ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Κλιμακώνουν τη μάχη για τη Σύμβαση

Συγκέντρωση στις 25 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

Συλλαλητήριο για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στις 25 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά.

«Συνεχίζουμε τις πολύμορφες, αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας -σημειώνει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του - για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων που ν' ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών μας». Τα συλλαλητήρια και η απεργία, συνεχίζει, στις 8 και 29 Μάρτη από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή, ο παλμός και η μαχητικότητά τους «ανησύχησαν την κυβέρνηση, τους εκπροσώπους του κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού και τους άλλους κομπάρσους. Εκαναν ό,τι μπορούσαν για να θάψουν τις κινητοποιήσεις, να δημιουργήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, ώθησαν την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς». Είναι φανερό, τονίζει το Συνδικάτο, ότι οι αγώνες του εργατικού κινήματος όταν έχουν σωστό προσανατολισμό «τους δημιουργούν πονοκέφαλο».

Απέναντι στους εργοδότες του κλάδου που «προσπαθούν να κλείσουν τη σύμβαση με ψίχουλα» και στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του συνόλου των εργοδοτών να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις, το Συνδικάτο αναδεικνύει την ανάγκη διεκδίκησης αιτημάτων όπως: 65 ευρώ κατώτερο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη, 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη, πλήρης και σταθερή εργασία για όλους, 6ωρο - 30ωρο - πενθήμερο, σύνταξη στα 55 για τους άντρες στα 50 για τις γυναίκες, νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα στους μετανάστες.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2007
Απεργιακός συναγερμός στους τόπους δουλιάς

Καθημερινές εξορμήσεις και εκδηλώσεις από τα ταξικά συνδικάτα. Συγκέντρωση σήμερα στον Πειραιά. Κάλεσμα στις κεντρικές εκδηλώσεις από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Καλώντας σε ένταση της ταξικής πάλης «όχι μόνο για να πετύχουμε καλύτερους όρους πώλησης της εργατικής μας δύναμης, αλλά για να ανατρέψουμε το καθεστώς της πλουτοκρατίας, να οικοδομήσουμε κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργώνουν καθημερινά τους χώρους δουλιάς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρωτομαγιάτικη απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα.

Σήμερα, περιοδείες θα γίνουν στους παρακάτω τόπους: «Σόφιτελ», «Αμπέλα Κέτερινγκ», ΤΕΕ Περιστερίου και Αγ. Αναργύρων, ΝΥΜΑ ΟΤΕ, «Φόρθνετ», Φαρμακαποθήκες, «Φαρμακεμπορική», «Φαρμαπόλ», «Παφάρμ», «Σιφάρμ», «Φαρμαστόκ», «Χριστόπουλος Κ.», φαρμακεία κέντρου, Δημοτικά Αθλητικά Κέντρα Νέας Φιλαδέλφειας, «BSB Chief», «Κορακίδης», «Μοτίβο», «Μπουρνάζος», «Δάνος» και «Καζάκος».

Με εντεινόμενους ρυθμούς δίνεται η μάχη της Πρωτομαγιάς και στον Πειραιά, όπου η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ορίστηκε για τις 11 το πρωί στην πλατεία Κοραή. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ) καλούν σήμερα στις 10 το πρωί όλους τους ναυτεργάτες στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, όπου θα γίνει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, με τη μαζική παρουσία τους να απαιτήσουν απόφαση για 24ωρη απεργία την 1η Μάη. Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της πόλης και τα άλλα λαϊκά στρώματα να πάρουν μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις και στην απεργία.

Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Σήμερα η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ οργανώνει συνέντευξη Τύπου στις 11.30 το πρωί στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Κεντρικές εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, το ΠΑΜΕ διοργανώνει τις παρακάτω κεντρικές εκδηλώσεις:

  • Εκδήλωση για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) στις 26 Απρίλη, από τις 6.30 μ.μ.
  • 2ος Εργατικός Αγώνας Δρόμου, στις 28 Απρίλη. Θα έχει δύο αφετηρίες. Από το χώρο εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη (Μεσογείων 152, Νοσοκομείο Σωτηρία) και από το Σκοπευτήριο Καισαριανής (Ηρώων Σκοπευτηρίου και Εφέσου). Η εκκίνηση θα δοθεί στις 6 το απόγευμα (ώρα προσέλευσης συμμετεχόντων στις 5 το απόγευμα). Ο τερματισμός θα γίνει στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου έγινε η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά.
  • Τουρνουά ποδοσφαίρου ομάδων Σωματείων και Κοινοτήτων Απεξάρτησης στο γήπεδο 5X5 του Δήμου Ιλίου (επί της οδού Λεωφόρου Χασιάς 130), το Σάββατο 5 Μάη από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το απόγευμα και την Κυριακή 6 Μάη από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. (Δηλώσεις συμμετοχής στις δυο τελευταίες εκδηλώσεις στα τηλέφωνα: 210-3301847 και 210-3301842).

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ απευθύνει στους νέους κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις εκδηλώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εξόρμηση για το έγκλημα στην πύλη της ΕΤΕΜ

Από τη χτεσινή εξόρμηση
Από τη χτεσινή εξόρμηση
«Σπάστε το γκέτο της ΕΤΕΜ, συσπειρωθείτε στο Συνδικάτο σας, κάντε δική σας υπόθεση την υπεράσπιση της ζωής σας και της ακεραιότητας στο μεροκάματο. Το ξεκλήρισμα και το σακάτεμα των εργαζομένων, δεν είναι αποτέλεσμα της "κακιάς ώρας", ούτε τυχαία συμβάντα».

Το κάλεσμα αυτό απηύθυναν χτες τα ξημερώματα συνδικαλιστές της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ, με μαζική εξόρμηση έξω από την πύλη της επιχείρησης μετάλλου ΕΤΕΜ του μεγαλοεπιχειρηματία Στασινόπουλου (όμιλος Βιοχάλκο). Με ντουντούκες, σημαίες, συνθήματα και πανό κατήγγειλαν το εργοδοτικό έγκλημα που έγινε μέσα στο εργοστάσιο και σακάτεψε από τη μέση και κάτω ένα 23χρονο παλικάρι, τον Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος ακόμα παλεύει για τη ζωή του. Οι συνδικαλιστές μοίρασαν την ανακοίνωση χέρι - χέρι στους εργαζόμενους της βραδινής και πρωινής βάρδιας.

Η τρομοκρατία ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και χτες, με τους ανθρώπους της εργοδοσίας να στέκουν στην πόρτα, για να «τσεκάρουν» κάθε κίνηση των εργαζομένων. Αυτή η τρομοκρατία μπορεί και πρέπει να σπάσει, όπως φώναζαν συνεχώς από την ντουντούκα οι συνδικαλιστές, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την αισχρή προσπάθεια της εργοδοσίας να στείλει μπράβους στο νοσοκομείο για να εξαγοράσει τη σιωπή των γονιών του 23χρονου παλικαριού.

Νεκρός 60χρονος οικοδόμος

Ενας ακόμα εργάτης άφησε το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας την τελευταία του πνοή στον αγώνα για το μεροκάματο. Ο 60χρονος οικοδόμος Γιώργος Ανυφαντής από τα Βίλλια Αττικής, σκοτώθηκε πέφτοντας από τον τρίτο όροφο νεοανεγειρόμενης οικοδομής στη Λιβαδειά όπου εργαζόταν. Ο θάνατός του δεν καταγράφηκε πουθενά. Ούτε στην Επιθεώρηση Εργασίας, ούτε στο Αστυνομικό Τμήμα. Μάλιστα, στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς όπου μεταφέρθηκε αρχικά, καταγράφηκε απλώς σαν «περιστατικό». Ο θάνατός του έγινε γνωστός από συγγενή του, μόλις την Τρίτη το απόγευμα, στον «Ευαγγελισμό».

Η ΚΝΕ για την 1η του Μάη

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνει την Κυριακή 22 Απρίλη η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στον Περισσό, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 6 το απόγευμα και θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης. Ακόμα περιλαμβάνει απαγγελία του χρονικού του Μάη του '36, προβολή βίντεο, απαγγελίες ποιημάτων, έκθεση αρχειακού υλικού και αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ