ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤ

Προτάσεις που αφορούν στην άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την κατάσταση στη ναυτιλία και το Ασφαλιστικό, παρουσίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, με αφορμή το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», τα όσα συμβαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα στο ΝΑΤ. Με την παρουσία δεκάδων ναυτεργατών, η συνέντευξη μετατράπηκε σε μια μαζική εκδήλωση, όπου αναδείχτηκαν τα προβλήματα των εργατών της θάλασσας και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις διεξόδου του ΚΚΕ.

Το ζήτημα είναι να δοθεί ένα ενιαίο πλήγμα και στους δύο, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόνισε μεταξύ άλλων η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στις αντιλαϊκές πολιτικές που γεννάνε και οξύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού. Σήμερα, συνέχισε, δε θα μιλήσουμε γενικά, αλλά πολύ συγκεκριμένα για το άμεσο που πρέπει να γίνει με όρους κινήματος. Και συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ δε σταμάτησε και δε θα σταματήσει να αποκαλύπτει τα πάντα και να δακτυλοδεικτεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο και το τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Αποδεικνύεται ότι όσο ψηλά στέκουν οι Ελληνες επιχειρηματίες στο διεθνή οικονομικό στίβο, τόσο πιο χαμηλά θα είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων, σημείωσε χαρακτηριστικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δίνοντας το στίγμα της πρότασης διεξόδου του Κόμματος.

Της συνέντευξης προηγήθηκε συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με τα προεδρεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, Ελ. Σκάρος. Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, για την κατάσταση στο ΝΑΤ και για τον κίνδυνο που διατρέχει η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, σαν απόρροια της πολιτικής του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του.


Να δοθεί ενιαίο διπλό πλήγμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Οσο ψηλά και αν στέκουν οι Ελληνες επιχειρηματίες στο διεθνή οικονομικό στίβο, τόσο πιο χαμηλά θα είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή εισηγητική της τοποθέτηση

Κατάμεστη η αίθουσα της ΠΕΜΕΝ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Κατάμεστη η αίθουσα της ΠΕΜΕΝ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
«Στη Σαντορίνη δε ναυάγησε μόνο το πλοίο "Διαμάντι της Θάλασσας". Ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα οι εργατοϋπάλληλοι και φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι ας κατανοήσουν ότι ναυάγησε μια ολόκληρη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, της ανάδειξης της Ελλάδας σε κεντρική δύναμη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε χώρα του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, σε χώρα - στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ, σε χώρα που διεκδικεί μια περιούσια θέση στη λεγόμενη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης».

Με τα παραπάνω λόγια ξεκίνησε η Αλέκα Παπαρήγα την εισηγητική της ομιλία στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου και συνέχισε: «Χέρι χέρι με το ναυάγιο του "Διαμαντιού της Θάλασσας" περπατάει το έγκλημα σε βάρος όλων των ασφαλιστικών ταμείων και εκείνων που έκαναν τον ένα ή τον άλλο τζόγο στη χρηματαγορά και εκείνων που δεν έκαναν. Το ναυάγιο του ΝΑΤ είναι παιδί του πιο σκληρού πυρήνα του ελληνικού κεφαλαίου, του εφοπλιστικού. Η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, αφορά το λαό, πρόκειται για έγκλημα διαρκείας και όχι μόνο του 1999 - 2000 ή του 2004 έως 2007.

Η ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων αρχίζει από τις αρχές της 10ετίας του '50, και δεν πρόκειται να κάνουμε διάκριση ποιος ληστής έκλεψε τα λιγότερα. Το θέμα δεν είναι ποσοτικό. Με τις πρόσφατες εξελίξεις ναυαγεί η πολιτική της λεγόμενης εξυγίανσης των ασφαλιστικών ταμείων, η πολιτική του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων αλά ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ».

Στάχτη στα μάτια του λαού


«Με την ευκαιρία - πρόσθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - απαντώ σε εκείνους που ξεμπερδεύουν εύκολα με τις δικές μας θέσεις και προτάσεις αναγορεύοντάς τες συντηρητικές, ότι αυτοί έχουν το πρόβλημα, να ψάχνουν για νεανικό περιτύλιγμα σε ιδέες και θέσεις που εμφορούνται από αντιλήψεις και επιλογές του 1914. Οσοι ειδικότερα αυτοαναγορεύονται σοσιαλιστές και εκσυγχρονιστές - νυν και αεί ανανεωτές - ξέρουν καλά τι έγινε τότε.

Οταν, για πρώτη φορά, ήρθε στο φως της δημοσιότητας το νομοσχέδιο Γιαννίτση, μόνο το ΚΚΕ πολέμησε, ανάμεσα στα άλλα, μια φράση που όλα τα άλλα κόμματα την πιπίλαγαν σαν καραμέλα: τα περί κεφαλαιοποιητικού ασφαλιστικού συστήματος.

Ναυάγησε η λεγόμενη πολιτική του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, μια πολιτική που είναι αποκλειστικά προσανατολισμένη στην πιο στυγνή και πολύμορφη εκμετάλλευση των λαών και του πλούτου που παράγουν.

O,τι και να προτείνει η ΝΔ δεν είναι μέτρα εκ των υστέρων, όπως ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ και υποκριτικά αναγνωρίζει η κυβέρνηση. Είναι μέτρα στάχτη στα μάτια του λαού.

Εμείς κοιτάμε μπροστά, δε διαλέγουμε ανάμεσα στις συνταγές των δύο».

Ως εδώ και μη παρέκει

«Πιστεύουμε - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - ότι η κραυγή ως εδώ και μη παρέκει, δεν πάει άλλο, ή φτάνει πια, ταιριάζει τούτη τη στιγμή. Αρκεί να συνδυαστεί με ένα βήμα, ο ελληνικός λαός να γίνει ο πραγματικός αυστηρός κριτής και τελικά ο πραγματικός δικαστής πριν απ' όλα των κομμάτων εξουσίας, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όλων όσοι κρύβουν το ρόλο που παίζει στην όξυνση των προβλημάτων η συμμόρφωση με τις επιλογές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Να μπει τέλος στην άθλια παράσταση, ο κατήγορος να μετατρέπεται σε κατηγορούμενο και ο κατηγορούμενος να γίνει κατήγορος.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πέσουμε στην παγίδα να ζυγίσουμε αν το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ. Απέναντι στο λαό στέκεται η ΝΔ, αυτή κυβερνά, όμως δε θα μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει, αν δεν είχε απέναντί της καταρχήν μια αξιωματική αντιπολίτευση που κινείται στην ίδια γραμμή πλεύσης, αλλά είναι περισσότερο τάχα αδιάφθορη από την κυβέρνηση.

Το ζήτημα σήμερα είναι να δοθεί ένα ενιαίο διπλό πλήγμα και στους δύο. Αν δε γίνει, τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ πιο δύσκολα, πολύ πιο τραγικά, ιδιαίτερα για τις νεότερες ηλικίες.

Δε θα μιλήσουμε σήμερα γενικά, αλλά πολύ συγκεκριμένα για το άμεσο που πρέπει να γίνει με όρους κινήματος. Το ΚΚΕ δε σταμάτησε και δε θα σταματήσει να αποκαλύπτει τα πάντα και να δαχτυλοδείχνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο και το τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εδώ αποδεικνύεται ότι όσο ψηλά και αν στέκουν οι Ελληνες επιχειρηματίες στο διεθνή οικονομικό στίβο, τόσο πιο χαμηλά θα είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ