Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Απρίλη 2007 - αριθ. φύλλου: 9765

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
Ζει για πάντα μέσα στις φλέβες των εργατών

Γρηγοριάδης Κώστας

Θα είναι για πάντα μέσα σ' όλα εκείνα που γι' αυτά έχει λείψει, θα είναι για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο τον οποίο τόσο αγάπησε και άλλο τόσο τον αγάπησε. Ο «απαρηγόρητος παρηγορητής του κόσμου», όπως ο ίδιος λέει, ο ποιητής της ζωής και του ανθρώπου που ανασαίνει από το σύμπαν και θεώνει τη δύναμη του ανθρώπου, είναι εδώ μαζί μας, πάντα δίπλα μας. Αμετανόητα άνθρωπος και αθεράπευτα θνητός, με τόλμη και πίστη, με υπερηφάνεια και σθένος και πάνω απ' όλα αμετανόητος ποιητής του λαού. Την Τρίτη, ανήμερα Πρωτομαγιάς, συμπληρώνονται 98 χρόνια από τη γέννησή του. Και θα γιορτάσουμε μαζί τα γενέθλιά του, μαζί με τη γιορτή της εργατικής τάξης που το έργο του υπηρέτησε, συνεχίζει να υπηρετεί εις τους αιώνες των αιώνων.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ
Τίποτα δεν πάει χαμένο...

Δύο μεγάλες συναυλίες - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο διοργανώνουν σε Θεσσαλονίκη (αύριο) και Αθήνα (7/5) η «Πολιτιστική Παρέμβαση» και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Επίσης, ημερίδα - έκθεση φωτογραφίας στις 2/5, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.


ΣΕΛ.   3
ΙΣΤΟΡΙΑ
Εργατική Πρωτομαγιά

Μια σύντομη αναφορά στην Ιστορία της. Από την απεργία των Αμερικανών εργατών την 1η Μάη του 1886, στην πρώτη Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, το 1893, και τις ματωμένες Πρωτομαγιές των αρχών του 20ού αιώνα.


ΣΕΛ.   9   -   12
Από πέντε χρόνων απασχολήσιμοι...

Η κατεύθυνση είναι σαφής: «Από τα σπάργανα ως τα σάβανα» διά βίου κατάρτιση, προκειμένου το μεγάλο κεφάλαιο να έχει στα χέρια του προς εκμετάλλευση μια εργατική δύναμη αποδοτική και χωρίς απαιτήσεις. Ετσι, μετά τα μέτρα που υποκαθιστούν την εκπαίδευση με ληξιπρόθεσμη κατάρτιση, στο στόχαστρο βρίσκονται τώρα η προσχολική αγωγή και οι ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών 4-5 χρόνων, οι οποίες θυσιάζονται στο βωμό της απληστίας του μεγάλου κεφαλαίου.


ΣΕΛ.  ΣΕΛΙΔΑ 24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πλασμονικά φωτοηλεκτρονικά

Τεχνολογία που ίσως οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς εξαιρετικά γρήγορων υπολογιστικών συστημάτων και υπερευαίσθητων μοριακών ανιχνευτών.


ΣΕΛ.  ΣΕΛΙΔΑ 7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ