ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Κυριακή η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Εκκίνηση στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμός στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος

Από την περσινή συγκέντρωση στον Τύμβο του Μαραθώνα λίγο πριν την έναρξη της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης
Από την περσινή συγκέντρωση στον Τύμβο του Μαραθώνα λίγο πριν την έναρξη της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης
Την Κυριακή 13 του Μάη βαδίζουμε στα χνάρια του Γρηγόρη Λαμπράκη στην 28η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, ιδιαίτερα τη νεολαία και τους εργαζόμενους στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, να πάρουν μαζικά μέρος στην 28η Μαραθώνια Πορεία, με αφετηρία τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 το πρωί και τερματισμό στο Σύνταγμα στις 7.30 το απόγευμα. Οσοι αγωνιστές δεν μπορούν να βαδίσουν από το Μαραθώνα, μπορούν να συναντηθούν με τους ειρηνοδρόμους στους ενδιάμεσους σταθμούς (Παλλήνη, Αγ. Παρασκευή, Εθνική Αμυνα, Αμπελόκηποι) ή να υποδεχτούν τη Μαραθώνια Πορεία στο Σύνταγμα, όπου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 6.30 μ.μ. και θα κορυφωθούν με την άφιξη της Πορείας στις 7.30 μ.μ. Στην εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρας, και θ' ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Β. Λέκκα και νεολαιίστικο μουσικό συγκρότημα καθώς και το χορευτικό συγκρότημα της Βαγγελιώς Λύτρα.

Κεντρικά συνθήματα της Πορείας είναι:

«Κίνημα ειρήνης δυνατό, ενάντια στους πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ», «ΟΧΙ στην "αντιπυραυλική ασπίδα" των ΗΠΑ», «Ελλάδα χωρίς βάσεις και ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις».

- Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει στους εργαζόμενους, σε όλα τα σωματεία και τα συνδικάτα η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ.

- Επίσης, κάλεσμα απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Το πρόγραμμα της Πορείας

-- 8.00 Τύμβος Μαραθώνα: Τελετή έναρξης

-- 8.30 Εκκίνηση Πορείας

-- 9.30 Νέα Μάκρη: Στάση - εκδήλωση

-- 12.00 Διασταύρωση Ραφήνας: Στάση - εκδήλωση

-- 13.30 Πικέρμι: Στάση - εκδήλωση

-- 14.30 Παλλήνη: Στάση - ξεκούραση

-- 15.30 Παλλήνη: Εκδήλωση

-- 17.30 Αγ. Παρασκευή: Στάση - εκδήλωση

-- 19.30 Πλ. Συντάγματος: Τερματισμός της Πορείας (μέσω Βασ. Σοφίας στο Σύνταγμα) - Εκδήλωση Υποδοχής των Ειρηνοδρόμων - Καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πούλμαν

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ., καθώς και από τις περισσότερες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά με ευθύνη των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ειρηνοδρόμοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.3844.853 και 210.3827.303.

Πούλμαν δρομολογούν και οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης:

-- Αγ. Δημήτριος, στις 6.30 π.μ. από το Δημαρχείο και στις 6.45 π.μ. από τη Γυμναστική Ακαδημία (Δάφνη).

-- Χαλάνδρι, στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Χαλανδρίου.

-- Μαρούσι, στις 7 π.μ. από το Σταθμό του Ηλεκτρικού.

-- Καλλιθέα, στις 6.45 π.μ. από την πλατεία Δαβάκη.

-- Ταύρος, στις 7 π.μ. από το Δημαρχείο Ταύρου.

-- Ν. Σμύρνη, στις 3 μ.μ. για Αγ. Παρασκευή από την οδό Ομήρου (κατάστημα «Γερμανός»). Τηλέφωνο συμμετοχής: 6945.104.217.

-- Αθήνα 5ο-6ο Διαμέρισμα, Γαλάτσι, στις 6.30 π.μ. από Αγ. Παντελεήμονα, στις 6.40 π.μ. από πλατεία Κολιάτσου, στις 6.50 π.μ. από Αγ. Βαρβάρα (Ανω Πατήσια) και στις 7 π.μ. από Βεΐκου (παλιό τέρμα).

-- Πετρούπολη - Ιλιον - Αγ. Ανάργυροι, στις 7 π.μ. από Δημαρχείο Πετρούπολης, στις 7.15 π.μ. από ΟΤΕ Ιλίου και στις 7.30 π.μ. από εκκλησία Αγ. Αναργύρων.

-- Αλιμος, στις 7 π.μ. από πλατεία Καραϊσκάκη.

-- Αιγάλεω-Αγ. Βαρβάρα-Χαϊδάρι-Περιστέρι, στις 6.30 π.μ. από πλατεία Εσταυρωμένου, στις 6.40 π.μ. από Αγ. Βαρβάρα («Πράκτικερ», Ιερά Οδός), στις 6.50 π.μ. από Παλατάκι Χαϊδαρίου και στις 7 π.μ. από Περιστέρι (Καβάλας και Θηβών).

-- Νίκαια, στις 7 π.μ. από γήπεδο Νεάπολης με στάση στο Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες» στον Κορυδαλλό. Επίσης, στις 7 π.μ. από πλατεία Αγίου Νικολάου με στάση στο Περιβολάκι και στο Κρατικό της Νίκαιας. Στις 3 μ.μ. για Αγ. Παρασκευή από γήπεδο Νεάπολης με στάση στις «Πλειάδες», στην πλατεία Αγ. Νικολάου, στο Περιβολάκι και στο Κρατικό της Νίκαιας.

-- Νέα Ιωνία, στις 7 π.μ. από ΟΤΕ Ν. Ιωνίας και 7.15 π.μ. από «Τρία Αστέρια», Ν. Ηράκλειο.

-- Ελευσίνα, στις 4 μ.μ. για Αγ. Παρασκευή από Δημοτικό Πάρκινγκ.

-- Πειραιάς, στις 7 π.μ. από την πλατεία Κοραή (δίπλα από τα γραφεία της ΚΟΠ).

Οι άλλες πορείες

- Οι Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου διοργανώνουν την Κυριακή 13 του Μάη την καθιερωμένη πορεία ειρήνης από την Κερασίτσα, γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, στην Τρίπολη, διαδηλώνοντας κατά του ιμπεριαλισμού και της πολιτικής των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η εκκίνηση της πορείας γίνεται στις 5 το απόγευμα από την Κερασίτσα και στη συνέχεια, ακολουθώντας μια διαδρομή 8 χιλιομέτρων, αυτή θα τερματίσει στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης όπου θα μιλήσει ο Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα προηγηθεί στις 10 το πρωί μνημόσυνο στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Κερασίτσας. Πούλμαν για την Κερασίτσα αναχωρούν: Από Αθήνα στις 3 μ.μ. (πλατεία Καραϊσκάκη). Από Λουτράκι στη 1.30 μ.μ. (Αγροτική Τράπεζα) και από Κόρινθο στις 2 μ.μ. (Περιβολάκια, πεύκο Σωκράτη).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας διοργανώνει την Κυριακή 13 του Μάη πορεία ειρήνης ενάντια στη λειτουργία των ιμπεριαλιστικών στρατηγείων στην περιοχή. Θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τον Τύρναβο και θα τερματίσει στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου διοργανώνει την Κυριακή 13 του Μάη πορεία ειρήνης που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Ανακασιάς και θα καταλήξει στις 8.30 μ.μ. στην παραλία Βόλου. Ενδιάμεσοι σταθμοί θα γίνουν στις Αηδονοφωλιές, στο πάρκο Καλλιθέας και στην πλατεία Ελευθερίας. Για τη διευκόλυνση των ειρηνιστών θα δρομολογηθούν λεωφορεία της γραμμής Νο 4, από το Βόλο για την πλατεία Ανακασιάς.

- Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Κυριακή 20 Μάη, πορεία στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το μνημείο του Μπλόκου της Καλαμαριάς, θα περάσει μπροστά από το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη και θα καταλήξει στο μνημείο της Αντίστασης μπροστά από το Δημαρχείο της Σταυρούπολης, επί της οδού Λαγκαδά. Επόμενη κορυφαία εκδήλωση που προγραμματίζει η ΕΔΥΕΘ είναι η εκδήλωση στις 22 του Μάη, στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, με τη συμπλήρωση 44 χρόνων από τη δολοφονία του.

Οδηγίες προς τους οδοιπόρους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους, που θα πορευτούν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

  • Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.
  • Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.
  • Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
  • Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Σύνταγμα.
  • Κατά την έναρξη της Πορείας θα πωλούνται καπέλα και μπλουζάκια με το σήμα της ΕΕΔΥΕ από την Οργανωτική Επιτροπή.
  • Επίσης, με ευθύνη της ΠΕΔΥΕ θα υπάρχει κινητή Καντίνα από την οποία οι ειρηνοδρόμοι θα μπορούν να προμηθεύονται νερά, αναψυκτικά και σάντουιτς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ