ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Ξηλώνουν ένα ακόμη «κόκκινο μνημείο»

Του Γερμανού αντιφασίστα - κομμουνιστή Φριτς Μπεν

Οι αρχές της Εσθονίας, ενθαρρημένες από τη στάση υποστήριξης που είχαν και από την ΕΕ στην υπόθεση της απομάκρυνσης του αντιφασιστικού μνημείου του «Στρατιώτη Απελευθερωτή» από το κέντρο της πρωτεύουσας Τάλιν, προχωρούν τώρα στην απομάκρυνση ενός ακόμη «κόκκινου μνημείου». Πρόκειται για το μνημείο του Γερμανού αντιφασίστα και κομμουνιστή Φριτς Μπεν, που εκτελέστηκε από τους ναζί στις 6 Γενάρη 1944. Αποφασίστηκε μάλιστα το συγκεκριμένο μνημείο να σταλεί σε μια αποθήκη του Ιστορικού Μουσείου, όπου έχουν ...«εξοριστεί» όλα τα μνημεία της σοβιετικής εποχής, που ξηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες οι τοπικές αρχές στο χωριό Μετσάκιβι αρνήθηκαν να εγκρίνουν την πρωτοβουλία ομάδας πολιτών, που ζητούσαν την ανέγερση μνημείου για τα θύματα της φασιστικής κατοχής στην περιοχή. Η άρνηση αυτή έγινε με το πρόσχημα ότι οι αντιφασίστες αυτοί, πριν εκτελεστούν από τους ναζί, είχαν στηρίξει ενεργά την ένταξη της Εσθονίας στην ΕΣΣΔ και στη σοβιετική εξουσία.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Αντριους Ανσιπ, που βρίσκεται για διακοπές στον Καναδά, παρασημοφορήθηκε από την οργάνωση των Εσθονών του Καναδά για το «κατόρθωμα» της απομάκρυνσης του αντιφασιστικού μνημείου από το κέντρο της πρωτεύουσας! Να σημειωθεί ότι οι «Εσθονοί του Καναδά» δεν είναι άλλοι από αυτούς που είτε συμμετείχαν στις εσθονικές «λεγεώνες των SS», είτε συνεργάστηκαν με τους ναζί και στη συνέχεια, για να γλιτώσουν από την τιμωρία του σοβιετικού κράτους, διέφυγαν σε χώρες της «ελεύθερης» Δύσης.


Ι.Π.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέος βομβαρδισμός αμάχων

Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των νεκρών, με αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για εκατοντάδες

Τραυματίες από το νέο μακελειό των Αμερικανών κατά αμάχων με τη δικαιολογία και πάλι ότι πρόκειται για «μαχητές - Ταλιμπάν»

Associated Press

Τραυματίες από το νέο μακελειό των Αμερικανών κατά αμάχων με τη δικαιολογία και πάλι ότι πρόκειται για «μαχητές - Ταλιμπάν»
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Για άλλη μια φορά, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον υποτιθέμενων στόχων «ισλαμιστών μαχητών» στην περιοχή του Μπαγκράν στη νότια επαρχία Χελμάντ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ανεξακρίβωτος αριθμός αμάχων και να τραυματιστούν δεκάδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έγιναν εναντίον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει τη δημόσια εκτέλεση δύο εγκληματιών και αυτόπτες μάρτυρες κατά το Γαλλικό Πρακτορείο κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς... Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία δεκάδες ήδη έχουν μεταφερθεί, τουλάχιστον 20 άνθρωποι πολύ βαριά τραυματισμένοι. Ανακοίνωση του Πενταγώνου επιβεβαίωσε τον αεροπορικό βομβαρδισμό, κάνοντας όμως λόγο για «βομβαρδισμό ακριβείας εναντίον ισλαμιστών μαχητών στα βόρεια της επαρχίας Χελμάντ».

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση ομηρίας των 21 πλέον Νοτιοκορεατών από τους Ταλιμπάν. Οι διαπραγματεύσεις για να διασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους έχουν επικεντρωθεί στις απευθείας συνομιλίες του πρεσβευτή της Νότιας Κορέας με τους Ταλιμπάν όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Γιουσούφ Αχμάντι, τόνισε ότι οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να συναντηθούν «οποιαδήποτε στιγμή» με την αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας, στις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν πρόβλημα να γίνει η συνάντηση ακόμη και σε άλλες χώρες ή στην Καμπούλ, στο Γκάζνι ή στο Κανταχάρ, αρκεί τα Ηνωμένα Εθνη να εγγυηθούν την ασφάλεια των διαπραγματευτών.

ΡΩΣΙΑ
Θέλει μόνιμη παρουσία στη Μεσόγειο

ΜΟΣΧΑ.--

Υπέρ της ανάκτησης μόνιμης παρουσίας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο τάχθηκε χτες, επισκεπτόμενος βάση του ρωσικού ναυτικού στη Σεβαστούπολη της Ουκρανίας, ο αρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Βλαντιμίρ Μασόριν.

«Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι πολύ σημαντική στρατηγικά για το στόλο της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ναύαρχος δίχως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Η δήλωσή του ωστόσο ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως. Αρκετοί αναλυτές θυμήθηκαν τη βάση που διατηρούσε επί ΕΣΣΔ στη Μεσόγειο ο σοβιετικός στόλος στο Ταρτούς της Συρίας, όπου σήμερα διατηρεί βάση τεχνικής υποστήριξης. Αλλοι συλλογίστηκαν τη συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για τη ρωσική βάση στη Σεβαστούπολη, που λήγει το 2017 και σκέφθηκαν πως εάν ως τότε στο «τιμόνι» του Κιέβου συνεχίσουν να βρίσκονται φιλοδυτικές κυβερνήσεις, τότε η Μόσχα θα αναζητήσει νέα «έδρα» για το στόλο της Μαύρης Θάλασσας ξανά στη Συρία προκαλώντας, κατά πάσα πιθανότητα, τις αντιδράσεις ΗΠΑ - Ισραήλ.

ΙΡΑΚ
«Παγίδες» για τους κατοχικούς

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Κρανίου τόπος το κατοχικό Ιράκ... τουλάχιστον 2.000 Ιρακινοί καθημερινά εγκαταλείπουν τις εστίες τους είτε για άλλες περιοχές είτε για άλλες χώρες, προκειμένου να διασωθούν. Δεκάδες χάνουν τη ζωή τους καθημερινά. Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες, 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν εν αντιθέσει με τους 116 Ιρακινούς που έχασαν τη ζωή τους και τους 76 που τραυματίστηκαν.

Μέχρι το Νοέμβρη του 2006, οι νεκροί άμαχοι είχαν φτάσει τους 665.000 ενώ οι Ιρακινοί, σύμφωνα με άρθρο του «Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ» κατηγορούν τόσο την ιρακινή κυβέρνηση όσο και τις κατοχικές δυνάμεις ότι εσκεμμένως αποκρύπτουν τον τραγικό απολογισμό των νεκρών αμάχων...

Οι νεκροί άμαχοι ποσώς απασχολούν τις κατοχικές δυνάμεις. Το μόνο που απασχολεί είναι η εδραίωσή τους. Στρατιωτικά και πολιτικά. Στρατιωτικά έχουν οδηγηθεί στην «ήττα» και εσχάτως ο Λευκός Οίκος ρίχνει το βάρος του στο «πολιτικό σκέλος». Μία ακόμη παγίδα; Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς παραδέχτηκε από το Αμπου Ντάμπι ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποτίμησε το βάθος των διαφωνιών ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες, που καθυστερούν κάθε εθνική συμφιλίωση στο Ιράκ, και χαρακτήρισε «αποθαρρυντική» την παραίτηση από την ιρακινή κυβέρνηση έξι υπουργών του βασικού σουνιτικού μπλοκ, του «Μετώπου για την Εθνική Ομόνοια».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιθέσεων συνέχεια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Λίστα προτάσεων για τη διεξαγωγή των συνομιλιών Βελιγραδίου-Πρίστινας απέστειλε χτες η σερβική κυβέρνηση στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο και στις πρεσβείες των έξι χωρών που την απαρτίζουν (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία). Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, το Βελιγράδι προτείνει τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς δίχως τη μεσολάβηση μηχανισμών «τακτικής διπλωματίας» και χρονοδιαγράμματα τερματισμού. Ζητεί επίσης να απορριφθεί το σχέδιο Αχτισαάρι για διεθνώς εποπτευόμενη ανεξαρτησία της επαρχίας με την έννοια ότι παραβιάζει τη Χάρτα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, ενώ προειδοποιεί πως θα αναγνωρίσει μόνο αποφάσεις που θα ληφθούν απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ίδιο 24ωρο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών, Λούφτι Χατζίρι, μιλώντας στο ΒΒC, απέρριψε τις προχτεσινές προτάσεις του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, περί της πρόθεσης του Βελιγραδίου να παραχωρήσει ορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, όπως εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμβιβαστική λύση που θα διατηρεί την περιοχή ως τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας. Ο Χατζίρι είπε ότι η «ανεξαρτησία είναι αδιαπραγμάτευτη» και «οριστικό» το σχέδιο του μεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μάρτι Αχτισαάρι...

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέα ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, υποστηριζόμενες από τεθωρακισμένα οχήματα, εισέβαλαν χτες το πρωί στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τρομοκρατώντας τον άμαχο πληθυσμό για να καταλάβουν λίγες ώρες μετά το πρώην διεθνές αεροδρόμιο της Ράφας και παρακείμενα σπίτια.

Νωρίτερα, (αργά προχτές βράδυ) Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 26χρονο Παλαιστίνιο, στρατιωτικό διοικητή της «Ισλαμικής Τζιχάντ», στη Νάμπλους της βόρειας Δυτικής Οχθης. Κατά την επιχείρηση των Ισραηλινών τραυματίστηκε διερχόμενος περαστικός και συνελήφθη ένα ακόμη μέλος της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Νάμπλους. Αργότερα, οι ισραηλινές αρχές «δικαιολόγησαν» την επίθεση λέγοντας πως οι δύο Παλαιστίνιοι «ακολουθούσαν οδηγίες του πυρήνα της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Συρία» και ότι παράλληλα εμπλέκονταν σε απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας την περασμένη άνοιξη στο Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ