Τη συμπόρευση των εργαζομένων με την εργοδοσία και το ΣΕΒ ζητούν οι εκπρόσωποι της μεγαλοεργοδοσίας
Γι' αυτό και στην απογευματινή ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξίσωσε τον θύτη με το θύμα, τους πλουτοκράτες με τους εργαζόμενους, μιλώντας για... «κοινές επιδιώξεις». Στο οικονομικό πεδίο, επανέλαβε συχνά ότι έχει επέλθει το τέλος της «επιδοτούμενης ανάπτυξης», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διοχετεύει σημαντικούς πόρους, άμεσα και έμμεσα, προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, βελτιώνει προς όφελός τους τις υποδομές και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, τους απαλλάσσει από φόρους, νομοθετεί σε βάρος του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, διώκει με την πολιτική της τους αυτοαπασχολούμενους και τους πολύ μικρούς επιχειρηματίες!
Το επισήμανε εξάλλου και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, στην ομιλία του, τονίζοντας ότι υλοποιήθηκαν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Το επισήμανε και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο μήνυμά του από την Αυστραλία. Στη συνέλευση χαιρέτισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας. Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε το συναγωνισμό με την κυβέρνηση για το ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Οι μεγαλοβιομήχανοι απαίτησαν χτες κοινωνική υποταγή στα συμφέροντά τους, μιλώντας μέχρι και για την προώθηση μιας υπερκομματικής «κοινωνικής συμμαχίας». Ο Δ. Δασκαλόπουλος υποστήριξε μάλιστα ότι «η διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν είναι ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά»! Συμπλήρωσε ότι η ελληνική επιχείρηση «τις τελευταίες δεκαετίες υποσκέλισε το κράτος, αναλαμβάνοντας ντε φάκτο το ρόλο του κύριου μοχλού ανάπτυξης και αλλαγής». Επισήμανε ακόμη ότι ο ΣΕΒ:
Στο πλαίσιο όλων αυτών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κάλεσε σε σύμπραξη σε «μια νέα στρατηγική πρόταση προόδου για τον τόπο», κάλεσε τους εργαζόμενους «να ενώσουμε τη φωνή μας για να προωθήσουμε αποφασιστικά την κοινή μας επιδίωξη, που είναι η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή»!!! Παρ' όλες τις φραστικές υπερβολές περί «συστράτευσης» ευημερίας, κοινωνικής προόδου, ενδεικτική ήταν η αποστροφή του ότι «η μάχη χαρακωμάτων που δίνουν διάφορες κοινωνικές ομάδες για τα στενά συντεχνιακά τους κεκτημένα είναι φαύλος κύκλος»! Πρόσθεσε ότι «σωστές πολιτικές δεν είναι αυτές που παρέχουν στην κοινωνία προστασίες βραχυπρόθεσμες και κατά κανόνα φρούδες». Αρα: «προοδευτικό» είναι ό,τι αυξάνει τα κέρδη των πλουτοκρατών, ενώ «συντεχνιακή» είναι κάθε προσπάθεια των εργαζομένων να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους...
Για το «νέο» ΣΕΒ, ο Δ. Δασκαλόπουλος είπε ότι ήδη το 50% των μελών του είναι από τον κλάδο των υπηρεσιών και ότι θα γίνεται μέλος οποιαδήποτε επιχείρηση πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ανεξαρτήτως κλάδου.
Με μήνυμά του από την Αυστραλία ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ευχήθηκε στους βιομηχάνους «Αποτελέσματα ακόμη καλύτερα, επιτεύγματα ακόμη σημαντικότερα», διαβεβαιώνοντας παράλληλα την ηγεσία του ΣΕΒ ότι η κυβερνητική στρατηγική «συνεχίζεται με ένταση των προσπαθειών».
Ο,τι σας υποσχεθήκαμε το υλοποιήσαμε, λέει ο Γ. Αλογοσκούφης στους μεγαλοβιομήχανους
Τα στοιχεία του απολογισμού τριετίας προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την ανάληψη νέων δεσμεύσεων συνέχισης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων - με έμφαση στις ανατροπές του ασφαλιστικού συστήματος - περιείχε η ομιλία Αλογοσκούφη στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ.
Την έως σήμερα συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής στην υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ο υπουργός Οικονομίας την περιέλαβε στη φράση «ό,τι είπαμε το κάναμε πράξη». Εξειδικεύοντας, ανέφερε ότι στην αρχή της διακυβέρνησής της η ΝΔ είχε υποσχεθεί μέτρα πολιτικής, τα οποία απέβλεπαν: Στη δημοσιονομική εξυγίανση, την ανταγωνιστική οικονομία, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας (μέσω των πολιτικών ανατροπής των εργασιακών σχέσεων), την ενίσχυση των επενδύσεων, την εξωστρέφεια, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής (εννοεί προφανώς τα κοινοτικά προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας).
Αφού αναφέρθηκε στο άκρως φιλομονοπωλιακό πακέτο μέτρων που ακολούθησε ως σήμερα η κυβέρνησή του, στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του μέλλοντος... Τόνισε με έμφαση ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση της προσπάθειας. Δεν υπάρχει περιθώριο για απρογραμμάτιστες παροχές. Η παροχολογία ανήκει στο παρελθόν. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολή των μεταρρυθμίσεων. Δε θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από αυτή την αρχή». Κεντρικοί στόχοι της κυβέρνησης της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, όπως τα εξειδίκευσε ο Γ. Αλογοσκούφης, είναι οι ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα - στο όνομα της μακροχρόνιας βιωσιμότητάς του - οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις - στο όνομα της αύξησης της απασχόλησης και της μείωσης της ανεργίας - και η προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. Πρόκειται για μέτρα πολιτικής, τα οποία έχουν κοινό παρονομαστή τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Σ' έναν άκρατο διαγκωνισμό με την κυβέρνηση για το ποιος εταίρος του δικομματισμού θα δώσει τις περισσότερες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο επιδόθηκε, χτες, ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας εναλλάξ τις λέξεις «μέτρα» και «κίνητρα» και απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της ντόπιας πλουτοκρατίας, υπογράμμισε: «Θέλω να ενισχύσω τα δικά σας βήματα (...) Σας εγγυώμαι πολιτικές και μέτρα που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ανταγωνιστικοί (...) Δεσμεύομαι ότι εγώ θα στηρίξω κάθε μέτρο που θα βοηθήσει την ισχυρή ελληνική επιχείρηση»...
Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας προς τους επιχειρηματίες, δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει μια πολιτική που με γνώμονα την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας» θα προστατεύσει και θα διευρύνει τα κέρδη τους, με νέες φοροαπαλλαγές, νέα οικονομικά κίνητρα και, κυρίως, με την εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού. Ο Γ. Παπανδρέου, επιζητώντας την εύνοια του ΣΕΒ, δεσμεύτηκε ότι:
Ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε, επίσης, ότι αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση θα επισπεύσει τις ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, θα συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας με δημοσιονομικούς περιορισμούς για τους πολλούς, αφού, όπως είπε, η «πραγματική δημοσιονομική εξυγίανση είναι μπροστά μας». Μετά τις προτάσεις του ο Γ. Παπανδρέου εισέπραξε τα εύσημα από τα μέλη του ΣΕΒ και με δηλώσεις του ανέφερε ότι τις «μεγάλες τομές θα τις κάνει μαζί» τους, προωθώντας, όπως ισχυρίστηκε, την «κοινωνική αλληλεγγύη» ανάμεσα σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους!
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εντελώς υποκριτικά αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο με τα αποθεματικά των Ταμείων, χωρίς φυσικά να τολμήσει να αναφερθεί στην τεράστια κλοπή που αυτά έχουν υποστεί από τις καταχρήσεις των βιομηχάνων επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και από τα διάφορα χρηματιστηριακά παιχνίδια...
Την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, σε ευρύ φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ζητά για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με την εξαμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στο Παρίσι. Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις και τους κλάδους Υγείας, σε συνδυασμό με τις περικοπές κρατικών δαπανών και τη λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων, κρίνονται ως αναγκαίοι παράμετροι για την επίτευξη των στόχων της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Μεταξύ άλλων ο ΟΟΣΑ:
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στον ΣΕΒ:
«Και με τη σημερινή του ομιλία στον ΣΕΒ, ο Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε πόσο σκληρός είναι ο συναγωνισμός που διεξάγεται ανάμεσα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία της ΝΔ, για το ποια θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της πλουτοκρατίας, ώστε να αναδειχτεί επόμενη κυβέρνηση.
Η «νέα κοινωνική συμφωνία», που πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προσφορά και υπόσχεση προς τους βιομήχανους ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τους δώσει ακόμη φθηνότερη εργατική δύναμη, νέα κίνητρα και φοροελαφρύνσεις, εξασφαλίζοντας καλύτερα την υποταγή των εργαζομένων και της νεολαίας, από ό,τι η ΝΔ. Το πόσο μεγάλος είναι ο εμπαιγμός των εργαζομένων απ' την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μίλησε κατά της λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων, μπροστά στους βιομήχανους, "ξεχνώντας" να αναφερθεί στα 58 δισ. ευρώ που εκείνοι καταχράστηκαν από το 1951 έως το 1975, στα τεράστια ποσά που χρωστούν τώρα στα ασφαλιστικά Ταμεία».