ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κόκκινη κάρτα στο δικομματισμό

Από τη χτεσινή εκδήλωση της ΚΝΕ στη Γεωπονική
Από τη χτεσινή εκδήλωση της ΚΝΕ στη Γεωπονική
Αυτή τη φορά συναντήθηκαν στα γρασίδια της Γεωπονικής. Χόρεψαν, τραγούδησαν, τα είπαν με την ψυχή τους και το όνομά τους. Ο λόγος για τους χιλιάδες νέους που τους προηγούμενους μήνες γνωρίστηκαν στους δρόμους διεκδικώντας την Παιδεία των αναγκών τους. Χτες αντάμωσαν για να ανοίξουν την αυλαία του τριήμερου Φεστιβάλ της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, εκεί όπου η νεολαία δεν είναι θεατής αλλά δημιουργός. Γιατί πάντα υπάρχει και ένας δεύτερος δρόμος και ο δικομματισμός πρέπει να πάρει την απάντηση που του αξίζει. «Δε χαρίζουμε τετραετίες σε όσους μας κλέβουν τη ζωή». Βγάζουν κόκκινη κάρτα γιατί «πώς να κάνεις πλάτες σε αυτούς που πλήττουν τα δικαιώματά μας, τη μόρφωση, τη δουλιά, την Υγεία, τον ελεύθερο χρόνο...».

Το μήνυμα ξεκάθαρο σε κάθε ταμπλό και σε κάθε μυαλό καθώς τα πράγματα τα ζουν από πρώτο χέρι: Είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ ο χαμένος είσαι εσύ. Καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις τους. Μην τσιμπάς στην υποκρισία του ΣΥΝ, είναι αναξιόπιστος, μη σε ξεγελά η αριστερή του φρασεολογία. Η πολιτική του οδηγεί στην ενσωμάτωση. Καταδίκασε τον ΛΑ.Ο.Σ., δεν είναι τίποτα άλλο απ' την εφεδρεία του συστήματος, δημαγωγεί, κρύβει τις αληθινές του θέσεις.

«Ψήφος στο ΚΚΕ για το μέλλον που μας αξίζει». Και οι εννέα δεκαετίες του Κόμματος, χρόνια γεμάτα αγώνα, αίμα και θυσίες, ταξιδεύουν σε όλο το χώρο της Γεωπονικής από ταμπλό σε ταμπλό και συναντιούνται με εκείνο για την Κούβα: «Φωτεινό φάρο στον αγώνα των λαών για κοινωνική απελευθέρωση». Ανταμώνουν με τους μεγάλους λαοδασκάλους στη ζωή και τον αγώνα Δημήτρη Γληνό και Ρόζα Ιμβριώτη.

Οι επισκέπτες δε σταματούν στιγμή να έρχονται. Στέκονται στα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε και βλέπουν αποτυπωμένες στο χαρτί στιγμές από τη ζωή του κάνοντας σαφές πως «όσες κι αν χτίζουν φυλακές και ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό και όλο θα δραπετεύει». Λίγο πιο κάτω το ταμπλό της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», όπου αποτυπώνεται το «δίκαιο» της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων: Κρατική τρομοκρατία, επεμβάσεις, κατοχή, Γκουαντάναμο. Ομως, «κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Ο αγώνας είναι η μόνη διέξοδος», επιμένει το ΠΑΜΕ. Την ίδια στιγμή απ' την εξέδρα ξεκινάει το αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, ενώ στη δεύτερη σκηνή αρχίζουν οι ροκιές. Το γλέντι τραβάει μέχρι αργά. Με το πείσμα αυτές οι εκλογές να είναι ντέρμπι: Λαός - πλουτοκρατία.

2ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιζόμαστε, δημιουργούμε, για τη ζωή που μας αξίζει!

Απόψε στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

«Αγωνιζόμαστε»: Οπως αναδείχτηκε μέσα από τις μαθητικές κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. «Δημιουργούμε»: Ενάντια στα τηλεοπτικά σκουπίδια, ενάντια σε έναν πολιτισμό πανάκριβο εμπόρευμα. «Για τη ζωή που μας αξίζει»: Για ένα δωρεάν και αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο, για ενιαία δωδεκάχρονη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Για σχολεία χωρίς χορηγούς και μάνατζερς. Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που βρέθηκαν όλο τον προηγούμενο χρόνο στους δρόμους αντάμωσαν ξανά χτες το βράδυ στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ που φέτος γίνεται στο θεατράκι του «Φοίνικα» στο Περιστέρι.

Σήμερα, στις 9.30 μ.μ., στο Φεστιβάλ θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή.

«Είναι φτιαγμένο από μαθητές για μαθητές. Είναι το δικό μας φεστιβάλ. Ενάντια στην υποκουλτούρα. Η μεγάλη απήχηση που έχει στη νεολαία εκφράστηκε και με το ρεκόρ συμμετοχής των μαθητικών συγκροτημάτων», είπε στον «Ρ» η μαθήτρια Σταυρούλα Ρήγα, κρατώντας τις κάρτες γνωριμίας με την ΚΝΕ στο χέρι. «Επιδιώκουμε να συζητάμε με τους μαθητές για τα όνειρά μας, για το τι παλεύουμε», συμπλήρωσε.

Τους επισκέπτες του φεστιβάλ «υποδέχεται» στην είσοδο η έκθεση πολιτικής αφίσας, εμπνευσμένη από τη ζωή και τη δράση του Τσε Γκεβάρα. Τα περίπτερα της ΚΝΕ και του Οδηγητή, απευθύνουν πλατύ κάλεσμα και στους «μεγαλύτερους»: «Μην χαρίζεις τετραετίες σε αυτούς που σου κλέβουν τη ζωή», μαζί με τα καλέσματα για αγωνιστική στάση ζωής ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Στο χώρο των εκδηλώσεων, παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητες, λειτουργεί και βιβλιοπωλείο με προτάσεις για να περάσουν οι μαθητές το καλοκαίρι παρέα με ένα καλό βιβλίο.

Νωρίς χτες το βράδυ, τα μαθητικά συγκροτήματα άρχισαν να διαδέχονται το ένα το άλλο στη σκηνή. Το χτεσινό πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης σάτιρα για την Παιδεία, προβολή του DVD της ΚΝΕ για τα βιντεοπαιχνίδια και της ταινίας V for Vendeta.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα σήμερα και αύριο έχει ως εξής:

Σήμερα, Σάββατο

Κεντρική Σκηνή: Μαθητικά συγκροτήματα, ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννη Πρωτούλη στις 9.30 μ.μ., μικρό αφιέρωμα στον Τσε Γκεβάρα, συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Β' Σκηνή: Εκδήλωση με αφορμή τα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, προβολή ταινίας «Ημερολόγια μοτοσικλέτας».

Κυριακή, 24 Ιούνη

Κεντρική Σκηνή: Μαθητικά συγκροτήματα, συναυλία με τους «1.550». Β' Σκηνή: Συζήτηση με γονείς και καθηγητές για την Παιδεία και τις εκλογές, προβολή ντοκιμαντέρ για την εξέγερση στην Οαχάκα.

Σε άλλες πόλεις

Μαθητικά Φεστιβάλ πραγματοποιούνται επίσης:

  • Σήμερα Σάββατο, στην Καβάλα (στις 8 μ.μ.), την Καστοριά (στις 6 μ.μ.) και την Κομοτηνή (κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ).
  • Το Σαββατοκύριακο 23 - 24 Ιούνη, στην Κάντζα Αττικής.
  • Στις 15 Ιούλη στη Χίο (δημοτικό γήπεδο).
Αλλες δραστηριότητες της ΚΝΕ
  • Σήμερα Σάββατο:

-- Εκδήλωση του Φεστιβάλ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, στο Κονταξοπούλιο Αθλητικό Κέντρο, στις 8 μ.μ., με θέμα: «μια ζωή χωρίς ναρκωτικά». Θα μιλήσουν ο Π. Γεωργάκας, ψυχίατρος κι επιστημονικός υπεύθυνος του Θεραπευτικού Προγράμματος «Αργώ» και η Μ. Κυριάκου, ψυχολόγος και μέλος του ΣΠ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

-- Περιοδεία στα σούπερ - μάρκετ της Λαμίας, στις 5 μ.μ., ο Χάρης Κυριαζίδης, μέλος του ΣΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

  • Αύριο Κυριακή:

-- Περιοδεία στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας, στο σούπερ - μάρκετ Μαρινόπουλος, στις 9 π.μ. η Αργυρώ Λαλανίτη, μέλος του γραφείου του ΝΣ Εύβοιας.

-- Περιοδεία στα Χανιά, στους εργαζόμενους στο Κουμ - Καπί, στις 11 π.μ., ο Σταμάτης Κουρπάς, μέλος του γραφείου του ΝΣ Χανίων.

  • Τη Δευτέρα 25 Ιούνη:

-- Συνάντηση νέων δημιουργών στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, στις 8 μ.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ

Σήμερα και αύριο το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Σάββατο

Σκηνή Α: Σάτιρα για την Παιδεία από την ομάδα «Πρόβα στο παραπέντε», συζήτηση για τη συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες για την Παιδεία και τη συνέχεια του φοιτητικού κινήματος (με τους Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Αγάπιο Παπανεοφύτου, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου και Παναγιώτη Γεωργιάδη, γραμματέα της ΠΟΣΔΕΠ) αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο από τη θεατρική ομάδα Νομικής, συναυλία του Διονύση Τσακνή, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τις «Λαϊκές Καρικατούρες».

Σκηνή Β: «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» από τη θεατρική ομάδα «Εκτός σχεδίου», συναυλία των «Spiral Zeus».

Κινηματογράφος: Αφιέρωμα στο Λαρς Φον Τρίερ με τις ταινίες «Dogville» και «Mavderlay».

Αύριο Κυριακή

Σκηνή Α: 9.30 μ.μ. Χαιρετισμός από την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ομιλία του Θανάση Πάνου, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα της Οργάνωσης Σπουδάζουσας, αφιέρωμα στο Μ. Λοΐζο με την ορχήστρα και τη χορωδία της ΚΝΕ, συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου.

Σκηνή Β: Συναυλίες με τους «Ανεύθυνη Εταιρεία», «Γεωπόνιανς», «Αδιάκριτοι».

Κινηματογράφος: Αφιέρωμα στον Τιμ Ρόμπινς με τις ταινίες «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» και «Ο ύποπτος της οδού Αρλιγκτον».

Επίσης, αύριο θα γίνει σύσκεψη μεταπτυχιακών φοιτητών και συζήτηση για τις εξελίξεις στον τομέα των μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και μια συζήτηση με θέμα: «Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά κι όχι με ελεύθερα ναρκωτικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ