ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Νέες αυξήσεις έως και 60%!

Εκτός ελέγχου βγαίνει πλέον η υπόθεση των αυξήσεων στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών πλοίων! Οι εφοπλιστές, πλήρως απελευθερωμένοι από την πολιτική που τους έχουν διαμορφώσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν πέσει με τα μούτρα στην αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, διαμορφώνοντας τις τιμές στα εισιτήρια ανάλογα με τις ορέξεις τους!

Μετά τις αυξήσεις έως και 20% που επέβαλαν στις τιμές των εισιτηρίων της οικονομικής (γ') θέσης από την 1η Ιούνη, τώρα που πλησιάζει στην κορύφωσή της η θερινή περίοδος και πατώντας στην ανάγκη των εργαζομένων για μία ανάσα, προετοιμάζουν αυξήσεις που θα ξεπεράσουν κάθε όριο. Πρωτεργάτης σε αυτό το σχέδιο είναι ο εφοπλιστής Αγούδημος, ο οποίος από την περασμένη Παρασκευή έχει επιβάλει αυξήσεις που φτάνουν έως και το 60%!

Ολα τα πλοία του Αγούδημου, μηδενός εξαιρουμένου, είναι υπερήλικα, υποσυντήρητα και σε συνδυασμό με τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, που έχει επιβάλει σε βάρος των πληρωμάτων, αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες έτοιμες να τινάξουν στον αέρα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα! Από πάνω ο εφοπλιστής επιδοτείται για όλα τα καράβια του, δηλαδή οι εργαζόμενοι τον πληρώνουν από όλες τις πάντες. Οι επιδοτήσεις που παίρνει φτάνουν και τα περίπου 8.000 ευρώ το δρομολόγιο!

Ετσι, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης κάνει λόγο για μηδενικές αυξήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είδε και μείωση, η τιμή του εισιτηρίου από Πειραιά για Ικαρία, της οικονομικής θέσης με το 39χρονο ΜΙΛΕΝΑ του Αγούδημου, από τα 23 ευρώ που ήταν μέχρι την Πέμπτη 19 Ιούλου εκτινάχτηκε στα 37 ευρώ την επομένη, 20 Ιούλη, αύξηση 60%, ενώ το ναύλο του αυτοκινήτου από τα 87 ευρώ πήγε στα 105 ευρώ!

Από Πειραιά για ΡΟΔΟ το ταξίδι με το «ΡΟΔΑΝΘΗ» του ίδιου εφοπλιστή από 42 ευρώ που ήταν, την περασμένη Παρασκευή έφτασε τα 55,40, αύξηση 31,9%! Μάλιστα, το ίδιο ταξίδι με το νεότευκτο «BLUE STAR» κοστίζει 53,50 ευρώ. Παρόμοιες αυξήσεις έχει επιβάλει ο εφοπλιστής σε όλα τα δρομολόγια που έχει αναλάβει να καλύψει και τα οποία είναι όλα επιδοτούμενα.

Είναι προφανές ότι οι αυξήσεις που επέβαλε ο εφοπλιστής Αγούδημος δεν αποτελούν κάποιο «μεμονωμένο περιστατικό», αλλά ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο των ακτοπλόων εφοπλιστών για συνολική επιβολή «οργίου» κερδοσκοπίας, σε βάρος του επιβατικού κοινού, που αναμένεται να «χτυπήσει» άμεσα. Να σημειωθεί ότι από το 2001, οπότε ψηφίστηκε ο εκτρωματικός νόμος του ΠΑΣΟΚ που προέβλεπε την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών έως το Μάη του 2006, δηλαδή πριν ακόμα απελευθερωθεί και η τιμή της οικονομικής θέσης, οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 250%! Από το Μάη έως και σήμερα έχουν ανέβει άλλες τρεις φορές!


ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Κατάργησαν το χαράτσι στην Α΄ πλαζ Βούλας

Λίγο μετά τις 10. Η παραλία «ανοίγει», το χαράτσι καταργείται
Λίγο μετά τις 10. Η παραλία «ανοίγει», το χαράτσι καταργείται
Με κεντρικό σύνθημα «ανοιχτές ακτές δωρεάν για το λαό», μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απελευθέρωσαν για περισσότερο από δύο ώρες την Α΄ πλαζ Βούλας, προχτές, Κυριακή, επιτρέποντας σε όσους αναζητούσαν λίγη δροσιά τις μέρες του καύσωνα να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Η ενέργεια αυτή, που διοργανώθηκε από την Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και την ΚΝΕ, έτυχε θερμής αποδοχής από τους λουόμενους, οι οποίοι χαρακτήριζαν «ντροπή» το γεγονός ότι αναγκάζονται να πληρώσουν για ένα μπάνιο.

Στις 10 το πρωί, δεκάδες ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, με συνθήματα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη» και «Οι ακτές ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», άνοιξαν την πλαζ, αφήνοντας τους επισκέπτες να απολαύσουν δωρεάν - όπως πρέπει - τον ήλιο και τη θάλασσα. Στην είσοδο της πλαζ το πανό δείχνει τους υπεύθυνους: «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έκλεισαν τις ακτές. ΟΧΙ στο δικομματισμό. Ψήφισε ΚΚΕ».

«Μπράβο παιδιά», λένε οι επισκέπτες μόλις διαπιστώνουν ότι η είσοδος στην ακτή της Βούλας είναι δωρεάν και δε θα πληρώσουν χαράτσια για το αυτονόητο δικαίωμα. Η είσοδος στην Α΄ πλαζ Βούλας φτάνει τα 5 ευρώ τις καθημερινές και τα 6 ευρώ τα Σαββατοκύριακα, ενώ οι «νεροτσουλήθρες» κοστίζουν 2 ευρώ η βουτιά (!) και 7 ευρώ η ημερήσια κάρτα! «Είναι ντροπή να κάνουμε μπάνιο και να πληρώνουμε λεφτά. Είναι ντροπή!», μας λέει ένας λουόμενος. «Για μια οικογένεια, με τέσσερα άτομα, πληρώνουμε συνολικά 50-60 ευρώ», συμπληρώνει ένας άλλος. «Οι παραλίες θα έπρεπε να είναι ελεύθερες και να μη συμβαίνει αυτό το αίσχος», μας λένε. Κοινή εκτίμηση όλων είναι η συμφωνία τους με την ενέργεια του ΚΚΕ να απελευθερώσει την ακτή.

Απαγορεύεται το σάντουιτς αν δεν το ...αγοράσεις

Για ένα μπάνιο, μια οικογένεια μπορεί να δώσει μέχρι και 50 ευρώ το Σαββατοκύριακο
Για ένα μπάνιο, μια οικογένεια μπορεί να δώσει μέχρι και 50 ευρώ το Σαββατοκύριακο
Την ίδια στιγμή, μεγάλες ταμπέλες ενημέρωναν τον κόσμο ότι απαγορεύεται να φέρουν στην παραλία ...σάντουιτς ή κάποιο άλλο φαγώσιμο, με την αιτιολογία ότι εντός της παραλίας υπήρχε ελεγμένο φαγητό. Φυσικά, μια ...ελεγμένη τυρόπιτα στοίχιζε 1,5 ευρώ και ένα σάντουιτς 2 ευρώ! «Εμείς, πάντως, φέρνουμε φαγώσιμα απ' το σπίτι», μας έλεγαν οι λουόμενοι.

Η κινητοποίηση αυτή ήρθε ως συνέχεια των ενεργειών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ανάδειξη των καθημερινών, μεγάλων λαϊκών προβλημάτων. Αλλωστε, μόλις πριν από λίγες μέρες, με συνέντευξη Τύπου, η ΚΝΕ διατύπωσε τις θέσεις της για το θέμα των διακοπών, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι διακοπές είναι δικαίωμα». Επιπλέον, την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στα λιμάνια όλης της χώρας, ενώ τους προηγούμενους μήνες, με δυναμικές παρεμβάσεις, «ελευθερώθηκαν» τα διόδια της Αττικής Οδού και άλλες παραλίες.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκλεισαν τις παραλίες

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση όπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο με πολύ μεγάλη δυσκολία μπορεί να βρει ένας άνθρωπος ένα κομμάτι ελεύθερης παραλίας - μια παραλία της προκοπής - που να μπορεί τώρα, αυτές τις μέρες του καύσωνα, να έρθει να κάνει το μπάνιο του», τόνισε με δηλώσεις του ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Και πρόσθεσε: «Αυτό το γεγονός δεν είναι τυχαίο και δεν έχει γίνει από μόνο του. Αυτές τις παραλίες κάποιοι τις έκλεισαν. Και τις έκλεισε και η σημερινή κυβέρνηση, τις έκλεισε και η προηγούμενη». Ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους εργαζόμενους «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να τους καταδικάσουν και τους δύο και να παλέψουν αποφασιστικά για ελεύθερες παραλίες, για δωρεάν πρόσβαση στις ακτές».


Η πρόταση του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την εξόρμηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι του Πειραιά
Στιγμιότυπο από την εξόρμηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι του Πειραιά
Οι τελευταίες εξελίξεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο χειροπιαστό τρόπο, ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις εργατικές λαϊκές ανάγκες όσο αποτελούν τσιφλίκι στα χέρια των εφοπλιστών. Αυτό ακριβώς αναδεικνύουν με τις ολοήμερες πανεξορμήσεις στο λιμάνι κάθε Παρασκευή οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ. «Τώρα κάνε το βήμα, ψήφισε το ΚΚΕ», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν με το τετρασέλιδο κείμενο που έχουν εκδώσει. «Με την ψήφο σου, συνεχίζει, διεκδίκησε: Ασφαλή σύγχρονα πλοία, δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων των επιβατών και των ναύλων των οχημάτων, καθημερινή απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και μεταξύ των νησιών για όλη τη διάρκεια του χρόνου, ναυτεργάτες με μισθούς και συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους». Ταυτόχρονα, καταθέτουν την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό, λαϊκό έλεγχο στα πλαίσια μιας άλλης, λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ