Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την επιστροφή των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων τις τελευταίες δεκαετίες δε χωράει στις λογικές της Συνόδου της Λισαβόνας και στις πολιτικές ενίσχυσης του κεφαλαίου που με συνέπεια ακολουθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα παραπάνω αποδείχτηκαν περίτρανα χτες στη συζήτηση της εν λόγω πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι βουλευτές της ΚΚΕ κάλεσαν τα δύο κόμματα να πάρουν σαφή θέση πάνω στο θέμα, αλλά ταυτόχρονα να αποκαλύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις για το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης. Να σημειώσουμε ότι κατά πάγια τακτική, η πρόταση δεν τέθηκε σε ψηφοφορία με βάση την τακτική των κυβερνήσεων που δεν αποδέχονται προτάσεις, οι οποίες προκαλούν επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
Στόχος της κυβέρνησης είναι «να ενισχυθεί η δημόσια υποδομή και ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος», υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, προσθέτοντας ότι οφείλουμε «να συνδέσουμε το θέμα του ασφαλιστικού με την απασχόληση» και ότι «πρέπει να καλλιεργηθεί και ασφαλιστική συνείδηση στον πολίτη», αφού είναι «απαραίτητη για την αμφίδρομη σχέση του ασφαλισμένου με το κράτος».
Παράλληλα, στήριξε την παράδοση των αποθεματικών των Ταμείων στις χρηματαγορές, λέγοντας ότι «βρήκαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα αντιπαραγωγικό, απροετοίμαστο να αξιοποιήσει την κινητή και ακίνητή του περιουσία» και ότι δημιουργήθηκε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.
Στην ίδια λογική, ο εισηγητής της ΝΔ Παναγιώτης Μελάς υποστήριξε ότι η πρόταση του ΚΚΕ «προκαλεί δυσβάστακτη επιβάρυνση του προϋπολογισμού» και «αντιτίθεται στο Σύνταγμα, αφού προκαλεί επιβάρυνση του Δημοσίου». Υποστήριξε ότι «τα οικονομικά ποσά υπολογίζονται στα 70 εκατομμύρια ευρώ» και «η οικονομία δεν μπορεί να καλύψει σφάλματα 50 ετών», προσθέτοντας ότι καλείται «να πληρώσει η ΝΔ τα λάθη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Αναστάσιος Χωρέμης διαμαρτυρήθηκε προς το ΚΚΕ γιατί, όπως είπε, εξομοιώνει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ με αυτήν της ΝΔ. Οπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ έχει αρνητικές στιγμές αλλά τι σχέση έχει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ με αυτήν της ΝΔ;» και «τι σχέση έχει αυτή η αξιοποίηση των αποθεματικών που γίνεται με μια πραγματική αξιοποίηση που ξεκίνησε μετά το 1983 και απέδωσε σήμερα 30 δισεκατομμύρια ευρώ;». Παράλληλα, ο εισηγητής του Π. Αντωνακόπουλος αναλώθηκε σε αναζωπύρωση της δικομματικής αντιπαράθεσης για τα δομημένα ομόλογα, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες σε ιδιώτες και να συμφηψίσει το θέμα με το παρελθόν».
Τέλος, εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Αθ. Λεβέντης υποστήριξε για τις απώλειες των Ταμείων ότι «μπορεί να γίνει η επάνοδος των απωλειών με την ύπαρξη λογαριασμού για τη σταδιακή τους εξόφληση».
Σφυροκόπημα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα ασφαλιστικά ταμεία από τους κομμουνιστές βουλευτές κατά τη διάρκεια παρουσίασης της πρότασης νόμου του Κόμματος
Σε αναλυτική παρουσίαση της πρότασης του Κόμματος προχώρησε ο εισηγητής του, Τάκης Τσιόγκας, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ απαιτεί την κάλυψη των απωλειών από το 1950 και «δεν περιορίζεται επιλεκτικά στις απώλειες κάποιων περιόδων, όπως κάνουν τα κόμματα του δικομματισμού, ούτε αποδέχεται τη λογική των συμψηφισμών και των παραγραφών». Πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια «χαμένοι ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων και μόνιμα κερδισμένοι οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο». Αναφέρθηκε εκτενώς στη δέσμευση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «χρησιμοποιήθηκαν ως κίνητρα για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων, τα γνωστά "θαλασσοδάνεια"». Στη συνέχεια επισήμανε πως με νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από το 1990 και μετά, «υποχρεώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία να τοποθετούν από τα ταμεία τους μέχρι και 20% στο Χρηματιστήριο», ενώ το ποσοστό στη συνέχεια αυξήθηκε από το ΠΑΣΟΚ στο 23%. Ειδικά για την περίοδο 1999-2002 ο Τάκης Τσιόγκας σημείωσε ότι «πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων» στο Χρηματιστήριο, ενώ «οι οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία λόγω μη καταβολής της τριμερούς χρηματοδότησης έφθασαν το 2002 τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ».
«Εμείς δεν καταθέσαμε την πρόταση νόμου για να αναπαραγάγουμε το δικομματικό καυγά για το ποιος έχει τα περισσότερα σκάνδαλα», τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας πως «το μεγάλο σκάνδαλο είναι τι θα γίνει με τα Ταμεία και το ασφαλιστικό σύστημα».
Αναφερόμενος στις απώλειες των Ταμείων είπε: «Ποιος ωφελήθηκε από τα κλεμμένα 3 δεκαετιών; Συγκεκριμένοι επιχειρηματίες και κλάδοι της εργοδοσίας. Ποιοι κέρδισαν από το Χρηματιστήριο; Συγκεκριμένες εταιρείες. Ποιοι κέρδισαν από τα ομόλογα; Τράπεζες, εταιρείες και μεσάζοντες. Να προστρέξουμε να τα πάρουμε από αυτούς (...). Να πληρώσουν αυτοί που κέρδισαν (...). Το θέμα είναι να υπάρχει πολιτική συμφωνία γι' αυτό». Συνέχισε τονίζοντας: «Συμπλέουν τα δύο κόμματα στο ζήτημα του να μην επιστραφούν τα κλεμμένα, καθώς και στο να συνεχιστεί ο τζόγος των αποθεματικών».
Οπως τόνισε ο Αντώνης Σκυλλάκος, η ανησυχία του ΚΚΕ εστιάζεται στο θέμα του Ασφαλιστικού και στους σχεδιασμούς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Ασφάλιση. Ανέφερε ότι «ένα από τα βασικά επιχειρήματα και των δυο κομμάτων είναι πως είναι άδεια τα Ταμεία», ενώ «πάνω από δύο ...προϋπολογισμοί πρέπει να τους επιστραφούν. Δε δικαιολογείται κανένα άνοιγμα Ασφαλιστικού. Αντίθετα, δικαιολογείται να πάμε σε μεγαλύτερες συντάξεις και μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης». Επισήμανε ότι μετεκλογικά «όποιος και να βγει θα πάρει μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων».
«Δε διαχωρίζουμε το θέμα των Ταμείων συνολικά από το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Νίκος Γκατζής. Οπως είπε, οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναζητούν «το πώς θα οδηγήσουν στην πλήρη αποδιοργάνωση το ασφαλιστικό σύστημα και το πέρασμά του στον ιδιωτικό τομέα». Θύμισε ότι πρόσφατα «ομόφωνα αποφάσισε το ΕΚΟΦΙΝ να ανοίξει σύντομα το Ασφαλιστικό και μέχρι το φθινόπωρο πρέπει να παρθούν αποφάσεις», καθώς και «να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της "Πράσινης Βίβλου" που είναι ταφόπλακα στα ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα».
Οσον αφορά στο κυβερνητικό επιχείρημα περί του ότι η οικονομία δεν αντέχει την αποδοχή της πρότασης του ΚΚΕ, ο Νίκος Γκατζής σημείωσε ενδεικτικά: «Το πρώτο τρίμηνο του 2007 τα κέρδη των επιχειρήσεων έφθασαν 56% επιπλέον από το 2006», τονίζοντας ότι «το 1995 το ΑΕΠ ήταν 85 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ σήμερα είναι 208 δισεκατομμύρια ευρώ». Και αναρωτήθηκε: «Πού πάει αυτός ο αμύθητος πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι;».
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε στη συνέχεια και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Οπως είπε, «μηδενίσατε το φόρο που έδιναν οι μεγαλοκαναλάρχες», ενώ παράλληλα «οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες παρουσιάζουν κέρδη κάθε χρόνο 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ». Την ίδια ώρα, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «η κυβέρνηση χρωστάει στα Ταμεία 7 δισεκατομμύρια, ενώ 7,2 δισεκατομμύρια χρωστούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες», ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση «δίνει στην κερδοσκοπία των κατασκευαστικών ομίλων την ακίνητη περιουσία των Ταμείων».
Κατέληξε λέγοντας ότι «στο θέμα του Ασφαλιστικού πρέπει να πάρουν θέση τα κόμματα και όχι να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους (...). Οχι να περιμένουν μετά τις εκλογές».
Στην πρόταση του ΚΚΕ περιέχονται συγκεκριμένα μέτρα για την επιστροφή των απωλειών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με όσα προτείνονται:
Παράλληλα στην πρόταση εμπεριέχεται σειρά ρυθμίσεων προκειμένου να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων όπως η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η αύξηση των συντάξεων.