Associated Press |
Ο κουβανικός λαός και η επαναστατική κυβέρνηση έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να δεχτούν όρους |
Απάντηση - «καταπέλτης» ήρθε χτες από το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας σχετικά με την πρόσφατη «ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο με τις κουβανικές αρχές» που απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θέτοντας παράλληλα όρους.
Το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι στο κείμενο της ΕΕ που φέρει τον τίτλο «Συμπεράσματα για την Κούβα», δε γίνεται καμία αναφορά στις κυρώσεις που είχε προσπαθήσει να επιβάλλει το 2003 στην Κούβα και υπογραμμίζει ότι «ο διάλογος με την Κούβα μπορεί να είναι εφικτός ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα και ισότιμα μέρη, χωρίς την επιβολή όρων ή απειλών» και πως «αν η ΕΕ επιθυμεί έναν διάλογο με την Κούβα, θα πρέπει να καταργήσει αυτές τις κυρώσεις».
Σε ό,τι αφορά στην κοινή θέση της ΕΕ που υιοθετήθηκε το 1996 από τους υπουργούς Οικονομικών της Ενωσης που βασίζεται ουσιαστικά στις επιταγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι θα πρέπει να καταργηθεί «αφού δεν υπήρχαν τότε ούτε υπάρχουν τώρα αιτίες για την ύπαρξή της», ενώ «παρεμποδίζει τις ομαλές και αμοιβαίες σχέσεις πλήρους σεβασμού των κοινών συμφερόντων με τη χώρα μας». Παράλληλα αναφέρεται και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση αλλά και σε άλλες, κατονομάζοντας την Τσεχία, που λειτουργούν ως «αμερικανικό πιόνι» στην Ευρώπη.
Στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζεται ότι στα «Συμπεράσματα» «γίνεται παρέμβαση σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά την Κούβα» και προωθούνται «αντιλήψεις και πρακτικές που η Κούβα θεωρεί ως επιθετικές και απαράδεκτες, ενώ παράλληλα τις απορρίπτει». Τονίζει μάλιστα ότι «η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία να επικρίνει ή να συμβουλεύει την Κούβα».
Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Ραούλ Κάστρο και τη «νέα κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί όπως αναφέρεται στα «Συμπεράσματα» της ΕΕ, το κουβανικό υπουργείο αναφέρει ότι η ΕΕ «εκφράζει μια παραίσθηση ότι μπορεί να υπάρξουν αντιφάσεις ή και διαφορές ανάμεσα στους ηγέτες της Επανάστασης και διάσπαση στους Κουβανούς επαναστάτες, κάτι για το οποίο κάνει λάθος για μια φορά ακόμα». Και υπογραμμίζει ότι «η Επανάσταση είναι ολοένα και πιο στέρεη και ενωμένη παρά ποτέ».
Επισημαίνοντας ότι στα «Συμπεράσματα» δεν αναφέρουν ούτε μια λέξη σε ό,τι αφορά τον αδίστακτο και απάνθρωπο αποκλεισμό των ΗΠΑ προς τον κουβανικό λαό, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «η ΕΕ έχει δείξει μια επίμονη και ταπεινωτική υποταγή στις ΗΠΑ» καθώς δε θέτει τις δικές της θέσεις με βάση τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και «μετατρέπεται σε συνένοχός τους». Παράλληλα μιλά για την υποχώρηση που έκανε η ΕΕ στο ζήτημα της Κούβας στην ανακοίνωση της Συνόδου των ΗΠΑ - ΕΕ τον περασμένο Απρίλη όπου δέχτηκε αναφορά που αποδέχεται τη νομιμότητα του «Σχεδίου Μπους», ενώ αναφέρει και τις «γνωστές συνεργασίες της ΕΕ με απεσταλμένους των ΗΠΑ» καθώς και «τη συχνή παρουσία των αξιωματούχων της σε αντικουβανικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις στο Μαϊάμι ή ακόμα και στην Ευρώπη».
ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Η προσπάθεια διπλωματικής απομόνωσης σε συντονισμό με τα σχέδια της εγχώριας ολιγαρχίας για πρόκληση χάους και αποσταθεροποίησης, με στόχο την ανατροπή του προέδρου Ούγκο Τσάβες, που θα κορυφωθούν πιθανά κατά τη διάρκεια του Κόπα Αμέρικα, εντείνεται και η κυβέρνηση, μετά τα σχέδια που αποκαλύπτονται για διαδηλώσεις με σκοπό τις ταραχές, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για περιορισμό των διαδηλώσεων και έκτακτα μέτρα ασφαλείας.
Οσον αφορά τις εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, περί «σοβαρών ανησυχιών για τις ενέργειες της κυβέρνησης Τσάβες» όσον αφορά τη μη ανανέωση της άδειας λειτουργίας του RCTV και «ότι ελπίζει πως θα το ξανασκεφτεί», ο πρόεδρος Τσάβες απαντώντας τόνισε ότι αποτελούν απόδειξη «έλλειψης σεβασμού».
Λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έκανε λόγο για «ρατσιστικές αναμνήσεις του αποικιακού παρελθόντος που αποκαλύπτονται στη διατύπωση αυτών των απόψεων». «Νομίζουν ότι είναι πάνω από τους λαούς μας, πάνω από τις χώρες μας» τόνισε ο Μαδούρο, προειδοποιώντας ότι μπορεί η Ισπανία να προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους των διπλωματικών ενεργειών της, που δεν είναι άλλοι από την παλινόρθωση των σχέσεων εξάρτησης και υποταγής, αλλά θα αποτύχει, καθώς οι χώρες του Νότου είναι δημοκρατικές και ανεξάρτητες. Επίσης τόσο ο Μαδούρο όσο και η επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου Λουίζα Εστέλα Μοράλες καταδίκασαν τις δηλώσεις του γνωστού Ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρσόν, που λαμβάνοντας μέρος σε συνάντηση επιχειρηματιών στο Καράκας εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες για το δημοκρατικό σύστημα της Βενεζουέλας».
Τέλος, χτες πολυπληθής αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Βενεζουέλας (JCV) από 24 περιφέρειες, συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης και αντιπροσωπεία της, με επικεφαλής τον Γραμματέα Βίκτορ Σιάνο, κατέθεσε πρόταση 6 περίπου σελίδων με προτάσεις και ζητώντας σύγκληση συνταγματικού οργάνου για τη Λαϊκή Παιδεία ώστε να υπάρξει εκτενής και ενδελεχής συζήτηση για το περιεχόμενο του νέου Οργανικού Νόμου για την Παιδεία.
ΠΑΡΙΣΙ.--
Την αλλαγή του τίτλου, με απώτερο στόχο και την αλλαγή της ουσίας του πεδίου δράσης του υπουργείου «Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας» ζητούν με δημόσια επιστολή τους, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν», 200 Γάλλοι και ξένοι πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, επικεφαλής συνδικάτων και εργατικών ενώσεων.
Οπως τονίζουν, και μόνο «η δημιουργία του υπουργείου ανάγει τη μετανάστευση σε πρόβλημα για την ύπαρξη της Γαλλίας και των Γάλλων», ενώ συμπληρώνουν ότι «η σύνδεση της μετανάστευσης με την εθνική ταυτότητα δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της δημοκρατίας στη χώρα». Και καταλήγουν ότι «υπάρχει ο κίνδυνος, με τέτοιου είδους αποφάσεις, να προκληθεί αντιπαράθεση που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των αρνητικών προκαταλήψεων για τους μετανάστες».
Η απάντηση της γαλλικής Προεδρίας ήταν άμεση και κατηγορηματικά αρνητική στο διατυπωθέν αίτημα. Στη γραπτή δήλωση της Προεδρίας Σαρκοζί εκτιμάται ότι «δεν προκύπτει καμία ρήξη με τη δημοκρατία της χώρας από τη δημιουργία του υπουργείου» και επαναλαμβάνεται ότι «στόχος είναι η μετανάστευση να λειτουργήσει εποικοδομητικά και θετικά για τη χώρα».
ΛΙΜΑ.--
Εντείνονται συνεχώς οι λαϊκές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική του προέδρου Αλαν Γκαρσία. Ετσι, μετά τις κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων της προηγούμενης εβδομάδας την Πέμπτη ακολούθησαν οι εργαζόμενοι που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις για την καταγγελία της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της πρόθεσης να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ (TLC).
Χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών του Περού (CGTP), αλλά και δεκάδων άλλων εργατικών συνδικάτων και διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα ενάντια στην πολιτική του προέδρου Γκαρσία, που επιτρέπει στους εργαζόμενους να γίνονται βορά στα χέρια των πολυεθνικών και των εγχώριων ιδιωτικών εταιρειών, σχεδόν σε όλους τους οικονομικούς τομείς με πρωταγωνιστές του τομείς των ορυχείων και της υφαντουργίας. Ο Γκαρσία αρνείται τη θέσπιση του 8ωρου, που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, αρνείται να στηρίξει τους εργαζόμενους στους αγώνες τους για δίκαια μεροκάματα, αλλά και του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι.
Τέλος, χτες οι δάσκαλοι όλης της χώρας προχώρησαν σε 24ωρη απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει το σχέδιο μεταρρύθμισης της Παιδείας.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--
Η ανθρωπιστική ανταλλαγή δε φαίνεται ορατή παρά την αιφνιδιαστική πρόταση του Αλβαρο Λέιβα, πρώην υπουργού και κύριου διαμεσολαβητή των ειρηνευτικών συνομιλιών της κυβέρνησης Αντρές Παστράνα (1998-2002), ο οποίος κατέθεσε σχέδιο που εμπεριέχει όρους για την ανταλλαγή των 56 αιχμαλώτων των FARC με τους 500 κρατούμενους, ανάμεσα στους οποίους είναι και η αποστρατιωτικοποίηση των περιοχών Φλόριντα και Πραδέρα, στην περιοχή Βάλε ντε Κάουκα, όπως έχουν προτείνει οι FARC.
Χτεσινή ανακοίνωση των FARC τονίζει ότι είναι απαραίτητος όρος η αποστρατιωτικοποίηση για οποιουδήποτε είδους συνομιλίες με την κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενη στον αποκαλούμενο υπουργό Εξωτερικών των FARC, Ροντρίγκο Γκράντα, που απελευθερώθηκε στις 4 του Ιούνη και πήγε στην Κούβα για προσωπικούς λόγους, τονίζει πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «διαμεσολαβητής» υπό όρους, όπως η ελευθερία των κινήσεών του, η μη παρακολούθηση των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων κ.ά., ούτως ώστε να έρχεται απρόσκοπτα σε επαφή με την ηγεσία των FARC.
Οπως ήταν αναμενόμενο όμως, ο Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε αρνήθηκε τις προτάσεις. «Απρόσφορη για τη χώρα» χαρακτήρισε ο Ουρίμπε, κατά τη διάρκεια συνάντησης επιχειρηματιών στο Κάλι, την πρόταση για την αποστρατιωτικοποίηση της Φλόριντα και της Πραδέρα.