Στις περιοχές όπου απέμειναν μόνο αποκαΐδια, βρέθηκε χτες κλιμάκιο της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ
ICON |
Με ό,τι μέσο διέθεταν οι κάτοικοι, προσπαθούσαν επί δυο μέρες να σώσουν το βιος τους |
Οι ελλιπείς δυνάμεις δασοπυρόσβεσης και η ανεπάρκεια μέσων και αντιπυρικών υποδομών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν και χτες και η δυσβατότητα των περιοχών που καίγονταν, έκαναν ιδιαίτερα δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών. Στο νοτιοανατολικό Πήλιο, χτες απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές στο Λεφόκαστρο, στους Αφέτες και στην Αγιά. Εκτός από τις πύρινες εστίες της Μελιβοίας, «ξαναζωντάνεψαν» κι αυτές που μέχρι χτες το πρωί βρίσκονταν σε ύφεση, κοντά στο χωριό Δήμητρα καταστρέφοντας κι άλλες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, περιβόλια, αγροικίες κ.ά.
Οι πυρκαγιές μαίνονταν μέχρι το βράδυ, οπότε και οι συνθήκες για την επιχείρηση κατάσβεσής τους έγιναν ακόμα δυσκολότερες.
Στις πληγείσες περιοχές της Αγιάς περιόδευσε χτες πολυμελής αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τ. Τσιόγκα. Σύμφωνα με τους δημάρχους της περιοχής με τους οποίους συναντήθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, κάηκαν συνολικά πάνω από 35.000 στρέμματα γης.
«Η καθυστέρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων μας στοίχισε πολύ» λέει ο Ν. Τσακνάκης, ενώ δείχνει στα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ το καμένο περιβόλι του, στο Βαθύρεμα. «Χάσαμε - συνεχίζει - με τ' αδέλφια μου χιλιάδες ελαιόδεντρα και μηλιές. Και δυστυχώς, περιμένουμε ακόμα χειρότερα. Το δάσος κάηκε, αντιπλημμυρικά έργα δεν υπάρχουν. Τα ρέματα θα κατέβουν και θα μας πνίξουν».
Eurokinissi |
Στάχτη και αποκαΐδια στα πανέμορφα δάση του Πηλίου |
Ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, είναι ένας από τους πληγέντες αγρότες της περιοχής. «Το κόστος των ζημιών - τονίζει - είναι ανυπολόγιστο για τους αγρότες που επλήγησαν στην περιοχή. Οι ευθύνες είναι πολιτικές και ανήκουν στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αμεσα διεκδικούμε αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες μέσα από τον ΕΛΓΑ και στο 100% της ζημιάς. Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί στο πάγιο κεφάλαιο και στη ζημιά εξαετίας για τα οπωροφόρα δέντρα και τις μόνιμες εγκαταστάσεις που κάηκαν, να γίνουν άμεσα έργα προστασίας στα καμένα εδάφη».
Ο Τ. Τσιόγκας, ανάμεσα σε άλλα, κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που πλήγησαν να βγάλουν συμπεράσματα και να τιμωρήσουν και στην κάλπη τα κόμματα που με την αντιδασική τους πολιτική οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών.
Κρανίου τόπος και η περιοχή του Σχηματαρίου |
Τουλάχιστον εννέα εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν σε δασικές περιοχές, στις χερσονήσους Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής, από κεραυνούς που έπεσαν εξαιτίας της ξαφνικής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή χτες το μεσημέρι. Μικρή εστία φωτιάς από κεραυνό σημειώθηκε και στο Νομό Θεσσαλονίκης, στους πρόποδες του Χορτιάτη. Οι μικροπυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Κασσάνδρα, στις Φώκιες, στο Μαρμαρά και στον Αγιο Νικόλαο και αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.
Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το απόγευμα και χωρίς να έχει τεθεί σε πλήρη έλεγχο, η φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 11 το πρωί στην περιοχή Κακοδίκι και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Στράτοι, στα Χανιά της Κρήτης.
Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί η φωτιά στο Καραούλι Ελευσίνας, που καίγεται για 4η μέρα. Ιδια κατάσταση επικρατούσε και στον Ιαλυσό Ρόδου, πάνω από το αεροδρόμιο. Σε ύφεση ήταν και η φωτιά στα Χρυσοκελλάρια Μεσσηνίας και στις Οινούσες.