ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ - ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ
Προσδοκούν υπερκέρδη από τα ακίνητα

Κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και ενοποίηση των φόρων υπόσχεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας τα χνάρια του ΠΑΣΟΚ

Το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την παραπέρα εμπορευματοποίηση στην αγορά κατοικίας, με την είσοδο σε αυτήν μεγαλύτερων «παικτών», αξιώνουν οι τράπεζες και το κύκλωμα των κατασκευαστών - μεσαζόντων, που θησαυρίζει από τη λαϊκή κατοικία.

Οι τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά κατοικίας παρουσιάστηκαν χτες σε Συνέδριο του «Εκόνομιστ». Σύμφωνα με στατιστικό δείκτη, οι τιμές των ακινήτων στην περίοδο 1999-2006 σημείωσαν αύξηση της τάξης του 105%, δηλαδή έχουν υπερδιπλασιαστεί. Η εν λόγω εξέλιξη είναι φανερό πως δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την απόκτηση στέγης. Ταυτόχρονα, αποδείχνει ότι η «μείωση επιτοκίων» στο πλαίσιο της ευρωζώνης φούσκωσε τις τιμές, ευνοώντας τράπεζες και κατασκευαστικό κύκλωμα και όχι τα λαϊκά νοικοκυριά. Η κατάρτιση επίσημων καταλόγων για τις τιμές των ακινήτων έρχεται να διευκολύνει το τραπεζικό κεφάλαιο, δίνοντας το στίγμα για την αξία των υποθηκευμένων στο χαρτοφυλάκιό τους ακινήτων και για την έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση απότομης υποχώρησης, έτσι ώστε να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων τους.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας στην ομιλία επανέφερε στο προσκήνιο τα σχέδια που ήδη είχαν ετοιμάσει οι προκάτοχοι του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, στην επόμενη φάση της «φορολογικής μεταρρύθμισης» θα καταργηθεί ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) με ταυτόχρονη επιβολή ενιαίου τέλους. Στα σκαριά βρίσκεται η ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας με τη δημιουργία «περιουσιολογίου», με το οποίο «θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων». Ευνοϊκά «βλέπει» η κυβέρνηση και αξιώσεις επιχειρηματιών σχετικά με τη φορολόγηση των επαγγελματικών ακινήτων, δηλαδή αυτών που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των επιχειρήσεων.

Στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πως από τον Απρίλη του 2007 καταγράφεται αντιστροφή των τάσεων σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζάς του, το 80% των στεγαστικών δανείων χορηγήθηκαν με σταθερό επιτόκιο όταν το 2003 η τάση ήταν ακριβώς αντίστροφη. Ο ίδιος εκτίμησε πως οι επόμενες αυξήσεις από την ευρωτράπεζα θα μετακυληθούν στους δανειολήπτες, σημειώνοντας πως το 52,7% της πίτας ανήκει στις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες.

Αξιώσεις για την ενίσχυση της ...«τουριστικής βιομηχανίας» προβάλλουν και οι μεγαλομεσίτες. Σε σχετική παρέμβαση ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις «απαραίτητες ενέργειες για την ανάδειξη της παραθεριστικής κατοικίας». Οι τέτοιες αξιώσεις - προκειμένου να καλυφθεί η «ζήτηση» - έρχονται να υποβαθμίσουν το περιβάλλον και βέβαια το δικαίωμα του λαού στην ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες και περιοχές - φιλέτα για τους μεγαλοκατασκευαστές και άλλους.

  • Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας στο 2μηνο Γενάρης - Φλεβάρης 2006 σημείωσε αύξηση 6,2%.
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Μεγάλη τομή» για ... μεγάλες μπίζνες

Επισημαίνοντας ότι «η δέσμη προτάσεων που καταθέσαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ υιοθετήθηκε», η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά χαρακτήρισε χτες «μεγάλη τομή για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας» το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο παρουσίασε προχτές ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Οι διατάξεις του Σχεδίου προκαλούν με τις δυνατότητες που παρέχουν στους επιχειρηματίες, τόσο ως προς τα μεγέθη των μονάδων όσο και τις περιοχές που μπορούν να τις αναπτύξουν.

Επιχειρηματίες και κυβέρνηση ταυτίζονται, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που μιλά για «ιδιαίτερα θετικό και ελπιδοφόρο βήμα για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας για τον τουρισμό, με το οποίο διευρύνονται θεαματικά οι αναπτυξιακές δυνατότητες». Προσθέτει ότι τα ζητήματα των χρήσεων της γης είναι ιδιαίτερα σύνθετα και περίπλοκα, «χρειάζονται λεπτομερή ανάλυση και εξειδίκευση των δράσεων σε συνεργασία με τους φορείς».

Η κυβέρνηση, βεβαίως, προσβλέπει σε μεγάλες ξένες επενδύσεις, υπερ-συγκροτημάτων, που πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το ζήτημα πρόσβασης σε περιοχές - φιλέτα μόνο επί πληρωμή, αναμένεται να έχουν σημαντικές συνέπειες και για τις μικρότερες τουριστικές μονάδες. Σε αυτό ακριβώς προσβλέπει και το μεγάλο ντόπιο τουριστικό κεφάλαιο, που θεωρεί ότι θα αναβαθμίσει κέρδη, ρόλο και θέση συνεργαζόμενο με ξένους επιχειρηματικούς κολοσσούς, στο βαθμό που δε θα μπορέσει το ίδιο να εκμεταλλευτεί πλήρως το νέο χαριστικό πλαίσιο.

Την ίδια ώρα, το 2006, οι αυξήσεις και οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 7,7% σε σχέση με το 2005, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Το 2007 προβλέπει, συντηρητικά, αύξηση 6 - 7%. Στο μεταξύ, στοιχεία της Γιουροστάτ που ανακοινώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες για τον τουρισμό στην ΕΕ το 2005, εμφανίζουν τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού τη συγκεκριμένη χρονιά στα 11,037 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην Ισπανία έφτασαν τα 38,4 δισ. ευρώ, στη Γαλλία τα 33,9 δισ. ευρώ και στην Ιταλία τα 28,4 δισ. ευρώ. Οι διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών σε καταλύματα στην Ελλάδα έφτασαν σε 41 εκατ. κατατάσσοντας τη χώρα μας στην έβδομη θέση μεταξύ των «25». Το 22,9% ήταν τουρίστες από τη Γερμανία, το 18,8% από τη Μεγάλη Βρετανία και το 7,4% από την Ιταλία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υπό δέσμευση η περιουσία της «Ασπίς Πρόνοια»

Στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς Πρόνοια» προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης μετά τις καταγγελίες πρώην στελέχους της εταιρείας ότι η συγκεκριμένη ασφαλιστική είχε υποεκτιμήσει τα αποθέματά της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η δέσμευση έχει «τυπικό» χαρακτήρα και έγινε για προληπτικούς λόγους, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες του πρώην αναλογιστή της εταιρείας.

Με χτεσινή της απάντηση προς το Χρηματιστήριο η «Ασπίς Πρόνοια» υποστηρίζει πως οι ισχυρισμοί του πρώην στελέχους της, με το οποίο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την κατηγορία της εκβίασης, είναι ανυπόστατες και πως το σχετικό δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Στις πρώτες θέσεις ακρίβεια - σκάρτα προϊόντα

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΠΚΑ, στο α΄ τετράμηνο του 2006 τα παράπονα για την ακρίβεια αυξήθηκαν κατά 150%

Τα ελαττωματικά προϊόντα, οι πιστωτικές κάρτες και τα τοκογλυφικά δάνεια βρέθηκαν μεταξύ των πρώτων θέσεων στη λίστα με τις καταγγελίες καταναλωτών που δέχτηκε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) το πρώτο τετράμηνο του 2007, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καταγγελίες για την ακρίβεια, τους παρόχους σταθερής τηλεφωνίας και τις ασφαλιστικές εταιρείες, που εμφανίζονται αυξημένες σε σύγκριση με το 2006 κατά 150%, κατά 112,7% και κατά 135,71% αντίστοιχα.

Στο τετράμηνο το ΚΕΠΚΑ δέχτηκε 5.272 καταγγελίες. Από αυτές:

  • Οι περισσότερες αφορούν τα ελαττωματικά προϊόντα, καταγγελίες που εμφανίζουν αύξηση 45,32% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2006 και τις τράπεζες.
  • Οι καταγγελίες για τους παρόχους σταθερής τηλεφωνίας είναι αυξημένες κατά 112,7%.
  • Επίσης, αυξημένες κατά 135,71% εμφανίζονται ακόμη οι καταγγελίες σχετικά με τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενδεικτικές της ασυδοσίας που επικρατεί στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης.
  • Τέλος, 390 καταγγελίες αφορούν στα τερτίπια που κάνουν οι επιχειρήσεις ώστε να μην αποζημιώσουν τους καταναλωτές για προϊόντα που δεν τηρούσαν τους όρους των εγγυήσεων ηλεκτρικών συσκευών, αυτοκινήτων κλπ.
Κατασχέθηκαν επικίνδυνα τρόφιμα

Πρόστιμο στο «ΜΑΚΡΟ», σφραγίστηκε σταθμός αυτοκινήτων στον Πειραιά

  • Επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία τροφές και προϊόντα που διατίθονταν στην αγορά του Ηρακλείου, ανακαλύφθηκαν από την Αστυνομία, σε αποθήκη χονδρεμπορίου τροφίμων στην περιοχή του Ατσαλένιου, στην οδό Καλλιπόλεως 84. Μετά από καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής για έντονη δυσοσμία, η Αστυνομία μαζί με τις Υπηρεσίες Υγιεινής της Νομαρχίας εντόπισαν και κατέσχεσαν πάνω από 6 τόνους ακατάλληλων και αλλοιωμένων τροφίμων, κύρια αλλαντικά, όσπρια, ζυμαρικά και κονσέρβες με ξενόγλωσσες ετικέτες.
  • Πρόστιμο 20.000 ευρώ στο κατάστημα «ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ», στην οδό Κηφισού και Π. Ράλλη στον Ρέντη, επέβαλε η Νομαρχία Πειραιά, επειδή στο κατάστημα εντοπίστηκαν ηλεκτρικές συσκευές που δε συνοδεύονταν από σχετική δήλωση συμμόρφωσης, ότι δηλαδή δεν προκαλούν με τη λειτουργία τους ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές σε βάρος οποιασδήποτε άλλης συσκευής.
  • Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του στεγασμένου σταθμού αυτοκινήτων «Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ & ΣΙΑ ΑΕ», (Αθηνών 29 στον Πειραιά), επειδή το πιστοποιητικό πυρασφάλειας του σταθμού είχε λήξει και δεν είχε ανανεωθεί.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ