ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΥΣΩΝΑΣ - ΝΕΦΟΣ
Θάλαμος αερίων η Αθήνα

Σε θάλαμο αερίων μετατράπηκε και χτες η Αθήνα, αφού τη «χτύπησε» το «φονικό δίδυμο» καύσωνα και νέφους. Ετσι, χτες, η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα έφτασε μέχρι και τους 39 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα την ΕΜΥ, ενώ τις επόμενες μέρες, η κατάσταση αναμένεται ακόμη πιο δύσκολη, αφού θα φτάσει ακόμη και τους 43 βαθμούς, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι υψηλές θερμοκρασίας και η αύξηση της υγρασίας μεγαλώνουν τον κίνδυνο της θερμοπληξίας. Γι' αυτό συνιστάται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, η παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη, ενώ το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο, σε συνδυασμό με τη χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

Παράλληλα, από χτες το μεσημέρι μέχρι και τις 5 το απόγευμα συνεχείς υπερβάσεις των ορίων ενημέρωσης κοινού (180 μικρογραμμάρια), αλλά και συναγερμού (240 μικρογραμμάρια), σημείωσε ο ρύπος του όζοντος, με αποτέλεσμα το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκδώσει αλλεπάλληλες ανακοινώσεις με συστάσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας σε ευαίσθητα άτομα (ηλικιωμένοι, παιδιά, και άτομα με καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις).

Σημειώνουμε ότι η μεγαλύτερη τιμή του ρύπου σημειώθηκε στους Θρακομακεδόνες (248 μικρογραμμάρια), ενώ υψηλές τιμές καταγράφηκαν και στο Μαρούσι, στη Λυκόβρυση και την Αγία Παρασκευή. Υψηλές τιμές, όμως σημειώθηκαν και σε δύο ακόμη ρύπους: Τα αιωρούμενα σωματίδια (Πειραιάς) και διοξείδιο του αζώτου (Οδός Πατησίων). Στην κυριολεξία το νέφος έπνιξε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο...

Η ΔΕΗ καθησυχάζει

Στο μεταξύ, ένα ακόμη «ρεκόρ» έτους στην κατανάλωση ρεύματος με αιχμή φορτίου 9.673 MW σημειώθηκε χτες, αλλά η ΔΕΗ εμφανίζεται καθησυχαστική. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας και της παραγωγικής απαξίωσης της ΔΕΗ, τα κενά καλύπτονται με εισαγωγές από Ιταλία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, αλλά και με προγραμματισμένες διακοπές μικρής διάρκειας. Στο μεταξύ, στέλνει στη Ρόδο, «παρά το υψηλό κόστος», ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη 25 MW και ζητά τη θετική ανταπόκριση των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Θεολόγου για τη λειτουργία τους, για να αποφευχθούν οι διακοπές στο νησί.

Σχετικά με το πεπαλαιωμένο, αλλά και κακοσυντηρημένο δίκτυο, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι οι βλάβες των καλωδίων ήταν αναμενόμενες, αλλά ο αριθμός τους περιορισμένος. Επίσης, δηλώνει ότι τα αποθέματα υδάτινων πόρων «βρίσκονται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα» για την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για το στρατόπεδο «Παύλου Μελά»

«Να γίνει συνείδηση του λαϊκού κινήματος ότι το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και των ελεύθερων χώρων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτεί μια άλλη πολιτική, τους καρπούς της οποίας θα απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τα λαϊκά στρώματα, και όχι η οικονομική ολιγαρχία. Γι' αυτό απαιτείται να αλλάξουν οι συσχετισμοί, δυναμώνοντας το ΚΚΕ».

Τα παραπάνω σημείωσε ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, μιλώντας προχτές βράδυ στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης για την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, η οποία έγινε στην πύλη του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά».

Η εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ στο χώρο σηματοδοτεί την προτεραιότητα που δίνει το ΚΚΕ στην ύπαρξη, στη χρήση, στην αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων από τους εργαζόμενους. Και αυτή η πρωτοβουλία, όπως αναδείχτηκε και χτες μέσα από την εκδήλωση, αγκαλιάστηκε πλατιά από τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία και φορείς των Βορειοδυτικών Συνοικιών.

Ο Γ. Ζιώγας περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού οι Βορειοδυτικές συνοικίες έχουν μετατραπεί στο πιο υποβαθμισμένο τμήμα της Θεσσαλονίκης με έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης λόγω έλλειψης πρασίνου αλλά και της γειτνίασης με τη ρυπογόνο βιομηχανική περιοχή (ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, ΧΗΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ, ΔΙΑΝΑ).

Ο Γ. Ζιώγας κάλεσε το λαό να εμποδίσει τα σχέδια οικοπεδοποίησης των στρατοπέδων της περιοχής και να διεκδικήσει, ανάμεσα σε άλλα: «Απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων, όπως ο προγραμματιζόμενος για λειτουργία υποσταθμός Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ. Προστασία και αναβάθμιση των ρεμάτων, των δασυλλίων, των ιστορικών μνημείων, του περιαστικού πράσινου του Σέιχ-Σου και της ευρύτερης περιοχής από το Ωραιόκαστρο ως το Ασβεστοχώρι και να αποτελέσουν ένα Ενιαίο Δίκτυο Ελεύθερων Χώρων για τους εργαζόμενους».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΕΞ: Την ποινική δίωξη πέντε αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι χειρίστηκαν την υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Αλεξ ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης για παράβαση καθήκοντος, παραλείψεις και λάθος χειρισμούς κατά τη διάρκεια των ερευνών. Επίσης, προτείνει προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης την παραπομπή σε δίκη 14 ατόμων. Πρόκειται για τους πέντε ανήλικους, τους επτά γονείς και κηδεμόνες, τον παππού των δύο Ελληνόπουλων αδελφών και το μεγαλύτερο αδελφό τους.

ΜΟΛΟΤΟΦ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Επίθεση σε βάρος δύο τραπεζικών καταστημάτων σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 χτες το βράδυ στα Ιλίσια. Συγκεκριμένα, ομάδα κουκουλορόφων έσπασαν τις τζαμαρίες της «PROBANK» και της «Πειραιώς» που βρίσκονται στην οδό Γρ. Αυξεντίου 20 και 30 αντίστοιχα και πέταξαν βόμβες μολότοφ. Οι δράστες εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά. Από την επίθεση σημειώθηκαν υλικές ζημιές.

Δεν πάει στη Βουλή ο Ρ. Κεδίκογλου

«Αντισυνταγματική» και «θεσμικό ατόπημα» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου την πρόσκληση να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο Ρ. Κεδίκογλου αρνείται να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και σε χτεσινή ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι η ενέργεια αυτή είναι αντισυνταγματική και αντίκειται στα άρθρα 26, 87 και 91 του Συντάγματος, που καθιερώνουν τη διάκριση των εξουσιών σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η επέμβαση της νομοθετικής λειτουργίας στα έργα της δικαστικής.

Επίσης, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε έλεγχο της Βουλής, διότι η δικαστική εξουσία δεν υπάγεται στο άρθρο 101 Α του Συντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού ζήτησαν την ακρόαση του προέδρου του Αρείου Πάγου από την Επιτροπή Θεσμών, με αφορμή την υπόθεση με τους συμβασιούχους, την αργοπορία στην έρευνα για το παραδικαστικό και για τον πλουτισμό της οικογένειάς του.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγελίες για επικίνδυνες ελλείψεις

Μεγάλες ελλείψεις στο αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό για τη συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεών τους αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής και της χώρας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με περιστατικά όπως το «μπλακ άουτ» στο Νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) Αττικής, στα «Μεταξά», «Δρομοκαΐτειο», Νοσοκομείο Αιγίου, «Ευαγγελισμός», Νοσοκομείο Νίκαιας, «Τζάνειο» Πειραιά, «Αγιος Σάββας», «Αγία Βαρβάρα», «Πολυκλινική», «Παμμακάριστος», «Αγία Ολγα», «Ανδρέας Συγγρός», Παίδων Πεντέλης, «Σπηλιωπούλειο Αγία Ελένη», ΚΑΤ και σε πολλά άλλα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα δεν υπηρετούν διπλωματούχοι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των νοσοκομείων αυτών. Στα περισσότερα νοσοκομεία οι ελλείψεις αυτές χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για την παράδοση της συντήρησης των συστημάτων σε ιδιώτες. Επίσης, σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της χώρας - κατά παράβαση της νομοθεσίας - δε διαθέτουν τεχνικούς ασφαλείας.

«Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν νευραλγικούς τομείς όπως είναι οι χώροι του νοσοκομείου», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων του ΚΑΤ και ζητάει άμεσες προσλήψεις για να λειτουργήσει το συνεργείο των ηλεκτρολόγων του νοσοκομείου.

«Εφυγε» ο δημοσιογράφος Βασίλης Κοχλατζής

O δημοσιογραφικός κόσμος, φίλοι και συναγωνιστές του μαζί με τους οικείους του, τα δύο παιδιά του Βαγγέλη και Δημήτρη, επίσης δημοσιογράφους, αποχαιρέτησαν προχτές το βετεράνο του δημοσιογραφικού επαγγέλματος Βασίλη Κοχλατζή που έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 100 χρόνων. Η κηδεία του έγινε στην Παλλήνη.

Ο Βασίλης Κοχλατζής γεννήθηκε στον Πόρο το 1907 και μεγάλωσε στον Πειραιά, απ' όπου και ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα, αλλά και το λογοτεχνικό του έργο. Πήρε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Εκτός από τη δημοσιογραφική δουλιά του, συνεργάστηκε με διάφορα φιλολογικά περιοδικά, στα οποία δημοσίευσε μεταφράσεις ποιημάτων και λογοτεχνικά κείμενα. Υπήρξε συνεργάτης της Εγκυκλοπαίδειας «Ηλιος» και διευθυντής της ελληνικής έκδοσης της Μεγάλης Αμερικανικής Εγκυκλοπαίδειας. Επίσης, το 1982 εξέδωσε το έργο «Γραμματική και μέθοδος της Κινεζικής Γλώσσας», ενώ άφησε ανολοκλήρωτη την έκδοση του Ελληνοκινεζικού λεξικού.

ΠΕΚΑΜ
Εγκαίνια Μουσείου Μακρονήσου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί, τη Δευτέρα 25 Ιούνη 2007 και ώρα 8 το βράδυ, τα εγκαίνια του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ(Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο, τηλ.: 210.3247.820)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ