ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Επεκτείνονται τα «καζάνια του θανάτου»

Η συμπαιγνία των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων τους στην Αυτοδιοίκηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή

ICON

Αποκαλυπτικά στοιχεία, που φέρνει ο «Ρ» στο φως, δείχνουν ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών, «τα καζάνια του θανάτου» όπως τις χαρακτηρίζει ο λαός συνολικά του Πειραιά, σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους εκφραστές αυτών των κομμάτων, στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται, απειλώντας τη ζωή των κατοίκων του Περάματος και συνολικά της ευρύτερης περιοχής!

Η υπόθεση των εταιρειών ήρθε στην επιφάνεια στις 9 Γενάρη 2007, όταν η Περιφέρεια Αττικής έδωσε προέγκριση στην εταιρεία «ΕΛ ΠΕΤΡΟΛ» να επαναλειτουργήσει δεξαμενές που ο λαός του Περάματος μαζί με την αγωνιστική δημοτική αρχή «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη» και τον τότε δήμαρχο Γιάννη Πατσιλινάκο είχαν θέσει σε αχρηστία από το 1987. Ωστόσο, από συγκεκριμένα έγγραφα προκύπτει ότι δεν είναι μόνο η «ΕΛ ΠΕΤΡΟΛ» που επεκτείνεται, αλλά εν κρυπτώ και με συνοπτικές διαδικασίες, κυβέρνηση - μέσω ΥΠΕΧΩΔΕ και Περιφέρειας - και Νομαρχία Πειραιά έχουν εγκρίνει προμελέτες και άδειες σε «ΕΛ ΠΕΤΡΟΛ», «SHELL», «CYCLON» και «ETEKA» για συνέχιση της λειτουργίας τους για τουλάχιστον 10 χρόνια και επέκταση των εγκαταστάσεών τους!

Ενδεικτικό της συμπαιγνίας μεταξύ κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ότι ενώ, στις 8 Φλεβάρη 2007 ο νομάρχης Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μίχας με δελτίο Τύπου εξέφραζε την «έντονη διαμαρτυρία του» για την «απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής να δώσει το πράσινο φως» στην «ΕΛ ΠΕΤΡΟΛ», στις 5 Ιούλη 2006 η Νομαρχία Πειραιά με έγγραφό της ενημέρωνε ότι εγκρίνει αυτή την προμελέτη, που περίπου δύο χρόνια μετά κατήγγειλε! Το έγγραφο υπογράφεται από τον αντινομάρχη Βασ. Βαλσαμάκη, απευθύνεται προς τον Περιφερειάρχη, κοινοποιείται στην «ΕΛ ΠΕΤΡΟΛ» και έχει αριθμό Πρωτοκόλλου 7641/1216 (βλ. αντίγραφο του εγγράφου σε διπλανή στήλη).

Το έγγραφο της Νομαρχίας που αποδεικνύει τον εμπαιγμό
Το έγγραφο της Νομαρχίας που αποδεικνύει τον εμπαιγμό
Επίσης, από έγγραφα του Δήμου Περάματος στις 20 Φλεβάρη 2007 και αρ. πρωτ. 2113 προς τη Νομαρχία και στις 29 Μάρτη 2007 προς το ΥΠΕΧΩΔΕ προκύπτει ότι έχουν εκδώσει άδειες για τουλάχιστον 10 χρόνια λειτουργίας στις εταιρείες «CYCLON», «ΕΤΕΤΚΑ», «EL PETROL» και «SHELL»!

Για τις επεκτάσεις των εταιρειών, ο προηγούμενος δήμαρχος Περάματος Ι. Λαγουδάκος, εκλεγμένος με τη ΝΔ, φρόντισε να αποκρύψει τα πάντα. Οσον αφορά το νέο δήμαρχο, «εκλεκτό» του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γλύκα, έχει επιδοθεί σε δήθεν κινητοποιήσεις για «τα μάτια του κόσμου» που δεν ανταποκρίνονται στις περιστάσεις, ενώ προσπαθεί να αποκρύψει ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ενεργά σε αυτή την ιστορία. Μια τέτοια προσπάθεια του δημάρχου καταγράφηκε και την περασμένη Δευτέρα σε σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία μετατράπηκε σε βήμα για να παρελάσουν βουλευτές και πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ!

Στις πραγματικές του διαστάσεις έβαλε το θέμα η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, επισημαίνοντας ότι ο δικομματισμός εκφράζεται και σε αυτό το θέμα. Τόνισε ότι πρόκειται για πολιτική ευθύνη και ο λαός του Περάματος πρέπει να την αποδώσει σε αυτούς που την έχουν. Οτι οι Περαματιώτες δεν μπορεί να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στους εκφραστές της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν και την ευθύνη για το ρίζωμα των καζανιών.

«Πάρτε πίσω την κατάπτυστη απόφαση»

Οι αντιστασιακοί του νομού Ηρακλείου καταγγέλλουν την πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου

Να πάρει πίσω την κατάπτυστη απόφασή της για την εφαρμογή προγράμματος της ΕΕ που εξισώνει το ναζισμό με τον κομμουνισμό (προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ενοποίηση των μνημείων της Αντίστασης), καλεί την πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου Κρήτης το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ηρακλείου, εκφράζοντας, ταυτόχρονα την οργή των αντιστασιακών μελών του.

«Δηλώνουμε πως δεν έχουμε ανάγκη τα χρήματά σας, άλλωστε τα περισσότερα Μνημεία της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη, όπως και σε όλη την Ελλάδα, έχουν κατασκευαστεί με κόπους και χρήματα των ίδιων των αγωνιστών και όχι με λεφτά του Ελληνικού Δημοσίου και πολύ περισσότερο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επισημαίνεται και ξεκαθαρίζεται: «... Εμείς που τότε μείναμε στην Ελλάδα και πολεμήσαμε και νικήσαμε το ναζισμό, ούτε στιγμή δεν ξεχνάμε με ποιους μαζί πολεμήσαμε, ούτε εναντίον ποιων πολεμήσαμε και νικήσαμε. Ούτε, βέβαια, ξεχνάμε αυτούς που λάκισαν στο εξωτερικό, εκείνα τα μαύρα χρόνια, να γλιτώσουν το τομάρι τους, αλλά δεν ξεχνάμε και αυτούς που συνεργάστηκαν στην κατοχή και μετά με τους Γερμανούς, τους Αγγλους και τους Αμερικάνους, την ώρα που εμείς οι νικητές του φασισμού, αντιμετωπίζαμε εξορίες, βασανιστήρια και θάνατο».

Και η οργισμένη ανακοίνωση των αντιστασιακών καταλήγει: «Βροντοφωνάζουμε λοιπόν: ΝΤΡΟΠΗ σας και σας καλούμε να πάρετε πίσω αυτή την κατάπτυστη απόφαση, ζητώντας συγνώμη από τους Αγωνιστές και το Λαό του Ηρακλείου. Ντροπή σας που αντί να δραστηριοποιηθείτε ώστε, επιτέλους, το Γερμανικό Δημόσιο να πληρώσει τις αποζημιώσεις και τα χρέη που μας οφείλει, εσείς πουλάτε τα ιερά και τα όσια του λαού μας».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΠΕΑΕΑ Χαϊδαρίου με τη συμμετοχή του δήμου, το Σάββατο 12.5.2007 και ώρα 6 μμ, στο μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την Πρωτομαγιά του 1944.

-- Την Κυριακή 13 Μάη ώρα 11 το πρωί, η Επιτροπή Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας και η Νομαρχιακή Φθιώτιδας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση στην Καλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα, για το γιορτασμό της 65ης Επετείου του ξεκινήματος του ένοπλου αγώνα του ΕΛΑΣ, της πρώτης ομάδας των ανταρτών με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο Αρη Βελουχιώτη. Για τη μετακίνηση των αγωνιστών και φίλων της Αντίστασης, θα ξεκινήσει λεωφορείο στις 9.30 πμ, την Κυριακή από πλατεία Πάρκου.

Να σημειωθεί ότι τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ που ήταν να πραγματοποιήσουν, το Σαββατοκύριακο, εκδήλωση - προσκύνημα στο Αγνάντιο του Χαρίλαου Φλωράκη και να συμμετέχουν στην εκδήλωση στην Καλύβα του Στεφανή, ματαιώνουν την εκδήλωση και καλούν τους Αντιστασιακούς της Αθήνας να συμμετέχουν στη Μαραθώνια Πορεία που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ, την Κυριακή.

-- Η ΠΕΑΕΑ Αιγάλεω πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική, την Κυριακή 13.5.2007 ώρα 10 πμ, στα γραφεία της (Ελλησπόντου 10, τηλ. 210.5315.082).

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μεθοδεύουν το κλείσιμό του

Στη δημόσια καταγγελία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προχώρησαν προχτές τα μέλη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Πειραιά. Το υπουργείο με τις μεθοδεύσεις του από το 1992 μέχρι σήμερα, όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, επιχειρεί την εξαφάνιση του θεσμού του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, το οποίο στην 60χρονη παράδοσή του, διέσωσε εθνικά κειμήλια, ιστορικά αρχεία και αποτελεί σύμβολο του πρώτου ναυτικού δήμου της χώρας.

Συγκεκριμένα, από το 1966 έχει θεσπιστεί, για τη συντήρησή του, να του αποδίδεται το 10% επί των διατιμημένων εντύπων του ΝΑΤ. Ξαφνικά, από το 1992 με σχετική διάταξη τού αφαιρέθηκαν τα 9/10 των πόρων για να πάνε στο Μουσείο Εμπορικής Ναυτιλίας που ποτέ δεν ιδρύθηκε και σήμερα το Μουσείο βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής κατήγγειλαν και τη στάση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μαν. Κεφαλογιάννη, που πριν δύο χρόνια υποσχέθηκε την επαναφορά των πόρων και σήμερα ούτε το έπραξε, ούτε συνάντηση με την επιτροπή δέχεται.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ολοταχώς στο Θριάσιο

Ακάθεκτη προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, σύμφωνα με τον οποίο το 75% των στερεών αποβλήτων ολόκληρης της Αττικής θα οδηγούνται και πάλι στο πολύπαθο και υπερκορεσμένο Θριάσιο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής, μέχρι τα μέσα του Ιούνη αναμένεται να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τους τρεις νέους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης για τον ΧΥΤΑ στο δήμο Φυλής αναμένεται στις 15 Ιούνη, για το Γραμματικό στις 25 Μάη και για την Κερατέα στις 30 Μάη. Στην περίπτωση της Κερατέας εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ υπέρ ή κατά της προσφυγής που κατέθεσαν οι κάτοικοί της σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Προχτές ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής Χαρ. Μανιάτης, κατά την παρουσίαση του απολογισμού του έργου της Περιφέρειας την τελευταία 3ετία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την εφαρμογή επικίνδυνων μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως η καύση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ