ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
Γιατί είναι αναγκαία η άμεση υλοποίησή τους

Οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που βάζουν «μπουρλότο» στο δασικό πλούτο της χώρας και πριμοδοτούν την εμπορευματοποίησή του

...και η ολοκλήρωση του έργου της
...και η ολοκλήρωση του έργου της
Το ΚΚΕ, με έξι συγκεκριμένες, όσο και ρηξικέλευθες, προτάσεις, που διατύπωσε την περασμένη βδομάδα η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, έβαλε το «μαχαίρι στο κόκαλο» στην υπόθεση των δασικών πυρκαγιών, δίνοντας παράλληλα τη μοναδική διέξοδο για τη διάσωση του δασικού πλούτου της χώρας. Κι αυτό γιατί πρόκειται για προτάσεις, που αντιμετωπίζουν τις διαχρονικές και ουσιαστικές αιτίες που οδηγούν στους εμπρησμούς και στην εκμετάλλευση των καμένων εκτάσεων από το μεγάλο κεφάλαιο και τους διάφορους επιτήδειους. Που βάζουν φραγμό στην εμπορευματοποίηση των δασών.

«Εκτιμούμε - τόνισε παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Κόμματος η Αλ. Παπαρήγα - ότι δεν έχουν κύρος και πρακτική αξία τα κλάματα και τα δάκρυα για τις καμένες δασικές εκτάσεις, ιδιαίτερα όταν αυτά προέρχονται από κόμματα και πολιτικούς παράγοντες που διαχειρίστηκαν το πρόβλημα αυτό και τώρα προσπαθούν να μεταφέρουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον, με τα μάτια στραμμένα στην κάλπη».

Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε αναλυτικά τις έξι προτάσεις του ΚΚΕ, αλλά και τις σχετικές επισημάνσεις που αποδεικνύουν ότι αυτές αποτελούν πλέον τη «λυδία λίθο» για τη σωτηρία των δασών της χώρας, που φέτος αποδεκατίζονται από τις πυρκαγιές που ξεσπούν με ρυθμό 85, κατά μέσο όρο, τη μέρα!


Eurokinissi

1. «Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλες τις καμένες εκτάσεις και όχι αυτές που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια για την αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε. Να ανοίξει ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗ, επίσης της ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ώστε να καταγραφεί όλη η διαδικασία με την οποία οικοπεδοποιήθηκαν οι περιοχές και συνεχίζεται έως σήμερα το έγκλημα. Πρόκειται για δυο καραμπινάτα εγκλήματα, οι ένοχοι των οποίων δεν πρέπει να μείνουν άγνωστοι, έστω και αν θεωρηθεί ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματά τους».

Η ριζοσπαστική αυτή πρόταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική πεπατημένη που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα δύο αυτά κόμματα, ως κυβερνήσεις, προώθησαν μια σειρά από αντιδασικούς νόμους, εξαίρεσαν χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων από την αναδάσωση και επέτρεψαν - μέσω αυτών των αποχαρακτηρισμών, αλλά και άλλων μεθοδεύσεων - την οικοπεδοποίηση τεράστιων εκτάσεων μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Αντιδασικοί νόμοι

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν επιδοθεί σε μιαν άνευ προηγουμένου εμπρηστική σκυταλοδρομία, αποχαρακτηρίζοντας με νόμους εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Ενδεικτικό της πολιτικής που ακολουθούν, είναι ότι αρνήθηκαν να υλοποιήσουν μια από τις βασικότερες προβλέψεις του άρθρου 24 του Συντάγματος του 1975, που είναι η σύνταξη Εθνικού Δασολογίου και Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού. Αντί αυτού, η μία κυβέρνηση μετά την άλλη συναγωνίζονται πώς θα αναθεωρήσουν το Σύνταγμα σε όλο και πιο καταστροφική κατεύθυνση, φτιάχνουν διαρκώς νόμους ή ακολουθούν μεθοδεύσεις που οδηγούν σε μαζικούς αποχαρακτηρισμούς, δηλαδή διευκολύνουν την εμπορευματοποίηση των δασών από το μεγάλο κεφάλαιο και δικαιώνουν τους καταπατητές.

Η καταστροφή από τις πυρκαγιές...

Eurokinissi

Η καταστροφή από τις πυρκαγιές...
Παράδειγμα 1ο: Με πρόσχημα τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, με νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ (3127/2003), που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, χαρίζονται χιλιάδες δασικές εκτάσεις - εντός σχεδίου πόλης - που έχουν τσιμεντωθεί στους ίδιους τους καταπατητές, ανοίγοντας την «όρεξη» και γι' άλλους αποχαρακτηρισμούς.

Παράδειγμα 2ο: Μέσω έργου που αναθέτει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω της «Κτηματολόγιο ΑΕ», ακολουθείται μία αντιεπιστημονική μέθοδος οριοθέτησης δασών και δασικών εκτάσεων, με σημαντικές αποκλίσεις κατά 20 με 30% από την πραγματικότητα, οδηγώντας σε αποχαρακτηρισμούς εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους.

Παράδειγμα 3ο: Μετά τις πυρκαγιές έρχεται το «κόλπο» με τις εξαιρέσεις από την αναδάσωση! Η ΝΔ, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Ραφήνας, με 10.000 στρέμματα δάσους να έχουν γίνει στάχτη, εξαιρεί χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων με τις αποφάσεις 2781 και 2782, του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Χ. Μανιάτη (ΦΕΚ, τεύχος τέταρτο, Αρ. Φ. 942, 2/9/2005).

Με βάση αυτήν την απόφαση, εξαιρούνται, ανάμεσα στα άλλα, «εκτάσεις που άλλαξαν νόμιμα χρήση γης», «εκτάσεις που έχουν οργανωθεί πολεοδομικά, βάσει εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως», «εκτάσεις που κατά την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση». Ειδική μνεία, γίνεται για τις «εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν υπέρ του Αερολιμένα Αθηνών».


Το ΠΑΣΟΚ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πεντέλης του 1998, όπου μετατράπηκαν σε κάρβουνο 90.000 στρέμματα δάσους, δημοσιεύει την απόφαση του τότε περιφερειάρχη Π. Χαμακιώτη (ΦΕΚ 7 της 18/1/1999, τεύχος 4ο), με την οποία εξαιρούνται και αποχαρακτηρίζονται 7.140 στρέμματα δάσους από την αναδάσωση.

Ανάμεσα στα άλλα, εξαιρούνται: «Οι ανέκαθεν αγροτικές εκτάσεις» (1.631 στρ.), «εκτάσεις που καταλαμβάνουν τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης» (1.740 στρ.), «άλση και πάρκα και εντός σχεδίων πόλεως κοινόχρηστοι χώροι που δεν κάηκαν από την πυρκαγιά της 1/8/1998» (6,5 στρ.), «έκταση 410 στρ. για την οποία είχαν δοθεί εγκρίσεις επέμβασης από το υπουργείο Γεωργίας στην ΑΕΒΕ Μαρμάρων Διονύσου», «εκτάσεις που οριστικά και αμετάκλητα έχουν κριθεί με το άρθρο 14 του Ν. 998/79 ότι δεν εμπίπτουν στα πλαίσια προστασίας», «εκτάσεις 75 στρεμμάτων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού "Ν. Αιολίς"» κλπ.

Οικοπεδοποίηση καμένων εκτάσεων

Με τις αποφάσεις αυτές, χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων οικοδομήθηκαν στην Πεντέλη. Το οδοιπορικό του «Ρ» αποκάλυψε πώς το ένα έγκλημα διαδέχεται το άλλο. Στις εκτάσεις που κάηκαν το 1990 (ΝΔ), το 1995 (ΠΑΣΟΚ), το 1998 (ΠΑΣΟΚ) και το 2005 (ΝΔ), ανακαλύψαμε μικρές πολιτείες.

Οικοδομικοί συνεταιρισμοί υπάρχουν καθ' όλο το μήκος του βουνού, οι οποίοι διαρκώς εξαπλώνονται. Βίλες φτιάχνονται, δίπλα απ' τα καμένα. «Πωλούνται μεζονέτες», σε έκταση που κρίθηκε μη δασική, όταν η γύρω περιοχή είναι δάσος. Ανακαλύψαμε ότι δόθηκαν ρεύμα και οικοδομικές άδειες, μέχρι και το 2006.

Κοντά σ' αυτό έχουμε και τη «νόμιμη» οικοδόμηση, όπως αυτή του οικοδομικού συνεταιρισμού των γιατρών που έχτισε με Προεδρικό Διάταγμα του 1979 την «Ιπποκράτεια Πολιτεία» στην Πάρνηθα.

2. «Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία, ακόμα και με τη μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή άλλες εταιρείες, επίσης και από την Εκκλησία. Μόνο τότε μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν βιώσιμα δάση και μετά την όποια αναδάσωση προκύψει. Εφόσον διατηρείται η ιδιοκτησία, ποιος μας λέει ότι μετά από 5 και 10 χρόνια δε θα ξαναγίνουν εμπρησμοί; Το μέτρο αυτό αφορά όλους τους ορεινούς όγκους της Ελλάδας».

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον αρνούνται την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, αλλά, αντίθετα, με την πολιτική τους βοηθούν στην κατάτμηση των δασών και στην απόκτηση ολόκληρων τμημάτων από επιχειρηματίες και οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Στον Υμηττό

Αυξάνονται οι πιέσεις από τα επιχειρηματικά συμφέροντα:

  • Στην περιοχή του Βύρωνα, η Εκκλησία διεκδικεί να χτίσει σε 27 στρέμματα δάσους. Αρωγός, στην προσπάθειά της, ο νόμος 3208/03 για τον αποχαρακτηρισμό δημόσιων, δασικών εκτάσεων.
  • Στην Ηλιούπολη, οι κληρονόμοι Νάστου διεκδικούν 12.700 στρέμματα. Επικαλούνται το νόμο 3127/03, σύμφωνα με τον οποίο καταπατητές δημοσίων κτημάτων θεωρούνται ιδιοκτήτες, αν νέμονται το ακίνητο «καλόπιστα» για 10 χρόνια και έχουν τίτλο αγοράς ή αν το νέμονται «κακόπιστα» για 20 χρόνια, χωρίς κανέναν τίτλο αγοράς.
  • Στη Γλυφάδα, Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί και ιδιώτες ασκούν πιέσεις εδώ και χρόνια για τον επαναπροσδιορισμό των ορίων της Β' Ζώνης προστασίας Υμηττού και για την ένταξη στο σχέδιο πόλης δημόσιων εκτάσεων με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Στην Πεντέλη

Τεράστιες εκτάσεις έχουν οικοδομηθεί, τουλάχιστον, με την ανοχή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ:

  • Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός «Νέα Αιολίς», μεταξύ Διονύσου και Σταμάτας, έχει επεκτείνει την καταστροφική του δράση δύο φορές. Μία, μετά τις φωτιές του '90 (ΝΔ) και δεύτερη, μετά τις φωτιές του '98 (ΠΑΣΟΚ).
  • Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός «Αγιος Σπυρίδων» (υπό κατασκευή) εξαπλώθηκε μετά τις πυρκαγιές του 1995.
  • Οι κληρονόμοι του Ηλιόπουλου, με τίτλους από το 1880, περίπου, εμφανίζονται να διεκδικούν 25.000 στρέμματα.
  • Η Μονή Πεντέλης διεκδικεί τεράστιες εκτάσεις με τίτλους από την τουρκοκρατία.

Την Πάρνηθα περιζώνουν οικοδομικοί συνεταιρισμοί, αλλά και η Εκκλησία, διεκδικώντας να τους επιτραπεί η δόμηση σε 27.500 στρέμματα. Το Ιδρυμα Τεχνόπολις - Ακρόπολις διεκδικεί να χτίσει τεχνολογικό πάρκο σε έκταση 500 στρεμμάτων πάνω στον αυχένα του βουνού.

3. «Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για κάποια μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη που μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο. Αν δεν ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, όταν γίνει το ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ και ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ θα έχουν νομιμοποιηθεί όλες οι διαχρονικές παρανομίες που έχουν γίνει. Τότε θα είναι πολύ αργά».

Οι αποφάσεις που έχουν πάρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεσμεύουν μέχρι και την τελευταία σπιθαμή γης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, όχι στα δάση και τα βουνά, αλλά και στους οικιστικούς ιστούς. Και μιλάμε για πόλεις, όπως η Αθήνα, που κατέχει τη θλιβερή πρωτιά με μόλις 2 τ.μ. αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Τα «έργα και οι ημέρες» του δικομματισμού - και σε αυτό τον τομέα - κυριολεκτικά, δεν έχουν τελειωμό.

  • Ο Ελαιώνας τσιμεντοποιείται, για την κατασκευή γηπέδου υπέρ της ΠΑΕ ΠΑΟ, σε έκταση 220 στρεμμάτων, με υποδομές μάλιστα που θα πληρώσει ο λαός, ενώ δίνεται το δικαίωμα στην πρώην ΕΤΜΑ (δηλαδή στους μεγαλοκατασκευαστές που καραδοκούσαν και έσπευσαν να αγοράσουν την έκταση) να κατασκευάσει τεράστιο Επιχειρηματικό Κέντρο.
  • Ο Ιππόδρομος παραχωρείται στο Ιδρυμα Νιάρχου, για την κατασκευή πολιτιστικών συγκροτημάτων, μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
  • Μεγάλο έγκλημα έγινε και κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, επί ΠΑΣΟΚ, όταν μια σειρά από ελεύθεροι χώροι ...αξιοποιήθηκαν, προς εκπλήρωση της τότε «μεγάλης ιδέας»: Αλσος Βεΐκου, Γουδί, Φαληρικός Ορμος, Σχοινιάς κ.ά.
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ...Σημίτη, προετοιμάζει την οικοπεδοποίηση 1.000 στρεμμάτων του Ελληνικού με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη συντήρηση του πάρκου.

4. «Να θεωρούνται βλαπτικοί και καταργημένοι οι νόμοι 998 της ΝΔ του '79, που αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους τα οποία χαρακτήρισε χορτολιβαδικά και του ΠΑΣΟΚ του 1987 που αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα είπε βοσκοτόπια».

Η ΝΔ, με ειδικό άρθρο του νόμου 998 του 1979, επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, χαρακτηρίζοντάς τα ως ...χορτολιβαδικές εκτάσεις, αποδεσμεύοντάς τα έτσι από τη δασική προστασία. Το συγκεκριμένο άρθρο κρίθηκε τελικά ως αντισυνταγματικό.

Ηρθε, όμως, το ΠΑΣΟΚ να επαναλάβει το «εγχείρημα». Αυτή τη φορά, με άρθρο του νόμου 1734 του 1987, επιχείρησε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, τα οποία «βάφτισε» ...βοσκοτόπια. Και το άρθρο αυτό κρίθηκε τελικά αντισυνταγματικό.

Μπορεί, βέβαια, τα συγκεκριμένα άρθρα να κρίθηκαν αντισυνταγματικά, αλλά πολλές φορές, ακόμη και σήμερα, η ερμηνεία τους χρησιμοποιείται, είτε αυθαίρετα είτε σκόπιμα, από διάφορες υπηρεσίες, οδηγώντας σε αποχαρακτηρισμούς. Γι' αυτό και πρέπει ρητά να καταργηθούν. Πολύ περισσότερο, που περιέχουν και πρόσθετα δασοκτόνα άρθρα.

5. «Να θεωρηθεί βλαπτικός ο εκτελεστικός νόμος του 2003, που έγινε σε αντιστοιχία με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, που τον εφαρμόζει η ΝΔ σήμερα. Να σταματήσει η αντιδασική συνταγματική αναθεώρηση της ΝΔ».

Με το νόμο 3208/2003, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εφαρμόσει τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση (2001), η οποία επιτρέπει τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους. Με Εγκύκλιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκου, το 2005, επί κυβέρνησης ΝΔ, ο δασοκτόνος αυτός νόμος, παρότι θεωρείται αντισυνταγματικός, επιχειρείται να εφαρμοστεί.

Σημειώνουμε ότι με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του 2001 δόθηκε το δικαίωμα στο κεφάλαιο να παρεμβαίνει στα δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, κατοχυρώθηκε συνταγματικά η ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος. Αλλαξε ο ορισμός του δάσους και των δασικών εκτάσεων. Δόθηκε το δικαίωμα να νομιμοποιηθούν όλοι οι οικισμοί και οι εκτός σχεδίου παράνομες οικοδομήσεις, παρέχεται το δικαίωμα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να χτίσουν ή να νομιμοποιήσουν όσα έχουν χτίσει μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις. Οπως υπολογίζουν οι δασολόγοι, η αναθεώρηση αυτή θα οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμό 40-50 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

Η νέα αναθεώρηση του άρθρου 24, σε συνδυασμό με το άρθρο 117 του Συντάγματος, που προωθεί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, γενικεύει και διευκολύνει τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων και επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση δημόσιας δασικής περιουσίας. Μεταξύ των άλλων προβλέπει:

  • Η συνταγματική προστασία των δασικών εκτάσεων να πάψει να μετράει από το 1945, έτος της πρώτης αεροφωτογράφισης, αλλά από την 11η του Ιούνη 1975. Με τον τρόπο αυτό αποχαρακτηρίζονται αυτόματα όλες οι πριν από την ημερομηνία αυτή καταπατημένες και εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, όπως επίσης και οι δημόσιες εκείνες εκτάσεις οι οποίες μετά το 1945 κάηκαν και στη συνέχεια ιδιωτικοποιήθηκαν με την υπογραφή διαφόρων παράνομων συμβολαίων. Μόνο με την πρόβλεψη αυτή, οι δασολόγοι υπολογίζουν ότι θα αλλάξουν χρήση 40-50 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.
  • Καταργείται το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου. Μόνο από αυτήν την πρόβλεψη αναμένεται, με βάση εκτιμήσεις των δασολόγων, να αλλάξουν ιδιοκτησία και να νομιμοποιηθούν αλλαγές χρήσεων σε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Θα συνδέεται η χρήση - και, φυσικά, και η τύχη - των δασικών εκτάσεων, και αυτών που υφίστανται μετά το 1975, με τα οικιστικά προγράμματα των επιχειρηματιών, το εθνικό χωροταξικό σχέδιο, αλλά και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια (αφορούν στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα αιολικά πάρκα κλπ.), που θα εκπονηθούν εκ των υστέρων. Ετσι, για παράδειγμα, αν το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό προβλέπει ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου - στο πλαίσιο μάλιστα της λεγόμενης ...βιώσιμης ανάπτυξης - τότε ο Εθνικός Δρυμός παύει να θεωρείται δάσος.
  • Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαγιά ή αποψιλώνονται με άλλον τρόπο παύουν να κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και θα μπορούν να αλλάζουν χρήση. Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα αποχαρακτηρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές.
  • Δάση ή δασικές εκτάσεις που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου θα επιτρέπεται να απαλλοτριώνονται πλέον όχι μόνον υπέρ του Δημοσίου, αλλά και υπέρ των ιδιωτών για δραστηριότητες που θα βαφτίζονται ως ...«δημοσίου συμφέροντος»!

6. «Ειδικότερα για την Πάρνηθα, το καθεστώς του Εθνικού Δρυμού να συμπεριλάβει και την ευρύτερη περιοχή στο Τατόι».

Πολύ πιο έντονη γίνεται η ανησυχία του λαού για την εμπορευματοποίηση της Πάρνηθας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, καθώς με δύο Προεδρικά Διατάγματα που ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση (και που βασίζονται στους σχεδιασμούς της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ) εμμένει:

  • Στη χωροθέτηση της Τεχνόπολης σε έκταση 500 στρεμμάτων στον αυχένα του βουνού (όπως, άλλωστε, προέβλεπε από το 2003 και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ).
  • Στην εφαρμογή του νόμου 3139/2003 (πάλι του ΠΑΣΟΚ) για την επέκταση των εγκαταστάσεων του καζίνου.
  • Στον τεμαχισμό του κτήματος Τατοΐου, ένα μέρος του οποίου, και συγκεκριμένα αυτό που περιλαμβάνει τα κύρια και βοηθητικά κτίρια, δεν αποκλείεται να δοθεί προς «αξιοποίηση» από το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Στη συνέχιση της δόμησης σε εκτάσεις 1.837 στρεμμάτων σε διάφορες περιοχές του βουνού, όπως της Ιπποκράτειου Πολιτείας, της Βαρυμπόμπης, της Δροσοπηγής και αλλού (πολύ μικρότερες, έστω, από τα 27.000 στρέμματα που διεκδικούσαν κάποιοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και άλλοι και με αυστηρότερους όρους δόμησης, όπως το χτίσιμο 160 τ.μ. με αρτιότητα τα 20 στρέμματα).
  • Στην πρόβλεψη για κατασκευή πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εμπορικών εγκαταστάσεων αναψυχής στις υποτιθέμενες ζώνες προστασίας.
  • Στην κατασκευή κατασκηνώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας σε έκταση 100 στρεμμάτων στις νότιες υπώρειες του ορεινού όγκου της Πάρνηθας.

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ - Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ