάρολος Παπούλιας έχει προγραμματίσει να ολοκληρώσει τις ολιγοήμερες διακοπές του στα Γιάννενα και να επιστρέψει στην Αθήνα την Κυριακή 19 Αυγούστου» (η είδηση, επίσης, στην ΑΥΡΙΑΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ