ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Συστάσεις για ... δικαιότερα χαράτσια!

Αντί για κατάργηση της «ποινής» σε όσους προεξοφλούν τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο, ο Συνήγορος προτείνει αλλαγές στις δανειακές συμβάσεις που αφήνουν στο απυρόβλητο την κερδοσκοπία των τραπεζιτών

Συστάσεις για ...δικαιότερη κερδοσκοπία των τραπεζιτών σε βάρος των πελατών τους απευθύνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, παραβλέποντας το γεγονός ότι σημαντικό μέρος των προκλητικών τραπεζικών κερδών προέρχεται από τα διάφορα χαράτσια και άλλες προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες. Αυτό είναι, στην ουσία, το στίγμα των χτεσινών συστάσεων του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ο οποίος, αντί να ζητήσει την κατάργηση του απαράδεκτου προστίμου που υποχρεώνονται να πληρώσουν όσοι δανειολήπτες εξοφλούν πρόωρα τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο, συστήνει στους τραπεζίτες να τροποποιήσουν τις δανειακές συμβάσεις ως προς το συγκεκριμένο σημείο.

Στην πραγματικότητα, νομιμοποιώντας και από τη δική του μεριά ο θεσμός του Συνηγόρου του Καταναλωτή το εν λόγω χαράτσι, εξαντλεί το ρόλο του στη σύσταση για επουσιώδεις αλλαγές στη διατύπωση, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ουσία, που είναι αυτή καθεαυτή η κερδοσκοπική και ληστρική δράση του τραπεζικού κεφαλαίου. Το μέγεθος της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των τραπεζιτών αποτυπώνεται και στους ισολογισμούς του πρώτου τριμήνου του 2007, σύμφωνα με τους οποίους τα ποσοστά αύξησης των τραπεζικών κερδών - για μια ακόμη χρονιά - μετρώνται με διψήφιους αριθμούς (από 30% μέχρι και 170%).

Σ' αυτό το πλαίσιο και επικαλούμενος «βάσιμη εκτίμηση ότι μεγάλος αριθμός πολιτών πρόκειται να συνάψει δανειακές συμβάσεις σταθερού επιτοκίου με τις τράπεζες», ο Συνήγορος του Καταναλωτή συστήνει στις τράπεζες να τροποποιήσουν τις δανειακές συμβάσεις στο συγκεκριμένο σημείο. Για την ακρίβεια, προτείνει η τροποποίηση των συμβάσεων να γίνει προς την κατεύθυνση «να προκύπτει η αιτία της επιβάρυνσης, ο τρόπος υπολογισμού της επιβάρυνσης του δανειολήπτη και αναλυτικά τα κριτήρια βάσει των οποίων υπολογίζεται η επιβάρυνση αυτή». Λες και ο λόγος που επιβάλλεται το συγκεκριμένο χαράτσι δεν είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των τραπεζών, αλλά κάποιος άλλος λόγος.

Και όλα αυτά, σύμφωνα με το σκεπτικό του Συνηγόρου του Καταναλωτή, με σκοπό «η επιβάρυνση που καλούνται οι δανειολήπτες να καταβάλουν να είναι εύλογη, αντικειμενική και δίκαιη και να μην υπερβαίνει το ύψος της πραγματικής ζημίας που υφίστανται οι τράπεζες (εάν υφίστανται) από την πρόωρη εξόφληση των δανείων»!

Αυθαιρεσίες της NOVOTEL AE

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την αυθαίρετη επέκταση των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ» στο Βόλο, σε κοινόχρηστο χώρο, από την εταιρεία «NOVOTEL AE», μετά την παραχώρησή τους από το δήμο, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Δικαιοσύνης οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας.

«Η πολιτική των έως τώρα κυβερνήσεων που θέλουν και οδηγούν την ΤΑ να λειτουργεί ως επιχείρηση, δυστυχώς, βρήκε αρκετούς αιρετούς των ΟΤΑ πρόθυμους να εμπορευτούν ακόμα και κοινόχρηστους χώρους. Μικρό παράδειγμα μιας τέτοιας πολιτικής και πρακτικής, αποτελεί η δημοτική αρχή Βόλου», σημειώνουν στην Ερώτηση και προσθέτουν: «Συγκεκριμένα, το "ΞΕΝΙΑ" Βόλου έχει παραχωρηθεί από τον ΕΟΤ στο δήμο Βόλου, ο οποίος με τις γνωστές διαδικασίες το εκμίσθωσε σε ιδιώτη. Και ενώ το συμφωνητικό μεταξύ Δήμου και ιδιώτη προβλέπει την εκμίσθωση συνολικής έκτασης του "ΞΕΝΙΑ" - κτίριο και αύλειους χώρους - 11.339 μ2, μέσα στην οποία προβλεπόταν η κατασκευή πισίνας 150 μ2 στο νοτιοδυτικό τμήμα του αύλειου χώρου, ήρθε η έκπληξη:

Ο ιδιώτης εκμισθωτής του "ΞΕΝΙΑ" με την έγκριση της Δημοτικής Αρχής, κατασκευάζει την πισίνα εκτός του αύλειου χώρου του ξενοδοχείου, σε όμορο - δυτικά - κοινόχρηστο χώρο. Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση στην οποία μέχρι τώρα οι κάτοικοι του Βόλου είχαν ελεύθερη πρόσβαση. Πολίτες του Βόλου και κάτοικοι της περιοχής που αντιλήφθηκαν την αυθαιρεσία που τους στερεί τον κοινόχρηστο χώρο, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να υπερασπίσουν τα τρία στρέμματα περίπου, από την εμπορευματοποίηση».

Και καταλήγει η Ερώτηση: «Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί, ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν ώστε η συγκεκριμένη έκταση δυτικά του "ΞΕΝΙΑ" να παραμείνει στη χρήση των πολιτών και να διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής και περιπάτου;».

«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»
Θετικοί δείκτες για κυβέρνηση - επιχειρηματίες

Επιμένει η κυβέρνηση στην προβολή ευημερούντων αριθμών, μέσα σε ένα περιβάλλον δοκιμασίας των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Αξιοποιώντας τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου IMD για την ανταγωνιστικότητα - εμφανίζουν την Ελλάδα το 2007 να παραμένει στην 36η θέση ανάμεσα σε 55 χώρες που συγκρίνονται - ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας έκανε λόγο για «θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητάς της» και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Στην ουσία, τα στοιχεία του IMD σημαίνουν πως η Ελλάδα πάει καλά στις αντεργατικές και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, καθώς βελτιώνουν το δείκτη «κυβερνητική αποτελεσματικότητα» στην 30ή θέση από την 40ή σε σχέση με το 2006 και στον τομέα της «επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας» στην 35η θέση από την 40ή το 2006.

Ο υπουργός επισημαίνει ιδιαίτερα ότι σε σχέση με τις κυβερνητικές επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις η Ελλάδα κατακτά την 4η θέση!

Εισήγηση για έξοδο από την «επιτήρηση»

Τη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, εισηγήθηκε χτες με πρόταση σύστασης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το ΕΚΟΦΙΝ. Το τελευταίο αναμένεται να υιοθετήσει την πρόταση στις 16 Μάη, οπότε και θα υπάρξει και σχετική εισήγηση από τον επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια.

Οσον αφορά στη διαδικασία αναθεώρησης του ελληνικού ΑΕΠ (η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει τα σχετικά στοιχεία και ζητά η αναθεώρηση να είναι της τάξης του 26%), επισημαίνεται ότι σχετικές αποφάσεις αναμένονται εντός του 2007 και εκτός από τις μεταβολές στα δημοσιονομικά (έλλειμμα και χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ), θα σημάνουν και την υποχρέωση της Ελλάδας να επιστρέψει στα κοινοτικά ταμεία - αναδρομικές εισφορές από το 1995 - γύρω στα 2 δισ. ευρώ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Πάνω 2,5% στο α΄ τρίμηνο

Ανοδικά κινήθηκε στο α΄ τρίμηνο του 2007 ο όγκος της παραγωγής στα εργοστάσια και τα ορυχεία. Αυτό προκύπτει από το γενικό δείκτη βιομηχανικής παραγωγής που καταρτίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) για τη μέτρηση του όγκου της παραγωγής σε ορυχεία - λατομεία, μεταποίηση και ηλεκτρισμό - φυσικό αέριο - νερό.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο όγκος της παραγωγής στο σύνολο (γενικός δείκτης) και τους επιμέρους κλάδους (ειδικοί δείκτες) στο διάστημα Γενάρης - Μάρτης 2007 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, παρουσιάζει τις εξής μεταβολές:

  • Ο Γενικός δείκτης (δηλαδή η συνολική καταγραφόμενη παραγωγή) ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,5% έναντι αύξησης 0,9% πέρυσι.
  • Η μεταποίηση ενισχύθηκε σε ποσοστό 3% έναντι αύξησης 0,9% πέρυσι. Από τους 24 ταξινομούμενους κλάδους οι 15 κινήθηκαν ανοδικά και οι 8 καθοδικά. Η εικόνα αυτή έχει να κάνει με τη βάση της σύγκρισης στα προηγούμενα χρόνια. Ετσι, για παράδειγμα ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος πέρυσι παρουσίαζε περαιτέρω συρρίκνωση σε ποσοστό 23,1%, στο α΄ τρίμηνο του 2007 εμφανίζει αύξηση 1,5%.
  • Στα ορυχεία - λατομεία ο όγκος της παραγωγής ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,5% (από 0,9% πέρυσι).
  • Στον ηλεκτρισμό - φυσικό αέριο - νερό καταγράφεται οριακή ενίσχυση 0,2% (από 1,5% πέρυσι).

Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση κατά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων», ο όγκος της παραγωγής παρουσιάζει τις παρακάτω μεταβολές:

  • Ενέργεια, πτώση 0,9%
  • Ενδιάμεσα αγαθά, αύξηση 4,6%
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά, αύξηση 0,6%
  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά, πτώση 0,3%
  • Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, αύξηση 4,8%.
ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αύξηση 67% για την Κύπρου

Με προκλητικούς ρυθμούς αυξάνονται και στο πρώτο τρίμηνο του 2007 τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία, στον ισολογισμό α΄ τριμήνου 2007 εμφανίζει καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) 107 εκατ. ευρώ (64 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2006) καταγράφοντας αύξηση 67%.

Στο 12μηνο του 2006 η μάζα των καθαρών κερδών για τους εισηγμένους στη Σοφοκλέους τραπεζικούς ομίλους εκτινάχτηκε σε ποσοστό 20,7% και έφτασε σε 3,37 δισ. ευρώ από 2,79 δισ. ευρώ στο 12μηνο του 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ