ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΩΣΙΑ
Επιχείρηση εξαφάνισης της σοβιετικής κουλτούρας

Κινδυνεύει με κατεδάφιση το σπίτι όπου έζησε και έγραψε ο μεγάλος Σοβιετικός συγγραφέας Αλεξέι Ν. Τολστόι

Αλεξέι Νικολάγιεβιτς Τολστόι (10/1/1883 - 23/2/1945) Σοβιετικός συγγραφέας και ακαδημαϊκός
Αλεξέι Νικολάγιεβιτς Τολστόι (10/1/1883 - 23/2/1945) Σοβιετικός συγγραφέας και ακαδημαϊκός
Την ώρα που οι αρχές της Αγ. Πετρούπολης (μετονομασία του Λένινγκραντ) δίνουν «γη» και «ύδωρ» στο ενεργειακό μονοπώλιο της «Γκάζπρομ» για να χτίσει ουρανοξύστη - τερατούργημα ακριβώς στο πανέμορφο κέντρο της πόλης, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός της Ρωσίας, το «συμβούλιο πολιτιστικής κληρονομιάς»(;) της κυβέρνησης της περιοχής του Λένινγκραντ αποχαρακτήρισε από το καθεστώς του στοιχείου της ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς το σπίτι όπου έζησε και έγραψε ο μεγάλος Σοβιετικός συγγραφέας Αλεξέι Νικολάγιεβιτς Τολστόι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατεδάφιση προς όφελος μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας!

Το κτίριο χτίστηκε τον 19ο αιώνα στην πόλη Πούσκιν (πρώην Τσάρσκοε Σελό) της περιοχής του Λένινγκραντ και ήταν η εξοχική κατοικία του κόμη Νικολάι Βούιτς, ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Αρχικά, έξι μπολσεβίκοι το μετέτρεψαν σε χώρο υποδοχής αστέγων και αργότερα έγινε αναρρωτήριο. Τη 10ετία του '30 φιλοξενήθηκε ο συγγραφέας και μέλος της Ακαδημίας της ΕΣΣΔ, Α. Ν. Τολστόι. Εκεί έζησε επί οκτώ χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έγραψε τα δύο πρώτα μέρη του μυθιστορήματος «Πέτρος ο Α'» και το παιδικό διήγημα «Το χρυσό κλειδάκι». Η πολύχρονη παρουσία του λογοτέχνη στο σπίτι το μετέτρεψε σε ένα ιδιότυπο «σαλόνι» των διάσημων Σοβιετικών λογοτεχνών και πολιτιστικών παραγόντων της 10ετίας του '30. Να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων ο Α. Ν. Τολστόι ήταν μέλος της Επιτροπής Ερευνας των θηριωδιών του ναζισμού που συστάθηκε ήδη το 1942, ενώ έχει τιμηθεί με τρία Βραβεία Στάλιν το 1941, 1943 και 1946 (μετά θάνατον).

Μετά τον πόλεμο, το κτίριο δόθηκε προς χρήση στους εργάτες που το μετέτρεψαν σε θερινό παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους μέχρι και τα μέσα της 10ετίας του '90 οπότε και πετάχτηκαν έξω, οι αρχές έβαλαν λουκέτο και τοποθέτησαν φύλακα!

Από τότε ο λαός του Πούσκιν παλεύει να μετατραπεί το κτίριο σε μουσείο της λογοτεχνίας της 10ετίας του '30, χωρίς όμως φυσικά να υποστηρίζεται από το καθεστώς, το οποίο έδωσε και τη χαριστική βολή, παίρνοντας πίσω τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου, με αποτέλεσμα να είναι θέμα χρόνου η κατεδάφισή του, δεδομένου του «ενδιαφέροντος» μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου. Να σημειωθεί ότι οι κληρονόμοι του Α. Τολστόι, όχι μόνο δέχτηκαν την πρόταση των κατοίκων να μετατραπεί το σπίτι σε μουσείο, αλλά δεσμεύτηκαν να δωρίσουν και σημαντικά αντικείμενα για την πρώτη συλλογή του.

Το παράδειγμα αυτό δεν αποτελεί απλά μία περίπτωση καταστροφής μνημείου προς όφελος του καπιταλιστικού κέρδους, αλλά είναι χαρακτηριστικό και για την οργανωμένη προσπάθεια της αντεπανάστασης να «σβήσει» οτιδήποτε θυμίζει σοσιαλισμό. Η ελπίδα, ωστόσο, βρίσκεται έστω και σε αυτές τις αυθόρμητες αντιδράσεις του λαού που μένουν να μετατραπούν σε οργανωμένη πάλη.

Νέες θεατρικές παραγωγές

Οι «Δυο Τρελοί - Τρελοί Παραγωγοί» έρχονται τον Οκτώβρη στο Θέατρο «Αλίκη», σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή. Πρόκειται για το μιούζικαλ «The Producers» των Μελ Μπρουκς και Τόμας Μίχαν, που ανέβηκε το 2001 στο Μπρόντγουέι και βασίζεται στην ομώνυμη κινηματογραφική κωμωδία του Μελ Μπρουκς. Βραβευμένο με 12 βραβεία ΤΟΝΥ κι έχοντας ξεπεράσει τις 2.500 παραστάσεις στο Μπρόντγουέι, οι «Παραγωγοί», συνοδευόμενοι από διθυραμβικές κριτικές στη διεθνή πορεία τους, ανεβαίνουν σε απόδοση κειμένου Σταμάτη Φασουλή και Θοδωρή Πετρόπουλου και απόδοση στίχων της Αφροδίτης Μάνου.

Δυο τρελοί - τρελοί παραγωγοί είναι ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Αντώνης Λουδάρος. Ο Γιάννης Βούρος υποδύεται τον ομοφυλόφιλο σκηνοθέτη που αναλαμβάνει το μιούζικαλ και ο Παντελής Καναράκης είναι ο εκκεντρικός βοηθός του. Ο Απόστολος Γκλέτσος είναι ο Γερμανός συγγραφέας, οπαδός του Χίτλερ, που γράφει το μιούζικαλ - φόλα. Τη μοιραία γυναίκα που θα «χωρίσει» τους δυο παραγωγούς, την ξανθιά εκρηκτική Σουηδέζα θα ερμηνεύσει η Βίκυ Καγιά. Τη διανομή συμπληρώνουν 16 νέοι και νέες ηθοποιοί - τραγουδιστές - χορευτές. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Πάτσα, τα κοστούμια της Ντέννης Βαχλιώτη. Τις χορογραφίες ανέλαβε ο Δημήτρης Παπάζογλου, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και τη μουσική ενορχήστρωση ο Αλέξιος Πρίφτης.

  • Μία κωμωδία - θρίλερ, με τίτλο «Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου», της Δήμητρας Παπαδοπούλου παρουσιάζεται αυτό το χειμώνα στο θέατρο «Κιβωτός», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη. Είναι ένα παλιό αρχοντικό στην Κηφισιά που μέσα υπάρχει θρύλος ότι ζει ένα κακό πνεύμα. Εχει μία Ρουμάνα υπηρέτρια καταγωγής από τα Καρπάθια και χωριανή του δράκουλα. Σ' αυτό το σπίτι έρχεται να ζήσει για πρώτη φορά μόνη της μετά από χρόνια απουσίας στην Ινδία, η ιδιοκτήτρια, που αποφασίζει να χωρίσει το ρεμάλι σύζυγό της. Στον ίδιο χώρο εμφανίζονται για διαφορετικούς λόγους, ένας συγγραφέας τρόμου, ένας ροκάς κι ένας κριτικός συγχωριανός της ιδιοκτήτριας. Ολοι αυτοί προσπαθούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αλλά στο μεταξύ πολλά σημάδια δείχνουν ότι στο σπίτι κυκλοφορούν πνεύματα. Στη σκηνή εκτός από τη Δήμητρα Παπαδοπούλου εμφανίζονται (αλφαβητικά) Κώστας Αποστολάκης, Γιάννης Δρακόπουλος, Ελένη Καρακάση, Κατερίνα Νικολοπούλου, Γιώργος Σεϊταρίδης, Γιώργος Χρανιώτης. Σκηνικά Μανώλης Παντελιδάκης. Φωτισμοί Τάσος Ζαφειρόπουλος.
«Ιππείς» στους Δελφούς

Τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη παρουσιάζει σήμερα, στο Θέατρο ΦΡΥΝΙΧΟΣ του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Πρόκειται, σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Αρμένης «για την πιο ανελέητη, την πιο ολοκληρωμένη πολιτική σάτιρα που γράφτηκε ποτέ. Από ιστορική και πολιτική άποψη είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον έργο του μεγάλου Αθηναίου κωμικού ποιητή, που σκοπό έχει να διεγείρει την αγανάκτηση του κοινού κατά της πολιτικής δημαγωγίας».

Το έργο διασκεύασε ο Κ.Χ. Μύρης και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Αρμένης. Τα σκηνικά είναι της Λαλούλας Χρυσικοπούλου και τα κοστούμια της Ελένης Δουνδουλάκη, ενώ τη μουσική έγραψε ο Διονύσης Τσακνής. Τις χορογραφίες επιμελήθηκε η Ελενα Γεροδήμου και τη μουσική διδασκαλία ο Απόστολος Ψυχράμης. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Πάνος Σκουρολιάκος, Κώστας Φλωκατούλας, Παντελής Παπαδόπουλος, Περικλής Καρακωνστάνογλου και 15μελής χορός.

«Ελαίας Εγκώμιον» στην Ολυμπία

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Ελαίας Εγκώμιον» του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών θα πραγματοποιηθούν αύριο, 8μ.μ. στους εκθεσιακούς χώρους του Συνεδριακού Κέντρου ΣΠΑΠ που βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει θεματικές ενότητες από τη μυθολογία και την ιστορία της ελιάς στο χώρο της Μεσογείου και τη σχέση της με τους Ελληνες, τη σημασία της για την οικονομία, τη διατροφή, την υγεία αλλά και τη λατρεία, την τέχνη, την αναγωγή της σε σύμβολο κ.ά. Η τεκμηρίωσή της στηρίζεται στη μακροχρόνια έρευνα, που έχει πραγματοποιήσει το Κέντρο Λαογραφίας για το θέμα, στο πλαίσιο κυρίως της δημιουργίας του «Ελληνικού Μουσείου της Ελιάς» στον παραδοσιακό οικισμό Καψαλιανά του Δήμου Αρκαδίου Ρεθύμνης, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δύο μεγάλα διεθνή συνέδρια. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στην ίδια έκθεση στο ΣΠΑΠ, θα παρουσιαστούν εκθέματα αρχαίων αντικειμένων που έχουν σχέση με την ελιά και προέρχονται από τη «Συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη». Επίσης, το εκθεσιακό κομμάτι θα πλαισιώσουν 20 αρχαία αντικείμενα, συναφή με την ελιά, που προέρχονται από τα Μουσεία της Αρχαίας Ολυμπίας και θα εκτεθούν με την επιμέλεια της Ζ΄ ΕΠΚΑ Ολυμπίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20/5/2008.

Βραβείο για τον αραβικό πολιτισμό

Πρόσκληση υποβολής υποψηφιότητας για το φετινό Βραβείο Sharjah για τη διάδοση του αραβικού πολιτισμού απευθύνει η UNESCO. Το Βραβείο καθιερώθηκε το 1998 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2001. Το ποσό του Βραβείου ανέρχεται στα 50.000 δολάρια και μοιράζεται εξίσου σε δύο νικητές.

Σκοπός του είναι να επιβραβεύσει τις προσπάθειες όσων έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη και διάδοση του αραβικού πολιτισμού με ακαδημαϊκό ή καλλιτεχνικό έργο, καθώς και στη συντήρηση της άυλης αραβικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι υποψηφιότητες μπορούν να κατατίθενται από 20/8 έως 7/9 στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΠΟ (Ρεθύμνου 1, 4ος όροφος, γραφείο 401, τηλ.: 210-8201782), ενώ σχετικές με το βραβείο πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα www.unesco.org.

Ικανοποιητική κρίνουν οι γιατροί την κατάσταση της υγείας του 71χρονου Ιταλού τενόρου Λουτσιάνο Παβαρότι, ο οποίος μπήκε στο νοσοκομείο την Τετάρτη επειδή παρουσίασε πυρετό. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου στη Μόντενα δήλωσε ότι ο τενόρος βρίσκεται υπό παρακολούθηση και είναι πιθανόν να εξέλθει από το νοσοκομείο μέσα στις επόμενες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ