ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες ισραηλινές αιματηρές επιχειρήσεις

Δεν έγινε δεκτή, καταρχήν, η παραίτηση του Παλαιστίνιου υπουργού Εσωτερικών

Από την κηδεία Παλαιστινίων χτες στη Ναμπλούς μετά τη νέα ισραηλινή επιδρομή

Associated Press

Από την κηδεία Παλαιστινίων χτες στη Ναμπλούς μετά τη νέα ισραηλινή επιδρομή
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Το αιματηρότερο σαρανταοκτάωρο από τα τέλη Νοέμβρη ήταν το τελευταίο για τα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία από την Παρασκευή το βράδυ είναι αυστηρά αποκλεισμένα, με αφορμή την «Ημέρα των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών», που τιμήθηκε στο Ισραήλ, την Κυριακή. Συνολικά, Σάββατο και Κυριακή έχασαν τη ζωή τους 9 Παλαιστίνιοι, σε τουλάχιστον τέσσερις ισραηλινές επιχειρήσεις σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη.

Το Σάββατο, ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε το αυτοκίνητο μαχητή της «Τζιχάντ», μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντάς τον και τραυματίζοντας αρκετούς περαστικούς. Είχε προηγηθεί εκτόξευση ρουκετών κατά ισραηλινών εδαφών, χωρίς να προκληθούν θύματα. Λίγο αργότερα, στην Τζενίν, 2 μαχητές των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» και μία ανύποπτη 16χρονη έχαναν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά στην Τζενίν της βόρειας Δυτικής Οχθης.

Την Κυριακή, άλλοι 2 νεαροί μαχητές του «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» σκοτώθηκαν μετά από σύντομη ανταλλαγή πυρών στη Νάμπλους, της Δυτικής Οχθης, όταν περικυκλώθηκε το σπίτι που είχαν καταφύγει από ισραηλινές δυνάμεις. Λίγο αργότερα, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός, έξω από τη Ραμάλα, επειδή πετούσε πέτρες σε ισραηλινά τανκς.

Τις νέες αυτές αιματηρές επιχειρήσεις καταδίκασε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια και ο Πρόεδρος Αμπάς, ο οποίος περιοδεύει στην ΕΕ και βρισκόταν στην Ελλάδα. Εκπρόσωποι των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» και της «Τζιχάντ» ορκίστηκαν «εκδίκηση» και κάλεσαν τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να διακόψει τις επαφές του με την ισραηλινή ηγεσία. Κάλεσμα «συσπείρωσης και ενότητας του παλαιστινιακού λαού πίσω από τις οργανώσεις του προκειμένου να κάνει ό,τι μπορεί για να απαντήσει στις σφαγές» απηύθυνε και η «Χαμάς», χωρίς σαφώς να ζητά διακοπή των ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών.

Πολιτική κρίση;

Την παραίτησή του υπέβαλε, στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας, Χάνι Καουάσμι. Η παραίτηση δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Χανίγια και αναμένεται η επιστροφή του Προέδρου Αμπάς στα παλαιστινιακά εδάφη προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα.

Ο Καουάσμι, ένας από τους ανεξάρτητους υπουργούς της κυβέρνησης, φέρεται έντονα δυσαρεστημένος από την έλλειψη συνεργασίας που επιδεικνύουν οι επικεφαλής των διαφορετικών Σωμάτων Ασφαλείας, που ελέγχονται και από διαφορετικές οργανώσεις. Θεωρείται, επίσης, ότι κομβικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε ο διορισμός του Μουχάμαντ Ντάχλαν, στελέχους της «Φατάχ» (χαρακτηρίζεται ως ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Γάζας, διαθέτοντας προσωπικές ομάδες ενόπλων και θεωρείται ως ένας από τους βασικούς υπαίτιους της ενδοπαλαιστινιακής έντασης), στη θέση του συμβούλου για θέματα ασφαλείας του Προέδρου Αμπάς, θέση από την οποία ουσιαστικά εποπτεύει το έργο του υπουργού Εσωτερικών.

Τέλος, νέα έκκληση απηύθυναν προσωπικότητες από όλα τα θρησκευτικά δόγματα για την απελευθέρωση του ανταποκριτή του ΒΒC Αλαν Τζόνστον, για τον οποίο η παλαιστινιακή ηγεσία επιμένει ότι είναι ζωντανός και ότι κρατείται από μία μη πολιτική οργάνωση.

«Θετική αίσθηση», αλλά χωρίς δεσμεύσεις για το εμπάργκο

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και του υπουργού Εξωτερικών, Ζιάντ Αμπού Αμρ

«Κανένας συνομιλητής μας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν έθεσε επιπλέον όρους για να αρθεί ο οικονομικός αποκλεισμός. Η εντύπωσή μας είναι ότι τα πράγματα κινούνται σε μια θετική κατεύθυνση. Περιμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ». Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου - αστραπή που παραχώρησε σε Ελληνες δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ζιάντ Αμπού Αμρ.

Ο κ. Αμπάς δήλωσε ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε με την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι είναι «από τις σπάνιες φορές που εισέπραξε από όλες τις πλευρές την υποστήριξη προς τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο βιώσιμο κράτος». Εντούτοις, δεν ανέφερε να πέτυχε, ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου μετέβη κάτι πιο συγκεκριμένο ως προς την άρση του εμπάργκο, αν και εκτίμησε ότι η «Ευρώπη αναγνωρίζει τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση», συμπληρώνοντας ότι κατέστησε σε όλους σαφές ότι «όσο ισχύει ο οικονομικός αποκλεισμός ενισχύονται τα ακραία στοιχεία στα παλαιστινιακά εδάφη».

Προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη χτεσινή παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών (αρμόδιου για όλες τις δυνάμεις ασφαλείας - θέση/ αγκάθι στις ενδοπαλαιστινιακές διαβουλεύσεις), τονίζοντας ότι «διατυπώθηκε μόνο πρόθεση» και ότι «το ζήτημα θα λυθεί χωρίς περαιτέρω κρίση όταν επιστρέψει στην Παλαιστίνη». Επέμεινε, ιδιαιτέρως, στη συνολική ειρηνευτική πρόταση που διατύπωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος, χαρακτηρίζοντάς τη «χρυσή ευκαιρία για το Ισραήλ, γιατί αν την αποδεχτεί, τότε θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις και με τις αραβικές, αλλά και με όλες τις ισλαμικές χώρες, μηδεμιάς εξαιρουμένης (μετά από ερώτηση για το Ιράν)».

Τέλος, καταδίκασε τις φονικές ισραηλινές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, επισημαίνοντας ότι δε βοηθούν στη συνέχιση του διαλόγου, αλλά και τη στάση του Ισραήλ να θέτει «προαπαιτούμενα» στη συζήτηση. Εκτίμησε, τέλος, ότι η Ουάσιγκτον, αν και δεν αναγνωρίζει την παλαιστινιακή κυβέρνηση ούτε δέχεται την άρση του εμπάργκο, επιθυμεί μια λύση «στη βάση του οράματος Μπους για δύο κράτη, πριν τη λήξη της θητείας του».

KKE
Στηρίζουμε ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος

Με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χάρη στην πολύχρονη και αιματηρή αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού, χάρη στην πρόσφατη αντίσταση του Λιβανέζικου λαού και στην Ιρακινή αντίσταση, το Παλαιστινιακό δεν έχει κλείσει αρνητικά ακόμα. Δεν έχουν βάλει ταφόπλακα, όπως θα ήθελαν οι ΗΠΑ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές. Γι' αυτό πρέπει να κρατηθεί εντελώς ανοιχτός, ορθάνοιχτος, ο δρόμος της διεκδίκησης για την ουσιαστική και πραγματική επίλυση του Παλαιστινιακού, με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και όχι ενός προτεκτοράτου που επιδιώκουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τον αγώνα που κάνει όλα αυτά τα χρόνια υπέρ του Παλαιστινιακού λαού, έχοντας επίγνωση ότι τα τελευταία χρόνια, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αρκετές φορές, ευχαρίστως δέχονται τις διεθνείς πιέσεις και δεν κρατούν σταθερή και συνεπή θέση στο Παλαιστινιακό».

Ανέξοδη «υποστήριξη» από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ

Τη διαρκή και ανυποχώρητη στήριξη της Ελλάδας για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στο Προεδρικό Μέγαρο. Ομως, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δεν άκουσε ούτε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ούτε από τον πρωθυπουργό μια σαφή τοποθέτηση της Αθήνας υπέρ της άρσης του εμπάργκο, με το οποίο η Δύση έχει «τιμωρήσει» τους Παλαιστίνιους για τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

O Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα η λύση του παλαιστινιακού προβλήματος να είναι κοντά. Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς αναφέρθηκε στη διαμεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης του 1983 - μέλος της οποίας ήταν και ο κ. Παπούλιας - για την ασφαλή αποχώρηση των εγκλωβισμένων μαχητών της παλαιστινιακής αντίστασης και του ίδιου του Γιάσερ Αραφάτ με ελληνικά πλοία από την Τρίπολη του Λιβάνου. «Ηταν πολύ γενναία η απόφαση να μας δεχτείτε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Με τον πρωθυπουργό

Την άρση του εμπάργκο της διεθνούς κοινότητας εις βάρος των Παλαιστινίων ζήτησε ο Μαχμούντ Αμπάς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

«Οι συνθήκες σήμερα είναι πιο ώριμες από ποτέ για τη δημιουργία αυτού του κράτους», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ζήσουν ειρηνικά πλάι στο κράτος του Ισραήλ, χωρίς όμως να πάρει ξεκάθαρη θέση για το εμπάργκο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε. «Θέλω να τονίσω τη σημασία να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία, ώστε, επιτέλους, να πάμε σε ένα κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος, που να μπορεί να συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ». Από τη θέση της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε πρόβλημα να υιοθετήσει το αίτημα των Παλαιστινίων για άρση του εμπάργκο. Βέβαια, ένα χρόνο νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόθυμα έκανε το μοχλό πίεσης, αναλαμβάνοντας αποστολή στην περιοχή για λογαριασμό Ευρωπαίων και Αμερικανών που ετοίμαζαν τις κυρώσεις σε βάρος των Παλαιστινίων, για να ...τιμωρήσουν την πολιτική τους επιλογή.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής συναντήθηκε επίσης και με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ