ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2007
Σελ. /28
Οι «λύκοι» είναι εδώ

Του Τάσου Αναστασίουαπό τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίουαπό τα ΝΕΑ
Φιλότιμη προσπάθεια κατέβαλαν τα κανάλια να στρέψουν την επικαιρότητα στους «Γκρίζους Λύκους», επιχαίροντας ταυτόχρονα για το «θρίαμβο» του Ρ. Τ. Ερντογάν.

Οι αληθινοί λύκοι όμως για τον ελληνικό λαό είναι εδώ:

-- Λεηλατούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα οδηγούν σε ελεγχόμενη χρεοκοπία. Είναι φανερό πού το πάνε: Οι δρομολογημένες ανατροπές θα εμφανιστούν ως «αδήριτη αναγκαιότητα».

-- Κατακαίνε τα δάση και λογαριασμό δε δίνουν. Μετά την Πάρνηθα και την Κόρινθο, σειρά πήρε ο Ελικώνας και ο Γράμμος -εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αιωνόβιων δασών έγιναν στάχτη και αυτοί δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

-- Στέλνουν στο θάνατο τους πυροσβέστες και τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών και στη συνέχεια τους αναδεικνύουν ήρωες. Δεν κάνουν όμως τίποτα για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό.

-- Αυξάνουν ασύλληπτα τα υπερκέρδη των τραπεζών, χάρη στη νόμιμη τοκογλυφία, τις φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές, κ.ο.κ. Περήφανος δήλωσε πρόσφατα ο Κ. Καραμανλής για τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» του τραπεζικού κεφαλαίου σε Βαλκάνια, Κασπία, Μ. Ανατολή...

-- Αν με τους «εγχώριους» λύκους τα βάλει ο λαός μας και νικήσει, θα έχει κάνει το καθήκον του στην πάλη των λαών να απαλλαγούν από τα σαρκοβόρα του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Δικαιολογημένο, πάντως, το ενδιαφέρον των εγχώριων ΜΜΕ για τη γειτονική χώρα. Τα μεγάλα αφεντικά καιρό τώρα έχουν «ανοίξει δουλιές» και θέλουν μια «σταθερότητα». Ο Ερντογάν είναι ο άνθρωπός τους, ο άνθρωπος των επιχειρηματιών και των αγορών.

Αλήθεια, πού διαφέρει ο Ερντογάν από το «βαθύ κράτος», σε ό,τι αφορά το Κουρδικό, το πατριαρχείο ή τα «δικά μας» (Κυπριακό, Θράκη, Αιγαίο); Ο Ερντογάν δεν είναι βαθύ κράτος; Ποιον ενδιαφέρει, λοιπόν, ποιος έχει το πάνω χέρι στο «βαθύ κράτος»;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΚΡΙΣΕΙΣ» - ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

ΤΑΜΕΙΑ ΣΕ «ΚΡΙΣΗ»: «Μέρος της περιουσίας του ετοιμάζεται να πουλήσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών για να πληρώσει τις συντάξεις, ενώ ο ΟΓΑ ζητά οικονομική ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ. Σε οικονομική κρίση και το ΙΚΑ, την ίδια στιγμή που το κράτος "ξεχνά" να εκπληρώσει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του» (Από το βασικό θέμα του ΕΘΝΟΥΣ).

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ... «Σε αγώνα δρόμου για την αναζήτηση 24 δισ. ευρώ βρίσκεται η κυβέρνηση, αφού μετά την αναθεώρηση κατά 25% του ΑΕΠ, τα έσοδα του προϋπολογισμού υπολείπονται του μέσου όρου της ΕΕ κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες. Η κυβερνητική ατζέντα για την επόμενη τετραετία (σε περίπτωση νίκης) προβλέπει δεύτερο κύμα μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και πρόσθετους φόρους στα καύσιμα, ακίνητα, κινητά τηλέφωνα, τσιγάρα και ΦΠΑ με στόχο μεν τα 24 δισ., αλλά προσδοκίες ότι θα μαζευτούν τουλάχιστον 10-12 δισ. ευρώ» (Από την πρώτη σελίδα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ «ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ»: «Ο αντισμήναρχος Μάμας Κρασσάς, αξιωματικός επιχειρήσεων της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών όπου υπάγονται τα 13 παλαιά Καναντέρ, συμπληρώνει φέτος 23 χρόνια πτήσεων. "Επίσης επικίνδυνη είναι η ώρα της ρίψης. Πάνω από τη φωτιά η πυκνότητα του αέρα αλλάζει απότομα και νιώθεις κάτι να σε τραβάει προς τα κάτω: είναι τα αρνητικά τζι, όπως τα ονομάζουμε. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο - όταν κατεβαίνεις σε ύψος 10 μέτρων από το έδαφος και η ταχύτητά σου είναι 200 χιλιόμετρα την ώρα, πρέπει να αντιδράσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου, αλλιώς..." λέει ο αξιωματικός επιχειρήσεων» (Χάρης Καρανίκας - ΝΕΑ).

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ: «Κέρδη - ρεκόρ που θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανακοινώσουν για το πρώτο εξάμηνο οι τράπεζες, με τους αναλυτές να περιμένουν αυξήσεις εσόδων ακόμη και άνω του 50%. Οι συνεχόμενες αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που διευρύνουν την ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, η επέκταση των δραστηριοτήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και η έκρηξη εσόδων τους από χρηματιστηριακές συναλλαγές και άλλες προμήθειες χρηματοδοτούν τα υπερκέρδη των τραπεζών, οι ανακοινώσεις των οποίων αρχίζουν αυτήν την εβδομάδα» (Δημ. Πεφάνης -ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΚΕΜΑΛΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΝΕΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ.

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Σε αδιέξοδο τα 3 μεγαλύτερα Ταμεία.

ΤΑ ΝΕΑ: ΓΑΛΑΖΙΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΚΑΤΑ ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΡΕΣΙΤΑΛ ΛΑΣΠΗΣ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ - ΜΜΕ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΟ «ΒΑΣΙΛΕΙΟ» ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Κάλπες» 23 ή 30 Σεπτεμβρίου - ΣΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ `Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - Ο πιθανότερος μήνας διενέργειας των εκλογών.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Εκλεκτός του «λευκού κεφαλαίου»... «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Ερντογάν είναι ο ηγέτης με το μεγάλο έρεισμα στα λαϊκά στρώματα αλλά και ο ηγέτης που έχει πετύχει στο παιχνίδι ισορροπιών με το μεγάλο κεφάλαιο. Και όχι μόνο με το ισλαμικό κεφάλαιο αλλά και με το λεγόμενο λευκό αστικό. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ξεκάθαρη υποστήριξη που παρείχε καθ' όλη την προεκλογική περίοδο στον Ερντογάν ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ, ο όμιλος Ντογάν, που έχει στην ιδιοκτησία του τέσσερις μεγάλες εφημερίδες και τρία μεγάλα κανάλια και ανήκει στο λευκό κεφάλαιο» (Αρης Αμπατζής -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«Ολα ανοιχτά»... «Αντί να υποστεί τη φθορά της εξουσίας, το ΑΚΡ εκτοξεύτηκε από το 34% του 2002 στο 46.4%, εδραιώνοντας την πολιτική του κυριαρχία στην Τουρκία, κυρίως χάρη στα οικονομικά επιτεύγματα που ευνόησαν επιχειρήσεις και ασθενέστερες τάξεις. Ωστόσο, οι ισλαμιστές χάνουν 10-15 έδρες λόγω της δυναμικής επανεμφάνισης των εθνικιστών στη Βουλή και δυσκολεύονται να προωθήσουν το μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα. Ετσι, όλα τα μεγάλα εσωτερικά και εξωτερικά "στοιχήματα" της Τουρκίας παραμένουν ανοιχτά, αφού η νέα κυβέρνηση καλείται να βρει λεπτές ισορροπίες με τους στρατηγούς, το κεμαλικό κατεστημένο και την Ουάσιγκτον» (Γιάννης Παπαδάτος - ΕΘΝΟΣ).

Τέλος στις «ψευδαισθήσεις»; «Η ολοκλήρωση των τουρκικών εκλογών, προεδρικών και βουλευτικών, θα είναι απλώς το έναυσμα για μια ανοιχτή ευρωπαϊκή συζήτηση με θέμα "τι θα κάνουμε με την Τουρκία;". Σε αυτή τη συζήτηση - και λιγότερο σε όσα συμβαίνουν στη γείτονα - πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή της και η Αθήνα. Η εποχή των ψευδαισθήσεων περί ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας οδηγείται προς το τέλος» (Του Δημ. Μητρόπουλου - ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ