ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποφεύγουν τη συζήτηση για τις πραγματικές θέσεις τους

ΤΣΙΒΟΛΑ («902»): Κυρία Παπαρήγα, αναφερθήκατε εισαγωγικά στις θέσεις των κομμάτων στην προεκλογική περίοδο. Πώς κρίνετε τα ζητήματα που ανέδειξαν τα κόμματα προεκλογικά; Αυτό είναι το ένα. Και υπάρχει και άλλο ένα σχετικά με μια αντίφαση που φέρεται πως υπάρχει στις θέσεις του ΚΚΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΚΚΕ έχει καταγγείλει τη στάση του Δικτύου 21. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται, όμως, υποψήφιος του Κόμματος να συνυπογράφει διώξεις δημοσιογράφων από πλευράς του Δικτύου.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Επηρεάστηκες νομίζω χτες από τη συζήτηση στη ΝΕΤ που είχαμε. Κατ' αρχήν, για να το τελειώσω αυτό με το Δίκτυο, παρά το γεγονός ότι δεν αισθάνομαι την ανάγκη, ειλικρινά, για λογαριασμό του ΚΚΕ να απολογηθώ. Εμείς από φύση, θέση κλπ., είμαστε εναντίον των θέσεων του δικτύου. Οσον αφορά δεν, την ποινικοποίηση, έλεος πια! Ελεος! Είμαστε εναντίον της ποινικοποίησης της άποψης, αλλά με την ευκαιρία αυτό που μας λένε «γιατί δεν επιβάλλουμε στον Κ. Ζουράρι να αποσύρει την υπογραφή του». Από πού να την αποσύρει; Από εκεί που δεν έχει βάλει υπογραφή; Σε ορισμένες περιπτώσεις που μου το λένε, θυμάμαι ότι και στον ΑΝΤΕΝΑ είχε καταγγείλει σε μια συνέντευξη αυτό το ζήτημα. Αλλά, στο κάτω κάτω, γιατί δεν την κάνουν την ερώτηση στον Κώστα, να του δώσουν και την ευκαιρία ο άνθρωπος να υπερασπιστεί τον εαυτό του; Εμείς λογοκρισίες σε απόψεις δε βάζουμε, οπωσδήποτε. Αλλά σε αυτό το ζήτημα της υπογραφής, δηλαδή, από πού να αποσύρει την υπογραφή του; Και συνεχώς μας ζητούν να απολογηθούμε για ένα πράγμα το οποίο δεν υπάρχει! Γι' αυτό τουλάχιστον εγώ καμιά φορά δε λογαριάζω και αυτά που λέγονται, γιατί λέω, εντάξει, γράφει ο καθένας ό,τι θέλει, τι να κάνουμε τώρα, θα διαμορφώνουμε την πολιτική μας, δηλαδή θα μιλάμε κάθε φορά ή θα μιλάμε για να ανατρέπουμε τα ανύπαρκτα τα οποία γράφονται;

Τώρα, για την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων. Φυσικά μια πλευρά είναι πώς είναι οργανωμένο όλο το προεκλογικό κλίμα και το προεκλογικό κλίμα είναι ο δικομματισμός, κακά τα ψέματα. Υπάρχουν εκπομπές σε όλα τα κανάλια ή στα περισσότερα, ορισμένες εκπομπές οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία στους εκπροσώπους των κομμάτων να πουν τις θέσεις τους. Η γνώμη μου όμως είναι - και ας κριθεί αυτή η γνώμη - ότι απέφυγαν τα κόμματα να ανοίξουν θέματα τα οποία είναι λίγο ευαίσθητα και λεπτά, π.χ., τα θέματα της Γιουγκοσλαβίας και της κατάστασης σήμερα στα Βαλκάνια. Χτες έβλεπα μια συζήτηση σε ένα κανάλι, όπου ο Στρ. Κόρακας έβαζε ορισμένα ζητήματα για το πού ανήκουν τομείς στρατηγικής σημασίας. Στο λαό ή στους μονοπωλιακούς ομίλους; Και εκπρόσωπος άλλου κόμματος λέει: «Ας φύγουμε τώρα απ' αυτά τα ιδεολογικά ζητήματα να πάμε στα καθ' ημάς». Και το καθ' ημάς ήταν το debate!

Καταλαβαίνετε ότι είναι λυπηρό πράγμα. Εγώ καταλαβαίνω ότι κάποια κόμματα δε θέλουν να γίνεται συζήτηση σε καίριες επιλογές που τρέχουν, επίκαιρες, αλλά που είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Τα Βαλκάνια είναι στο περιθώριο, καθώς και άλλα θέματα. Και αναδεικνύονται άλλα, ολόκληρη φασαρία γιατί να γίνει με τους δυο και να μην γίνει με όλους κλπ. Δε λέω ότι δεν είναι υπαρκτό ζήτημα, αλλά ας αξιοποιήσουμε όλοι το χρόνο να πούμε τις θέσεις μας στον ελληνικό λαό και σε εκείνα τα ζητήματα που δε μας ρωτάει ο ελληνικός λαός, γιατί δεν είναι ενημερωμένος ότι υπάρχουν. Τώρα, για τη διακυβερνητική. Εμένα δε μου έκανε κανείς ερώτηση, «τι λέτε για την κατάργηση της ομοφωνίας ή το βέτο ή την ειδική πλειοψηφία με πληθυσμιακά ή άλλα κριτήρια. Εσείς τι θα κάνατε σ' αυτό το ζήτημα»; Δε γίνονται τέτοιες συζητήσεις και σε πολλά πράγματα τα κόμματα δεν έχουν πει και τις θέσεις τους. Τώρα, το να λέμε μόνο για την ανεργία και τη φτώχεια, που τη βλέπει ο καθένας και δεν κρύβεται, δε φτάνει.

Δεμένος ο διεθνισμός με τον πατριωτισμό

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ («ΒΡΑΔΥΝΗ»): Κυρία Παπαρήγα, συνυπάρχει αρμονικά ο διεθνισμός τον οποίο πρεσβεύει ο κομμουνισμός, με την ιδέα της προσήλωσης στην πατρίδα και τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, την οποία πρεσβεύουν κορυφαίες επιφανείς προσωπικότητες του δημόσιου βίου, που έχουν παράσχει τη στήριξή τους στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κυρία Αντωνοπούλου, εμείς και στη διακήρυξη την εκλογική που έχουμε κυκλοφορήσει, αλλά και στο πρόγραμμα του Κόμματος που ψηφίστηκε στο 15ο Συνέδριο, μιλάμε για τις αλληλένδετες έννοιες του πατριωτισμού και του διεθνισμού. Ο καλός πατριώτης πρέπει να είναι και καλός διεθνιστής και ο διεθνιστής πρέπει να είναι και πατριώτης. Οσο υπάρχουν κράτη με τη μορφή που έχουν σήμερα, δεν είναι δυνατόν το κάθε κίνημα, το κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά εγώ θα έλεγα γενικότερα το κάθε λαϊκό κίνημα, να μη δουλεύει πριν από όλα στον τόπο του.

Εμείς δουλεύουμε για βαθιές αλλαγές, για λαϊκή εξουσία, για λαϊκή οικονομία και ταυτόχρονα ανεβαίνει ακόμα περισσότερο η σημασία της διεθνοποίησης της δράσης. Παραδείγματος χάριν, η θέση η δική μας, όταν σας είπα στην αρχή ότι δεν είναι άπαρτο κάστρο η Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορεί να πει κανείς «καλά, τι λέει αυτή;». Ακριβώς, εμείς υπολογίζουμε ότι οι αντιδράσεις στο λαό θα είναι διαδοχικές, πρέπει να υπάρχει συνεργασία σε επίπεδο κινημάτων - μιλάω γενικά, λίγο αποσπασμένα από την πραγματικότητα - και στην πορεία ακόμα και σε επίπεδο κυβερνήσεων, που μπορεί συγκυριακά να θέλουν από κοινού να χτυπήσουν ιδιαίτερες επιλογές και αποφάσεις, είτε του ΝΑΤΟ, είτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επομένως, ο πατριωτισμός και ο διεθνισμός είναι δεμένα μεταξύ τους. Και θα το πω και αυτό άλλη μια φορά: Είναι δυνατόν να εμπιστευτεί κανείς τον πατριωτισμό - ας το πω έτσι - του ΠΑΣΟΚ, όταν συνέβαλε στο μακέλεμα του γιουγκοσλαβικού λαού; Και ξέρετε τι συμβαίνει; Κυβερνήσεις οι οποίες γεμίζουν το λαό τους με φτώχεια, κατά κανόνα γίνονται και εχθρικές ή αδιάφορες για τα βάσανα γειτονικών λαών. Εμείς, γιατί βγήκαμε στους δρόμους; Οχι μόνοι μας, ο ελληνικός λαός βγήκε στους δρόμους. Γιατί ο ελληνικός λαός είναι και πατριώτης και διεθνιστής. Εχει το διεθνισμό μέσα του, χωρίς να λέω ότι είναι ταυτόσημος - όπως τον βλέπουμε εμείς - με τον προλεταριακό διεθνισμό, κλπ. Αλλά έχει ο ελληνικός λαός το διεθνισμό. Γιατί ο ελληνικός λαός σήκωσε κεφάλι στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και δεν είπε «τι με νοιάζει εμένα τι γίνεται δίπλα μας»; Νομίζω ότι το ΚΚΕ πάνω από 80 χρόνια έχει συμβάλλει στην καλλιέργεια αυτής της διεθνιστικής αντίληψης στην Ελλάδα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος παρακολουθεί τα πράγματα, είτε ιστορικά, είτε σήμερα, που μπορεί να αμφισβητήσει αυτό το ρόλο του ΚΚΕ.

Εμείς δε σκύβουμε το κεφάλι

ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΪ»): Κυρία Παπαρήγα, η εξωτερική πολιτική είναι και συσχετισμός δυνάμεων. Η Ευρώπη και η Αμερική είναι αυτές που είναι και τις καταγγέλλετε. Η Ρωσία είναι η Ρωσία του Πούτιν, όχι του Ζιουγκάνοφ, όσο και αν αύξησε τα ποσοστά. Η Κίνα του ενός δισεκατομμυρίου κράτησε χαμηλούς τόνους όταν της βομβαρδίσανε την πρεσβεία για να μπει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Σε ποιους συσχετισμούς δυνάμεων θα μπορούσε μια ελληνική κυβέρνηση να στηριχτεί; Στα γκρουπούσκουλα που εσείς ονομάζετε εστίες αντίστασης;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ποια είναι τα γκρουπούσκουλα κ. Σιδέρη; Οι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, οι εκπαιδευτικοί της Γαλλίας είναι γκρουπούσκουλα; Οχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΪ»): Μιλάω για κάποιες φιλειρηνικές οργανώσεις, εντάξει, το παίρνω πίσω αυτό. Πού θα στηριχτεί, σε ποιο συσχετισμό δύναμης; Αυτό είναι το ένα και αν μου επιτρέπετε μια άλλη ερώτηση μιας φράσεως μόνο. Γιατί δεν κάνατε διαδήλωση προς τη Ρωσική Πρεσβεία όταν έγινε η εισβολή στην Τσετσενία; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Για το πρώτο θέμα. Απορρίπτουμε τη λογική εκείνη που λέει, όταν ο συσχετισμός είναι άδικος για τους λαούς, σκύβουμε το κεφάλι, με συγχωρείτε για την έκφραση, τρώμε κατραπακιές και όχι μόνο το σκύβουμε, αλλά βάζουμε και χεράκι για να μην αλλάξει ποτέ αυτή η κατάσταση. Είναι άλλο πράγμα, κ. Σιδέρη, να παίρνεις υπόψη σου κάθε φορά το συσχετισμό και να έχεις και έναν ρεαλισμό οπωσδήποτε, αλλά ο ρεαλισμός αυτός θα είναι ο ρεαλισμός της εναντίωσης, της αντίστασης και του αγώνα και όχι ο ρεαλισμός των συμβιβασμών. Εχουμε και όλη την πορεία της ανθρωπότητος και ο ναζισμός είχε κυριαρχήσει απ' άκρη σε άκρη στην Ευρώπη και μη ναζιστικά αστικά κόμματα συμμάχησαν μαζί του ή τον ανέχθηκαν ή υποτάχθηκαν, οι λαοί όμως τον νίκησαν. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτε. Με συγχωρείτε, αλλά όποιος πολιτικός λέει, ότι με δεδομένο αυτό, δεν μπορώ να κάνω εκείνο, θα έλεγα να πάει στο σπίτι του. Δεν είναι κακό να μην μπορείς, είναι κακό να παραπλανάς το λαό. Τώρα για την Κίνα. Θα πω, ότι δεν παρακολουθείτε καλά τα πράγματα, ή έχετε μονομερή πληροφόρηση. Ξέρετε πολύ καλά ότι η Κίνα έχει και παράδοση σ' αυτά και σήμερα δίνει μάχες. Είδατε τώρα τι γίνεται στην Ταϊβάν και για το βομβαρδισμό της Πρεσβείας της έδωσε μάχες και δε βάζει εύκολα στη ζυγαριά θέματα που θίγουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα σύνορά της ή αν θέλετε και το εθνικό - ας το πω έτσι - γόητρό της. Δεν έχω αυτή την αντίληψη για την Κίνα. Να πω όμως μια άλλη πλευρά. Πείτε ότι έχουμε μία λαϊκή κυβέρνηση, αυτό που λέμε εμείς, έτσι όπως τη φανταζόμαστε εμείς. Θα έλεγα ότι αυτή η λαϊκή κυβέρνηση, ακριβώς επειδή έχει λαϊκό πρόγραμμα, στηρίζεται στο λαό της, έχει τη δυνατότητα να κάνει και συμμαχίες, αυτές που επιλέγει εκείνη. Και οι συμμαχίες της δε θα πρέπει να γίνουν με ιδεολογικά κριτήρια, δηλαδή να βρει μία άλλη κυβέρνηση που να σκέφτεται ακριβώς το ίδιο.

Θα υπάρξουν εξελίξεις...

Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι μία πυραμίδα. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καταπιέζουν πάρα πολλές χώρες, λαούς και κυβερνήσεις και μπορείς να βρεις συγκυριακά και μονιμότερα πολύ περισσότερους συμμάχους απ' ό,τι νομίζεις. Ξέρετε, δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα δε συζητάμε τις διεθνείς εξελίξεις. Ολοι αυτοί οι «παγκοσμιοποιημένοι» κύριοι δε συζητάνε για τις διεθνείς εξελίξεις. Απλώς έχουν την καραμέλα της «παγκοσμιοποίησης», για να πουν στο λαό, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Στη Λατινική Αμερική έχουμε εξελίξεις, στη Βενεζουέλα, στο Σαλβαδόρ. Δεν τα παρακολουθούν αυτά. Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» καθημερινά και κάθε Κυριακή προσπαθεί, παρότι δεν έχουμε ανταποκριτές σε όλο τον κόσμο, και δίνει το πανόραμα των διεθνών εξελίξεων χωρίς ουτοπικές αναλύσεις. Ομως υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Να είστε βέβαιοι δηλαδή, ότι παράλληλα με τον ελληνικό λαό θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις και αλίμονο αν πιστεύαμε ότι μόνο στην Ελλάδα μπορεί να γίνουν αλλαγές. Μπορεί και αλλού να γίνουν πιο γρήγορα και να τις αξιοποιήσουμε εμείς. Πού ξέρετε;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Να πω κι εγώ δυο λόγια στην ερώτηση αυτή που ετέθη. Πιστεύει κανείς σήμερα, ότι για να υπάρξει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές κοινωνίες δεν πρέπει να υπάρχει ένας εκτεταμένος σχεδιασμός, ένας οικονομικός προγραμματισμός, μία ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων; Είναι δυνατόν να γίνονται αυτά τα μεγάλα έργα που κατεδαφίζουν το μισό Υμηττό, που εν πάση περιπτώσει κάνουν ένα αεροδρόμιο διαμετακομιστικό κέντρο, που δεν εξυπηρετεί βέβαια τις ανάγκες των επιβατών και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, και να καταργείται ένας περιαστικός αγροτικός χώρος, ο οποίος τροφοδοτούσε με αγροτικά προϊόντα το «κλεινόν άστυ»; Είναι δυνατόν να αναλαμβάνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 με τέτοιο φαμφαρονισμό, λες και θα κάναμε το μεγάλο επίτευγμα και να καταστρέφεται η Πάρνηθα, ένα κομμάτι άλλου πνεύμονα πρασίνου ή να γίνονται αυτά τα έργα, τα οποία δεν είναι παραγωγικά έργα; Πιστεύετε ότι μπορεί πραγματικά να αποκτήσει ανθρώπινη βάση μια κοινωνία, όταν το ιδιωτικό όφελος πρωτεύει, οι όροι του Μάαστριχτ πρωτεύουν; Πιστεύετε εσείς ότι δε θα μπορούσε να γίνει ανάπτυξη ή είναι κανείς από τον ελληνικό λαό που πιστεύει ότι δε θα μπορούσε να γίνει ανάπτυξη με σύγχρονη τεχνολογία, ενσωματώνοντας την επιστήμη από τις δημόσιες επιχειρήσεις; Ξέρετε πολύ καλά ότι το 51% του ΟΤΕ πηγαίνει στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο ΟΤΕ έτσι κουτσουρεμένος, αφού έδωσε βέβαια τη δυνατότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσα από τις εγκαταστάσεις του, να κερδοσκοπήσει ασύστολα. Είχε 370 δισ. κέρδη. Να μην πάνε αυτά τα κέρδη στον ελληνικό λαό; Να μην αναπτύξει τεχνολογία ο ΟΤΕ; Δεν μπορεί να το κάνει; Θα πρέπει πάντα να γίνονται έτσι τα πράγματα; Το ίδιο πράγμα με τη ΔΕΗ. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να προχωρούμε με αυτό τον τρόπο. Αν στην πολιτική δεν μπει και η ιδεολογία, αν γίνει μόνο πολιτική των αριθμών, προφανώς δεν μπορείς να προχωρήσεις πουθενά. Σε αυτές τις κατευθύνσεις θα σταθούν άλλοι; Θα αντιστραφεί αυτή η πολιτική; Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Αυτά έφερε η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης...»

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να πω και για την Τσετσενία; Κατ' αρχήν να το ξεκαθαρίσω. Εμείς δεν είμαστε κανένας μηχανισμός διαδηλώσεων, όπου κάθε μέρα όποιο πρόβλημα υπάρχει, και υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα και ένα από αυτά είναι και το πρόβλημα το ρωσοτσετσενικό, να εκδηλώνουμε την πάλη μας κάνοντας και από μία διαδήλωση. Το λέω γιατί το θέμα αυτό είναι πιο σύνθετο. Οι διαδηλώσεις που έγιναν εδώ στην Ελλάδα και φούντωσαν έτσι, δεν ήταν απλώς γιατί γινόταν ένας πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, αλλά γιατί συμμετείχε και η ελληνική κυβέρνηση και πέρναγαν τα στρατεύματα από την Ελλάδα. Μακάρι να μπορεί πραγματικά το ευρύτερο λαϊκό κίνημα, και εμείς μέσα εκεί, να μπορούμε να έχουμε δίπλα στα καθημερινά μας και μαζικές και όχι συμβολικές παρεμβάσεις και σε αυτά τα θέματα. Τώρα για το θέμα της Ρωσίας και του πολέμου του ρωσοτσετσενικού, εδώ μέσα είναι η ευθύνη της ρωσικής ηγεσίας, από τη στιγμή που διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση, γιατί εκεί βρίσκεται το ζήτημα, είναι η ευθύνη της τσετσένικης ηγεσίας, είναι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ που είναι μέσα σε αυτή την κατάσταση, είναι δηλαδή πιο περίπλοκο το ζήτημα από το να πεις να σταματήσει ο πόλεμος της Τσετσενίας. Βεβαίως, είναι ένας πόλεμος εμφύλιος, από τον οποίο χύνεται ρωσικό και τσετσένικο αίμα, για τα συμφέροντα των Ρώσων ηγετών και τα συμφέροντα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Είναι πιο σύνθετο. Να πούμε όμως και κάτι άλλο. Η ρωσική κυβέρνηση, αυτή που ήταν και αυτή που είναι, ανεξάρτητα πώς τη βλέπουμε εμείς και τις ευθύνες που έχει για τις εξελίξεις, είχε κάθε δικαίωμα να μη θέλει να κατακερματιστεί, διότι οι ηγέτες Τσετσένοι δεν είχαν πόνο τι θα κάνει ο τσετσένικος λαός. Παίζουν το γνωστό παιχνίδι των Αμερικανών, που θέλουν να περιορίσουν και εδαφικά τη Ρωσία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Με αυτή την έννοια και ο ίδιος ο ελληνικός λαός δεν είναι εύκολο να βγει στους δρόμους για ένα τέτοιο σύνθετο και περίπλοκο ζήτημα. Τις διαδηλώσεις, όταν κάνουμε και κινητοποιήσεις, δεν είναι ότι τις αποφασίζουμε εμείς. Εκφράζουν και ένα ευρύτερο λαϊκό αίσθημα. Και μην ξεχνάτε ότι στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας δεν ήταν μόνο οι κομμουνιστές που βγήκαν στους δρόμους. Υπήρχαν πολύπλευρες πρωτοβουλίες, ανεξάρτητες από το ΚΚΕ, χωρίς καμία σχέση με το ΚΚΕ και όλες τις στηρίξαμε. Επομένως, με το να κάνεις μία διαδήλωση για τη Ρωσία και για την Τσετσενία δε λύνεις το πρόβλημα. Ξαναλέω, είναι πολύ πιο σύνθετο. Και να κατευθυνθείς πού; Στη Ρωσική Πρεσβεία; Επρεπε όμως να πάμε και στην αμερικάνικη, γιατί μερικοί κάνανε κάποιες παραστάσεις και πηγαίνανε μόνο στη Ρωσική Πρεσβεία. Δε βοήθησαν την υπόθεση. Είναι πιο σύνθετο το ζήτημα και με αυτή την έννοια δεν παραπέμπει εύκολα στο συμβολισμό μιας διαδήλωσης σε μία πρεσβεία. Η θέση μας, όμως, είναι καθαρή. Αυτά έφερε η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Οι μετανάστες δεν είναι σκουπίδια

ΖΑΓΚΑΝΑΣ ("ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"): Κυρία Παπαρήγα, το τελευταίο διάστημα είχαμε δυο γεγονότα κατά τη γνώμη μου αξιοσημείωτα και ήθελα το σχόλιό σας. Το ένα αφορά τη δολοφονία του 18χρόνου Ελληνοπόντιου στη Θεσσαλονίκη. Και το δεύτερο: Κάνατε μια αναφορά, αλλά θα ήθελα να δω πώς ερμηνεύει το ΚΚΕ το ζήτημα των εκλογών στη Ρωσία.

ΑΛ.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν για το πρώτο. Εχω ακούσει και παράπονα των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων ότι κατά κάποιο τρόπο τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, φορτώνουν ευθύνες στην Αστυνομία. Εγώ παίρνω και την εξής πλευρά, ότι μπορεί ο συγκεκριμένος αστυνομικός να μην ήξερε ότι το παιδί είναι Ελληνόπουλο που ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, για να ζήσει καλύτερα. Δεν ξέρω αν ήξερε την ταυτότητα του ανθρώπου, δεν ξέρω, μπορεί να κάνω και λάθος. Βλέπετε με τις συνεχείς εκλογικές εξορμήσεις, δεν προσέχουμε ίσως και αναλυτικά πώς τα διαβάζουμε. Αλλά εν πάση περιπτώσει μπορεί να μην ήξερε. Εμείς λέμε το εξής πράγμα: Η ελληνική Κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, εγώ να προσθέσω και όλα τα Κόμματα, η ηγεσία της Αστυνομίας και άλλων μηχανισμών πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Διότι τέτοιες ομάδες πληθυσμού, οι οποίες κλήθηκαν να έρθουν στην Ελλάδα και αφέθηκαν στη μοίρα τους, όταν συναντιούνται με τέτοια φαινόμενα, είναι πολύ φυσικό να βιώνουν το πρόβλημα και σαν ιδιαίτερο πρόβλημα. Σαν μια ιδιαίτερη δίωξη προς αυτούς. Υπάρχει μια ευαισθησία. Δε νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ευαισθησία, κατ' αρχήν για τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας συμμετέχει και ενδεχομένως δεν το προσέξατε από την αρχή, ακριβώς μια συναγωνίστριά μας είναι Αρμένισσα, έχει παντρευτεί Ελληνα ήρθαν στην Ελλάδα και αντιπροσωπεύει αυτό το κομμάτι του πληθυσμού μας, το οποίο υποφέρει. Η Ιουλιέτα Αβλαστημίδου - Αζατιάν, ιστορικός. Είναι άνθρωποι με πανεπιστημιακά διπλώματα και είναι χωρίς δουλιά, είναι άνεργοι και κλήθηκαν να έρθουν. Εγώ να πω δεν κλήθηκαν, επέλεξαν να έρθουν γιατί μετά τις ανατροπές, όπως έγιναν, δεν μπορούσαν να ζήσουν εκεί. Πώς τους αξιοποιούμε αυτούς τους ανθρώπους; Οι περισσότεροι έχουν κάνει σημαντικές σπουδές, αλλά και όλοι έχουν μια σημαντική παραγωγική πείρα.

Οι λαοί αφυπνίζονται

Για τα αποτελέσματα της Ρωσίας. Παρά το γεγονός ότι δεν είμαι εξαιρετικά έτοιμη, δεν είχα τον καιρό να μελετήσω, να διαβάσω, να ακούσω γνώμες - σε εμάς συλλογικά διαμορφώνονται οι γνώμες - πρέπει κατ' αρχήν να πούμε ότι εκεί συνασπίστηκαν όλοι -να πω η κυρίαρχη τάξη της Ρωσίας, αυτή η καινούρια τάξη των καπιταλιστών που διαμορφώθηκε- με κοινό υποψήφιο για να αντιμετωπίσουν τις λαϊκές αντιδράσεις, ή τα λαϊκά ξεσπάσματα τα οποία επρόκειτο ή προέβλεπαν ότι θα γίνουν. Τώρα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση; Κατ' αρχήν η πολιτική η οποία θα ακολουθηθεί, δε θα είναι άλλη από αυτή της οικονομίας της αγοράς και τα πολύ γνωστά πράγματα. Τώρα αν θα καταφέρει η Ρωσία να παίξει ένα ρόλο, έστω τοπικού αντίβαρου στις απαιτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και στην επεκτατική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να το ξέρω, έχω ορισμένες επιφυλάξεις. Εμείς, παρ' όλη την κατάσταση που υπάρχει στη Ρωσία και το καθεστώς που υπάρχει επιθυμούμε όσο γίνεται περισσότερες χώρες να παίζουν ένα ρόλο, να αντιδρούν εν πάση περιπτώσει στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε τελευταία όμως ανάλυση ο ρώσικος λαός είναι αυτός που θα καθορίσει τις εξελίξεις και όχι οι ελιγμοί των πάνω. Πάντως, το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι οι λαοί αφυπνίζονται, με δυσκολίες, με πισωγυρίσματα και γι' αυτό έχει σημασία πολιτικές δυνάμεις που ενισχύουν τους λαούς να ανεβαίνουν το βουνό, για να φτάσουν στην κορυφή, αυτές οι δυνάμεις να ενισχύονται.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ): Κυρία Παπαρήγα, συγχωρέστε με, δεν κατάλαβα κάτι και θα ήθελα να μου το διευκρινίσετε. Μιλώ για το ατυχές συμβάν στη Θεσσαλονίκη. Αν δεν κάνω λάθος, είπατε ότι ο αστυνομικός δεν ήξερε.

Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν είπα ότι δεν ήξερε. Λέω ότι δεν έχω υπόψη μου αν ήξερε.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Δεν είχατε υπόψη σας αν ήξερε την αποδεδειγμένη ελληνικότητα του παιδιού αυτού ή τέλος πάντων την καταγωγή του. Εχει κάποια ιδιαίτερη σημασία αν ήταν Ελληνας ή Αλβανός ή οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα;

Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Οχι, καμία σημασία. Αν δεν έγινε καθαρό, καλά κάνατε και το διευκρινίσατε.

Ηθελα να θίξω την εξής πλευρά: Η κυβέρνηση πρέπει να προσέχει πάρα πολύ και είναι και υποχρέωσή της, το πώς συμπεριφέρεται απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, διότι η άλλη άκρη μιας απάνθρωπης πολιτικής είναι να δημιουργούνται στους ανθρώπους αυτούς ορισμένα αισθήματα ή σε άλλους να δημιουργούνται και εθνικιστικές και ρατσιστικές τάσεις. Με την ευκαιρία, όταν η κυβέρνηση πάρα πολλές φορές έχει πει ότι η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε λόγω των οικονομικών μεταναστών ή των πολιτικών προσφύγων, το πρόβλημα αυτό σε ένα τμήμα του λαού μας, ευτυχώς είναι πολύ μικρό, μπορεί να συνειδητοποιηθεί ρατσιστικά - εθνικιστικά.

Χρειάζονται φροντίδα, όχι σφαίρες

Και με την ευκαιρία, είχα πάει πριν 10 - 15 μέρες στο Μπραχάμι, εκεί που είναι ο καταυλισμός των Κούρδων. Οι άνθρωποι ζουν σε ελεεινές συνθήκες, με νάιλον σακούλες, κλπ. Δεν έχουν τουαλέτες. Εγώ φοβάμαι, παρότι δεν είναι ανησυχητικά ακόμα τα πράγματα, φοβάμαι ότι οι περίοικοι, ιδιαίτερα όταν θα έρθει το καλοκαίρι, μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν ορισμένα προβλήματα, καταλαβαίνετε, διότι δεν υπάρχουν τουαλέτες. Οι άνθρωποι σ' αυτές τις συνθήκες ζουν. Με αυτή την έννοια λέω ότι είμαστε εναντίον της καταστολής από όπου και αν κατευθύνεται, αλλά χρειάζεται πρόσθετη προσπάθεια εκεί που υπάρχουν μειονότητες ή ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. Χρειάζεται πρόσθετη προσπάθεια. Αν θέλετε, θα έλεγα ιδιαίτερη μεταχείριση θετική, αλλιώς οι άνθρωποι δε θα μπορέσουν να ζήσουν άνετα και δε θα καλλιεργηθεί αυτό το ενιαίο πνεύμα, το αντιεθνικιστικό και το αντιρατσιστικό, που θέλουμε. Και με την ευκαιρία για τους Κούρδους, σκέφτηκα: Εδώ η κυβέρνηση λέει ότι της περίσσεψαν τροχόσπιτα από τους σεισμούς. Κάποιοι δεν άντεξαν να μείνουν, τους φιλοξένησαν οι οικογένειές τους. Δεν μπορούσε να τους πάει εκεί τροχόσπιτα, όπως έγινε με τους σεισμοπαθείς; `Η εμποδίζεται ενδεχομένως από τη Συμφωνία του Ελσίνκι; Και δεν είναι μόνο το Ελσίνκι, γιατί και προ Ελσίνκι έδειξε μία πάρα πολύ άσχημη συμπεριφορά, με τις γνωστές «σκούπες», κλπ. Αυτό ήθελα να πω.

Δεν είναι θέμα χτυπάω τον Ελληνα, δε χτυπάω τον Αλβανό. Κανένα να μη χτυπήσει ένας αστυνομικός με τη σφαίρα. Πρέπει να βρει άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αλλά ακριβώς αυτές οι κατηγορίες των ανθρώπων που ζουν μεταξύ μας, θέλουν πρόσθετη φροντίδα. Οχι απλώς ίση μεταχείριση, θέλουν πρόσθετη φροντίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ