ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Στη 1 το μεσημέρι σήμερα στα Προπύλαια

Στις 12.00 στο Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη

Με νέο αγωνιστικό ραντεβού σήμερα στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια συνεχίζουν φοιτητές και σπουδαστές τον αγώνα ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο. Ηδη πολλές γενικές συνελεύσεις συλλόγων καταλήγουν σε αποφάσεις πολύμορφης συνέχισης του αγώνα για να ανατραπεί, για να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο και καλούν στη σημερινή κινητοποίηση.

Σήμερα, προγραμματίζονται φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι στο Πολυτεχνείο, στην Πάτρα στις 7 μ.μ. στο Παράρτημα και στα Γιάννενα στις 6 μ.μ. στην Ακαδημία, ενώ αύριο, Παρασκευή, σε: Κομοτηνή (12 το μεσημέρι, κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (11 π.μ. Δημαρχείο), Ξάνθη (11 π.μ. Πολυτεχνείο), Καβάλα (12 το μεσημέρι, Κήπος), Κοζάνη (1 μ.μ., ΤΕΙ με κύριο αίτημα «δημόσια δωρεάν στέγαση»).

Ακόμα, συμμετοχή στην κινητοποίηση με τρίωρη στάση εργασίας (12 μ.-3 μ.μ.) αποφάσισε ο Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ η ΟΛΜΕ κήρυξε δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (12 μ.-2 μ.μ. και 2-4 μ.μ.).

Στις γενικές συνελεύσεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα, καταγράφηκε η διάθεση φοιτητών και σπουδαστών για συνέχεια του αγώνα και συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση. Από τις 28 γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στις 12 υιοθετήθηκε το πλαίσιο της ΠΚΣ, ενώ συνολικά 22 γενικές συνελεύσεις έχουν αποφασίσει συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση. Μόλις σε 6 συνελεύσεις υιοθετήθηκε το πλαίσιο της ΔΑΠ, που πρότεινε «όχι» σε κάθε μορφής κινητοποίηση.

Ενδεικτικά για το κλίμα που επικρατεί στις σχολές ως προς τις προτάσεις της κάθε παράταξης καταγράφονται τα παρακάτω: Στη συνέλευση της Αρχιτεκτονικής υιοθετήθηκε η πρόταση της ΠΚΣ με 81 ψήφους, ενώ η κοινή πρόταση ΠΑΣΠ - ΔΑΠ ψηφίστηκε από 73 φοιτητές και των ΕΑΑΚ - ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΝ) κλπ. από 52. Ο Σύλλογος Φοιτητών ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ υιοθέτησε την πρόταση της ΠΚΣ με 106 ψήφους, ενώ των ΕΑΑΚ στηρίχτηκε από 77, της ΔΑΠ από 48, της ΠΑΣΠ από 4 και η πρόταση ενός «ανεξάρτητου» σχήματος από 20 φοιτητές. Στο Φυσικό η πρόταση της ΠΚΣ υιοθετήθηκε με 201 ψήφους, ενώ η πρόταση των ΕΑΑΚ κλπ. ψηφίστηκε από 131, της ΔΑΠ από 63, της ΠΑΣΠ από 47 και του ΔΙΚΤΥΟΥ (ΣΥΝ) από 9. Στην Πάντειο, υιοθετήθηκε η πρόταση της ΠΚΣ με 140 ψήφους, ενώ η ΔΑΠ έλαβε 108 και στο Μαθηματικό υιοθετήθηκε η πρόταση της ΠΚΣ με 81 ψήφους, ενώ η πρόταση της ΠΑΣΠ ψηφίστηκε από 32 φοιτητές, των ΕΑΑΚ από 26 και του ΔΙΚΤΥΟΥ από 13.

Κινητοποιήσεις των συλλόγων

Παράλληλα με τους αγωνιστικούς σταθμούς, φοιτητές και σπουδαστές, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ, προγραμματίζουν μια σειρά κινητοποιήσεις μέσα στις σχολές. Χτες στο Πολιτικό της Νομικής φοιτητές προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του τμήματος, απαιτώντας: Να δοθεί παράταση για δηλώσεις μαθημάτων (προκειμένου να μη χάσουν το εξάμηνο όσοι φοιτητές δεν πρόλαβαν να δηλώσουν μαθήματα), να κατοχυρωθεί η πρακτική άσκηση των φοιτητών του τμήματος με πλήρη δικαιώματα (μισθολογικά και ασφαλιστικά) και να καταργηθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Πολιτισμού Παντείου έγινε μαζική κινητοποίηση στη Γενική Συνέλευση Τμήματος (που συζητούσε τον προϋπολογισμό), με αίτημα την πρόβλεψη κονδυλίου για τη δημιουργία εργαστηρίου δημοσιογραφίας, προκειμένου οι φοιτητές να αποκτούν ολοκληρωμένη αντίληψη στο αντικείμενο σπουδών. Η συνέλευση δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του αιτήματος. Ανάλογες δράσεις ξεδιπλώνονται σε όλα τα τμήματα του Παντείου, με κεντρική κινητοποίηση τη Δευτέρα, σε όλες τις συνελεύσεις των τμημάτων και στη Σύγκλητο, με αίτημα την άμεση, έγκαιρη και δωρεάν διανομή όλων των συγγραμμάτων του εαρινού εξαμήνου, με βάση την αγωνιστική απόφαση της συνέλευσης του συλλόγου των φοιτητών.

Απαίτηση η δωρεάν σίτιση

Σε «κατάληψη» του ταμείου του εστιατορίου του Πολυτεχνείου προχώρησαν χτες φοιτητές με πρωτοβουλία της ΠΚΣ και μοίρασαν δωρεάν μερίδες φαγητού (φωτογραφία), προπαγανδίζοντας με αυτή τη συμβολική κινητοποίηση την ανάγκη δωρεάν σίτισης για όλους τους φοιτητές. Μάλιστα, συνέλεξαν και υπογραφές σε κείμενο μέσω του οποίου απαιτούν δωρεάν σίτιση για όλους, τις οποίες θα καταθέσουν στην πρυτανεία με παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν αύριο Παρασκευή.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Φοιτητές μόνο όσοι συναινούν!

Βασιλικότερη του βασιλέως εμφανίζεται η ΔΑΠ. Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της που οι προτάσεις της έγιναν νόμος (σ.σ. ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο), δήλωσε στη συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής ότι όποιος αναφέρεται σε ψηφισμένο νόμο του κράτους και λέει να καταργηθεί ή να μην εφαρμοστεί, δεν μπορεί να είναι φοιτητής της Νομικής, δεν μπορεί να ανήκει στη Νομική!

Για τη ΔΑΠ, δηλαδή, στο Πανεπιστήμιο μπορούν να είναι μονάχα όσοι σκύβουν το κεφάλι στην πολιτική που θίγει τα δικαιώματά τους, μόνο όσοι δεν αγωνίζονται. Προφανώς, αυτό το «μοντέλο» φοιτητή ονειρεύεται... Βέβαια, αυτό με βάση και τη συντριπτική συμμετοχή των φοιτητών της Νομικής στους αγώνες ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, σημαίνει ότι για τη ΔΑΠ φοιτητές μπορούν να είναι μόνο τα ...στελέχη της!

Αλλη μία απόδειξη...

Απ' την πρώτη στιγμή φάνηκε πως ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο, μια πλήρως ενορχηστρωμένη προβοκάτσια. Στις 8 του Μάρτη, στην Αθήνα, παρακολουθήσαμε το αστικό κράτος να αξιοποιεί όλους τους μηχανισμούς του και να «χτυπάει», με κάθε τρόπο, ένα μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Η προχτεσινή αθώωση των 49 συλληφθέντων, απ' το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, είναι μια ακόμα απόδειξη. Ηθελαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να τρομοκρατήσουν. Επιδίωξαν να αμαυρώσουν τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος για να προωθήσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους.

Η προχτεσινή απόφαση του δικαστηρίου - ελλείψει οποιουδήποτε στοιχείου που να στηρίζει τις κατηγορίες - ήρθε να πει το αυτονόητο: Οτι ήταν αβάσιμες οι κατηγορίες και, παράλληλα, έδωσε εντολή να ερευνηθεί το ενδεχόμενο χρήσης υπέρμετρης βίας από τις δυνάμεις καταστολής. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, την επομένη του συλλαλητηρίου, ο «Ρ» είχε υπογραμμίσει πως έγιναν συλλήψεις «στο σωρό», ασκήθηκε ωμή βία και καταστολή σε φοιτητές, ενώ την ίδια στιγμή οι γνωστοί - «άγνωστοι» ανενόχλητοι έκαναν τη ...δουλιά τους. Αυτό ακριβώς αποδείχτηκε. Το σχέδιο, όμως, δε σταμάτησε εκεί. Ακολούθησε η επίθεση στο φοιτητικό κίνημα απ' τους «ανακριτές» των ΜΜΕ, που προσπαθούσαν να διαμορφώσουν ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας.

Εβλεπαν και βλέπουν τους φοιτητές να είναι ανυποχώρητοι και να απαιτούν Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Αντιλαμβάνονται πως η εκπαιδευτική κοινότητα και η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι απέναντί τους. Αυτά τους πείραξαν και τους πειράζουν, γι' αυτό έστησαν τα επεισόδια. Η προσπάθειά τους δεν πέρασε. Η δολοφονική χρήση χημικών, οι ξυλοδαρμοί, οι συλλήψεις απ' τα ΜΑΤ και η δράση των - κάθε είδους - μηχανισμών δεν μπόρεσαν να μειώσουν, ούτε στο ελάχιστο, τον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το λαϊκό κίνημα ξέρει πολύ καλά από τέτοιου είδους «επιχειρήσεις» και δεν πέφτει σε παγίδες. Ας το γνωρίζουν αυτό, για τις προβοκάτσιες που ετοιμάζουν στο μέλλον...


Γ. Χ.


Στις 9 Μάη οι φοιτητικές εκλογές

Τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών την Τετάρτη 9 Μάη αποφάσισε ομόφωνα το απερχόμενο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ στη χτεσινή συνεδρίασή του.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαιτούνται λύσεις για τη σχολική στέγη

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Λύσεις για το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης απαιτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης, με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.

«Η ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρείται σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου (Περαία, Ν. Επιβάτες, Αγ. Τριάδα) έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής. Το γεγονός αυτό καθιστά την ανάγκη άμεσης ανέγερσης νέων διδακτηρίων επιτακτική, γιατί διαφορετικά θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν είτε σε διπλοβάρδια είτε με μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη», τονίζουν οι βουλευτές. Παράλληλα, επισημαίνουν την ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που αρκείται μόνο σε υποσχέσεις, αλλά και τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ακολουθούν πολιτική συνεχούς υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Παιδείας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να κτιστούν όλα τα απαιτούμενα διδακτήρια, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης στη συγκεκριμένη περιοχή για να εκλείψουν οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν σήμερα και τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να φοιτούν σε σχολεία πρωινής μόνο λειτουργίας, ποιοτικά αναβαθμισμένης.

Στο πλαίσιο πολύμορφης πολιτιστικής δραστηριότητας και της ανάδειξης της ερασιτεχνικής δημιουργίας φοιτητών και σπουδαστών, η ΠΚΣ διοργανώνει συναυλία - γλέντι με ερασιτεχνικά συγκροτήματα στην είσοδο της Νομικής την Παρασκευή στις 10 μ.μ. και την ίδια ώρα ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι διοργανώνει στο ΤΕΙ Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ