Ξεσαλωμένοι οι εργοδότες, δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στο κέρδος
Σε καμίνι έχει μετατραπεί αυτές τις μέρες και η Ζώνη. Οι εργολάβοι όμως είναι αδίστακτοι... |
Ο εργολάβος στο όνομα του να μη χάνει χρόνο και χρήμα ο ίδιος και ο εφοπλιστής, όχι μόνο παραβίασε τη νομοθετικά κατοχυρωμένη κατάκτηση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης για παύση εργασιών από τους 38 βαθμούς και πάνω, αλλά δεν είχε καν άδεια γι' αυτές τις επικίνδυνες εργασίες και καμία έγκριση από το Λιμεναρχείο Ελευσίνας. Τα σωματεία της Ζώνης, με καταγγελία που εξέδωσαν, απαιτούν «την παραδειγματική τιμωρία του εργοδότη με την αφαίρεση άδειας λειτουργίας της επιχείρησης από τη Νομαρχία Πειραιά, απόφαση που οφείλει να επικυρώσει ο υπουργός Ανάπτυξης». Επίσης, απαιτούν την άμεση παρέμβαση της εισαγγελίας.
Το περιστατικό στη Ζώνη καταγράφηκε την ίδια μέρα που στο εργοστάσιο των «Ενωμένων Κλωστηρίων» (πρώην «ΦΑΝΚΟ») του Λαναρά στην Κομοτηνή, η 49χρονη Χ.Κ. λιποθυμούσε δουλεύοντας μέσα σε συνθήκες που παραπέμπουν σε καμίνι. Το θράσος της εργοδοσίας ήταν τέτοιο που στράφηκε ενάντια στην πρόεδρο του σωματείου Λ. Μπρούσα, η οποία διεκδίκησε μέτρα προστασίας από τον καύσωνα. Η επίθεση συνεχίστηκε με «συστατική» - απειλητική επιστολή με την οποία η εργοδοσία ανακαλεί τη συνδικαλίστρια στην τάξη, επειδή τόλμησε να ζητήσει από τον γιατρό Εργασίας Β. Πετμεζά να εμφανιστεί στο εργοστάσιο και παράλληλα απαίτησε να συγκληθεί η επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας!
Τη διεύθυνση της επιχείρησης που «δε φρόντισε για την καλή συντήρηση και λειτουργία των κλιματιστικών της επιχείρησης, σε μια περίοδο μάλιστα που υπήρχε προειδοποίηση για καύσωνα, σε ένα χώρο που έτσι κι αλλιώς ευνοεί την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ.
Τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν και αυτές τις μέρες τα ταξικά συνδικάτα, επιβεβαιώνει και η παρέμβαση του Σωματείου Κεραμοποιών Ν. Λάρισας, που χτες επέβαλε παύση των εργασιών στην «Αλφα Κεράμικα» από τις 12 το μεσημέρι έως 8 μ.μ. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ), που όλες αυτές τις μέρες δραστηριοποιείται σ' αυτή την κατεύθυνση, έχει δεχτεί πλήθος καταγγελιών εργαζομένων για τον εξαναγκασμό τους από την εργοδοσία να δουλεύουν κάτω από 45 και 46 βαθμούς Κελσίου, όπου έφτασε η θερμοκρασία στην πόλη, δεδομένου ότι είναι και μία από τις θερμότερες περιοχές της χώρας.
Ξεκινά σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα το 13ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή 1 Ιούλη με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Η διετία που μεσολάβησε από το προηγούμενο συνέδριο της ομοσπονδίας των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ με τη συναίνεση - και σε πολλές περιπτώσεις και παρότρυνση - του ΠΑΣΟΚ να περάσει νέα, πιο σκληρά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωής. Στο ίδιο διάστημα, αναπτύχθηκαν και αγώνες οι οποίοι ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερες και αποτελεσματικότερες συγκρούσεις με την πολιτική που γεννά τα προβλήματα.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική, η στάση των δυνάμεων της συναίνεσης που αποτελούν την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ, «Αγωνιστική Συνεργασία», «Παρεμβάσεις») και της ΔΑΚΕ, της παράταξης του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ήταν αποκαλυπτική και για το ρόλο των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούν. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων και έδωσαν με πείσμα τη μάχη για τον προσανατολισμό τους και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου τους, κατονομάζοντας τον ένοχο για την κατάσταση στην παιδεία, αναδεικνύοντας έγκαιρα τις συνέπειες των νέων μέτρων και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η λογική της συναίνεσης, τονίζοντας την ανάγκη σύγκρουσης με την πολιτική αυτή.
Το ΠΑΜΕ - μετά και από τις γενικές συνελεύσεις του προηγούμενου διαστήματος - έδειξε ότι έχει καταφέρει να ενισχυθεί στη συνείδηση των εκπαιδευτικών, παρά την ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχτηκε από όλες τις άλλες δυνάμεις.
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Η Επιτροπή Νέων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί το Σάββατο 30 Ιούνη 2007 στις 7 μ.μ. προβολή ταινίας με τίτλο: «Η κρίσιμη απόφαση» (με θέμα μια μεγάλη απεργία σε ανθρακωρυχείο των ΗΠΑ). Η προβολή θα γίνει στο στέκι της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ (πλατεία Μητροπόλεως 10).
ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Αναβλήθηκε επ' αόριστο λόγω ωραρίου η δίκη που είχε καθοριστεί χτες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σαλαμίνας σε βάρος τριών στελεχών του ΠΑΜΕ, του Νικήτα Πετράκη, γραμματέα της ΚΟ Σαλαμίνας του ΚΚΕ, Αλέκου Ζώνη, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Μετάλλου Σαλαμίνας και Νίκου Αθανασιάδη, πρώην μέλους της διοίκησης του Σωματείου. Διώκονται επειδή στις 27 Οκτώβρη 2005 συνελήφθησαν από αστυνομικούς να κολλούν αφίσες του ΠΑΜΕ, προπαγανδίζοντας την πανελλαδική απεργία που διοργάνωναν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.
ΟΣΝΙΕ: Απαντήσεις για το υπαρκτό ενδεχόμενο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, να μην εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του 2007, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Βέρα Νικολαΐδου και Παναγιώτης Κοσιώνης με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Υγείας. Παρά το γεγονός ότι τη ΣΣΕ έχουν συνυπογράψει τόσο η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), όσο και οι αντίστοιχοι εργοδοτικοί φορείς, ορισμένοι από τους εργοδότες επιδιώκουν να μην εφαρμοστεί σε όλους τους χώρους.
ΤΖΑΝΕΙΟ: Τρίωρη στάση εργασίας (9 π.μ - 12 μ.) και συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου πραγματοποιούν σήμερα οι τεχνολόγοι ακτινολογίας - ραδιολογίας και οι χειριστές - εμφανιστές του «Τζάνειου» Νοσοκομείου για τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού.
ΑμεΑ: Μια ακόμα αποσπασματική παροχή, προς τους ανθρώπους με αναπηρία (ΑμεΑ), σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Πρόκειται για την επέκταση του διατροφικού επιδόματος των νεφροπαθών στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών, αλλά και για την αύξηση του διατροφικού επιδόματος από 244 σε 266 ευρώ. Απ' τους 500.000 - 600.000 βαριά ανάπηρους, μόλις οι 130.000 παίρνουν κάποιας μορφής επίδομα. Στο μεταξύ, καμία ουσιαστική απάντηση στα κρίσιμα ζητήματα που έθεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Επιτροπή Νέων Αναπήρων δεν έδωσε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος σε συνάντηση που είχαν χτες στο υπουργείο.