Στους δρόμους, χτες, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενάντια στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης
Associated Press |
Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους,ενάντια στη αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης |
Κατακλύστηκαν, για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες ημέρες, οι δρόμοι των μεγαλύτερων πόλεων της Γαλλίας από διαδηλωτές. Μόνο, που, χθες, τη σκυτάλη από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι διαδήλωσαν κατά της κυβερνητικής πρότασης για αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης. Αμφίσημες ήταν, από την άλλη πλευρά, οι αντιδράσεις της γαλλικής κυβέρνησης, που επιμένει, μεν, στις προτάσεις της, διαβεβαιώνει, δε, ότι δεν προτίθεται να επιβάλει καμία ρύθμιση ενάντια στη θέληση των εργασιακών συνδικάτων.
Μάλλον δεν έπεισε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο ευρύς ανασχηματισμός, στον οποίο προχώρησε, την περασμένη Δευτέρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, προκειμένου «να ανανεώσει την κυβέρνηση» και, την ίδια στιγμή, να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, με επίκεντρο τις επικείμενες φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη λιτή χρηματοδότηση της παιδείας. Ενώ οι καθηγητές, οι μαθητές και οι γονείς ετοιμάζουν την επόμενη μεγάλη πανεθνική κινητοποίησή τους, παρά την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας Κλοντ Αλλέγκρ, στους δρόμους βρέθηκαν, χθες, οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις μαζικότερες διαδηλώσεις να γίνονται στο Παρίσι και στη Μασσαλία.
Στο επίκεντρο των διαδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις, ήταν το μέτρο που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση για αύξηση του ηλικιακού ορίου πλήρους συνταξιοδότησης σε 40 χρόνια, έναντι 37,5 χρόνια που είναι σήμερα. Με άλλα λόγια, προωθείται η πλήρης εναρμόνιση του συνταξιοδοτικού συστήματος των δημοσίων υπηρεσιών με αυτό, που ισχύει, ήδη, τα τελευταία χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Λιονέλ Ζοσπέν είχε δηλώσει, ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δεν επιθυμεί διόλου να αντιπαρατεθεί με τα εργατικά συνδικάτα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προσέλθουν σε διάλογο, προκειμένου να κατανοήσουν την αναγκαιότητα του μέτρου για να επιτευχθεί ισοσκελισμός των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια και της δεύτερης συνεδρίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε, χθες, ο Ζοσπέν τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει για την παιδεία, τις δημόσιες επιχειρήσεις και την οικονομία.
ΑΒΑΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για την επιστροφή του εξάχρονου Ελιάν Γκονζάλες στην πατρίδα του, την Κούβα, μετά την ανεύρεσή του στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Πολιτειών στις 25 του Νοέμβρη και στο νομικό «πόλεμο» που συνεχίζει να διεξάγεται, έχουν εισέλθει από χτες η κουβανική κυβέρνηση από τη μία πλευρά και μεγάλο τμήμα των κουβανών μεταναστών που διαβιούν στις ΗΠΑ από την άλλη.
Χτες έληγε η προθεσμία που είχαν δώσει οι αμερικανικές αρχές και συγκεκριμένα η Αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης (INS), για να αφεθεί ο μικρός Ελιάν και να μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, καθώς η ισχύς της βίζας έληξε. Ωστόσο, ο συγγενής του Λαζάρο Γκονζάλες δεν είχε ακόμη εμφανιστεί.
Στην ίδια την Κούβα, ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι ο πατέρας του μικρού Ελιάν Γκονζάλες, συνοδευόμενος από νομικούς και ψυχιάτρους, είναι έτοιμος να μεταβεί «αμέσως» στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να φροντίσει το παιδί του και να παραμείνει μαζί του, εν αναμονή της απόφασης της αμερικανικής δικαιοσύνης σχετικά με την επιστροφή του μικρού αγοριού στην Κούβα, τονίζοντας επίσης ότι η μετάβαση του πατέρα στις ΗΠΑ εξαρτάται από το αν θα δοθούν εγγυήσεις ότι η Ουάσιγκτον θα παραδώσει τον Ελιάν ή τουλάχιστον θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.
Από τον περασμένο Νοέμβρη, οπότε η βάρκα που μετέφερε τον Ελιάν στις ΗΠΑ βούλιαξε και η μητέρα του πνίγηκε στο ναυάγιο, το παιδί ζει με συγγενείς του στο Μαϊάμι της Φλόριντα, και έχει τύχει ιδιαίτερης φροντίδας από την κουβανο-αμερικανική κοινότητα για λόγους καθαρά προπαγανδιστικούς. Ενόψει προεδρικών εκλογών λοιπόν, στη Φλόριντα παίζουν το χαρτί των ασφυκτικών πολιτικών πιέσεων. Ετσι το βράδυ της Τετάρτης και παραμονή της λήξης της προθεσμίας, ο δήμαρχος της περιοχής του Μαϊάμι δήλωσε ότι η τυχόν συνέχιση των απειλών για ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον μικρό Ελιάν και η αποστολή του πίσω στην Κούβα, θα προκαλούσε μεγάλης έκτασης πολιτική αναταραχή. Συγκεκριμένα ο κ. Αλεξ Πενέλα, δήμαρχος της κομητείας Ντέιντ του Μαϊάμι, που δήλωσε ότι μιλά και εξ ονόματος και άλλων δημάρχων της περιοχής, πρόσθεσε ότι εάν υπάρξουν τέτοιες αναταραχές, οι τοπικές αρχές θα θεωρήσουν αποκλειστικά υπεύθυνους γι' αυτές τόσο τον πρόεδρο Κλίντον όσο και την υπουργό Δικαιοσύνης, Τζάνετ Ρίνο.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν, χθες, σε πολλές παλαιστινιακές, αλλά και ισραηλινές πόλεις, για να τιμήσουν την Ημέρα της Γης, την επέτειο, δηλαδή, της κατάσχεσης χιλιάδων εκταρίων αραβικής γης, από τον ισραηλινό στρατό το 1976, η οποία βάφτηκε με το αίμα 6 νεκρών συμπατριωτών τους και δεκάδων τραυματιών. Πολλές από τις διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από επεισόδια και συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό και δεν έλειψαν οι τραυματίες.
Την επέτειο της κατάληψης μεγάλου μέρους της αραβικής γης από ισραηλινό στρατό, το 1976, τίμησαν, χθες, με διαδηλώσεις στη Νάμπλους, στην Ιερουσαλήμ, στη Βηθλεέμ, στην περίμετρο του εβραϊκού οικισμού Γκας Κατίφ έξω από τη Λωρίδα της Γάζας και στην πόλη Σακχίν, που είναι εντός της ισραηλινής κυριαρχίας. Στη Σακχίν οι διαδηλωτές έσπασαν τον φράχτη της ισραηλινής στρατιωτικής βάσης, με αποτέλεσμα πάνοπλοι Ισραηλινοί αστυνομικοί να τους αντιμετωπίσουν με δακρυγόνα και βροχή από λαστιχένιες σφαίρες. Δεκαπέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ελαφρά τραυματίστηκαν άλλοι 5 Παλαιστίνιοι στις διαδηλώσεις που έγιναν έξω από τον εβραϊκό οικισμό Γκας Κατίφ και στη Νάμπλους, ενώ στη Βηθλεέμ μασκοφόροι διαδηλωτές πυροβόλησαν επανειλημμένως στον αέρα και φώναζαν συνθήματα για την επιστροφή της Ιερουσαλήμ στην παλαιστινιακή δικαιοδοσία. Χωρίς επεισόδια έληξε η διαδήλωση των Παλαιστινίων στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ.
Την Ημέρα της Γης, όμως, τίμησε και το, περίπου, ένα εκατομμύριο Ισραηλινών Αράβων, που κατοικούν στο Ισραήλ, πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία και διαδηλώσεις. Επεισόδια με την ισραηλινή αστυνομία δημιουργήθηκαν μόνο στην πόλη Τάιμπεχ, στο βόρειο Ισραήλ, χωρίς, όμως, να υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή συλλήψεις. Η ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε ότι η «Ημέρα της Γης και οι διαδηλώσεις εκφράζουν το νόμιμο δικαίωμα των Παλαιστινίων για ανεξαρτησία».
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-
Εκατοντάδες νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό σε νοσοκομεία από μονάδες σε όλη τη χώρα, βρίσκονται επί ποδός και διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ χαμηλές αποδοχές που λαμβάνουν μηνιαίως καθώς για την πολιτική των αθρόων περικοπών στον τομέα της υγείας που προβλέπει και μία σειρά απολύσεις.
«Συνταχθείτε μαζί μας, θέλουμε ένα σύστημα υγείας για όλο το λαό» βροντοφώναζαν οι διαδηλωτές καθώς διέσχιζαν του δρόμους του Βουκουρεστίου.
Οχι αδίκως, καθώς, η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευτών και νοσηλευτριών της χώρας έχει μηνιαίες αποδοχές περίπου 700.000 λέι, δηλαδή 11.000 δραχμές περίπου, ενώ από το σύνολο των απασχολούμενων, 3.000 βρίσκονται υπό την απειλή της απόλυσης εξαιτίας των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, καθώς και τα πολύ χαμηλά κονδύλια που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για την Υγεία, όπως δήλωσε προς το πρακτορείο Mediafax, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και μέλος της διοίκησης της Συνδικαλιστικής Ενωσης του Νοσηλευτικού Νοσοκομειακού Προσωπικού, Βασίλε Παντουράρου.
Η κατάσταση γενικά στα νοσοκομεία της χώρας είναι απελπιστική έως καταστροφική, καθώς η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης, όσον αφορά τον προσανατολισμό της, είναι μονόδρομος για να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της «ελεύθερης αγοράς». Η πολιτική αυτή, οδήγησε σε μία χρόνια οικονομική ύφεση και εξαθλίωση όλων των εργαζομένων, ενώ ειδικά όσον αφορά τον τομέα της υγείας, έχει χτυπηθεί σκληρότερα από πολλούς άλλους του δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα να παραπαίει. Ενώ οι τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις έδωσαν τη χαριστική βολή, καθώς έφτασε να κόψει εντελώς ακόμη και τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους φορείς HIV αλλά και τους ασθενείς με AIDS!
ΑΓΚΥΡΑ.-
Μπροστά στις σοβαρούς τριγμούς που προκαλεί στην τουρκική κυβέρνηση η προσπάθεια τροποποίησης του Συντάγματος ώστε: (α) ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να παραμείνει πρόεδρος της χώρας και (β) να γίνει το πολιτικό σύστημα πιο «ανεκτικό» προς το ισλαμιστικό κόμμα της Αρετής, ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ απειλεί εμμέσως πλην σαφώς ακόμη και με εκλογές το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Η άρνηση των βουλευτών του ΜΗΡ να συναινέσουν στη δεύτερη τροποποίηση οδηγεί δυνάμει σε απρόβλεπτες εξελίξεις: Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ δηλώνει ότι θα σκεφτεί τα «πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της θητείας της κυβέρνησης». Η δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει την προσεχή Τετάρτη.