Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι αυτό που κατοχυρώνει τη δουλιά ως το θάνατο, στο όνομα, λέει, της ισότητας. Το ίδιο δικαστήριο υποτίθεται πως θα δικαιώσει τους συμβασιούχους. Αυτό είναι παραμύθι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - που εκπροσωπεί απευθείας το κεφάλαιο - είναι που αξιώνει «όλοι λάστιχο». Η ίδια Επιτροπή είναι επίσης που εκτιμά ότι οι αλλοδαποί εργάτες δεν είναι τίποτα άλλο από τους παλιούς γνωστούς «γκαστερμπάιτερ», δηλαδή εργάτες χωρίς δικαιώματα, που επιτρέπεται να ζουν εντός ευρωπαϊκών συνόρων μόνο όσο τους χρειάζονται σαν τζάμπα εργάτες. Αυτό σημαίνει κοινωνία της αλληλεγγύης.
Στην πράξη, πίσω από τα μπερδεμένα λόγια που χρησιμοποιούν οι ευρωλιγούρηδες, υπάρχει η αξίωση του κεφαλαίου για ακόμα πιο ευέλικτους - άρα πιο φτηνούς - εργάτες. Υπάρχει η αξίωση να χρησιμοποιείται η εργατική δύναμη μέχρι και την ώρα που θα πάψει να είναι ζωντανή.
Αυτά κι άλλα πολλά που περνάνε στα ψιλά είναι η ΕΕ από τη σκοπιά του εργάτη. Κι όμως, ο ΣΥΝ επιμένει πως εντός της ΕΕ: Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται! Ισως να δικαιώνεται ο αγώνας κάποιου νταβατζή εργατών που κερδίζει από τις δικαστικές προσφυγές. Τίποτα άλλο δε δικαιώνεται.
Είναι της ίδιας τάξης πρόβλημα μ' αυτό που θίγει ο Στάθης Σ. όταν εμπαίζει την όλη μηχανή με τη σκέψη να ιδρύσει μία ΜΚΟ. Χρήμα με ουρά εις υγείαν των κορόιδων.
Ο οπορτουνισμός έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά ότι δεν είναι απλά μια αθώα ιδεολογική παρέκκλιση. Εχει άμεση σχέση και με τα μπικικίνια. Κι αυτά τα διαθέτει πάντα η αστική τάξη στους πρόθυμους να την υπηρετήσουν.
Οταν το ΚΚΕ αποκαλύπτει αυτούς τους μηχανισμούς και λέει στους εργάτες ότι το μέλλον τους δεν μπορεί να είναι σκυφτό, δημιουργεί πρόβλημα στη μηχανή. Κι όταν επιμένει όχι μόνο στην αποκάλυψη αλλά και στην οργάνωση των εργατών έτσι που να αντιμετωπίσουν ως ενιαίο εχθρό και τον κεφαλαιοκράτη και τον πολιτικό υπάλληλό του, ε, τότε το ΚΚΕ είναι ένα επικίνδυνο κόμμα.
Αυτό, βέβαια, δεν είναι λόγος για να αμολάνε ορισμένοι νηστικό το σκύλο τους να γαβγίζει καλοκαιριάτικα. Ας του πετάξουν ένα κόκαλο να ηρεμήσει. Ετσι κι αλλιώς, όπως το γρύλισμά του προαναγγέλλει, όπου να 'ναι θα ψοφήσει. Είναι ανάγκη να παιδεύει και τον κόσμο γύρω του με τον επιθανάτιο ρόγχο του; Ας του πετάξουν ένα κόκαλο...
ΕΞΙΣΩΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΙΑ ΩΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ: «Η Επιτροπή επικαλείται νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 1993 στην οποία στηρίζεται και η κοινοτική οδηγία 54/2006, σύμφωνα με την οποία η σύνταξη του δημόσιου υπαλλήλου θεωρείται αμοιβή και εμπίπτει στο άρθρο 141 της συνθήκης της ΕΕ το οποίο απαγορεύει τις διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών» (από το ρεπορτάζ για τη σύνταξη των γυναικών στα 65 / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).
«Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ»: «Το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς αποφάσισε να ζητήσει απαντήσεις από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα που αμφισβητούν ευθέως την αναγκαιότητα και τη νομιμότητα της κυβερνητικής ρύθμισης (...). Δικαιώνονται έτσι οι αγώνες των συμβασιούχων και των σωματείων τους καθώς και όσοι υποστήριξαν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» (το πρώτο θέμα στην «ΑΥΓΗ»).
ΟΛΟΙ ΛΑΣΤΙΧΟ: «Πίσω από τον κακόηχο νεολογισμό flexicurity, δηλαδή ευέλικτη ασφάλεια, η Κομισιόν επιχειρεί να προωθήσει μέτρα ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας (...). Στο όνομα της ενίσχυσης της ασφάλειας περί την εργασία η Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνει στα κράτη - μέλη "να υπάρξει μείωση των διαφορών μεταξύ εργαζομένων με άτυπες και επισφαλείς συμβατικές ρυθμίσεις και εργαζομένων με μόνιμη θέση πλήρους απασχόλησης"» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).
ΦΤΗΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: «Οταν ένα σχέδιο που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες δε βγάζει νόημα, υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις. Η πρώτη είναι ότι η ιδέα στην οποία βασίζεται είναι μια ανοησία. Η δεύτερη ότι πίσω από τη σύγχυση κρύβεται μια ιδεολογική σύγκρουση (...). Κάτι τέτοιο συμβαίνει με τις ιδέες για τη μετανάστευση (...). Χρησιμοποιώντας ένα περίεργο λεξιλόγιο: "κυκλική μετανάστευση" και "συμπράξεις κινητικότητας" (...) για τους ανθρώπους αυτούς οι Βρυξέλλες υπόσχονται ότι θα επιστρέφουν στις χώρες τους όταν θα λήγει η σύμβασή τους, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να φέρνουν τις οικογένειές τους ή να διεκδικούν επιδόματα (...). Ετσι το μυστικό αποκαλύπτεται: Αυτά τα σχέδια είναι μια νεότερη και ευγενέστερη εκδοχή των προγραμμάτων των "γκαστερμπάιτερ"» (το θέμα στα «ΝΕΑ»).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θα πλασάρουν στη δημοσιότητα κατασκευασμένα ψέματα. Ετοιμάζεται ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΚΕ ειδικά επεξεργασμένη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βόμβα από ΕΕ για το Ασφαλιστικό των γυναικών
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΕΗ-ΣΕΙΣ και κατάρες
ΕΘΝΟΣ: ΠΥΡ, ΔΕΗ και καύσωνας!
ΤΟ ΒΗΜΑ: Μπλακάουτ στο κράτος προκάλεσε ο καύσωνας
ΤΑ ΝΕΑ: Στον ύπνο τους έπιασαν οι φωτιές
Η ΑΥΓΗ: Στο Ευρωδικαστήριο το θέμα των συμβασιούχων
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 22.600 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 22.600 ΘΕΣΕΙΣ σε Δημόσιο, επιχειρήσεις
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 22.600 ευκαιρίες απασχόλησης
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γαλλικό «non» σε ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση
«Λέω να ανοίξω μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Είναι μια απ' τις καλές μπίζνες της εποχής. Δίνει κύρος και πρεστίζ. Κι ενίοτε, συχνά θα έλεγα, ένα εισόδημα περιωπής. `Η, έστω, καθόλου ευκαταφρόνητο (...). Ο ορίζοντας των χρηματοδοτήσεων σε αυτό το πεδίο είναι ευρύτατος, φθάνει έως το ίδρυμα Σόρος, τις θυγατρικές μιας τράπεζας στην Τουρκία, τα μυστικά κονδύλια για τους ομογενείς μας στη Βόρειο Ηπειρο, τους Παρατηρητές Λεπιδόπτερων στο Κιρκούκ κι άλλους τομείς ανθρωπιστικής και πολυπολιτισμικής δραστηριότητας (...). Το μέλλον ανήκει σε όλες τις κατ' αυτόν τον τρόπο λειτουργούσες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Ανεξάρτητες Αρχές, ενεργούς πολίτες, επιδοτούμενους καλλιτέχνες, χορηγούμενους επαναστάτες, σπονσοραρισμένους αντιεξουσιαστές - φτιάξτε κι εσείς μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση! Μπορείτε!» (ο Στάθης Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).
«Αναταραχή προκαλεί τις τελευταίες ημέρες στις Σπέτσες η αντιπαράθεση ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τους ιδιοκτήτες οικογενειακής επιχείρησης εμπορίας οικοδομικών υλικών (...). Αιτία της έντασης η άρνηση των ιδιοκτητών της επιχείρησης να συμμορφωθούν με το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων που τίθεται σε ισχύ μετά κάποια ώρα (...). Αστυνομικοί σταμάτησαν τρία φορτηγά της οικογένειας, διαπίστωσαν πλήθος παραβάσεων και συνέλαβαν τους οδηγούς. Η απάντηση ήρθε με φορτηγά και μπουλντόζες στο κέντρο των Σπετσών, ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τελικά οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).