ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τοξική βόμβα στη Βοιωτία!
  • Τα σχέδια του «ομίλου Μυτιληναίου» και της πολυεθνικής «Endesa» για εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Αντίκυρα Βοιωτίας, απειλούν Δημόσια Υγεία και Περιβάλλον. Αντιδρούν τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι
  • Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το επενδυτικό σχέδιο της πολυεθνικής θα υπερδιπλασιάσει τη ρύπανση που προκαλεί σήμερα η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (φωτ.)
Το επενδυτικό σχέδιο της πολυεθνικής θα υπερδιπλασιάσει τη ρύπανση που προκαλεί σήμερα η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (φωτ.)
Σε ...«κρανίου τόπο» κινδυνεύει να μεταβληθεί η Αντίκυρα Βοιωτίας, μαζί με ένα μεγάλο τμήμα του φυσικού τοπίου του Ελικώνα, με το Ενεργειακό Κέντρο που ετοιμάζεται να κατασκευάσει εκεί ο «όμιλος Μυτιληναίου», σε συνεργασία με τον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό «Endesa», εκμεταλλευόμενοι την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προώθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η οποία ήδη επιβαρύνει σοβαρά τη λαϊκή κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, παρά τη σύσσωμη αντίθεση των κατοίκων και των φορέων της ευρύτερης περιοχής (Ασπρων Σπιτιών, Διστόμου, Στειρίου, Κυριακίου, Λιβαδειάς και Δεσφίνας), και σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον σε αέρα, στεριά και θάλασσα, λόγω της λειτουργίας των δύο μονάδων Αλουμινίου και Αλουμίνας και της μονάδας Συμπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και ατμού ισχύος 334MW που θα λειτουργήσει τον Ιούνη, ο όμιλος αιφνίδια ανακοίνωσε:

  • Την έναρξη εργασιών για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός σταθμού συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου 412W για το 2009, με δυνατότητα παραγωγής 1.000MW.
  • Την πρόθεσή του (υποβλήθηκε ήδη αίτηση για άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για την εγκατάσταση ενός ανθρακικού σταθμού 600MW.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Ε. Μυτιληναίου στις 20 Φλεβάρη 2007, στόχος του ομίλου είναι το Ενεργειακό Κέντρο, χωροθετημένο στο νότιο σύστημα της χώρας, να έχει ετήσια παραγωγή που θα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης του διασυνδεδεμένου δικτύου της χώρας και θα καλύπτει περίπου το 35% της κατανάλωσης ενέργειας της Αττικής!

Οπως, όμως επισημαίνεται σε Ψήφισμα του Επιμορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αντίκυρας, η λειτουργία του ενεργειακού κέντρου θα καλύψει με τόνους διοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του αζώτου και του θείου, αιωρούμενων σωματιδίων και τέφρας, τοπικά την περιοχή, όσο και αυτή του Ελικώνα και ευρύτερα της Βοιωτίας. Μία ολόκληρη περιοχή, δηλαδή, και οι κάτοικοί της θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους ενός ιδιωτικού ομίλου που σκοπεύει να πάρει τη θέση της ΔΕΗ...

Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή της Πυρηνικής Φυσικής Φ. Βοσνιάκου, που είναι υπό δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό, μόνο ένα εργοστάσιο άνθρακα σαν αυτό που πρόκειται να κατασκευαστεί θα εκπέμπει: 1.750.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, 4.200.000 τόνους διοξειδίων θείου και αζώτου, 80.000 τόνους τοξικών μετάλλων και 800.000 τόνους ιπτάμενης τέφρας, τη στιγμή που το εργοστάσιο Αλουμίνας εκπέμπει άλλους τόσους ρύπους και χωρίς να περιλαμβάνονται οι δύο μονάδες που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο!

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Ηδη, οι κάτοικοι της περιοχής μαζεύουν υπογραφές για να αποφευχθεί αυτή η σύγχρονη τραγωδία (μόνο στο Δήμο Αντίκυρας έχουν μαζευτεί πάνω από χίλιες υπογραφές). Στο πλευρό των κατοίκων βρίσκεται το ΚΚΕ που με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, αφού επισημαίνουν ότι «τα οφέλη του ιδιωτικού μονοπωλιακού ομίλου από την υλοποίηση του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου είναι προφανή και βρίσκονται στον αντίποδα της κατεύθυνσης ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών», ρωτούν:

  • Με βάση ποια κριτήρια και ποιες καθορισμένες ανάγκες του ενεργειακού σχεδιασμού στηρίζει η κυβέρνηση το επενδυτικό σχέδιο της «Endesa» στο Νομό Βοιωτίας;
  • Εχει προηγηθεί μελέτη των αθροιστικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην ασφάλεια των κατοίκων από την υλοποίηση του συνόλου των επενδύσεων;
  • Ποια θα είναι η πρόσθετη επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος για να διασφαλιστεί τελικά από το κράτος η κερδοφορία των συγκεκριμένων επενδύσεων;
Σύσκεψη στην ΠΟΑΣΥ

Σύσκεψη σχετικά με την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που θα μελετήσει την κατάσταση στην ΕΛ.ΑΣ. και που θα προτείνει μέτρα για τη βελτίωση και αναβάθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε χτες, στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Σε αυτή, είχαν κληθεί εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Το ΚΚΕ δε συμμετείχε στη σύσκεψη.

Μετά την πρόσκληση που απηύθυνε η Ομοσπονδία στο ΚΚΕ με ερώτημα «Τι αστυνομία έχουμε, τι αστυνομία θέλουμε και γιατί τη θέλουμε», το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Νάκης, απέστειλε επιστολή στην ΠΟΑΣΥ στην οποία γίνεται γνωστό πως το ΚΚΕ δε θα ανταποκριθεί στην «πρόσκληση για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής». Στην επιστολή αναφέρεται πως «δεν μπορεί να προκύψει συμφωνία του ΚΚΕ με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και με τον ΣΥΝ για το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας», αφού τα προβλήματα που εκδηλώνονται «είναι κατεξοχήν πολιτικά». Παράλληλα, επισημαίνεται για άλλη μία φορά πως το ΚΚΕ στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει «τις διεκδικήσεις που συνδέονται με τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στη λιτότητα, τον αυταρχισμό, για τη βελτίωση του εισοδήματος, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Να αποφυλακιστεί ο φοιτητής»

Την άμεση αποφυλάκιση του 19χρονου φοιτητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, που κατηγορείται ότι συμμετείχε στα επεισόδια που έγιναν στη Θεσσαλονίκη στις 5 Μάη και κρατείται στις φυλακές Αυλώνα μέχρι τη δίκη του, ζητούν η πανεπιστημιακή κοινότητα και φορείς της Θεσσαλονίκης.

Η συμπαράσταση στον 19χρονο φοιτητή εκφράστηκε χτες το απόγευμα και με πορεία που έγινε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στις φυλακές Κομοτηνής οδηγήθηκαν οι άλλοι δύο συλληφθέντες που διώκονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι δύο νεαροί που διώκονται με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Στο πλευρό του 19χρονου φοιτητή τάσσεται η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι εκπρόσωποί της καταγγέλλουν ότι μπορεί η προφυλάκισή του να αποφασίστηκε με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, όμως τα οπτικά στοιχεία (βίντεο και φωτογραφίες) που έχουν στη διάθεσή τους καθώς και οι μαρτυρίες των φοιτητών που βεβαιώνουν ότι την ώρα των επεισοδίων βρισκόταν σε πάρτι εντός της σχολής, «δημιουργούν απορίες που είναι δύσκολο να διασκεδαστούν».

«Φοβούμαστε ότι η προφυλάκιση του φοιτητή θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην προσωπικότητά του και στη μετέπειτα πορεία του. Με την ιδιότητά μας, λοιπόν, ως ακαδημαϊκών δασκάλων και πνευματικών γονέων των φοιτητών μας, δεδομένων και των παιδαγωγικών μας αντιλήψεων, απευθύνουμε έκκληση στους αρμόδιους για άρση της προφυλάκισης μέχρι τη δίκη», αναφέρεται στο ψήφισμα του πρυτανικού συμβουλίου του ΑΠΘ. Ο αντιπρύτανης Στ. Πανάς δεσμεύτηκε να παραστεί στη δίκη του νεαρού ως πραγματογνώμων.

Συνέδριο για τη γενοκτονία των Ποντίων

«Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και η διαχρονική εξέλιξη του ζητήματος», είναι το θέμα του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου που ξεκινά σήμερα το απόγευμα στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και ολοκληρώνεται την Κυριακή 13 Μάη. Το συνέδριο διοργανώνει ο Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας».

Θα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους 23 ειδικοί επιστήμονες, ιστορικοί και δημοσιογράφοι. Ανάμεσά τους θα μιλήσουν οι: Παρίσης Αγγελίδης, δημοσιογράφος, Κώστας Αυγητίδης, Ιστορικός - Συγγραφέας, Αναστάσης Γκίκας, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών - ιστορικός, Νίκος Παπαγεωργάκης, ιστορικός, Γιώργος Τεμεκενίδης, ιστορικός - φιλόλογος, Γιώργος Χουρμουζιάδης, ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, βουλευτής του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Διεκδικεί χρήματα για τα σχολεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 17 Μάη στο υπουργείο Εσωτερικών διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και τους εκπαιδευτικούς της πόλης, διεκδικώντας τη χρηματοδότηση του δήμου για τη συντήρηση των Σχολικών Μονάδων. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το σύνολο σχεδόν όλων των Σχολικών Μονάδων της πόλης έχει ανάγκες συντήρησης και σύμφωνα με τις μελέτες των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου απαιτείται το ποσό των 3.500.000 ευρώ για την ουσιαστική αναμόρφωση των σχολείων της Νίκαιας.

Ο Δήμος Νίκαιας, από τις 6 Φλεβάρη 2007, έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστον 750.000 ευρώ και μια έκτακτη δόση των Σχολικών Επιτροπών ύψους 280.000 ευρώ για τις αναγκαίες και άμεσες συντηρήσεις των σχολείων που πρέπει να γίνουν το καλοκαίρι, δηλαδή πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οπως τονίζει όμως σε ανακοίνωσή του, «φτάνουμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς και η κυβέρνηση συστηματικά σιωπά μπροστά στο αίτημα δήμου, γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ