Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούνη 2007 - αριθ. φύλλου: 9797

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Ορχηστρικό όραμα ... σε ασφυξία

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το πνευματικό «παιδί» του Μάνου Χατζιδάκι τιμά τον αξέχαστο συνθέτη, ενώ παραμένει δέσμιο της κυβερνητικής αναλγησίας. Ο Γιώργος Κουρουπός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων, μιλά για τον μεγάλο απόντα Μάνο Χατζιδάκι. Για τον συνθέτη που μελώδησε τον κόσμο μας με τις υπέροχες μουσικές του, για τον πνευματικό άνθρωπο που στο «πρόσωπο» της Ορχήστρας των Χρωμάτων οραματίστηκε ένα ελπιδοφόρο μουσικό σχήμα, που με συνέπεια, επαγγελματισμό, γνώση θα υπηρετεί τη σύγχρονη, κυρίως, μουσική δημιουργία, ελληνική και ξένη, στοχεύοντας σε ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Που θα ήταν φορέας πρωτότυπων προγραμμάτων, τα οποία συνήθως δεν καλύπτονται από τις συμβατικές συμφωνικές ορχήστρες. Η Ορχήστρα των Χρωμάτων συνεχίζει να τιμά τον δημιουργό της. Το αντίθετο, όμως πράττουν οι κυβερνώντες, που παρότι συχνά - πυκνά επικαλούνται το όνομα και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, έχουν καταδικάσει σε ασφυξία το ορχηστρικό όραμά του. Σε εποχές που το χρήμα ρέει άφθονο προς εξυπηρέτηση κάθε είδους πολιτιστικής ευτέλειας, το κράτος έχει αφήσει την ορχήστρα έρμαιο μεγάλων οικονομικών προβλημάτων.


ΣΕΛ.  3


ΙΣΤΟΡΙΑ
Το ιμπεριαλιστικό έγκλημα με θύμα τον Ποντιακό Ελληνισμό

Οι εισηγήσεις από το σχετικό συνέδριο που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ» αναφέρονται επιγραμματικά στο ρόλο των ιμπεριαλιστών στον πόλεμο της Μικράς Ασίας και τη Γενοκτονία των Ποντίων. Αποκαλύπτουν τις ευθύνες και τις επιδιώξεις των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, την πλήρη υποταγή τους στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Την προσπάθειά τους να καθυποτάξουν το λαϊκό κίνημα και την αντίστασή του στην εμπλοκή της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Φωτίζουν τη στάση του εργατικού κινήματος και του ΣΕΚΕ.


ΣΕΛ.  11   -   14
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Σε αναζήτηση εξωπλανητών παρόμοιων με τη Γη

Πριν μια δεκαετία, η ύπαρξη πλανητών σε άλλα ηλιακά συστήματα ήταν απλώς μια βάσιμη επιστημονική υπόθεση. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, η ανακάλυψη αυτών των μακρινών κόσμων έγινε περίπου υπόθεση ρουτίνας για τους επιστήμονες.


ΣΕΛ.  7
ΔΙΗΓΗΜΑ
Το στεφάνι

«Εδώ πέρασε αξέχαστες στιγμές μ' εκείνον το γλυκό άνθρωπο, που έπαιξε την υπόληψή του κορόνα - γράμματα γι' αυτή την ξεμυαλισμένη, που δίχως στεφάνι ήθελε σώνει και καλά να κάνει παιδί, αψηφώντας τους πάντες και τα πάντα. Και όταν εκείνη κάποια στιγμή, συνειδητοποιώντας τα επακόλουθα της γέννας, έκανε τη σκέψη να το "ρίξει", της είπε μαλακά κι ανθρώπινα: "τι λες καλέ, το μωρό μας;"». Από το διήγημα του Βαγγέλη Μηνιώτη.


ΣΕΛ.  8

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ