Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας
Το δικαίωμά τους στο μεροκάματο και την ασφάλιση διεκδικούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, μακριά και ενάντια στα παιχνίδια των μεγαλοξενοδόχων και όσων στηρίζουν τα συμφέροντά τους (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στο νησί) |
Τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους της Κέρκυρας εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και απαιτεί να πληρωθούν και να ασφαλιστούν για όλη την τουριστική περίοδο του 2007. Το Σωματείο καταδικάζει τη συμπαιγνία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του μεγαλοεφοπλιστή και μεγαλοξενοδόχου Λούη, που κλείνουν για φέτος το ξενοδοχειακό συγκρότημα «ΚΟΡΚΥΡΑ» στην Κέρκυρα, με πρόσχημα ότι η εργοδοσία δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μετά το θάνατο 2 πελατών το περασμένο καλοκαίρι από ελλιπή συντήρηση στους καυστήρες.
«Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο δεν έχουν καμιά ευθύνη για όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλιάς και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τους τη ζωή. Ευθύνη έχει η εργοδοσία που δεν παίρνει μέτρα για την εξασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας στους εργαζόμενους και κατ' επέκταση των πελατών. Ευθύνη έχει η πολιτεία που δεν ελέγχει ουσιαστικά τους εργοδότες κι έρχεται εκ των υστέρων να παίξει σε βάρος των εργαζομένων τα παιγνίδια του διεθνούς και εγχώριου ανταγωνισμού των επιχειρηματιών» σημειώνει ο Σύνδεσμος.
Και ξεκαθαρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, τα ταξικά συνδικάτα θα αγωνιστούν για ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλιάς, κατοχύρωση εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, κρατικό Σώμα Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων τεχνικών ασφαλείας στους εργοδότες, αυστηρές ποινές στους εργοδότες για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας, μέτρα για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της δουλιάς, ελάχιστη σύνθεση προσωπικού των ξενοδοχείων και καθορισμό καθηκόντων, εργατικό έλεγχο, ουσιαστική παρέμβαση των συνδικάτων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας».
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά το ξενοδοχείο έχει σφραγιστεί, ενώ τη Δευτέρα προγραμματίζονται επαφές με διάφορους φορείς του νησιού και κυβερνητικά στελέχη.
Με Υπουργική Απόφαση «αβαντάρει» γιατρούς που μόλις ξεκινούν την ειδικότητα σε βάρος εκείνων που βρίσκονται χρόνια στις λίστες
Την ψευδαίσθηση της «εκτόνωσης» της μεγάλης αναμονής, η οποία αγγίζει κατά μέσον όρο τα 4-5 χρόνια, για την έναρξη και την ολοκλήρωση της ειδικότητας των αποφοίτων της Ιατρικής, δημιουργεί πρόσφατη Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 433, 28/3/2007). Η ρύθμιση αυτή του υπουργείου Υγείας όχι μόνο ανακυκλώνει τη μακροχρόνια και απαράδεκτη αναμονή των αποφοίτων, αλλά είναι και κατάφωρα άδικη, καθώς εξισώνει ανθρώπους που βρίσκονται επί χρόνια σε αυτές τις λίστες, με άλλους που μόλις ξεκινούν την ειδικότητά τους ή κομμάτι αυτής.
Κι ενώ το ζητούμενο εδώ και χρόνια είναι να αυξηθούν οι θέσεις ειδίκευσης, αλλά και να «ανοίξουν» νέες ειδικότητες, αναγκαίες για την κοινωνία, που δεν υπάρχουν, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση «πατώντας» πάνω σε αντίστοιχη περσινή, το μόνο που προβλέπει είναι: «Για τις ειδικότητες στις οποίες απαιτούνται περισσότερα των δύο σταδίων ειδίκευσης επιτρέπεται, μετά την τοποθέτηση στο πρώτο προκαταρκτικό στάδιο, η υποβολή μιας αίτησης για κάθε από τα επόμενα στάδια ειδίκευσης».Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι άτομα τα οποία ήδη περιμένουν μέχρι και 3 χρόνια για να περάσουν στο επόμενο στάδιο ειδίκευσης, θα μπορούν να υποσκελίζονται από άλλα που μόλις έχουν παρουσιαστεί ή μόλις έχουν ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο.
Μία από τις πολλές περιπτώσεις ειδικευόμενων γιατρών που θίγονται από αυτές τις διατάξεις είναι αυτή του Ηλία Κονδύλη, ο οποίος έχει ολοκληρώσει το προκαταρκτικό στάδιο της ειδικότητάς του (Παθολογία) από τις 6/6/2005 και τελεί υπό διορισμό για το δεύτερο κομμάτι της ειδίκευσης (Νευρολογία). «Με τη νέα ρύθμιση τέθηκαν προ εμού στις λίστες αναμονής 7 συνάδελφοι ιατροί, οι οποίοι λόγω ταχύτερης ενημέρωσης και προσέλευσης στη Διεύθυνση Υγείας κατέλαβαν τις θέσεις», όπως σημειώνει σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας.
Επιπλέον, σύμφωνα τον υφυπουργό Υγείας σε συνάντηση που είχε προχτές με εκπροσώπους του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας, αναμένεται νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία θα επιτρέπει την ταυτόχρονη δήλωση 2 ή 3 ειδικοτήτων. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εκπαίδευση των γιατρών, γιατί ενδέχεται να εμφανιστούν τμήματα που έχουν μικρότερη αναμονή από άλλα προαπαιτούμενά τους. Θα εμφανιστούν, δηλαδή, ζητήματα σύγκρουσης με τον ισχύοντα νόμο, αλλά και αντιεπιστημονικότητας.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα «περί ειδικότητας», που είπε ο υφυπουργός στη συνάντηση, δεν είναι τα μόνα «περίεργα», καθώς από τα λεγόμενά του φαίνεται ότι επιταχύνεται η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων (Μπολόνια κλπ.) και ενδεχομένως οι απανωτές Υπουργικές Αποφάσεις να «στρώνουν το έδαφος» για την εισαγωγή εξετάσεων στις ειδικότητες και για μείωση της διάρκειάς τους, χάριν του ...κόστους.