Στιγμιότυπο από την εξόρμηση της ΚΝΕ |
Ανάμεσα στις πολλές εξορμήσεις και αυτή που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος το απόγευμα. Εκεί, παραπάνω από 1,5 ώρα τα μέλη της ΚΝΕ μοίρασαν την ανακοίνωση της Οργάνωσης, η οποία έθετε ξεκάθαρα το ζήτημα: «Ζωή με δόσεις, ναρκωκουλτούρα, διαφήμιση ουσιών, χρήση, εξάρτηση... Δε χρειάζεται να περιγράψουμε μια κατάσταση που ήδη ξέρεις. Χρειάζεται όμως να αναρωτηθούμε: Ποιος κερδίζει από τη διάδοση των ναρκωτικών; Είναι άραγε τυχαίο ότι η φαρμακοβιομηχανία Bayer έφτιαξε την ηρωίνη, η φαρμακοβιομηχανία Hoecht τη μεθαδόνη; Είναι τυχαίο ότι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την πρόληψη, την απεξάρτηση και την επανένταξη; Είναι τυχαίο ότι το εμπόριο ναρκωτικών είναι το δεύτερο πιο επικερδές μετά από το εμπόριο όπλων;».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι από τα ναρκωτικά «κερδίζουν όσοι θέλουν τη νεολαία στη γωνία, άβουλη και ανίκανη να εμποδίσει τα σχέδιά τους. Κερδίζουν όσοι θέλουν να γιγαντώνουν ανενόχλητοι τα κέρδη τους».
Προειδοποιητική απεργία των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, χτες, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών
Από από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων |
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην Ομόνοια, στέλνοντας μήνυμα αξιοπρέπειας και αγώνα, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω το έργο τους και να μπει φρένο στον κατήφορο της «αντιναρκωτικής» πολιτικής. Μαζί τους μαθητικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα να δίνουν το ρυθμό. Στο πλευρό τους, τα Σωματεία Εργαζομένων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και του «18 ΑΝΩ». «Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μαζί τη μάχη. Η σύγκρουση είναι τρόπος επιβίωσης, δεν υπάρχει άλλος τρόπος», υπογράμμισε η Κατερίνα Μάτσα, επιστημονικά υπεύθυνη του «18 ΑΝΩ».
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ και με δήλωσή του στον «Ρ» σημείωσε: «Το Κόμμα μας ασχολείται με το πρόβλημα των ναρκωτικών 365 μέρες το χρόνο. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προγράμματα. Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων και συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα τους».
Λίγο μετά τις 11, πορεύονται προς το υπουργείο Υγείας και δε σταματούν στιγμή να φωνάζουν ότι «η πρόληψη πεθαίνει σε κάθε γειτονιά», ενώ σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία με εκπρόσωπο του υπουργείου δεν πήραν καμία απολύτως δέσμευση για τα αιτήματά τους. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, κάνοντας ξεκάθαρο ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή.
Την εφαρμογή της αντιναρκωτικής πολιτικής της ΕΕ, που διέπεται από τη νεοφιλελεύθερη αρχή του «κόστους - αποδοτικότητας», τον «περιορισμό της βλάβης», τη διαχείριση και τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων έρχεται να υποστηρίξει από κοινού, για άλλη μια φορά, ο δικομματισμός. Ετσι, διαβάζοντας κανείς μπροστά και πίσω από τις λέξεις εξαγγελιών, ανακοινώσεων και δηλώσεων εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καταλαβαίνει την πρόθεση για την προώθηση ενός ακόμη εθνικού σχεδίου υποκατάστασης και όχι αντιμετώπισης. Με την πρόληψη να εξακολουθεί να πατάει σε ξύλινα πόδια που κατασκευάζονται κατά περίσταση, ευκαιριακά, αποσπασματικά, αντί να ενδυναμώνεται και να αποτελεί τη βάση της αντιναρκωτικής πολιτικής.
«Η διαχρονική υστέρηση της πολιτείας έχει οδηγήσει στη διόγκωση του προβλήματος, που στην κυριολεξία "τρέχει" δραματικά μπροστά από αυτή», παραδέχεται σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Κ. Κηλτίδης, βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά. Παρ' όλα αυτά - και τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στις κεντρικές κρατικές δομές κατά των ναρκωτικών βρίσκονται σε περίοδο κινητοποιήσεων - προχωρά σε ακόμη πιο συντηρητική κατεύθυνση, ανοίγοντας το δρόμο στους ιδιώτες να κερδοσκοπήσουν από τον ανθρώπινο πόνο. Συγκεκριμένα, εξαγγέλλει «την υπαγωγή των μονάδων χορήγησης υποκατάστατων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων θεραπείας σε μη κερδοσκοπικές εταιρείες ιδιωτικού χαρακτήρα και κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των θεραπευτικών προγραμμάτων».
«Διαφωνήσαμε με τα περισσότερα και καταθέσαμε δική μας ξεχωριστή πρόταση», δήλωσε στον «Ρ» ο Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής. Διαφωνούμε τελείως με τα υποκατάστατα, που είναι μια υπόθεση το λιγότερο 2,5 αιώνες. Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία προς τα πίσω θα διαπιστώσει ότι κάθε 30 - 40 χρόνια... εφευρίσκεται ένα "σωτήριο φάρμακο" που θα σώσει τους τοξικομανείς από το προηγούμενο "σωτήριο φάρμακο". Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαφήμιση της ηρωίνης στη δεκαετία του '30 ως "σωτήρια ουσία"».
Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει τα μικρότερα ποσοστά εισόδου στη χρήση ναρκωτικών ουσιών συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Κι όμως, το βάρος της αντιναρκωτικής πολιτικής πέφτει στη διασφάλιση διείσδυσης του ιδιωτικού κεφαλαίου στην απεξάρτηση. Πέφτει στην υποκατάσταση και όχι στην πρωτογενή πρόληψη. Θεωρείται ως πανάκεια η χορήγηση ναρκωτικών ουσιών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Με το ΕΣΥ να γίνεται ακόμη μια πιάτσα διακίνησης, να μετατρέπεται σε όργανο του κράτους για τη νομιμοποίηση ναρκωτικών ουσιών και ο λαός σε «αιμοδότη» των νόμιμων εμπόρων ναρκωτικών που θα είναι πλέον οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Αυτές οι προτάσεις είναι ακόμη πιο δύσκολο να κατανοηθούν όταν το πρόβλημα είναι η πολυτοξικομανία - 70% των χρηστών που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ έκανε παράλληλη χρήση ουσιών - για ποια υποκατάστατα γίνεται λόγος; Πόσα θα χορηγούνται, για ποιες και πόσες ουσίες;
Είναι φανερό ότι επιχειρείται η διασφάλιση των διαδικασιών άσκησης κοινωνικού ελέγχου σε όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και η διασφάλιση δυνατοτήτων διείσδυσης του ιδιωτικού κεφαλαίου στις δραστηριότητες πρόληψης - θεραπείας - κοινωνικής επανένταξης. Παράλληλα, επιχειρείται η διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων διαιώνισης της επιχείρησης ενσωμάτωσης στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων μερίδας επιστημόνων.
Τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη ανάπτυξης ενός ευρύτερου αντιναρκωτικού κοινωνικού κινήματος απέναντι στα αίτια που παράγουν και αναπαράγουν τα ναρκωτικά. Ενα κίνημα που θα απαιτεί μεταξύ άλλων: Τη διαμόρφωση Κεντρικού Σχεδιασμού με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη για την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη. Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων απεξάρτησης. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών απεξάρτησης.