ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Σημαντική επιτυχία για τις ταξικές δυνάμεις

Με τις ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) να διατηρούν τη δεύτερη θέση με 9 έδρες και στο νέο ΔΣ, παρά το όργιο της νοθείας και τη συντονισμένη επίθεση από τις δυνάμεις του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, ολοκληρώθηκαν χτες οι αρχαιρεσίες στα πλαίσια του 26ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας.

Από τους συνολικά 1.799 ψηφίσαντες (1.852 το 2004) η ΔΑΣ πήρε 513 ψήφους (από 552), ενώ κέρδισε και έναν επιπλέον εκπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ (6 από 5). Το αποτέλεσμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία κάτω από τις συνθήκες που επιτεύχθηκε και επιβεβαιώνει τη συσπείρωση νέων εργαζομένων στο μέτωπο των ταξικών δυνάμεων, αφού σχεδόν καλύφθηκε η απώλεια των 80 αντιπροσώπων από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο του ΕΚΑ.

Η ΠΑΣΚΕ πήρε 635 ψήφους και 11 έδρες (από 665 και 11), η ΔΑΚΕ 449 και 8 έδρες (379 και 7). Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχε με δικό της ψηφοδέλτιο η ΑΣΚΕ (διασπαστικό της ΔΑΚΕ) και είχε πάρει 69 ψήφους και 1 έδρα. Οι ψήφοι και η έδρα της προστέθηκαν τώρα στη ΔΑΚΕ, στο ψηφοδέλτιο της οποίας συμμετείχε. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) πήρε 136 ψήφους και 3 έδρες (από 157 και 3) και η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» 51 ψήφους και καμιά έδρα (30 και 0).

Για τη ΓΣΕΕ ψήφισαν 302 (από 316) και έλαβαν: ΔΑΣ 76 και 6 έδρες (68 και 5), ΠΑΣΚΕ 110 και 9 (147 και 12), ΔΑΚΕ 82 και 6 (53 και 4) και «Αυτόνομη Παρέμβαση» 27 και 2 (38 και 3).

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ωμός εκβιασμός σε βάρος των ανέργων

Προβλέπει τη στέρηση του επιδόματος ή ακόμα και της ιδιότητας του ανέργου, αν δε γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε προσφορά για απασχόληση

Διεύρυνση των δραστηριοτήτων των δουλεμπορικών γραφείων εύρεσης εργασίας καθώς και αναβίωση της απειλής στους ανέργους ότι αν δε δέχονται κάποια θέση απασχόλησης ή κατάρτισης θα τους κόβεται το επίδομα, αλλά και, το χειρότερο, ο άνεργος θα χάνει την ιδιότητα του ανέργου (άρα και την υγειονομική του κάλυψη), περιλαμβάνει σχέδιο νόμου -«σκούπα» του υπουργείου Απασχόλησης, το οποίο δόθηκε χτες στη ΓΣΕΕ και στις εργοδοτικές οργανώσεις για διαβούλευση.

Παράλληλα, με πλήθος διατάξεων που αναφέρονται σε μεμονωμένες κατηγορίες εργαζομένων, στη λειτουργία της Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, σε απολυμένους και ανέργους από επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει και την προεκλογική της τακτική του «μοιράζω ψίχουλα».

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει προς εφαρμογή τη διάταξη - η οποία είχε ατονήσει - του Ν. 1545/85, που προέβλεπε ότι όποιος άνεργος δε δεχόταν μία φορά εργασία στον ευρύτερο επαγγελματικό του κλάδο ή κατάρτιση, τότε του στερούνταν το επίδομα ανεργίας. Προκειμένου μάλιστα να περάσει στα μαλακά η αντεργατική πρόβλεψη, η νέα διάταξη λέει ότι ο άνεργος δεν μπορεί να αρνηθεί δύο φορές.

Το χειρότερο όμως έρχεται στη συνέχεια, αφού μια δεύτερη άρνηση σημαίνει όχι μόνο απώλεια του επιδόματος της ανεργίας αλλά και απώλεια «της ιδιότητας του ανέργου». Που σημαίνει ότι ο άνεργος θα ξεγράφεται από τις καταστάσεις του ΟΑΕΔ, άρα εφεξής δε θα έχει ούτε υγειονομική κάλυψη! Και βέβαια δε θα καταγράφεται ούτε στις στατιστικές της ανεργίας. Μπροστά σε έναν τέτοιο εκβιασμό ο άνεργος όχι μόνο θα δέχεται απασχόληση με όποιουσδήποτε όρους, αλλά και οποιαδήποτε ψευτοκατάρτιση.

Με το άρθρο 47 επέρχονται ορισμένες αλλαγές στη λειτουργία των Ιδιωτικών Γραφείων Συμβούλων Εργασίας και των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, των γνωστών δηλαδή δουλεμπορικών γραφείων, που νομιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα η ΝΔ τους δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.

Ετσι, ενώ στο νόμο 2639/1998 προβλεπόταν ότι τα «δουλεμπορικά» «μεσολαβούν» για την εξεύρεση εργασίας «ιδίως σε εργασίες» που αφορούν καλλιτέχνες, πρόσωπα εποπτείας, προσωπικό καθαριότητας, φοροτεχνικούς κλπ., τώρα η δραστηριότητα αυτή διευρύνεται και η μόνη προϋπόθεση που τίθεται - η οποία όμως δεν έχει καμιά πρακτική αξία - είναι «να μην υπάρχει διαφορετικός τρόπος προώθησης στην απασχόληση». Δηλαδή, οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να λειτουργούν και να δραστηριοποιούνται σε όλη την αγορά εργασίας.

Με το σχέδιο νόμου προτείνεται ακόμα η τροποποίηση του άρθρου 27 του νόμου 3460/2006, που θέσπιζε την ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας για τους κλωστοϋφαντουργούς της Νάουσας. Με την τροποποίηση αυτή το υπουργείο Απασχόλησης ουσιαστικά περιορίζει ακόμα περισσότερο τους δικαιούχους, θέτοντας ως προϋπόθεση την καταγγελία της σύμβασής τους από την 1η του Απρίλη του 2004. Εξαιρεί έτσι τους απολυμένους προηγούμενων ετών, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ένταξης αφού με την προηγούμενη ρύθμιση εντάσσονταν.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Απασχόλησης δίνει το δικαίωμα ένταξης και σε εργαζόμενους που μένουν άνεργοι, μόνο όμως από τις επιχειρήσεις του ομίλου του Λαναρά στην Πέλλα και τον Εβρο. Για τους υπόλοιπους ούτε λόγος.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Επιστρέφει η φοιτήτρια στο Κέντρο Μέριμνας

Στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ηρακλείου θα επιστρέψει η 23χρονη φοιτήτρια Κ. Μ. μετά την περιπέτεια της υγείας της και την αρχική άρνηση του Κέντρου να τη δεχτεί πίσω επικαλούμενο την έλλειψη προσωπικού και οικονομική αδυναμία. Η νεαρή κοπέλα φιλοξενούνταν πριν στο Κέντρο, χρειάστηκε όμως να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την τύφλωσή της.

Η επιστροφή της φοιτήτριας θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Κωνσταντόπουλου σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Την επιστροφή της φοιτήτριας στο Κέντρο είχε ζητήσει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας Πρόνοιας της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η περίφημη αποκέντρωση των μονάδων υγείας και πρόνοιας που έγινε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οδήγησαν στην υποβάθμιση των παροχών προς το λαό.

Η παρέμβαση του υφυπουργού Υγείας σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τις χρόνιες ελλείψεις προσωπικού τόσο στο παραπάνω όσο και γενικότερα στις δημόσιες δομές πρόνοιας. Γι' αυτό, όπως επισημαίνει και το τμήμα Υγείας Πρόνοιας της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ χρειάζεται «άμεση πρόσληψη προσωπικού ειδικευμένου και βοηθητικού καθώς και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες». Συνολικά χρειάζεται ένα «δημόσιο σύστημα υψηλής ποιότητας πρόνοιας με δωρεάν υπηρεσίες, με προσανατολισμό στην πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση».

Συγκέντρωση χτες στον «Ευαγγελισμό»

Εδώ και τώρα λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, αλλά και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, απαίτησαν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» χτες με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα και παράσταση στη διοίκηση. Ο διευθυντής της διοικητικής υπηρεσίας παραδέχτηκε ότι οι ελλείψεις προσωπικού είναι τέτοιες που κινδυνεύουν να κλείσουν τμήματα του νοσοκομείου. Ομως, δε δεσμεύτηκε για τη λύση κανενός απ' τα οξυμένα προβλήματα. Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους στην κινητοποίηση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά στις 30 Μάη. Πραγματοποιούν ακόμα γενική συνέλευση στις 31 Μάη.

ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες

Οριστικοποιείται μέρα με τη μέρα το πρόγραμμα του καραβανιού αλληλεγγύης στο Λίβανο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ από τις 3 έως τις 7 Ιούλη (το κόστος της συμμετοχής είναι 560 ευρώ και περιλαμβάνει αεροπορικές και τοπικές μεταφορές, φόρους αεροδρομίων, 4 διανυκτερεύσεις, ημιδιατροφή και 2 ημερήσιες εκδρομές).

Οπως σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις προετοιμασίες της αποστολής, «θα βρεθούμε για 5 μέρες σε μια χώρα που πόνεσε και συνεχίζει να πονάει, πληγωμένη από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της ισραηλινοαμερικάνικης συμμαχίας. Θα δούμε με τα δικά μας μάτια, αλλά και μέσα από τα μάτια του λιβανέζικου λαού, τις γκρεμισμένες πόλεις, τα συντρίμμια, την ιστορία, αλλά και τις ομορφιές της χώρας. Θα δούμε το λαό που αντιστέκεται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και με αισιοδοξία προσπαθεί να ξαναφτιάξει το αύριο. Οι συναντήσεις με συνδικάτα και μαζικούς φορείς είναι, όπως πάντα, προγραμματισμένες και αναγκαίες για την έκφραση αλληλεγγύης και την ανταλλαγή εμπειριών».

  • Οσοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο καραβάνι αλληλεγγύης, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του ΠΑΜΕ στα τηλέφωνα 210-3833.786 και 210-3301.847.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ