Υπό έξωση γιατί δεν πληρώνουν το ενοίκιο ενώ έχουν αφήσει εφτά μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα απεργήσουν στις 26 Ιούνη 2007
Πέτροβας Σπύρος |
Στιγμιότυπο απ' τις περυσινές εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών στην Κέρκυρα |
Αυτή είναι η εικόνα της Πρόληψης, όπως τη σκιαγράφησαν χτες το μεσημέρι μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το Σωματείο με ομόφωνη απόφασή του, προχωρά σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τρίτη 26 Ιούνη, παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών, «τη μοναδική ίσως μέρα που αναγνωρίζουν, τουλάχιστον λεκτικά, την αξία της πρόληψης, για να καταδείξουμε την πολιτική υποβάθμισής της». Μαζί τους σε αυτή την απεργία και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα πορεία προς το υπουργείο Υγείας.
Χτες αντιπροσωπεία του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο, ο οποίος είπε ότι απαντήσεις θα δοθούν την προσεχή Τετάρτη, που θα παρουσιαστεί και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Δεν παλεύουμε σήμερα για την επιβίωση μιας "δουλίτσας που μας βόλεψε", αλλά μιας οντότητας που εν πολλοίς δημιουργήσαμε από το τίποτα», υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι στα ΚΠ, κάνοντας σαφές ότι δε διεκδικούν απλώς την αξιοπρέπειά τους, αλλά επεκτείνονται και στη διασφάλιση της Πρόληψης ως θεσμοθετημένη λειτουργία.
Συγκεκριμένα απαιτούν:
Υπενθυμίζεται όταν πριν δέκα χρόνια ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα των ΚΠ του ΟΚΑΝΑ, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προώθησε τη μορφή μη κερδοσκοπικής Εταιρείας, με το πρόσχημα ότι θα ήταν ένα «ευέλικτο σχήμα».
Χτες η τότε πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη - και νυν επικεφαλής της Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τα ναρκωτικά - είπε: «Θα σας μιλήσω ως μητέρα των Κέντρων Πρόληψης. Δε φανταζόμουν αυτή την κατάντια, σας ζητάω συγνώμη».
«Γιατί τα Κέντρα Πρόληψης να μην είναι ΝΠΔΔ; Αυτά βρίσκουμε μπροστά μας τώρα και δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα σταματήσουν εδώ», επισήμανε η Λούλα Καρατζά υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε την ορθότητα των αιτημάτων των εργαζομένων: «Ομως, δε μένετε μόνο στα εργασιακά. Είναι κατάθεση ψυχής. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να το παλέψουμε όλοι μαζί, να σκουντήξετε τα συνδικάτα, τους συλλόγους γονέων, όλους όσοι τους αφορά, όλους αυτούς για τους οποίους δουλεύετε. Μόνοι σας δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Αν δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός δεν μπορούμε να έχουμε πρόληψη. Η ΚΕΔΚΕ θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στη σύσταση ξεχωριστής επιτροπής για τα ναρκωτικά και να καλέσει τα σωματεία σας. Εμείς από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», κατέληξε.
Με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών στις 26 Ιούνη, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών καλεί το νεολαιίστικο κίνημα και γενικότερα τον ελληνικό λαό να στηρίξουν μαζικά τις εκδηλώσεις των Παραρτημάτων του σε όλη τη χώρα. Κεντρική εκδήλωση αποτελεί το 2ο Πολιτιστικό και Αθλητικό Διήμερο που διοργανώνει το παράρτημα του ΕΣΥΝ Κέρκυρας, με τη συμμετοχή και τη στήριξη της Νομαρχίας και όλων των Δήμων του νησιού με αποκορύφωμα τον 1ο Υπερμαραθώνιο Κέρκυρας 110 χιλιομέτρων που θα γίνει την Κυριακή 24 Ιούνη.
Μεγάλα λόγια για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων αλλά μικρές πράξεις μοίρασε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στα εγκαίνια των νέων γραφείων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας ανοίγει και με θεσμικό τρόπο μια πύλη εμπορευματοποίησης αυτού του ευαίσθητου τομέα, απ' τον οποίο πρέπει να λείπει κάθε υποψία εμπορευματοποίησης.
«Για συγκεκριμένες κατηγορίες μεταμοσχεύσεων, με κύριο παράδειγμα τις κερατοπλαστικές, στο πεδίο της οφθαλμολογίας, επιτρέπεται, με τη σύμφωνη πλέον γνώμη του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας, η πραγματοποίησή τους και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα οποία όμως πληρούν συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις και θα έχουν σχετικά εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό», είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Ηδη στον ιδιωτικό τομέα γίνονται μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς επί πληρωμή για τα εισαγόμενα μοσχεύματα, για όσους βέβαια έχουν να πληρώσουν, αλλά τώρα θα θεσμοθετηθεί.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει σε μια από τις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης στη δωρεά οργάνων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σχεδόν μόνιμα στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση 1.000 άνθρωποι και να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, το 2007 παρατηρήθηκε κάθετη πτώση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων λόγω έλλειψης των αναγκαίων μοσχευμάτων.
Η κατάσταση αυτή όμως δεν εμπόδισε τον Δ. Αβραμόπουλο να δηλώσει πως το υπουργείο προωθεί συντονισμένη προσπάθεια για την ουσιαστική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης! Κατά τα άλλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας σειράς Δικτύων και Μητρώων.
Το θέμα της καθυστέρησης των προσλήψεων επιμορφωτών στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Παναγιώτης Κοσιώνης και Γιώργος Χουρμουζιάδης με Ερώτησή τους για τους υπουργούς Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο.
«Από τις 29/3/2007 έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή 134 θέσεις επιμορφωτών μερικής απασχόλησης για το ΚΕΘΕΑ. Η απόφαση αυτή όμως δεν έχει αποσταλεί ακόμη στο φορέα για να προβεί στην απαιτούμενη διαδικασία για την πρόσληψη των επιμορφωτών. Η καθυστέρηση αυτή στην πρόσληψη των επιμορφωτών έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα τμήματα πολιτισμού και αθλητισμού, με αρνητικές συνέπειες στους πρώην χρήστες - μέλη του», επισημαίνεται μεταξύ άλλων, στην Ερώτηση.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν: Γιατί καθυστερεί και τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αποσταλεί στο ΚΕΘΕΑ η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής. Επίσης ρωτούν αν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η επαρκής, με βάση τις ανάγκες, χρηματοδότηση του Κέντρου και η κατάργηση των διαφόρων συμβάσεων και της μερικής απασχόλησης, με τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και η μετατροπή σε πλήρη απασχόληση και των 134 εγκεκριμένων θέσεων επιμορφωτών.