ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Φωτιά βάζουν οι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Ηδη έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, ενώ έχουν καταστραφεί χιλιάδες στρέμματα δασών

Μέχρι τώρα μπορεί να μην υπάρχουν τα οριστικά στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφικής λαίλαπας των φετινών πυρκαγιών, που ακόμη κατακαίνε όλη τη χώρα. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τώρα θρηνούμε τρεις νεκρούς εποχικούς πυροσβέστες στο Ρέθυμνο και δύο ακόμη ανθρώπους στη Λάρισα, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, από την 1η Μάη (έναρξη αντιπυρικής περιόδου) έως και τις 18 Ιούλη οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έφθασαν τις 3.597. Από αυτές οι κυριότερες ήταν σε Πάρνηθα, Λάρισα, Πήλιο, Σκιάθο καθώς και οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε Κορινθία και Αχαΐα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΧΩΔΕ, στην Πάρνηθα κάηκαν 56.000 στρέμματα. Στο Πήλιο κάηκαν 40.000 στρέμματα, στη Λάρισα 15.000 στρέμματα, στη Σκιάθο 2.500 στρέμματα.

Το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη απαίτησε την κατάργηση των αντιδασικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που διευκολύνουν την οικοπεδοποίηση και εμπορευματοποίηση των δασών, ώστε να εξαλειφθούν τα αίτια των πυρκαγιών. Παράλληλα, ζήτησε τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό, με αντικείμενο την προστασία των δασών σε όλες τις φάσεις (πρόληψη, καταστολή κλπ.).


Η κυβέρνηση, ωστόσο, αρνείται να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες καταστροφής των δασών, αφού ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας, κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης στη Βουλή, απέδωσε τις πυρκαγιές στις... καιρικές συνθήκες! Μάλιστα, αναφερόμενος στο θέμα των καταπατήσεων δασικών εκτάσεων είπε ότι είναι «συνταγματικά - ιδιοκτησιακά ζητήματα». Γεγονός που δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό; Οτι, για παράδειγμα, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και όσοι εμφανίστηκαν ως ιδιοκτήτες εκτάσεων που ήταν δασικές και κάηκαν το 1995, το 1998 και το 2005 στην Πεντέλη, έχουν αναγνωριστεί ως ιδιοκτήτες και θα συνεχίζουν να χτίζουν στα καμένα.

Ολοι, λοιπόν, καταλαβαίνουν τη βασιμότητα των έξι προτάσεων που κατέθεσε την περασμένη βδομάδα το ΚΚΕ (βλ. αναλυτικά σε άλλη στήλη). Ολοι επίσης ξέρουν ότι δεν πρόκειται ποτέ αυτοί να τις εφαρμόσουν, καθώς η πολιτική τους θεωρεί τη γη ως εμπόρευμα. Και όσο θα εφαρμόζεται αυτή η πολιτική τα δάση θα καίγονται...


ΣΤΑΧΤΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Παραγωγοί σε απόγνωση

Αν και σε αρκετές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, οι αποζημιώσεις που δίνει η κυβέρνηση είναι, στην κυριολεξία, ψίχουλα

15.000 στρέμματα καλλιεργειών κάηκαν στο Πήλιο (φωτ. από καμένο περιβόλι)
15.000 στρέμματα καλλιεργειών κάηκαν στο Πήλιο (φωτ. από καμένο περιβόλι)
Εκτός από δάση και δασικές εκτάσεις που έγιναν στάχτη από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, «κάρβουνο» έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης και ιδιαίτερα δεντροκαλλιέργειες, κάτι που έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς. Μάλιστα, το πρόβλημα της καταστροφής των δεντροκαλλιεργειών ουσιαστικά φέρει συντριπτικό χτύπημα στο εισόδημα των αγροτών, καθώς για να ξαναγίνει το δέντρο στην κατάσταση που ήταν και στην καρποφορία που είχε χρειάζονται αρκετά χρόνια ανάλογα με το είδος.

Οι περιοχές, στις οποίες οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα είναι στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα στο Νότιο Πήλιο και στην Αγιά οι καλλιέργειες που απανθρακώθηκαν είναι ελιές, μηλιές και κερασιές, ενώ στους δήμους Τεγέας, Σαρωνικού και Κορίνθου οι καλλιέργειες - πέρα από τα εποχιακά κηπευτικά - που επλήγησαν είναι χιλιάδες ρίζες ελιών και αμπελοειδή.

Αποζημίωση - ψίχουλα

Μετά το μένος της φωτιάς, αντιμέτωποι με τα «πυρά» της αντιαγροτικής πολιτικής, βρίσκονται οι αγρότες του νοτίου Πηλίου και της Αγιάς, των οποίων κάηκαν οι καλλιέργειες από τις πρόσφατες πυρκαγιές, καθώς η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την ικανοποίηση του δίκαιων αιτημάτων τους για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν. Κάτι που θα αναγκάσει πολλούς απ' αυτούς είτε να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, είτε να καταχρεωθούν για να «ξαναστήσουν» τις καλλιέργειες, από τις οποίες θα περιμένουν χρόνια για να έχουν εισόδημα.

Η ολοκληρωτική καταστροφή των 15.000 στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών στο Νότιο Πήλιο - ελιές, μηλιές κ.ά. - και των εκατοντάδων στρεμμάτων περιβολιών στην Αγιά - μηλιές, κερασιές κ.ά - ήρθαν να προστεθούν σε όλα τ' άλλα τα δεινά που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις με στόχο το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και η κυβερνητική εμμονή να ξεγελάσει με τα ψίχουλα των ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης) τους αγρότες, εντάσσεται στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, καθώς οι αποζημιώσεις που προβλέπονται για το αγροτικό κεφάλαιο, είναι πολύ μικρές σε σχέση με το ύψος των ζημιών, μικρότερες του 50%, και καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση (δύο χρόνια περίπου), με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία των αγροτών και την αδυναμία ανασύστασης των γεωργικών τους δραστηριοτήτων.

Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι οι πυρόπληκτοι παραγωγοί πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και έχουν την ευκαιρία στις ερχόμενες εκλογές να καταδικάσουν στην κάλπη, τόσο την κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ και τα πολιτικά δεκανίκια του δικομματισμού, τον ΣΥΝ και το ΛΑ.Ο.Σ., που στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και να ενισχύσουν ταυτόχρονα το ΚΚΕ που την αντιμάχεται και παλεύει για την ανατροπή της.

Αμεσα, δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση, αν δεν αγωνιστούν μεταξύ άλλων για:

  • Να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες μέσα από τον ΕΛΓΑ με κυβερνητική απόφαση και στο 100% της ζημιάς. Να μην εντάξουν τους πυρόπληκτους στα ΠΣΕΑ αλλά στον ΕΛΓΑ.
  • Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί στο πάγιο κεφάλαιο και στη ζημιά 6ετίας για τα οπωροφόρα δέντρα και μόνιμες εγκαταστάσεις κ.λπ., που κάηκαν και που τόσα χρόνια χρειάζονται για να ξαναδώσουν καρπό.
  • Πάγωμα των δανείων των αγροτών για πέντε χρόνια.
  • Προνομιακή δανειοδότηση, με περίοδο χάριτος μιας πενταετίας για την ανασύσταση των γεωργικών δραστηριοτήτων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ